M-346FA Fighter Attack

Всички характеристики на УТС за напреднало обучение и лек боен самолет в едно

2K прочитания

Платена публикация

Геополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на НАТО правят преглед на способностите си на фона на бъдещите им отбранителни необходимости.

За ВВС на европейските страни броят на отлично обучените военни пилоти е толкова важен, колкото и наличието на модерни и способни бойни самолети. След българския избор за придобиване на последната и най-модерна версия на F-16, предстои и друго стратегическо решение – избор на нова тренировъчна система, която да осигури стабилен поток от обучени пилоти, като в същото време предоставя и ефективни тактически способности.

CREDITS Alessandro Maggia

Нека разгледаме едно от възможните решение на нуждите на българските ВВС – това е самолет, способен да изпълнява учебни и тактически задачи – M-346FA (Fighter Attack) разработен и произвеждан от италианската компания Leonardo.

Версията M-346FA е създадена на базата на най-модерният учебно-тренировъчен самолет (УТС) за напреднало и преходно към изтребител обучение – доказалият се M-346. Новата учебно-бойна версия може да изпълнява широк кръг от задачи, както „въздух – въздух”, така и „въздух – земя”. Всичко това става по най-ефективен, от финансова гледна точка, начин, като в същото време машината предоставя отлични възможности за пилотско обучение, благодарение на модерната интегрирана система за тренинг.

Днес M-346FA е доказала се програма. Вариантът вече е доставен на първия експортен клиент. Освен това, машината е достатъчно надежден и може да се нагласява по изискванията на клиентите. Вариантът на M-346 се базира на учебния самолет с високи летателни характеристики и маневреност, като той запазва всичките си учебни функции, включително учебни симулации по време на полет – едно изчерпателно и балансирано решение, както за учебните, така и за тактическите задачи.

Благодарение на летателните си характеристики и авионика, еквивалентни на тези на последното поколение изтребители, както и бордната система за симулации, което може да пресъздава целия спектър от тактически сценарии в полет, M-346 е много ефективен учебен самолет. Неговата доказана интегрирана тренировъчна система, в която се включва самият самолет, пълната наземна тренировъчна система (GBTS) и опционалната Live Virtual Constructive (LVC), е доказателство за способностите на Leonardo да обучава пилоти на високо ниво. Системата LVC позволява да се свързват самолетите M-346 по време на полет  с намиращите се на земята симулатори – по този начин се изгражда виртуална тактическа тренировъчна среда. В тази среда могат да се симулират виртуални противникови и приятелски самолети, цели и оръжия, като по този начин бъдещите бойни летци се потапят в комплексни потенциални оперативни сценарии.

CREDITS Alessandro Maggia

M-346FA има седем точки за окачване на товари под крилото и тялото, на които могат да се поставят широк спектър от оръжия „въздух – въздух” и „въздух – земя”. Те могат да имат инфрачервено, радарно, лазерно/GPS насочване или да са неуправляеми. Могат да се поставят оръдейни/картечни контейнери, разузнавателни контейнери, контейнери за целеуказване, контейнери за РЕБ и всичко това е свързано с нашлемната система за изобразяване (HMD), с която разполагат и двамата пилота. Самолетът е оборудван с модерен радар Grifo-M346, разработен от  Leonardo Electronics Division, който има множество режими и има вграден запитвач „свой – чужд” (IFF). Радарът е изключително надежден и с високи характеристики, има голяма далечина на откриване и възможност да проследява множество цели в различни сценарии. Той осигурява радарна картина с голяма резолюция и и радарно целуоказване чрез пилотската HMD. M-346FA разполага с пълна система за самозащита DASS. Освен това, самолетът има и изключително модерна мрежово-центрична система за криптирана комуникация и тактически дейталинк, които осигуряват пълна съвместимост с изискванията на НАТО за мрежово-центрични операции.

Всички тези способности се допълват от характеристиките на M-346, които осигуряват висока надеждност и безопасност на полетите – два двигателя, многократно резервирани системи, авионика с повишена устойчивост, възможност за полети с един двигател, включително на малка височина. Това дава възможност M-346FA да бъде многоцелева платформа, която да замества фронтовите изтребители в широк кръг от задачи на частица от оперативните разходи – едно точно решение за допълването на способните, но скъпи изтребителни платформи.

Оперативните предимства не са единствените ползи, които ще извлекат клиентите. Leonardo разполага с технологии, индустриални способности, богат опит и силна отдаденост на иновациите, които нареждат компанията в Топ 10 на фирмите по света в аерокосмическия, отбранителния и сектора за сигурност. Около технологиите вложени в програмата M-346FA има множество възможности за индустриално сътрудничество, което да осигурява работа за местната отбранителна индустрия. Всичко това е благодарение на бизнес модел, който е много отворен към участие не местната индустрия с цел най-точно отговаряне изискванията на клиента и осигуряване на пълна независимост в изграждането на суверенни отбранителни способности.

CREDITS Alessandro Maggia

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж 2022“ (обновена със снимки)
Следваща публикация
Държавата създава търговски оператор, който ще се занимава с HEMS
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италианската пожарна получи два AW139

Италианската национална пожарна (Vigili del Fuoco) получи първите два двудвигателни вертолета AW139, които ще им помогнат за рязка модернизация на възможностите за отговаряне на бедствия и аварии.

Сенегал става стартов клиент на L-39NG

Сенегал става стартов клиент на новия чешки учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Това съобщи производителят Aero Vodochody на 4 април 2018 г.

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Меню