Военна информация

Архив - от 16 до 31 юли

 

 

Военно формирование 52740 гр. Хасково е с нов командир

31.07.2023, 21:13

Днес, 31 юли 2023 г. личния състав на 31 механизиран батальон -Хасково от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, официално посрещна своя нов командир – подполковник Иван Бонев.
На тържествената церемония за сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 52740” присъстваха Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, Заместник-командирът на бригадата полковник Емил Симеонов и офицери от щаба на бригадата.
Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, бригаден генерал Христов изказа своята благодарност на подполковник Годинов за всеотдайната и коректна служба, като командир на батальона и му връчи плакет, поздравителен адрес и почетна грамота и му пожела успех на новата длъжност, като „Началник на сектор „Сертифициране на формированията” в Командването на Сухопътните войски ”. На подполковник Бонев пожела здраве и успех при справянето с новите предизвикателства.
Бригаден генерал Станимир Христов прие представителното знаме на батальона от подполковник Годинов и го връчи на подполковник Бонев със заръката да го пази чисто и неопетнено.
Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на формированието, след което се състоя официалното подписване на акта за сдаване и приемане на длъжността от Командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Подполковник Иван Бонев е роден в гр. Пловдив. Завършил е Националният военен университет ,,Васил Левски” гр. Велико Търново, профил  ,,Мотострелкови войски” през 2008 г. Службата му като офицер започва в 38-ми механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада. През 2016г. преминава обучение в армейски командно-щабен колеж във форт ,,Левънуърт” – САЩ. Дипломира се през 2017 г. и продължава службата си в щаба на 2-ра механизирана бригада. От 2019 г. до 2022г. е Началник на отдел ,,Политики и оценяване”в щаба на Многонационална  бригада ,,Югоизточна Европа”. От 2022г. е Началник на щаба на 31-ви механизиран батальон гр.Хасково.
Участвал е в две мисии зад граница през 2010 г. и 2011 г. както и в множество международни занятия и учения.
Източник: 2-ра Тунджанска механизирана бригада

 

Военната академия изпрати в армията поредния си випуск офицери

31.07.2023, 17:36

При високо присъствие, оправдан интерес и по нов сценарий днес във Военна академия „Георги С. Раковски“ дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво получиха 10 офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“, както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен“  от випуск „Васил Левски” - 2023. - (видео)
Сред тях са и петима военнослужещи от Република Северна Македония.......Прочети още

 

Тренировъчни полети с хеликоптери с изпълнение на дневни и нощни стрелби ще се провеждат в определени дни от днес до 20 август

31.07.2023, 09:38

Тренировъчни полети с хеликоптери с изпълнение на дневни и нощни стрелби ще се провеждат в определени дни от днес до 20 август. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Полетите са част от съвместната българо-американска подготовка, която ще се провежда на учебен полигон „Ново село“. От 21 август до 31 август е планирано да се изпълняват дневни и нощни стрелби със сухопътна бронирана техника.
„Възможно е жителите на населените места в близост до учебния полигон да видят по време на нощните стрелби светлини от трасиращи боеприпаси“, предупреждават от военното министерство.
Целта на тренировъчните полети е повишаване на способностите за изпълнение на съвместни задачи от сухопътни и авиационни формирования.
На 26 юли от ведомството съобщиха, че е завършила съвместната подготовка на формированията от Сухопътните войски на Република България, Република Албания и Република Северна Македония „PLATINUM LION 23”, която се проведе на учебен полигон „Ново село”.
Източник: bta.bg

 

Зенитно-ракетният дивизион в гр. Плевен от състава на Сухопътните войски е с нов командир

31.07.2023, 08:35

В Плевен в петък се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „командир на военно формирование 38220” от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Ст. Загора, съобщават от КСВ.
На ритуала присъстваха командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, заместник–командирът на бригадата полковник Емил Симеонов, командирът на 5-то Бригадно командване полковник Иван Вълев, заместник–началникът на щаба по огневата поддръжка подполковник Диян Димов и офицери от управлението на бригадата.
Беше прочетена заповед на командира на Сухопътните войски за освобождаване от длъжност на подполковник Милен Първанов и назначаване за временно изпълняващ тази длъжност на майор Теодор Джунов - началник на щаба на формированието.
Бригаден генерал Христов изказа своята благодарност към подполковник Първанов за всеотдайната и коректна служба и му връчи плакет, поздравителен адрес и почетна грамота, като му пожела успех на новата длъжност в 5-то Бригадно командване. На майор Джунов пожела здраве и успех при справянето с новите предизвикателства като ВрИД командир на зенитно-ракетния дивизион.
Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш, след което се състоя официалното подписване на акта за сдаване и приемане на длъжността.

 

144 години от основаването на Дунавската флотилия и Морска част на Княжество България

31.07.2023, 08:24

През м. август 2023 г. българските военноморски сили (ВМС), чиито първообраз е Дунавската флотилия в Русе и Морска част във Варна отбелязват 144 години от своето основаване. За ден първи на българския военен флот традиционно се приема датата 31 юли/12 август 1879 г., когато над подарените от Русия кораби е издигнат български флаг в Русе и Варна.
Тържественото приемане на корабите и вдигането на български флаг в Русе е описано във в-к „Българин” от 2 август 1879 г. под заглавие „Българска флота”: „Господар по суша, българинът става господар и по море!...От два дена Българското знаме се развява на български кораби, от два дена български моряци играят на вълните на водата, от два дена България е морска сила!...Денът 31 юлий 1879 г. ще остане записан в страниците на политическия наш живот, ден радостен, ден знаменит. Само този, който биде очевидец на освещаването на българската флота, само този, който изслуша гръмогласното ура на българските моряци при провесването на българский лев над високите корабни мачти, само той може да си въобрази трогателното тържество на този ден. В вторник, по 12 часа, четиритях военни руски кораби: „Опит”, „Взрив”, „Пордим” и „Горний Студен” бяха изпълнени от многочислена публика. Насреща кеят беше покрит от зрители, а върхът на широката за разходка улица „Ислях-хане” стояха множество мъже, жени и деца…След като обиколи и поръси всичките кораби, Н. П. митрополит Григорий се обърна към наредените в кръг български моряци и им каза, че те са първите, които се удостояват да пазят отечеството ни…След това разчу са острия звук на една свирка и едина миг корабите се покриха с български знамена, които при развяването си бляснаха гордий български лъв и нарочно приготвената на парахода музика тоз час засвири народний марш „Шуми Марица“. Електрическа искра стрестна всичките присъствуващи, гръмогласни ура заглушиха въздуха, ентусиазмът беше всеобщ и минутата върховна. Много даже пророниха сълзи…В същата минута Варна била също така зрител на подобна сцена при освещаването на вапорът „Тамань“…След тържеството на вапора „Опит“ се даде угощение, на което бяха поканени и някои тукашни госпожи“. - Още за ВМС на България

 

232 години от битката на адмирал Ушаков край нос Калиакра

31.07.2023, 08:05

На 31 юли (11 август) 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата (за времето си) битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г. Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).
Ушаков е един от създателите на Черноморския флот и негов командир от 1790 г. Той постига редица големи победи над турския флот. От 43 морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един кораб под негово командване не е бил потопен, нито един моряк не е попадал в плен. Въпреки това славата на св. Фьодор не е свързана само с военните му победи. Своята първа награда - орден „Св. Владимир” той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.
Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.
На 4 и 5 август 2001 г. в Санаксарския манастир в Република Мордовия се провеждат тържествата по канонизацията на известния пълководец Ушаков.
Паметта на праведния Фьодор Ушаков се чества в деня на неговата кончина - 2 (15) октомври и в деня на прославлението му 23 юли (5 август).
На 31 юли 2005 г. частица от светите мощи на адмирал Ушаков е дарена и тържествено пренесена от руския град Ярославъл до Варна. И днес св. мощи съхраняват в морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна.
Внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов (1932-2013). През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

 

6 неща, които не си знаел за изтребителя МиГ-25

31.07.2023, 07:57

Мислиш, че знаеш всичко за МиГ-25? Провери дали е така.
МиГ-25, който излита за първи път преди повече от половин век, определя тенденцията в авиацията дълго време. По-долу ще откриеш всичко, което трябва да знаеш за този изтребител, служил във ВВС на над 10 държави по света.
1. Проектиран да се изправи срещу "Валкирия"
Самолетът МиГ-25 (кодово име в НАТО: Foxbat) е трябвало да бъде отговор на заплахата от американския свръхзвуков бомбардировач B-58 и неговите усъвършенствани модели, способни да преодолеят противовъздушната защита и да извършат ядрена атака.
Изтребителите-прехващачи, с които разполага Съветският съюз по онова време, не са в състояние ефективно да противодействат на тези въздухоплавателни средства по скорост и височина на полета. Освен това те не могат да се конкурират с високоскоростния разузнавателен самолет Lockheed SR-71, който достига скорост до 2,8 Мах (3457,44 км/час).
Изтребителите МиГ-21 и Су-15 нямат никакъв шанс срещу стратегическия бомбардировач Valkyrie XB-70. Конструкторите на МиГ-25 успяват да "ускорят" самолета до 2897 км/ч и да го накарат да достига пределна височина от близо 23 км, което го прави сравним с характеристиките на "Валкирия".
При все това съдбата решава двата самолета така и да не се изправят един срещу друг, тъй като американският бомбардировач не влиза в серийно производство.
2. Трябва да бъде насочван към целта си полуавтоматично
Конструкцията на фюзелажа на МиГ-25 е нещо напълно ново в създаването на бойни самолети. Самолетът има квадратни въздухозаборници с хоризонтална входна рампа, два вертикални стабилизатора на опашката и тънки крила, трапецовидни и наклонени надолу спрямо корпуса.
Двата двигателя са разположени в задната част. Тази геометрия му позволява да достигне рекордни за времето си скорости и да има авангардна маневреност за самолет от своя клас.
Бордовото електронно оборудване позволява за първи път самолетът да бъде насочван към целта в полуавтоматичен режим, което е от съществено значение предвид очакваните скорости: с нормалните си рефлекси човек не може да реагира достатъчно бързо.
Тъй като може да вдигне скорости 2,5 числото на Мах (3087 км/ч), самолетът се загрява значително, достигайки температури от 300-400 градуса. Поради това не е възможно да се използват традиционни материали при производството на фюзелажа.
Една от опциите е титанът, избран от американците за техния самолет. Въпреки това руските инженери залагат на стоманата, която в крайна сметка представлява 80% от общото тегло на самолета. Титановата и термоустойчивата алуминиева сплав се използват за останалата част от самолета.
3. Шевовете на самолета са близо 5 км
МиГ-25 има 4,83 км заварени шевове в структурата на фюзелажа и 1 400 000 заваръчни точки. Фактът, че са открити само два незначителни теча в продължение на една година е пример за високото качество на работата, извършена по тази машина.
4. Предизвиква спешни заседания в Конгреса на САЩ
Разработването на МиГ-25 и неговата изпитателна програма се изпълняват в строга тайна. Той е представен за първи път на света на 9 юли 1967 г. с нисък полет по случай Деня на ВВС на летище "Домодедово", в покрайнините на Москва. Четири изтребителя прелитат ниско над трибуните. Коментаторът съобщава, че е това е нов изтребител, който може да достигне скорости от 2897 км/час.
За Запада това е голяма новина и то не от добрите. В резултат се свикват извънредни заседания на Конгреса на САЩ.
На тях се гласува да започне работа по нов клас изтребители-прехващачи и това е началото на създаването на самолетите F-14 и F-15. И двата самолета имат двойна опашка, също като МиГ-25, но не могат да достигнат напълно ефективността му по скорост и максимална височина на издигане.
5. Дезертира от Съветския съюз
През септември 1976 г. старши лейтенант Виктор Беленко открадва един МиГ-25П от въздушна база в Далечния изток и стига до Япония, на остров Хокайдо, където иска да му бъде дадено политическо убежище.
Самолетът е демонтиран и проверен от американски специалисти, но е върнат разглобен месец и половина по-късно по искане на съветското министерство на външните работи.
Дезертирането на съветски офицер е тежък удар за Съветския съюз. В същото време обаче има и положителен аспект: проправя пътя към постигането на по-добра бойна ефективност на МиГ.
Цялото електронно оборудване на самолета, който е бил в серийно производство, е подменено, защото предишната система е била видяна от потенциален враг. В резултат изтребителят получава по-съвременни системи за локализация и преследване на целите и ново име - МиГ-25ПД.
6. Има 29 световни рекорда
МиГ-25 има 29 световни рекорда. Сред тях един и досега не е подобрен – това е рекордът по достигната височина от самолет с реактивни двигатели. На 21 август 1977 г. съветският летец-изпитател Александър Федотов се издига на височина от 37 650 метра. - Още за МиГ-25

 

Термобаричнен гранатомет ГМ-94, който ползва руският спецназ

31.07.2023, 07:54

В интернет се появи видео, посветено на многозарядния 43-мм гранатомет с ръчно презареждане ГМ-94, който успешно се използва от руските спецназовци, съобщи "Российская газета".
Клипът, в който се демонстрира използването на това оръжие, бе качен в YouTube канала Lazarev Tactical. В него се отбелязва, че гранатометът, който е аналог на помпово оръжие, се използва ефективно за изкарване на терористи в сгради. За тази цел се използват специални термобарични гранати, които създават обемен взрив и принципно превръщат ГМ-94 в нещо като ръчен огнемет. Любопитно е, че боеприпасите могат да се използват на сравнително късо разстояние. Операторът на оръжието, например, може да стреля в сграда от 10 метра без  да се нарани.
Между другото, за ГМ-94 има предвидени и други боеприпаси, като осколочни, осколочно-фугасни, шрапнелни, свето-шумови, димни, запалителни и осветителни гранати. Стрелбата се води по стръмна траектория на максимално разстояние до 500 м. Отбелязва се простотата на използване на оръжието и силния откат при стрелба, но при правилна стойка стрелбата с ГМ-94 е достатъчно комфортна и много ефективна.
Пълнителят на гранатомета побира три гранати, но преди бойна операция може в ствола да се добави и четвърти. Пълнителят е разположен отгоре и остава неподвижен, а при презареждане се мести стволът. - Още гранатомети

 

 

Си Дзинпин нареди да се ускори модернизацията на китайската армия

30.07.2023, 21:42

Ръководителят на Централния военен съвет и президент на Китай Си Дзинпин нареди да се ускори процесът на модернизиране на Народноосвободителната армия на Китай. Това стана по време на инспекцията на Западната бойна командна зона (НОА), съобщи агенция Синхуа.
„Необходимо е да се приложат на практика идеите за създаване на силна армия в новата ера, да се ускори процесът на модернизиране на въоръжените сили на нашата страна“, подчерта китайският лидер.
Трансформациите на армията трябва да бъдат извършени „в съответствие с духа на XX партиен конгрес“, проведен в Пекин през октомври 2022 г., допълни президентът.
Си Дзинпин обърна специално внимание на необходимостта от въвеждане на модерно оборудване за подобряване на бойните способности на армията.
Според китайския президент държавните войски трябва да подобрят уменията си чрез тренировки и учения в реални битки. Той припомни, че войниците и офицерите са длъжни да обръщат голямо внимание и на идейно-политическата подготовка на военнослужещите.
Източник: БГНЕС

 

Утре завършва випускът на Военната академия

30.07.2023, 21:37

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени дипломите на слушателите от випуск „Васил Левски” - 2023 на Военна академия „Георги С. Раковски“, съобщават от пресслужбите на държавния глава и Министерството на отбраната. Тази година се навършиха 150 години от началото на безсмъртието на Апостола на свободата. На церемонията ще присъстват още висши офицери от Българската армия, представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, посланици и близки на випускниците.
Дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво ще получат 10 офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“, както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен“. Сред завършващите има и петима военнослужещи от Република Северна Македония. “.  Президентът Румен Радев ще връчи дипломите на първенците на випуска. Ще бъдат връчени и дипломи за придобиване на образователна и научна степен „доктор”.
Първенци на Випуск „Васил Левски“ – 2023 са полковник Диана Янева от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ и капитан III ранг Венцислав Вълев от специализация „Военноморски сили“ на специалност „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво”.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Путин прие военноморски парад в Санкт Петербург

30.07.2023, 15:27

Руският президент Владимир Путин прие днес парад на бойни кораби и ядрени подводници в родния си Санкт Петербург по случай Деня на руския военноморски флот. Той обеща руските ВМС да получат тази година 30 нови кораба, предаде Ройтерс.
Четирийсет и пет кораба, подводници и други плавателни съдове взеха участие в ежегодния парад, който е традиционна демонстрация на военна мощ, провеждаща се във Финландския залив и в река Нева в Санкт Петербург. Близо 3000 военни моряци взеха също участие в парада на сушата, съобщи Кремъл, цитиран от ТАСС.
Руският президент, съпровождан от министъра на отбраната Сергей Шойгу и от командващия военноморските сили, адмирал Николай Евменов, инспектира с моторна лодка някои от корабите в Нева, преди да държи реч.
"Днес Русия уверено изпълнява мащабните задачи на нашата морска политика и последователно увеличава мощта на военноморските си сили", каза Путин.
"Само през тази година към флота ще бъдат прибавени 30 кораба от различен клас", допълни руският президент. - (видео)
Той не коментира онова, което Русия нарича своя "специална военна операция" в Украйна, отбелязва Ройтерс.
Четирима африкански държавни глави присъстваха на днешния военноморски парад, а пет други страни на този континент изпратиха свои представители, съобщи Кремъл.
Четиримата африкански държавни глави, присъствали на парада заедно с Путин, бяха лидерите на Буркина Фасо - Ибрахим Траоре, на Мали - Асими Гоита, на Република Конго Денис Сасу-Нгесо, както и на Еритрея - Исаяс Афеверки, посочва Франс прес.
Те бяха поканени на парада след приключилата в петък среща на върха "Русия-Африка" в Санкт Петербург, на която делегатите обсъдиха доставките на зърно и потенциални мирни преговори за Украйна.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Как ни въоръжава Сталин и как Тръмп?

30.07.2023, 08:42

Емоциите по закупуването на 8 самолета Ф-16 от САЩ още не са затихнали. Какво пише в договорите, подписани с Пентагона? Цитирам по изнесеното в Народното събрание:
"Цената на всеки неокомплектован Ф-16 за нас е с 34 млн. долара по-висока от тази на аналогичен самолет с пълна екипировка за Словакия. Плащаме 2,3 млрд. лв. предварително, преди да е произведена "стоката" и 4 години преди да я получим. Гаранцията й е... 6 месеца! Възможни спорове се решават само според правото на САЩ, разноските по евентуални дела - за нас. Доставянето на самолетите и въоръжението също е за наша сметка. Правителството на САЩ може да променя условията относно цените в договорите едностранно, неустойки при неизпълнение не дължи. България се отказва от суверенния си имунитет."
Това пише в договора.......Прочети още

 

Оръжието на Русия: Як-38

30.07.2023, 08:33

В периода след Втората световна война стана ясно, че най-уязвимата част на бойната авиация са летищата, особено пистите за излитане и кацане. За радикалното решение на проблеми през 50-те години на миналия век в редица страни, в това число и в СССР, започнаха работи по създаването на самолети с вертикално излитане.
През 1962 година в конструкторското бюро „Яковлев” бил разработен експериментален самолет за вертикално излитане Як-36. А. Яковлев предложил на правителството да построи серия от 10-12 самолета за отработване на базиране на кораби.
Но силовата установка на Як-36 се оказала твърде слаба за да издигне във въздуха някакво оръжие. Било необходимо разработването на нов самолет. В резултат на това на въоръжение в съветската авиация постъпил Як-38 - по класификацията на НАТО – Forger (Фалшификатор на пари). Общо през периода 1974-1989 година били произведени 231 броя самолети Як-38 в различни модификации. Самолетът се базира на крайцерски авионосци от проекта 1143 - „Киев”, „Минск”, Новоросийск”, „Баку”. На всеки кораб обикновено се разполагали до 12 самолета Як-38.
В случай на необходимост за базиране можели да бъдат използвани и товарни кораби и контейнеровози със специално оборудвана площадка с размери 20 х 20 метра на палубата (изпитанията били проведени през септември 1984 година на борда на контейнеровоза „Агустино Нето”). Разработен бил вариант на базиране на специално автомобилно ремарке.
Въпреки ограничените си възможности Як-38 даде богат опит за практическата експлоатация на самолета на кораб. През пролетта на 1984 година четворка Як-38 в рамките на операцията „Ромб” участва в бойни действия в Афганистан (извършени били 107 бойни излитания). Един самолет катастрофирал, но не по време на бой.
В състава на въоръжението на Як-38 са включени: управляеми ракети, неуправляеми ракети, свободно падащи авиобомби с калибър до 250 кг., бомбени касети за единична употреба и др. – Още за Як-38

 

На 30 юли 1945 г. японците потопяват „Индианаполис”

30.07.2023, 08:29

Крайцерът „Индианаполис" (USS Indianapolis, CA-35) влиза в историята със свръхсекретната си мисия по доставянето на части за първата атомна бомба, наречена „Малчугана”, във военната база на ВВС на САЩ, която се намира на остров Тиниан.
Неговото потапяне се превръща в най-смъртоносната загуба на единичен кораб в историята на военноморските сили на САЩ. Крайцерът е вторият кораб, кръстен на името на град Индианаполис, щата Индиана.
Поръчан е на 31 март 1930 г. от „Ню Йорк шипбилдинг” със седалище Кандем, Ню Джърси. Крайцерът е пуснат на вода на 7 ноември 1931 г. и е доставен на филаделфийския военен пристан на 15 ноември 1932 г.
На 26 юли 1945 г. крайцерът доставя важни части за първата атомна бомба предназначена за бой („Малчугана”) в базата на военновъздушните сили на САЩ в Тиниан.
На 30 юли 1945 г., 14 минути след полунощ, докато крайцерът се намира във Филипинско море, е атакуван от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж приблизително 300 потъват с „Индианаполис”, останалите 900 души са изложени на дехридатация и постоянни атаки от акули, докато чакат да бъдат спасени.
Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души. „Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.
През август 1945 г. атомният товар, който превозва „Индианаполис”, унищожава напълно два японски града.
На 18 август 2017 г. обломките на крайцера са открити от изследователска група на дъното на Тихия океан на дълбочина над 5400 метра. При това точното местоположение на обломките се пази в тайна.

 
 

На този ден през 1877 година при втората атака на Плевен в боя влизат и румънците

30.07.2023, 08:26

На 30 юли 1877 г. при втората атака на Плевен по време на Освободителната война за първи път участват румънски войски, които предния ден форсират Дунав.
На 15/27 юни 1877 г. Действащата Руска армия на Балканския полуостров извършва десант през река Дунав в района на Зимнич - Свищов. Тъй като не разполага с достатъчни сили в района, османското командване прехвърля от Видин Армейския корпус, командван от Осман паша, за да укрепи Никопол. На 4/16 юли Западният отряд изпреварващо превзема Никопол преди турските подкрепления да достигнат града и Осман паша се пренасочва към Плевен.
В този момент се усеща „липсата на решение за преминаване на румънските войски през Дунава”. Румънският княз Карол „отказва” на Великия княз Николай Николаевич под претекст, че „не е сключено споразумение с руското правителство и Главното командване за преминаване на румънски войски в България”. Осман паша обаче изпреварва руснаците с часове на 6 юли, като цялата нощ турската войска изгражда землени укрепления......Прочети още

 
 

 

140 години от рождението на капитан II ранг Александър Манолов

29.07.2023, 22:27

На днешната дата отбелязваме 140 години от рождението на капитан II ранг Александър Манолов – един от офицерите, изиграли ключова роля в историята на Българския военен флот.
Александър Андреев Манолов е роден в София на 29.07.1883 г. През 1905 г. той завършва Морския кадетски корпус в Петербург и е произведен в чин мичман II ранг. След завръщането си започва служба в Портовата рота. От 1907 до 1908 г. следва в Минния офицерски клас в Кронщат, Русия, а след това е повишен в мичман I ранг. Служи на миноносец „Шумни“, временен командир е на миноносец „Строги“, вахтен и минен офицер на учебния крайцер „Надежда“.
По време на Балканската война завежда минното хранилище при Подвижната отбрана. От 22 ноември 1913 г. е назначен за командир на „Шумни“, а от януари 1915 г. и за началник на втора група миноносци.
След включването на България в Първата световна война на 14 октомври 1915 г. руски кораби атакуват Варна, а миноносец „Шумни”, под командването на лейтенант Манолов, излиза срещу вражеската ескадра, за да отклони вниманието ѝ от града.
На 11 септември 1916 г. „Шумни” попада на неприятелска мина и получава голяма пробойна. Капитан Манолов запазва хладнокръвие и с импровизирани платна успява да доближи миноносеца на 150 м до брега. Целият екипаж е спасен, а капитанът последен напуска кораба, вземайки със себе си корабното знаме и иконата на „Св. Николай“.
След потъването на „Шумни“ лейтенант Александър Манолов е назначен за командир на Тралната (миночистачна) команда и на Минната рота към Неподвижната отбрана, като му е възложено прочистването на входовете към Варненското пристанище от неприятелските минни заграждения.
На 30 ноември 1916 г. е назначен за началник на Учебната част при Флота, а от 16 май 1917 г. е командир на Неподвижната отбрана на Черноморската част. След войната (през декември 1918 г.) става началник на Беломорската част и е повишен е в чин капитан II ранг.
Според клаузите на Ньойския договор (1919 г.) България няма право на военен флот и през юни 1920 г. капитан II ранг Александър Манолов е уволнен. За военната си служба е награден с кръст „За независимостта“ (1910 г.), със знак „За 10-годишна отлична служба” (1917 г.) и с военен орден „За храброст“ IV степен, 2 клас (1918 г.).
След уволнението става директор на „Български Лойд“, занимава се с обществена дейност и пропагандира българската морска идея. Той е един от създателите, председател и дългогодишен член на Българския народен морски сговор. Изнася публични лекции и беседи, пише и публикува статии в сп. „Морски сговор“, „Морски преглед“, „Морска библиотека“ и др.
Източник: https://www.maritime.bg/

 
 

Радев: Войната ни напомня, че отстояването на националните и съюзни интереси ще е все по-сложно

29.07.2023, 20:44

Бушуващата вече година и половина близо до нашите граници война ясно ни напомня, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложно и все по-отговорно.
Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсанти и свидетелствата на кадети от Националния военен университет “Васил Левски”.
На церемонията пред сградата на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” във Велико Търново присъстваха зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Велико Търново Даниел Панов и висши военни.
„Днес вие се посвещавате на най-важната мисия – сигурността и суверенитета на родината. Вярвам, че осъзнавате всички предизвикателства пред тази ваша важна мисия в един все по-трудно предсказуем и противоречив свят, наситен с множество рискове и заплахи. Бушуващата вече година и половина близо до нашите граници война ясно ни напомня, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложно и все по-отговорно, че значимостта на вашето призвание ще расте непрекъснато“, каза президентът Румен Радев.
Източник: https://epicenter.bg/

 

150 години от рождението на генерал-майор Марин Куцаров

29.07.2023, 12:10

Днес се навършват 150 години от рождението на генерал-майор Марин Куцаров, записал името си в славната история на българската армия като спасител на бойното знаме на 19-ти пехотен Шуменски полк.
Марин Куцаров е син на Тодор Куцаров – оркестрант в първият български оркестър, петото от шест деца в семейството.
Като офицер Марин Куцаров служи последователно в 7-ми пехотен Преславски полк и 19-ти пехотен Шуменски полк.
В Балканската (1912-1913 г.) и Междусъюзническата война (1913 г.) участва като ротен командир. За умелото командване и проявена храброст капитан Куцаров е награден с орден „За храброст” и произведен в чин майор.
Като командир на 4-та дружина в 7-ми пехотен Преславски полк майор Марин Куцаров участва в боевете на Добруджанския и Солунския фронт. На 14 август 1916 г. е повишен в чин подполковник. В края на Първата световна война 19-ти пехотен Шуменски полк е сред попадналите в заложничество. Подполковник Куцаров, като командир на полка взема решение да  предаде всичкото оръжие, но да се спаси знамето.
На 10 май 1919 г. подполковник Куцаров се завръща в Шумен и се представя пред командира на 4-та пехотна дивизия. На следващия ден знамето е върнато в 19-ти пехотен Шуменски полк.
Спасеното знаме се съхранява в Националния военно-исторически музей в гр. София.
За геройската си постъпка подполковник Куцаров е награден с орден "За храброст" и нагръден знак към него с надпис "За спасяване знаме".
От 1928 г. до 1934 г. полковник Куцаров е командващ ІІ-ра армия в Пловдив, а от март 1928 г. е повишен в звание генерал-майор. През 1934 г. генерал Куцаров преминава в запаса.
Генерал Куцаров умира в родния си град Шумен на 1 април 1949 г., а гробът му се намира в 8-ми парцел в гробищния парк на гр. Шумен.
Вчера служители на Военно окръжие - Шумен поставиха цветя на гроба на генерал-майор Марин Куцаров!
Да отдадем почит на един от героите на България!!!
(Информацията е на Военно окръжие – Шумен.)

 

Четирима изчезнали след катастрофа на австралийски военен хеликоптер

29.07.2023, 08:53

Четирима австралийски военни са в неизвестност, след като техният хеликоптер се разби вчера в 22:30 местно време във водите край североизточното крайбрежие на страната по време на голямо военно учение, каза министърът на отбраната Ричард Марлс, предаде АBC NEWS.
Марлс подчерта, че 12 часа след инцидента с “MRH-90 Taipan” четиримата членове на екипажа все още не са открити. - (видео)
Служители на Министерството на отбраната обявиха пауза в съвместното американско-австралийско учение Talisman Saber, докато акцията по търсене и спасяване продължава.

 

Снайперска винтовка Т-5000М

29.07.2023, 08:15

Т-5000М е модификация на знаменитата руска винтовка Т-5000, която е производство на компанията „ОРСИС“. Винтовката с плъзгащия болтов затвор може да се ползва както като оръжие на специалните подразделения на правоохранителните органи, така и от опитни армейски снайперисти в качеството на изключително точно съвременно оръжие.
През септември 2012 година винтовката е била изпитана в състава на комплекта екипировка „Ратник“ на сухопътните войски. През юни 2015 година оръжейната компания „ОРСИС“ демонстрира винтовката по време на форума „Армия 2015“.
По признания на специалист, днес винтовката T-5000 и нейната модификация T-5000M са едни от най-съвършените и точни снайпери в света. Главното достойнство на продукта на „ОРСИС“ е дулото, което е произведено по метода на единично подрязване. Технологията, която се използва на запад само в единични случаи, в Русия се ползва в промишлени мащаби.
Винтовката може да се използва при температура от –50 до +50 градуса. Тя е лесна за употреба, надеждна, оборудвана със планки „Пикатини“, което позволява да й се поставят допълнителни прицели и други приспособления за стрелба. Прикладът се сгъва за по-лесно пренасяне“, разказа в интервю за телевизионен канал „Звезда“ представителят на компанията-производител Семьон Амиров.
Винтовката се произвежда в три калибъра - 7,62х51 мм, 7,62х67 мм, 8,6х70 мм. При модела с най-големия калибър оръжието може ефективно и точно да уцели на 1,5 км. - Още за „ОРСИС“

 

Забравените герои на България: Генерал Иван Колев

29.07.2023, 08:10

Днес се навършват 106 години от смъртта на ген. Иван Колев. Той е роден през 1863 г. в бесарабското село Бановка. Рождената му дата все още не е напълно уточнена, тъй като в историографията се срещат датите 25 август и 15 септември. След като учи в родното си село и в град Болград, през 1884 г. Иван Колев заминава за София, където работи в Софийския окръжен съд. Година по-късно участва като доброволец в Сръбско-българска война (1885 г.). През 1887 г. завършва Военното училище в София, произведен е в първия офицерски чин – подпоручик, и е зачислен в Трети конен полк. На 18 май 1890 г. е повишен в чин поручик и в началото на 1892 г., след успешно положени изпити, постъпва за двегодишно обучение във Военната академия в Торино, Италия. След нейното завършване – през м. май 1902 г. Иван Колев е назначен за помощник-командир на Лейбгвардейския ескадрон. Две години по-късно е повишен в чин подполковник и назначен за началник-щаб на Кавалерийската инспекция. През периода 1908–1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк. Първата балканска война го заварва като началник-щаб на Ямболския укрепен пункт. През ноември 1912 г. го назначават за началник-щаб на 3-та армия, а през май 1913 г. – за началник-щаб на 5-та армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея. Боевете за отбраната на града започват на 5 септември. Най-ожесточени и критични са сраженията на 7 септември. На този ден българските войски понасят огромни жертви. Разбирайки за тежката ситуация, в която са изпаднали защитниците на града, ген. Колев предприема изключително рисков и смел маньовър. Той оставя на позициите, на които се намира, малка част от дивизията си и след няколко часов преход се озовава с главните си сили при Добрич, като напада неприятеля в гръб. Изненадани, руските и сръбските пехотни дивизии, които вече тържествуват и мислят, че скоро градът ще падне, са принудени да се оттеглят. Добрич е спасен.
Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, ген. Колев заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.
Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища, големият български поет Иван Вазов му посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница“, Любомир Бобевски – баладата „Конникът генерал“ и одата „Генерал Колеву!“, а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, големият български белетрист Йордан Йовков пише разказите „Белият ескадрон“ (1916), „Триумф“ (1916), „Мустафа ачи“ (1917) и „През езерото Туркойа“ (1917). - (видео)

 
 

На този ден през 1974 г. е създаден специалният отряд "Алфа"

29.07.2023, 08:02

На 29 юли 1974 г. по заповед на шефа на КГБ Юрий Андропов след масовото клане в Мюнхен от 1972 г. са създадени контратерористичните сили. Групата е назначена в Дирекцията за наблюдение (седма) и е наречена "А група" (или "Алфа"). Основната ѝ задача е да се бори с тероризма и опасните прояви на екстремизма.
Една от първите и най-трудни мисии на новия батальон е през 1979 г. в Афганистан. Задачата е да щурмуват резиденцията на двореца Таджбег и да заловят афганистанския президент Хафизула Амин. Смятало се, че операцията е невъзможна, тъй като само една шепа командоси трябвало да се изправят срещу 1500 афганистански войници, включително личните охранители на Амин.
След успеха в Близкия Изток групата се специализира в спасяването на заложници и борбата с тероризма предимно в границите на Съветския съюз.
През 1981 г. КГБ създава още едно подразделение за чуждите държави - "Вимпел". Групите са толкова тайни, че дълго време дори не знаят за съществуването на другата.
В продължение на много години са малко хората, които знаят за съществуването на "Алфа". Днес тя е световно известна "марка".
"Алфа" е елитът на специалните части – тайната, внезапното създаване и изключителният професионализъм идеално описват групата.
"Животът е за родината. Славата – за никого": дълги години това е неотменно мото на "Алфа" членовете. - Oще за група „Алфа“

 
 

 

Китай започва военни учения в спорен район в Южнокитайско море

28.07.2023, 17:40

Китай започва утре военни учения в район в Южнокитайско море, над който имат териториални претенции няколко страни, предаде Ройтерс.
Ученията, които ще приключат на 2 август, обхващат Параселските острови и потъналия атол Макълсфийлд бенк, се казва в съобщение на Китайската служба по морска безопасност. Забранява се на плавателните съдове да влизат в зоната на маневрите.
Китай има претенции върху по-голямата част на Южнокитайско море, известно с богатите си енергийни ресурси. Параселските острови, които са 30 на брой, са окупирани от Китай, но частични претенции за тях предявяват Виетнам и Тайван. Макълсфийд бенк – изцяло подводен атол от рифове и плитчини на изток от Параселските острови – се управлява от китайския град Санша, като претенции за него има и Тайван.
Източник: bta.bg

 

Сенатът одобри военния бюджет за 2024 г

28.07.2023, 12:37

Сенатът на САЩ одобри проектобюджета за отбрана на страната за фискалната 2024 г., започваща на 1 октомври, сочат резултатите от гласуването.
Осемдесет и шест членове на горната камара на Конгреса се изказаха в подкрепа на проектобюджета от над 880 млрд. долара, а 11 бяха против.
Камарата на представителите на САЩ на свой ред по-рано през юли одобри законопроект за разходите за отбрана за 2024 финансова година на стойност 886,3 млрд. долара.
Очаква се, че след като Сенатът одобри собствения си проект, двете камари ще обсъдят окончателния вариант на законопроекта. След това документът трябва да отиде при президента на САЩ Джо Байдън за подпис.
Източник: БГНЕС

 
 

САЩ планират да започнат да доставят на Украйна танкове „Ейбрамс“ през септември, съобщи „Политико“

28.07.2023, 09:17

Американските танкове „Ейбрамс“ вероятно ще пристигнат на украинското бойно поле през септември, пише американското издание „Политико“ като се позовава на шестима души, запознати с планирането, съобщава Укринформ.
Планът е през август да бъдат изпратени няколко танкове „Ейбрамс“ в Германия, където ще им бъде направен последен ремонт. След като този процес приключи, първата партида „Ейбрамс“ ще бъде изпратена в Украйна следващия месец.
САЩ изпращат по-стари модели M1A1 вместо по-модерната версия A2, за чието прехвърляне до Украйна би била нужна една година.
Представител на министерството на отбраната и друг източник, запознат със становището на Киев, казаха, че танковете могат да пристигнат в Украйна дори още през август, но този график може да е прекалено оптимистичен.
Тези танкове не са нови; освен това по-старите машини ще пристигнат в Украйна без най-чувствителната им технология, включително в някои случаи секретна броня с обеднен уран.
Първоначалната партида ще включва шест до осем танка. САЩ планират да изпратят общо 31 танка, колкото е съставът на украински батальон.
Преди украинските сили да започнат да използват танковете, те трябва да приключат приблизително 10-седмичен курс с 31 тренировъчни танка в армейската база „Графенвьор“ в Германия.
САЩ работят с европейските си съюзници, за да създадат обекти за поддръжка, където да се извършват тежки ремонти, особено за повредени в бой танкове „Ейбрамс“ и други тежки бронирани машини, дарени на Украйна. - Още за M1
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Кресненската операция от 1913 г.

28.07.2023, 08:32

На 16-ти юни, 1913 г., България започва Междусъюзническата война. Датата остава в историята ни като „Денят на престъпното безумие“. Комбинацията от лошо стратегическо планиране, политическо късогледство и липса на адекватна перспектива за състоянието на армията ни, забърква рецептата за тоталната катастрофа.
С течение на времето оценките за „Съюзниците разбойници“ са заменени от по-критичното отношение към собствените грешки на българските управници и илюзорните фантазии на цялото българско население. В действителност, пътят към Междусъюзническата война е прокаран и утъпкан както от българските грешки, така и от целенасочената политика на нашите съседи, които целенасочено се стремят да изолират и сринат България, набрала твърде сериозна мощ в хода на победите над Османската империя......Прочети още

 
 

Benelli 828-U блести с уникални цеви

28.07.2023, 08:25

В над 100-годишната си история италианската компания Benelli прави своята втора надцевка - Benelli 828-U.
Първата е била дело на Джовани Бенели, един от шестимата братя, основали легендарната компания през 1920 г. Той я направил с помощта на цеви на “Круп”, но след това до ден днешен наследниците му произвеждали само ловни автомати и полуавтомати.
А всъщност идеята за новата надцевка е тръгнала от Австралия. Преди 4 г. агентите на компанията изненадващо докладвали, че нещата на континента не вървят никак добре заради забраната на автоматични и полуавтоматични оръжия за граждани. На лов австралиецът може да ходи само с обикновена пушка.
През 2014 г. италианците вече разполагат с готови прототипи на новата надцевка, които тайно са откарани в Южна Дакота, САЩ. Там отбрани стрелци започнали първите тестове на оръжието.
За първи път официално новата надцевка Benelli 828-U е показана в началото на миналата година на ловното изложение Shot Show в Лас Вегас, Невада. Последва цяла година на небивал интерес към революционната надцевка в рамките на САЩ.
Едва в началото на това лято пушката се появява в Европа, а отскоро е и в България. Тя се произвежда в 2 версии - с бяла и с черна затворна глава. У нас засега е доставена само бялата.
Уникалното оръжие е в стандартния 12-и калибър. Върви с 2 цеви - 66 см и 71 см. Цевите са абсолютно заменяеми без намесата на оръжейник. Освен това двете цеви - независимо дали са по-къси или по-дълги, не са споени по цялата им дължина, а само отзад в блока и отпред на дулната муфа. Така не само падат вибрациите при изстрел, което подобрява точността, но и оръжието става по-леко за носене.
Цевите са паспортът за света на Benelli 828-U главно заради криогенната си обработка. Тяхната стомана се замразява до минус 160 градуса по Целзий, а след това бавно се затопля по специален режим. В резултат на това вътрешното напрежение на метала спада, а структурата му се подобрява. След замразяване стените на цевите може да изтънеят още повече, защото стоманата им става по-яка.
Другият ефект от замразяването е чисто балистичен - така металът вибрира по-слабо, отколкото обикновената стомана. На лов това означава много по-точен втори изстрел.
Иновативен е подходът на конструкторите и при заключването на надцевката. Те са решили проблема с идеята затворната глава да е от дурал - аерокосмически алуминий, но заключващите елементи да са от яка класическа стомана. Де факто цевният блок от стомана се заключва към масивна овална плоча и с мощни стоманени куки отдолу. От горната страна пък са монтирани 2 фиксиращи щифта, които влизат в издатък на цевния моноблок. Така алуминият от затворната глава не поема удара от изстрела, поемат го стоманените елементи, които пък го отвеждат към приклада.
Съмненията, че при много ниски температури алуминиевата глава бързо ще се изхаби, изобщо не се оправдаха. Главната причина е, че силата на отката се поема изцяло от стоманените заключващи елементи.
Другото голямо предимство на Benelli 828-U е вградената в приклада уникална амортизираща система Progressive Comfort.
Тя е модернизирана с нов затилък от пенополиуретан в комбинация с полимерна вложка вътре в приклада.
Вложката се състои от няколко пластмасова гребена с различна дебелина на зъбите. При стрелба с по-леки сачми силата на отката се поема само от най-тънките гребени на амортисьора. Докато при магнум-патроните в гасенето на отката се включват и най-дебелите зъби.
Освен това в горния ръб на приклада на новата надцевка е вграден друг гребен от мек полимер. Той предпазва челюстта и лицевите кости на стрелеца от поражение. Медицински изследвания са показали, че вибрациите на отката понякога са толкова силни, че увреждат сериозно фините костици в средното ухо, което може да доведе до прогресивна загуба на слуха.
Бутонът на селектора за избор на цев е монтиран зад затворната глава и е комбиниран с бутоните на предпазителя. Освен това ежекторите на надцевката са импулсни и нямат пряка механична връзка със спусковата група. Това позволява, в случай че не е произвел изстрел, ловецът спокойно да отвори оръжието и да смени патроните с нови.
Импулсът идва от механизъм в патронника, който се задейства само след изстрел, а гилзата за миг се е раздула от голямото налягане. Ежекторът сработва само при онази цев, с която е стреляно.
В такъв случай при пречупване на пушката леко се подава единствено стреляната гилза. При пълно пречупване на оръжието и двата патрона изскачат навън. - Още за Benelli
Източник: https://www.24chasa.bg, Любослав Киров

 
 

88 години от първия полет на B-17

28.07.2023, 08:20

Точно преди 88 години, на 28 юли 1935 г., първия си полет прави легендарния тежък бомбардировач Boeing B-17 Flying Fortress.
B-17 завоюва славата си над фронтовете на Втората световна война. Самолетът все още е най-произвежданата машина с марката Boeing и е третият най-произвеждан бомбардировач в историята (след B-24 с 18 188 броя и Ju 88 с 15 183 бройки). B-17 участва в Съюзническите бомбардировки над София и други български градове през 1943 – 1944 г., няколко такива самолета са свалени и повредени над България.
Историята на B-17 започва през август 1934 г., когато Въздушният корпус на САЩ обявява конкурс за заместник на двудвигателния бомбардировач Martin B-10. Изискванията са за многомоторна машина, която да пренася „достатъчно бомбен товар” на дистанция от 3200 km, летейки на височина 3000 m със скорост 320 km/h......Прочети още

 
 

 

Чути са експлозии в склад за боеприпаси по време на горски пожар в Централна Гърция

27.07.2023, 23:46

Чути са експлозии в склад за боеприпаси в крайбрежния град Неа Анхиалос в Централна Гърция по време на горски пожар в района, съобщи държавната телевизия ЕРТ, цитирана от Ройтерс.
Позовавайки се на неназовани източници, складът за боеприпаси принадлежи на гръцките военновъздушни сили. До момента няма данни за пострадали.
Според АНА-МПА силни експлозии са били чути в град Волос и в почти цялата област Магнисия в 17:45 ч. днес, като са предизвикали безпокойство сред жителите, тъй като пожарът, който избухна в района, бушува вече втори ден.
Експлозиите са счупили прозорците на няколко къщи, главно в Неа Анхиалос, а ударната вълна, която е достигнала Волос, е накарала много жители да напуснат домовете си. - (видео)
Говорителят на пожарната служба Янис Атропиос съобщи, че властите са наредили евакуация на Неа Анхиалос, предаде АФП.
Горските пожари се разпалиха отново днес следобед в по-широкия район на Волос в областта Магнисия, съобщи противопожарната служба, въпреки предишните надежди, че по-ниската скорост на вятъра ще подобри ситуацията, отбелязва АНА-МПА.
Източник: bta.bg

 

Военноморски парад ще се проведе в Санкт Петербург на 30 юли

27.07.2023, 22:51

Основният военноморски парад ще се състои в Санкт Петербург на 30 юли в Деня на Военноморския флот на РФ. Това става ясно от публикувания вчера указ  № 549 на руския президент Владимир Путин.
В документа се казва, че тържественото събитие ще се проведе в чест на победите на руския флот, който има значителен принос в защитата на Отечеството.
Миналата година на 31 юли Владимир Путин традиционно посети военноморски парад в Санкт Петербург и Кронщад. Тогава в събитието участваха повече от 40 кораба, лодки и подводници, както и 42 самолета и повече от 3,5 хиляди военнослужещи.

 

Осигуряват пълна оперативна съвместимост на новите кораби

27.07.2023, 19:24

Комисията по отбрана с 10 гласа „за“ и 8 „въздържали се“ предлага на Народното събрание да приеме Решение за одобряване на Изменение № 1 на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Целта е корабите да бъдат оборудвани с ново поколение системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време. Проектът на правителството бе представен от заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев, заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев и директора на дирекция „Политика по въоръженията“ в МО полковник Владислав Шекеров.
Разпределението на допълнителните финансови средства в размер на 11 000 000 лв. по години е както следва: 5 милиона за тази година, 5 милиона за 2025 година и 1 милион за 2026 година. В резултат, общата цена по Договора с изпълнителя ще бъде завишена от 984 000 000 с ДДС до  995 000 000 лв. с ДДС. Предложеният проект на акт не води до въздействие върху държавния бюджет. Необходимите средства за изпълнението на проекта на акт ще са в рамките на разходите за отбрана на съответната година.
Изпълнението на проекта за придобиване на два модулни патрулни кораба е наполовина. Следващата седмица се очаква първият кораб да бъде пуснат на вода, каза флотилен адмирал Пенев по време на обсъждането на решението, което трябва да бъде гласувана в пленарна зала.
През ноември 2020 г. между Министерството на отбраната и фирмата ,,Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG” – Германия, която в момента се нарича  „NVL B.V.&Co.KG”, е подписан договор за проектиране и построяване на два многофункционални модулни патрулни кораба с корабен и брегови комплект запасни части, инструменти и принадлежности към всеки от тях, обучение на екипажите и на инженерно-техническия състав от Военноморските сили, осъществяване на интегрирана логистична поддръжка за период от три години след изтичане на гаранционния срок и изпълнение на дейности по индустриално сътрудничество.
В изпълнение на договора е планирано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време - Link-11 с възможност за надграждане до Link-22 и Link-16, включено в „Опция 3“ към договора.
В процеса на изпълнение на дейностите по договора, поради промени в оперативните изисквания на НАТО, е установено, че системата Link-11 излиза от експлоатация от 01.01.2025 г. и се заменя от Link-22, а използването на системата Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1) се преустановява от 01.04.2023 г. и това налага придобиване на система Link-16 Block Upgrade 2 (BU 2). В резултат на това се предприеха необходимите действия за придобиване на системите Link-22 и Link-16 (BU 2) в съответствие с регламентиращите документи и процедури.
Реализацията на дейностите, предложени в първото изменение трябва да започне през 2023 г. и да приключи до средата на 2026 г. със завършване строежа на втория Многофункционален модулен патрулен кораб.
Отказът от приемане на първото изменение и подписване на допълнително споразумение към Договора ще принуди изпълнителя да инсталира на новостроящите се кораби излизащите от употреба и неизползваеми системи Link-11 и Link-16 (BU1), което ще доведе до възможно забавяне в строежа на корабите поради прекъсване процеса на проектиране; намаляване на оперативните способности на новите кораби и понижаване на отбранителния потенциал за гарантиране морския суверенитет; увеличен риск от неизпълнение на поетите ангажименти по отношение на декларираните кораби за участие в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз.
Възможно е надграждането на системите LINK да се изпълни на по-късен етап, но това ще е предмет на нов проект, с нова цена и срокове.
Поради всичко това се налага изменение на документа Актуализиран Проект за инвестиционен разход “Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС”, приет с Решение на Народното събрание от 19.07.2018 г. и публикуван в „Държавен вестник“, касаещо финансово- икономическите параметри на проекта, стана ясно по време на заседанието.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от 31-ви механизиран батальон оказват помощ при гасене на пожарите в Хасковско

27.07.2023, 12:15

Военнослужещи от 31-ви механизиран батальон от състава на Сухопътните войски оказват помощ по две искания на областния управител на Хасково, съобщава Пресцентърът на МО.

От 06.00 ч. днес, 27 юли, модул в състав от 22-ма военнослужещи с 5 автомобила участва в гасенето на пожар, който гори между селата Малки Воден в Община Маджарово и Дъбовец в Община Любимец.
Също от 06.00 ч. тази сутрин група от 30 военнослужещи участва в претърсване на район в пресечен терен между село Клокотница и местността Кенана във връзка с издирване на безследно изчезнало лице.

 

Забравените герои на България

27.07.2023, 08:07

Днес се навършиха 155 години от рождението на генерал-майор Стефан Тодоров Азманов.

Той е роден на 27 юли 1868 г. в Стара Загора. Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1917). Служи в пехотата. На 7 септември 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а 3 години по-късно в чин поручик. На 1 януари 1896 г. в чин капитан, а на 31 август 1907 г. в чин майор. Командва 14-ти Македонски полк (1900), по-късно е ротен командир в Школата за запасни подпоручици (1903).
Причислен е към ГЩ и е назначен за началник на „Секция съобщения” във Военното министерство (1909). На 1 януари 1911 г. вече е подполковник. Чин полковник получава на 14 февруари 1914 г. През 1913-1914 г. е Главен редактор на военните издания.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативния отдел в Щаба на армията (1915), а след това е началник-щаб на 1-ва армия (ноември 1915- ноември 1916). На 1 януари 1918 г . е повишен в чин генерал-майор. От март с.г. до края на войната е началник-щаб на 4-та армия. След демобилизацията излиза в запаса. Умира през 1938 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове; IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

Днес се навършват 154 години от рождението на генерал-майор Иван Павлов Марков.

Той е роден на 27 юли 1869 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1887). В Сръбско-българската война (1885) като юнкер е назначен за взводен командир в 7- ми пехотен Преславски полк и участва в настъплението към Пирот. След войната е произведен в чин поручик (1890) и зачислен в 6- ти пехотен Търновски полк. След това преминава в артилерията и служи в 1- ви , 4- ти, 5-ти артилерийски полкове, Софийския крепостен батальон и планинска артилерийска бригада. На 1 януари 1908 г . е произведен в чин подполковник и служи като началник отдел в 5- ти артилерийски полк, а след това е командир на 4- ти артилерийски полк. На тази длъжност остава по време на Балканската война (1912-1913), когато се сражава при Гачкенли, Люлебургаз, Чорлу, Чаталджа. На 25 май е произведен в чин полковник 1913 г.
По време на Междусъюзническата война (1913) е командир на 13- ти артилерийски полк и воюва при Бубляк и Дрянова глава срещу сърбите. На 25 май 1913 г . е повишен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е командир на 3- ти артилерийски полк (1915), с който воюва на Македонския фронт, южно от Струмица, срещу френските части. По-късно е командир на 2- ра артилерийска бригада , а след това е назначен за началник на артилерията в 1- ва армия, която по това време се сражава по двата бряга на р. Вардар (1916-1918). През 1919 г. на 27 юли е произведен в чин ген.-майор. След войната се уволнява от армията и се отдава на литературна дейност. Уволнява се на 27 октомври 1919 г.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

27 юли - денят на освобождението на Варна

27.07.2023, 08:00

Бързото настъпване през зимните месеци на 1878 г. на ХІV армейски корпус на генерал Цимерман в Североизточна България породило във варненци надежди за скорошното освобождение. Скоро българите в града въодушевени от идващите новини захванали подготовка за посрещането на освободителите. Определена била комисия, която да узнае цветовете на руското знаме, да поръча плат и дръжки за знамената. От Одеса трябвало да пратят портрета на царя, да се изрисуват гербове, да се направи украсата. Но се наложило да изчакат още няколко месеца докато руските войски влязат във Варна.
Преди руските войски да успеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на договора трябвало да се обсъдят и узаконят от международен конгрес на великите европейски държави. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след като Бисмарк подкрепил руската позиция Турция се съгласила да започне преговорите за изтегляне от Варна. Градът имал за тях голямо военно и търговско значение и преговорите вървели мъчително. Русия отново потвърдила, че веднага след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая Турция се съгласила да предаде Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.
В съставената комисия по предаването на градовете от руска страна влизали генерал А. Столипин и капитан Макаров. След като пристигнал от Цариград и след разговорите с турските делегати ген. Столипин разбрал, че те нямат никакви указания за водене на преговори, и че сигурно ще се опитат да забавят предаването на крепостта. Пристигналият от Шумен Фазлъ паша упорито отказал под предлог, че нямат нареждане от Цариград. Все пак ген. Столипин успял да го убеди да пусне в крепостта за кратко една руска рота. С нея на 22 юли влезли и православни духовници, които отслужили тържествен молебен за здравето на императрица Мария Александровна. Междувременно с цел да ускори предаването ген. Тотлебен, главнокомандващ руските войски наредил придвижването им към Варна и заемането на външните укрепления на 24 юли. След тези действия Фазлъ паша заплашва да настъпи към демаркационната линия. Въпреки, че в отговор на руската телеграма султана известил, че на варненския гарнизон е наредено да напуснат града пашата отново отказва, заявявайки, че още няма точни нареждания от Портата. Разгневен, сам ген. Столипин заминал за Цариград да вземе лично нареждането на турското правителство. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варны".
На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си..........Прочети още

 

На този ден преди 70 г. приключва с реми тригодишната Корейска война

27.07.2023, 07:59

На 27 юли 1953 г. е подписано примирие между Северна и Южна Корея и е сложен край на войната, започната на 25 юни 1950 г. Тази война е пример за безсмисленост, защото се установява демаркационна линия по старата граница по 38 паралел. Жертвите се оценяват между 2,5 и 5 млн. души.
Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война, като фактическият сблъсък е между САЩ и техните съюзници от ООН от една страна и комунистическите сили Китай и СССР от друга. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, въпреки че още 12 други държави изпращат свои войски под знамето на ООН.
Съюзници на Северна Корея са Китай, който предоставя военни сили, и Съветският съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски............Прочети още

 

Чехия получи американски бойни хеликоптери

27.07.2023, 07:39

Чешката армия получи първите два бойни хеликоптера Bell AH-1Z „Вайпър“, поръчани от САЩ, съобщи осведомителната агенция ЧТК, като се позова на министерството на отбраната на Чехия, цитирана от ДПА.
Вертолетите бяха доставени с транспортен самолет в авиобаза Намещ над Ославоу, намираща се на 30 км западно от град Бърно.
До средата на септември се очаква да бъдат доставени още два такива хеликоптера, както и два броя многоцелеви вертолети Bell UH-1Y „Венъм“.
„Пристигането на първите два американски хеликоптера е важен момент от модернизацията на армията“, каза чешкият министър на отбраната Яна Чернохова и добави, че така хеликоптерният парк на чешките въоръжени сили ще влезе в 21 век.
С тази придобивка Чехия ще премахне зависимостта си от руските технологии и ще премине към по-съвременна техника.
В отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна чешкото правителство одобри миналата година закукупуването на 12 нови хеликоптера от американския производител „Бел“ (Bell) за 655 милиона долара. Поръчката включва осем машини „Венъм“ и четири „Вайпър“.
Чернохова договори с партньорите си от правителството на САЩ страната ѝ да получи и осем употребявани хеликоптера от същите два типа, които ще бъдат модернизирани и предадени на натовската членка.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Завърши съвместната подготовка „PLATINUM LION 23” на учебен полигон „Ново село”

26.07.2023, 21:30

На 26 юли, на учебен полигон „Ново село” завърши  съвместната подготовка „PLATINUM LION 23” с провеждането на тактическо учение с бойна стрелба на тема „Механизираната рота в отбрана в първия ешелон на батальона”.
Военнослужещите от Сухопътните войски на Република България, Република Албания и Република Северна Македония по време на учението демонстрираха способности за действие в район за разполагане, при организиране боя на местността, извършване на марш и при воденето на отбранителния бой пред предния край, в дълбочина на отбраната и провеждане на контраатака за възстановяване целостта на отбраната.
В тържествена обстановка на церемонията по закриване на учението, командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, благодари на всички участници в учението за положените усилия, проявения професионализъм, силна воля и мотивация при изпълнение на поставените задачи и им връчи сертификати за участие в съвместната подготовка.
В съвместната подготовка взеха участие до 200 военнослужещи и до 40 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски на Република България, пехотен взвод от Република Албания и пехотен взвод от Република Северна Македония.
Основната цел на съвместната подготовка  „PLATINUM LION 23”, бе да се повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования при провеждане на съвместни действия в многонационална среда.
Офицер планиращ съвместната подготовка беше бригаден генерал Станимир Христов. Офицер провеждащ подготовката бе командирът на 31-ви механизиран батальон подполковник Иван Бонев, а директор на подготовката бе капитан Румен Везев заместник – началникът на щаба на 31-ви механизиран батальон.
Източник: 2-ра Тунджанска механизирана бригада

 

Правителството ще въвежда нов модел за набиране на военнослужещи

26.07.2023, 20:05

Правителството ще работи за модернизирана отбрана за защита на националните  интереси. Това е записано в обявената Програмата за управление на Република България (Управленската програма) за периода  юни 2023 г. – декември 2024 г., която е резултат е резултат от постигнато съгласие между коалиция  „Продължаваме промяната – Демократична България“ и коалиция „ГЕРБ-СДС“ . Посочени са четири приоритетни области за планиране на отбраната и развитие на въоръжените сили. Те  са изграждане и развитие на отбранителните способности, адекватни на средата за сигурност;  грижа за хората в отбраната; интеграция и участие на страната като съюзник и активен член  на НАТО и Европейския съюз; изграждане на национална устойчивост.
Освен приемането на държавните бюджети, са предвидени промени и на законите за отбраната и въоръжените сили и на резерва. В държавния бюджет за 2024 г. разходите за отбрана да бъдат минимум 2 процента от БВП, пише в документа. С измененията на другите два закона през януари и февруари следващата година ще се създадат условия за инвестиционен фонд за превъоръжаване и  модернизация на отбраната и за регламентиране подготовката на българските граждани в мирно  време за защита на отечеството. До ноември т.г. в Народното събрание трябва да бъде внесена Програма за приоритетни инвестиционни разходи  на МО.
В програмата е заложено въвеждане и спазване на ясни и справедливи критерии за кариерно  израстване и на програми за обучение на военнослужещите през целия период на  изпълнение на военната служба, което трябва да стане до април 2024 г. Става дума за усъвършенстване на управлението на човешките ресурси чрез нов кариерен модел, нов модел за набиране на военнослужещи и нов подход за атестиране. В този ред на мерки са посочени до януари следващата година адекватни политика по доходите и социална политика на МО с цел  попълване на критичния недостиг на личен състав. Целта ще бъде постигната при наличие на повишена мотивация, увеличен брой на кандидатите и спад в броя на предсрочно  напускащите военнослужещи.
С промени в Закона за устройството на територията до края на следващата година трябва да се реализира намерението за придобиване на жилища за военножилищния фонд на МО чрез договори за  преотстъпено право на строеж в имоти с отпаднала необходимост в гарнизони с  постоянна дислокация на военни формирования.
На вниманието на правителството е ускорената подготовка и реализиране на проектите за изграждане на тежка  механизирана бригада.
До декември 2024 г. следва да е започнало изпълнението на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на  основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на  механизирана бригада“, както и за бойни разузнавателни машини, системи за  противовъздушна отбрана, артилерийска поддръжка, комуникационни и  информационни системи, разузнаване и електронна война.
Ускорената подготовка за оперативно усвояване и въвеждане в експлоатация  на ескадрилата Ф-16 е със срок декември 2024 г. Тя включва изграждане и сертифициране на необходимата инфраструктура в  авиобаза „Граф Игнатиево“. И на следващо място - ефективна подготовка и успешно сертифициране на летателния състав, наземния  и технически персонал, обслужващ Ф-16.
Разчита се на привличане на българската отбранителна индустрия и на научната общност  при изпълнението на национални инвестиционни проекти.
Продължава изпълнението на решението на 48-ото НС за подкрепа за Украйна с изпращане на нов пакет военна помощ.
Планирано е разширяване на българската и съюзническата инфраструктура с цел  засилване на отбранителния капацитет в Черноморския регион и по Източния фланг на  НАТО. Предвиждат се до ноември 2024 г. инвестиции във военноморския координационен елемент на НАТО във Варна за  повишаване на възможностите и значението му в региона. Продължава изпълнението на приетите от Република България военни и граждански Цели  за способности на НАТО и съответните проекти и инициативи за изграждане на военни  способности на Европейския съюз.
Ще бъде изготвен широкообхватен анализ с препоръки за засилване на  устойчивостта на държавното управление, ключовите сектори и критичната  инфраструктура срещу рискове от военен и невоенен характер. Това трябва да се случи до февруари 2024 г. Заложени са мерки за надграждане на способностите за противодействие на хибридни  заплахи срещу националната сигурност, включително киберсигурност и  дезинформация/когнитивно въздействие; създаване на национален механизъм за  ефективна стратегическа комуникация; гарантиране на сигурност и устойчивост на информационните системи, участие на федерирани защитени мрежи на НАТО и ЕС.
Правителството ще създава условия за максимална прозрачност и контрол на всички фази на проектирането,  отговорно и ефективно изразходване на средствата; премахване на предпоставките за  корупция при изготвяне на задания, остойностяване и подготовка на инвестиционните проекти и обществените поръчки. Във връзка с това ще бъде разработена и утвърдена от министъра на отбраната нова методология за оценка  на корупционния риск в МО, което ще стане след приемането от Министерския съвет на  нова методология за оценка на корупционния риск.
Предстои до ноември т.г. разработване на Пътна карта за управление и разпореждане с имотите с  отпаднала необходимост чрез въвеждане на ясни и прозрачни критерии за  класификация и анализ на необходимостта от законодателни промени.
До май 2024 г. ще бъдат актуализирани стратегическите планове и плановете за използване на  въоръжените сили. Предстои да се направи анализ и прилагане на поуките от съвременните бойни действия с цел  усъвършенстване на подготовката и на плановете и програмите във военно-образователната  система по моделите на страни членки на НАТО. Ще се работи за развитие на сержантския корпус за лидерство на тактическо ниво чрез  прилагане на най-добрите практики на НАТО с цел постигане на по-висока бойна  ефективност, ресурсна ефикасност и съюзническа съвместимост и изграждане на система за подготовка на лидери на тактическо ниво.
Програмата предвижда ремонт, саниране и обновление на сградния фонд. Изграждане на енергийни  обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници в рамките   на военните формирования за собствени нужди и други мерки за намаляване на въглеродния отпечатък.
За постигане на целите на програмата ще се използват европейски и съюзнчески инициативи за инвестиции и  иновации в национални отбранителни способности - Европейски фонд за отбрана,  Иновационен фонд на НАТО, DIANA, PESCO. Както и  допълнителни средства извън държавния бюджет за изграждане на  модерни и иновативни отбранителни способности. Продължава ефективно двустранно и регионално военно сътрудничество, развитие на  стратегическия диалог и партньорство със САЩ и активно участие в срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа.
До края на следващата година ще бъде въведено изцяло електронно управление на административните процеси и ще бъдат разработени ефективни административни правила и процедури в МО и въоръжените сили.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден преди 60 години

26.07.2023, 11:55
 

Politico: САЩ и съюзниците им все още не са постигнали споразумение за обучението на украински пилоти за F-16

26.07.2023, 08:47

Вашингтон и неговите съюзници все още не са успели окончателно да се споразумеят по въпроси, свързани с обучението на украински пилоти за използване на американски изтребители-бомбардировачи F-16, поради което се забавя предаването на самолети за Киев, съобщава изданието Politico.
Редакцията цитира американски официални лица, според които "западните партньори все още не са постигнали споразумения относно план за обучение на украински пилоти да управляват обещаните изтребители“. Въпреки че Дания и Нидерландия ръководят коалиция от 11 държави в подкрепа на обучението на пилотите на ВСУ, досега нито една държава не се е ангажирала публично да предостави самолети за програмата, се подчертава в статията.
Според Politico страните ще трябва да решат къде точно ще се обучават украинските пилоти. Една от възможностите е те да бъдат обучени в американския град Тусон, Аризона. Според източниците на изданието "тази идея не е получила особено развитие".
Друг план включва изпращане на американски военни пилоти в Европа, които да обучават украинци "някъде извън страната“. Двама американски служители разкриват, че нито един от вариантите не е изключен, но все още не е взето окончателно решение. "Работим с партньори и съюзници, за да определим най-практичния начин за изпълнение на този план“, обяснява един от събеседниците на редакцията.
Изданието уточнява, че "коалицията вече е предприела редица стъпки, за да започне подготовката". Според един източник, "компанията Draken International е започнала да набира пенсионирани военни пилоти, за да обучават украинци". Очаква се обучението да се проведе в строящ се обект в Румъния. Друг "център за обучение“ вероятно ще бъде създаден в Дания.
Статията цитира коментар на заместник-прессекретаря на Пентагона Сабрина Сингх. По думите й европейските съюзници на САЩ се надяват да започнат подготовката през лятото, най-вероятно в Европа. Тя също така отбеляза, че властите на Обединеното кралство възнамеряват да започнат основно летателно и езиково обучение за украинските пилоти след няколко седмици. "Що се отнася до доставки на самолети или допълнителни срокове, нямам какво да ви кажа днес“, добави Сингх.
Както подчертава изданието, "подготовката за използване на F-16 не може да започне, докато Държавният департамент на САЩ официално не одобри предаването на свързани учебни материали, включително инструкции за експлоатация и летателни тренажори“. Досега това разрешение, изисквано от разпоредбите за износ, не е дадено.
Според американските власти изтребителите ще бъдат предадени на Украйна не по-рано от пролетта, се казва в статията. Един от американските служители обясни, че "може би до края на годината някои пилоти ще извършат тренировъчни полети“, но според него украинската страна едва ли ще започне да използва F-16 преди пролетта на 2024 година.
По-рано Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че САЩ възнамеряват да прехвърлят изтребители F-16 на Украйна до края на 2023 година. Той също така подчерта, че самолетите няма да променят хода на военните действия.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Как да кандидатствам, за да стана военнослужещ?

26.07.2023, 07:22

Приемането на документи за военна служба в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия се извършва от структурите на Централно военно окръжие по местоживеене.
В Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в чл. 141 се определя, че на военна служба се приемат български граждани, които отговарят на следните изисквания:
• имат висше образование по специалността, за която кандидатстват - за офицери, и средно или по-високо образование - за офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници (матроси);
• не са по-възрастни от 40 години - за всички категории военнослужещи (офицери, офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси);
• годни са за военна служба;
• не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитация;
• срещу тях няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
• нямат друго гражданство;
• не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”;
• покриват нормативите за физическа годност, определени с акт на министъра на отбраната;
• са психологично пригодни. Годността за военна служба се определя от военномедицинските органи, а за психологична пригодност - от специализираните звена и органи по психологично осигуряване.
Министърът на отбраната може да определи длъжности за войници (матроси), които да се заемат от лица с основно образование и длъжности за военнослужещи с двойно българско гражданство.
Кандидатите за военна служба могат да подават своите документи за кандидатстване след обявен конкурс за определени длъжности във военните окръжия или офисите за военен отчет в общините/районите. Ако сте решили да кандидатствате, подгответе си следните документи:
• автобиография;
• копия от документи за придобита образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;
• копие на документ, удостоверяващ продължителността на професионалния опит (ако притежават такъв);
• лична амбулаторна карта с отразен актуален здравен статус;
• свидетелство за съдимост;
• удостоверение от регионалния център за психично здраве (психодиспансер);
• съгласие за предоставяне и обработка на лични данни.
При първото си посещение във военното окръжие или офиса за военен отчет в община/район, представяйки изискваните документи, кандидатът за военна служба получава направление за Военно медицинска академия за обстоен преглед. След приключване на всички процедури по прегледа, на кандидата се издава експертно решение, удостоверяващо годността за военна служба, издадено от Централната военномедицинска комисия и изследвания за психологическа пригодност в Лабораторията за психично здраве и превенция.
Представяйки експертното решение от ВМА във военното окръжие, кандидатът за военна служба попълва следните декларации по образец:
• декларация, че няма образувано наказателно производство срещу него;
• декларация, че няма друго гражданство освен българско;
• декларация, че не е освобождаван от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение” (при условие, че са служили);
• декларация, че желаят да бъдат приети на военна служба с по-ниско военно звание от притежаваното от тях в запаса (ако имат такова).
Кандидатите за военна служба при комплектуването на документите прилагат и:
• удостоверение от военното окръжие, където се водят на военен отчет, от което да е видно основанието за освобождаване от военна служба (при условие, че са служили);
• удостоверение от военното окръжие, където се водят на военен отчет, от което да е видно, че са на служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при условие, че са сключили договор);
• копие от военноотчетната книжка (ако имат такава);
• копие от заповед за освобождаване от военна служба (при условие, че отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ);
• други документи, свързани с изискванията за заемането на длъжността (копие от свидетелството за правоуправление на МПС, за завършени курсове за военноотчетната специалност, за владеене на английски език по STANAG 6001 и др.).
След представянето на всички документи от кандидата за военна служба, същите се комплектуват и се изпращат във военните формирования за участие в конкурса за определена длъжност. Комисията за провеждане на конкурса във военното формирование провежда същия при условията и по реда, определени със заповед на командира (началника) и изготвя протокол, в който класира кандидатите за всяка длъжност и писмено уведомява кандидатите за резултатите от класирането, като връща документите на некласираните кандидати след завършване на конкурса.
За по-пълна и точна информация, моля посетете най-близките структури на Централно военно окръжие (военните окръжия в областните градове или офисите за военен отчет в общините/районите).
Източник: http://otbrana.com/

 

Опасен инцидент над Атлантическия океан преди 43 години

26.07.2023, 07:12

На този ден през 1980 година съветски бомбардировач Tу-16 изпълнява патрулен полет над Атлантическия океан. Самолетът е прехванат от три изтребителя F-18A Hornet от ВМС на САЩ.
Опитвайки се да го отклонят от курса, американските летци изпълняват опасни маневри, включително и имитации на атаки. В резултат два F-18 се сблъскват точно над Ту-16 и се взривяват.
Единият летец успява да се катапултира, другият загива.
От взрива се поврежда и съветският самолет, но екипажът успява да се върне на своето летище.

 

У нас войниците доброволци са служили минимум 12 години

26.07.2023, 07:08

Войската се попълва с доброволци, които са длъжни да служат 12 години непрекъснато.  По тяхно желание този срок може да бъде продължен до навършване на 40-годишна възраст.
Младежите, които желаят да постъпят на доброволна служба трябва да отговарят на следните изисквания: да бъдат съвършено здрави и да имат телосложение, съответстващо на службата, която ще изпълняват; да не бъдат по-млади от 18 и по-стари от 28 години; да не са били под съд и следствие и да са благонадеждни, да са български поданици; да не принадлежат на организации противници на държавния строй. Длъжни са да заявят по нотариален ред, че ще служат 12 години.
Приемането на доброволците става чрез повиквателните окръжия. Комисията за приемане и преглеждане на доброволците се назначава от командира на полка под председателството на началника на повиквателното окръжие. Записването на доброволците става по всяко време на годината, а постъпването на служба два пъти в годината – на 1 ноември и 1 март.
Първоначалното военно обучение продължава една година и се провежда в полковете. За специалните родове войски става в един или два пункта.
Войниците доброволци получават заплата, храна и облекло, според определените оклади. Те могат да се женят и всяка година да ползват един месец отпуск. По време на службата, които желаят могат да изучават някакъв занаят, с който да се прехранват след уволнението.
Изпълнилите задължителния срок от 12 години се уволняват и получават 5000 лв. или държавна служба.  Службата им във войската се зачита за пенсия на общо основание. Ако по време на службата войникът  стане негоден поради болест или злополука, или умре, той или наследниците му получават инвалидна пенсия.
Уволнените по съдебен и дисциплинарен ред , както и самоповределите се, за да станат негодни за военна служба, се лишават от правото да получат премия и да заемат каквато и да е държавна и общинска служба в продължение на 15 години.
(Материалът е подготвен на основата на Закона за попълване на войската, жандармерията, пограничната, горската, акцизната и митническата стража с войници (жандарми и др.), подофицери и офицери, утвърден с указ №19 от 7 март 1921 г., обнародван в брой 287 на Държавен вестник” от 24 март 1921 г.)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Пентагонът отпуска още 400 млн. долара военна помощ за Украйна

25.07.2023, 21:46

САЩ отпускат още един пакет военна помощ на стойност 400 млн. долара за Украйна, който включва боеприпаси и бронирани машини, съобщиха от Пентагона.
"Обявената днес помощ в областта на сигурността на стойност 400 млн. долара включва допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия", се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната на САЩ.
Пентагонът уточнява, че в случая не става дума за поръчка на нови оръжия за Украйна, а за изпращане на вече наличните в американските военни складове оръжия.
Пакетът от помощи включва по-специално 32 бронирани машини Stryker, ракети за зенитно-ракетни комплекси Patriot и NASAMS, както и за РСЗО HIMARS.
Освен това САЩ ще доставят на Украйна преносими зенитно-ракетни комплекси Stinger и Javelin, артилерийски снаряди с калибър 155 и 105 mm, ракети за противотанкови ракетни комплекси TOW, неуправляеми ракети Hydra-70 и около 28 млн. боеприпаси за стрелково оръжие.
По данни на Пентагона от февруари 2022 г. досега САЩ са предоставили на Украйна военна помощ на стойност 43 млрд. долара.

 

Бюджетната комисия подкрепи предложението за по-висока заплати в армията

25.07.2023, 17:44

С 15 гласа „за“, 1 „против“ и 6 „въздържали се“ Комисията по бюджет и финанси подкрепи предложението между двете четения на законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. на Христо Гаджев и Томислав Дончев от ПГ „ГЕРБ-СДС“ за допълнителни 75 млн. лв. към перото за възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили. Същото предложение бе направено и от ПГ на „БСП за България“. Спорът беше кой по-напред го е направил, но щом е за армията и проф. Румен Гечев беше за увеличение на заплатите. Министърът на финансите Асен Василев участва в заседанието и не изрази обратно становище.
Мотивите на вносителите бяха представени от Теменужка Петкова, заместник-председател на комисията. Те са на основата на направен анализ, според който 75-те милиона могат да се вземат от предвидените  620, 748 млн. лв. по проекта за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника. Необходимостта от по-високи заплати в армията се определя и от некомплектът, който не се попълва достатъчно в последно време.
Очаква се до края на седмицата бюджетът да бъде приет на второ четене.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Ердоган: Турският парламент ще реши за членството на Швеция в НАТО

25.07.2023, 07:30

Турският парламент има последната дума за одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Решението по този въпрос ще бъде взето след лятната ваканция.
Това каза турският президент Ердоган след правителственото заседание в Анкара. Спорен него “Турция ще изпълни своята част от работата, когато парламентът възстанови работата си”. Ердоган се съгласи да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и обеща, че ще предаде молбата в турския парламент, след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шведския лидер във Вилнюс, Литва, в началото на този месец.
Стокхолм увери Турция, че няма да подкрепя терористичните организации като ПКК и Гюленистката терористична група (ФЕТО) след членството ѝ в НАТО и че ще бъде създаден нов двустранен механизъм за сигурност между Анкара и Стокхолм. За първи път в историята на блока НАТО ще създаде и специален координатор за борба с тероризма.
В същото време Ердоган заяви, че Турция няма проблеми с нито една държава, които да не могат да бъдат решени чрез диалог и дипломация.
“Вярваме, че недоразуменията могат да бъдат преодолени чрез диалог и дипломация”, каза той и добави, че Турция се надява да види положително развитие по отношение на отношенията си с Европейския съюз.
Президентът също така заяви, че Турция е готова да направи всичко възможно, за да помогне на Гърция да се справи с горските пожари. “Изпратихме два самолета и един хеликоптер за гасене на пожари в Гърция, която се бори с огромен пожар”, каза Ердоган.
Източник: БГНЕС

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Михаил Стефанов Сапунаров

25.07.2027, 07:04

Навършват се 156 години от рождението на генерал-майор Михаил Стефанов Сапунаров, роден на 25 юли 1867 г. в гр. Сливен.
Завършва военното училище в София (1887). Като младши офицер е зачислен в 8- ми пехотен Приморски полк (1887-1894), а по-късно е ротен командир в същия полк и във 2-ри пехотен Сливенски полк (1885-1900). На 27 май 1887 г. е производен от чин подпоручик, а 1 на 8 май 1890 г . е произведен в чин поручик, на 1 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1906 г. в чин майор. Служи последователно като адютант в щаба на 3-та пехотна Балканска дивизия (1900-1901), дружинен командир в 1-ви пехотен Софийски полк (1906), ротен командир във военното училище (1909), командир на 7-ми пехотен Преславски полк (1911) и дружинен командир във военното училище (1912).
През Балканската война (1912-1913) е дружинен командир в 48-ми пехотен полк, който се сражава при Люлебургаз и Чаталджа, а след това е назначен временно за командир на 16-ти пехотен Ловешки полк. В Междусъюзническата война (1913) е командир на 63-ти пехотен полк и воюва срещу сърбите при Черни връх и вр.Тумба.
След войната е назначен за комендант на София (1913-1914). На 1 януари 1915 г. е произведен в чин полковник и е назначен за командир на 7-ми пехотен Преславски полк.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на полската канцелария при Главната дирекция (1915 - май 1917) и началник на Планинската пехотна дивизия (май 1917 - септември 1918), с която воюва на Македонския фронт в участъка между Дойран и р. Вардар. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната (ноември-декември 1918) командва войските в Добруджа, след това е началник на 3-та пехотна балканска дивизия. През 1919 г. излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, V ст. с мечове отгоре; народния орден „За военна заслуга” V ст. на обикновена лента, III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

Вертолети за радиосмущения Ми-8/Ми17ППА

25.07.2023, 06:57

Ми-8ПП е вертолет за създаване на активни радиосмущения, разработен от КБ Мил. Първата модификация на вертолета за РЕБ Ми-8СМВ, създадена през 1971 г., е предназначена за защита на фронтовата авиация от поражение на зенитно-ракетните комплекси на противника. В товарната кабина е бил монтиран вертолетен вариант на комплекса за РЕБ „Смальта-В”. В процеса на експлоатация Ми-8СМВ нееднократно се е доработвал с цел разширяване на възможностите на комплекса.
Създадения през 1974 г. вертолет за радиоелектронна борба Ми-8ПП с комплекс „Поле” е предназначен за създаване на смущения в наземните РЛС за откриване, насочване и целеуказване, влизащи в различни звена за оповестяване и управление на системата за ПВО на противника.
През 1980 и 1982 година приетата на въоръжение модификация се доработва, в резултат на което се появява новата модификация Ми-8ППА. Индекс ВС Ми-8ПП.
Вертолетите Ми-8/17ПП, баражирайки на безопасно разстояние от предния край (района на бойните действия) могат да работят в режим на разузнаване и радиоподавяне или само в режим на разузнаване.
Апаратурата му за радиоелектронни смущения осигурява:
   - водене на разузнаване в много широк честотен диапазон;
   - анализ на сигналите и разпознаване на принадлежността на обслужваните обекти;
   - избор на обектите за подавяне;
   - избор и формиране на оптимален вид смущения за всеки обект;
Подсистемата за разузнаване позволява да се откриват РЛС от зони, разположени зад пределите на зоните за поразяване на средствата за ПВО на противника.
Цифровата система за обработка и формиране на смущенията осигурява класификация на обектите, определяне на приоритета за подавянето им, избор на най-ефективните смущения.
Освен щатния екипаж от трима човека на Ми-17ПП има и оператор на апаратурата за смущения.
Бордовият комплекс може да работи в следните режими:
   - автоматически (без участие на оператора);
   - полуавтоматичен (обекта за подавяне се избира от оператора);
   - ръчен (оператора оценява обстановката, определя обектите за подавяне и вида на смущенията).
Вертолетът е снабден със средства за индивидуална защита от управляеми ракети.
Във вертолета Ми-17ПП е монтирана следната апаратура:
Станция за пълзящи смущения "Азалия" (ЛО24 и ЛО27)
Станцията е предназначена за групова защита на самолети и вертолети чрез създаване на смущения в РЛС за далечно откриване, навеждане и целеуказване
На вертолета има два комплекта станции ЛО24 и един комплект станции ЛО27.
В състава на всяка станция влизат:
   - предавателна система;
   - антенно-фидерна система;
Охлаждането им е въздушно-течно, като за охлаждаща течност се използва ПМС-10. Блоковете на станцията са разположени вътре в машината.
Станция за радиотехническо разузнаване
Предназначена е за определяне на честотният диапазон на радиоелектронните средства на противника и управление на станциите за смущения, монтирани на борда на вертолета.
В състава на станцията влизат:
   - приемно устройство;
   - устройство за анализ;
   - антенна система;
   - пулт за управление;
   - източник на захранване.
Всички блокове на станцията са разположени вътре в машината.
Станция за активни смущения
Станцията за активни смущения е предназначена за подавяне на станциите за далечно радиолокационно откриване от типа „Хокай”. Станцията има литерно изпълнение.
В състава и влизат:
   - предавателна система (подавя ДРЛО);
   - приемна система (определя направлението на подавяният обект);
   - антенна система.
Охлаждането на системата е въздушно.
Блоковете на станцията (два) са разположени вътре в машината на специални поставки и нехерметични отсеци.
Антенната система се състои от две антенни решетки разположени от двете страни на вертолета.
На някои модификации се монтират и индивидуални средства защита, като устройства за изстрелване на инфрачервени уловки и лампи за инфрачервени смущения "Липа".
Във ВВС на България през 1990 година са доставени четири вертолета Ми-17ПП - бордови номера 431, 432, 433, 434.
До 1999 година са използвани по предназначение, след което (през 2000 г.) те са преоборудвани в транспортни и противопожарни.
Борд 433 катастрофира на 24 юли 2003 г. в местността Бетоловото край гр. Разлог при гасене на горски пожар. При инцидента загинаха командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки – началник-група «Държавен противопожарен контрол» към РДВР-Благоевград.
- Още РЕБ

 

На този ден САЩ извършва първия в света подводен ядрен опит

25.07.2023, 06:48

На 25 юли 1946 г. на атола Бикини САЩ извършват първия в света подводен ядрен опит.
Тихоокеанският атол Бикини е известен с това, че по времето на Студената война е изпитателна площадка, на която САЩ извършват в периода 1946 - 1958 година 23 експериментални взрива на ядрени и водородни бомби.
На 1 март 1954 г. на атола е взривена първата водородна бомба под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливия дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям.
През 1968 г. САЩ обявяват Бикини за обитаем, а в началото на 70-те като част от експеримента канят малка група местни жители да се завърнат по домовете си. През 1978 жителите отново са евакуирани, след като екип от френски учени установява опасно високи нива на стронций-90 в телата им. Не е било необичайно за жените на острова да карат неуспешна бременност, недоносвания, мъртви раждания и нарушения в цикъла им. САЩ предлагат $150 милиона като компенсации за щети, нанесени от ядрената им програма. - Още ЯО

 

Голяма победа за българската войска

25.07.2023, 06:45

В нощта на 25 срещу 26 юли 811 г. войската на хан Крум нанася пълен погром на византийската армия в сражението при Върбишкия проход. В сражението загива византийският император Никифор І Геник, заедно със своите военачалници.
След сражението Крум заповядва да отрежат главата на Никифор I Геник, която няколко дни е държана на показ, набита на кол. След това, пак по негова заповед, черепът на императора е обкован със сребро. С него Крум пие наздравица в чест на своята победа.
Победата при Върбишкия проход е един от найголемите върхове на българското военно изкуство през средните векове. България става достоен противник на могъщата Византийска империя.
Освен даровит военачалник, Крум е и талантлив държавник. Смята се, че той създава първите писани закони в българската държава. Според една легенда той разпитал аварски военнопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и създал своите закони въз основа на техните отговори. Сведения за Крумовите закони се срещат във византийската енциклопедия „Суда“ от 10 век. Трябва да се отбележи фактът, че за пръв път е направен опит да се въведе единен правов ред в страната. Тези закони трябва да уеднаквят правата на славяните и прабългарите в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.

 

На този ден през 1943 година започва англо-американската въздушна операция „Гомор”, разрушила Хамбург до основи

25.07.2023, 06:44

В 00:57 след полунощ на 25 юли 1943 г. над Хамбург започват да падат бомби, пуснати от британските Кралски ВВС (КВВС). Това е 32-та бомбардировка на града от началото на войната и претръпналите хора не се паникьосват, а дисциплинирано отиват в скривалищата.
Никой обаче от жителите не подозира, че започва мащабната британо-американската операция „Гомор” и след 8 дни и 4 нощи техният град ще бъде изравнен със земята от пуснатите 9000 тона бомби – високоексплозивни, запалителни, фосфорни и напалмови.
Операция „Гомор” убива най-малко 50 000 души и оставя един милион цивилни без дом, тъй като приоритетно и целенасочено е бомбардирана жилищната и търговската част на града. Унищожени са 250 000 жилищни сгради, от които 16 000 са многоетажни жилищни блокове.........Прочети още

 

 

НАТО трябва да се поучи от Украйна и да харчи разумно

24.07.2023, 22:25

В навечерието на Втората световна война Франция изгради огромни, скъпи укрепления по границата си с Германия, които станаха известни като линията Мажино. Недостатъците в тази стратегия скоро бяха разкрити, когато Германия атакува през пролетта на 1940 г., използвайки блицкриг - тактика, чрез която проби през Люксембург и Белгия, като заобиколи защитата на Мажино, правейки я безполезна.
Войските на НАТО са опасно близо до повтарянето на подобен провал днес, пише за Financial Times Аня Мануел, изпълнителен директор на Форума за сигурност, организиран от международния институт Аспен.
В продължение на десетилетия те разчитаха на скъпи, трудни за производство материални части като самолетоносачи, изтребители и прецизни боеприпаси като установките с голям обсег на действие Himars, чиито ракети могат да струват 100 хил. долара едната. Армиите на НАТО също разчитат на широк набор от специално създадени сателити и комуникационни системи за стрелба с прецизно насочвани боеприпаси.

Но войната в Украйна показа колко потенциално уязвима е тази стратегия - или колко лесна е за заобикаляне - особено по време на бързо развиващ се конфликт........Прочети още

 

Полк. Гергинов: BlackRock и JP Morgan са пуснали здраво пипалата си в Украйна, а това е знак за...

24.07.2023. 20:52

Агресивната политика, провеждана от Запада, основно от САЩ, ЕС и Великобритания, показва, че нито една тяхна агресивна операция срещу друга страна не започва, без да е планирана за постигане на комплексна цел, включваща политически, икономически, финансов, военен и пропаганден компонент. Такава е целта му и в предизвиканата от него война в Украйна.
Това пише за "Гласове" о.з. полковник, доц., д-р Гергин Гергинов, който е завършил ВА "Г.С.Раковски", има издадени десетки научни трудове и над 120 други публикации. Зам. председател е на клуб "Ракетни войски и артилерия" в Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва.
Ето какво още казва той........Прочети още

 

Германия иска да отдели 20 милиарда евро за боеприпаси

24.07.2023, 20:44

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус иска да отдели 20 милиарда евро (40.07 милиарда лева) за боеприпаси, според информация на  Der Spiegel.
"Без боеприпаси най-модерните оръжейни системи са безполезни, дори ако са готови за използване на полигони“, е заявил Борис Писториус, цитиран от "Украинская правда". Според него стабилното снабдяване на германските въоръжени сили с боеприпаси е приоритет.
"До 2031 г. ние трябва и искаме да инвестираме повече от 20 милиарда евро в боеприпаси“, е добавил той.
Както отбелязва изданието, дълги години недостигът на боеприпаси "е норма" за Бундесвера.
Те са толкова малко, че артилеристите в тила рядко се допускат да провеждат тренировки с бойни снаряди. В повечето случаи военните използват тренировъчни боеприпаси, допълва украинската медия.
Дълго време този недостиг не предизвиква безпокойство сред германските официални лица, но с началото на войната в Украйна проблемът стана доста сериозен.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Австралия купува 20 военнотранспортни самолета от САЩ

24.07.2023, 20:25

Австралия ще закупи 20 нови военнотранспортни самолета Super Hercules на стойност 6,6 милиарда щатски долара, съобщава "Ройтерс".
Новината идва преди посещението по-късно тази седмица на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин.
През ноември Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на самолета, произведен от "Локхийд Мартин", и свързаното с него оборудване на Австралия.
Споразумението идва на фона на най-голямото до момента съвместно военно учение, включващо над 30 000 войници, както и участници от 11 други страни. Целта му е демонстрирането на сила и единство във време, когато Китай се очертава като все по-централна сила в Индо-Тихоокеанския регион.
Военните учения Talisman Sabre, които се провеждат през две години, започнаха в петък и ще протекат на различни места в Австралия в продължение на две седмици.
Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс и американският му колега ще посетят Куинсланд, за да наблюдават военното учение след годишната среща на министрите на отбраната и външните работи на САЩ и Австралия, известна като AUSMIN, в Бризбейн на 28-29 юли.
Новият самолет C-130J Hercules ще замени и разшири флота от остарели самолети, използвани в момента от Кралските австралийски военновъздушни сили. Доставката на първата от новите машини се очаква през 2027 г.
"Заради извънредните ситуации на горски пожари и наводнения в цялата страна, снабдяването с изключително важни доставки на региона по време на пандемията от COVID-19 и повече от две десетилетия в помощ за мироопазващи операции, това е и ще продължи да бъде ключов актив", подчерта Марлс.
Източник: https://news.bg/

 

Армията отново помага на населението

24.07.2023, 17:33

Военнослужещи участват в гасенето на големия горски пожар край село Буково, Община Първомай, съобщава Пресцентърът на МО.
Модул от 4-и артилерийски полк – Асеновград в състав от 32-ма военнослужещи с 6 броя техника от 06.55 ч тази сутрин оказват помощ в погасяването на големия горски пожар край село Буково, Община Първомай. Ръководител на военнослужещите е майор Димитър Шомов. Военнослужещите се включват в борбата с огъня по искане на областния управител на Пловдив и след разрешение на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Общите действия по погасяване на огъня се координират от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

Как да охраняваме въздушното пространство, определя проект на инструкция

24.07.2023, 11:26

Проект на нова Инструкция за организацията, готовността и реда за действие на дежурните сили и средства от Българската армия за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на Република България предлага за обществено обсъждане Министерството на отбраната. Сегашният кабинет, който урежда този процес е от 2011 г. Една от причините е промяната на Закона за отбраната и въоръжените сили от 2021 г., с която видовете въоръжени сили вече не са подчинени на СКС.  Другите са ревизия на документите на НАТО, отнасящи се до  организацията, готовността и реда за действие на дежурните сили и средства за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство; и промяна в структурите от състава на ВВС, участващи в контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на Република България.
В проекта е записано „В Българската армия се носи бойно дежурство за контрол над въздухоплаването по чл. 130, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, охрана на въздушното пространство на Република България и изпълнение на съюзническите задължения в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО в мирно време (Air Policing).“ Този текст от закона влезе в сила през 2016 г. Той категорично регламентира, че охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. И още - контролът над въздухоплаването във въздушното пространство на Република България при осъществяване на тази дейност се извършва от Българската армия съвместно със специализирани структури от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" при условия и по ред, определени с наредба на Министерския съвет.
Бойното дежурство, което е бойна задача, се посочва в разработената инструкция, се носи от назначени сили и средства на Военновъздушните сили, а при необходимост и от формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски и сили и средства за ПВО на Военноморските сили.
Новата Инструкция за организацията, готовността и реда за действие на дежурните сили и средства от Българската армия за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на Република България се предвижда да влезе в сила от 31 август 2023 г.
Подробности на ttps://www.mod.bg/

 

„Балаклава“ - най-голямата военна тайна на Сталин

24.07.2023, 08:09

Стратегически обект
Подземната база за подводници „Балаклава“ в Крим е останала в историята като един от най-впечатляващите примери за „Студената война“. През миналия век това строго поверително съоръжение е построено в случай на ядрена война или Третата световна война. Времената се променят, но днешната Кримска Балаклава продължава да изумява с огромните си подземни лабиринти. Короната на мощната военна индустрия на СССР става забележителност на полуостров Крим и един от най-посещаваните музеи в Севастопол.
Османски гарнизон
Днешните конфликти между Русия и САЩ изглеждат много по-прости, отколкото са били след Втората световна война. Появата на ядрено оръжие създава повод за надпревара и параноя. В случай на съветска агресия, американците си правят превантивен план за ядрена атака. И двете страни методично увеличават своя ядрен арсенал, възможностите на бойните глави, торпеда и ракети, заплашвайки се взаимно с отмъщение.
След като американските бомби падат върху Хирошима и Нагасаки, Съветският съюз подсилва подводния флот с ядрено оръжие. Тогава Сталин дава заповед да се намери място, където ядрените подводници да бъдат скрити при реципрочен удар. Те търсят повече от година и в крайна сметка се спират на Балаклава. Градът веднага става таен и е решено името му да не се споменава на кримската карта.
Няколко века преди това Балаклава е военно пристанище. Първоначално този регион е избран от генуезците, които построяват тук древната крепост Кембело. По-късно на територията на съвременна Балаклава е разположен османски гарнизон. По време на Кримската война тук е базиран английски лагер. Наблизо се намира елитната британска „Лека бригада“, която извършва прочутата си, но неуспешна атака срещу Севастопол.
Твърдението, че заливът Балаклава не може да се види от морето, изобщо не е мит. Така че това място за скриване на флота не е избрано случайно. Пристанището, широко около 400 метра, е надеждно защитено както от бури, така и от любопитни очи. Планината Таврос, под която се намира подземния комплекс, е естествено укритие. Дебелината на мраморния варовик е около 126 метра, благодарение на което базата получава първа категория устойчивост на ядрена атака.
Надеждно строителство
Проектът на комплекса на военноморската база за защита на Черноморския флот в случай на ядрена война е проверен и одобрен лично от Йосиф Сталин. Работата започва през 1953г. Минната дейност се извършва от работници, които са градили подлези в Москва, Харков и Абакан. Пробиването става най-вече чрез взривяване. Веднага след като земята и скалите са премахнати, се поставя метална рамка и след това се излива бетон. Поради секретността, корабите влизат в комплекса само през нощта.
Единственият видим елемент на проекта е "Южният Батопорт" - голяма морска порта, която предпазва залива от вредното въздействие на ядрената експлозия. Това е куха метална конструкция с тегло 150 тона, с размери 18х14х11 метра.
Входът на канала е покрит със специална маскировъчна мрежа, която съвпада по цвят със скалите. Общата площ на конструкцията е 15 000 квадратни метра, а каналът за подводници е по-широк от залива Балаклава. Някои вътрешни помещения достигат височината на триетажна жилищна сграда. Цялата основа е разделена на няколко нива на секретност, за да се разграничат, те са маркирани с различни цветове по пода и по стените.
В подземните помещения има повече от 200 души, които работят на пристанището и инженерните системи. Около 50 души работят като охрана, стоящи на няколко места: на входа и изхода на тунела и на пристанището. Всички служители на тайния комплекс в Балаклава подписват документ за поверителност. По време на работа и пет години след прекратяване на трудовото правоотношение служителите са ограничени в редица права. Например, забранено им е да пътуват извън Съветския съюз.
В новия комплекс е възможно да се скрият от ядрен удар девет подводници от малък клас или седем средни. В допълнение към подводниците, в случай на ядрен удар, цялата база на подземния ремонтен комплекс, войници от всички близки части и цивилното население на Балаклава могат да бъдат настанени в подземната база.
Днес е музей
Тайната подземна база на руските атомни подводници губи своята мощ и стойност по време на разпадането на СССР. За разлика от други подобни военни съоръжения, комплексът в залива Балаклава е използван до 1993 година. Кораби от руския Черноморски флот напускат територията през 1994 година. По време на разделянето на съветския флот, Украйна получава една голяма торпедна подводница. Ядрените боеприпаси са откарани на руска територия.
Съоръжението скоро е изоставено и ценното оборудване става плячка за продавачите на метал. Всички капаци и порти на комуникационните кладенци, отвори, тунели, захранващи кабели са отрязани. За кратко време мощното военно съоръжение се превръща в мизерна гледка. През 2002 г. украинските власти решават да превърнат комплекса в исторически музей. Днес той привлича туристи не по-малко от другите кримски атракции. - Още за Балаклава

 

Акварел на лейтенант Хенри Клифърд от английския лагер при Аладън от времето на Кримската война

24.07.2023, 08:05

След дебаркирането си във Варна в края на май - началото на юни 1854 г. английската армия избира за свои лагери околностите на Варна и близките села Аладън (днес с. Страшимирово) и Река Девня (днес гр. Девня).
От 5 юни до 30 юни 1854 г. при Аладън лагерува английската Лека дивизия (Light Division) под командването на шотландския генерал-лейтенант сър Джордж Браун (Lieutenant General Sir George Brown)*.
Акварелът „Light Division Camp at Aladine, Bulgaria” е работа на лейтенант Хенри Клифърд**. Той е съхранен в албум (съдържащ 119 акварела), притежание на частен колекционер. Акварелът представя поглед към лагера на английската Лека дивизия при Аладън. На преден план английски войник на пост и български пастир с два бивола. В далечината - Варненското езеро и северните склонове на Авренското плато.....Прочети още

 

Забравените герои на България

24.07.2023, 08:00

Днес се навършват 158 години от рождението на генерал-лейтенант Стефан Никифоров Богданов.

Той е роден на 24 юли 1865 г. в гр. Елена. Завършва военното училище в София (1885) и десетмесечните курсове за щабен офицер (1893-1894). На 30 август 1885 г. е произведен в чин подпоручик и зачислен в пионерна дружина. През Сръбско-българската война (1885) е временен командир на пионерната дружина. След войната служи в артилерията. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1890 г. в чин капитан. Стефан Богданов е произведен в чин майор на 1 януари 1895 година, а през 1904 г. в чин подполковник. Служи последователно като командир на гаубична батарея във 2- ри артилерийски полк, командир на планинска батарея, командир на артилерийски отдел в 3-ти артилерийски полк (1903-1905) и командир на същия артилерийски полк (1907); началник на строително домакинска част при артилерийската инспекция (1909). На 19 февруари 1911 г . е произведен в чин полковник.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за началник на средната колона на Хасковския отряд при настъплението му към Кърджали, а след това със своя 3- ти артилерийски полк се сражава при Папаз-тепе (под Одрин), Чаталджа и Булаир. В Междусъюзническата война (1913) е началник на артилерията във 2- ра пехотна дивизия и воюва срещу сърбите и гърците при Криволак, Щип и Горна Джумая (дн. Благоевград).
През 1914-1915 г . е началник на 2- ра военноинспекционна област. При включването на България в Първата световна война е началник на артилерията във 2- ра армия (1915-1916), която воюва на Македонския фронт. В хода на настъплението командва Бояновския отряд, а след това Сборната пехотна дивизия (ноември 1915). Отбранява връх Каймак- Чалан (септември—и октомври 1916) и участъка при Кенали. От януари 1917 г . до 1918 г . е началник на 8- ма пехотна Тунджанска дивизия, която воюва на Струмския фронт. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор, а на 18 септември е произведен в чин генерал-лейтенант. След войната излиза в запаса. Умира през 1937 г. в Пловдив.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 и 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове ; народния орден „За военна заслуга” IV ст. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента.

На 24 юли 1867 година в Сливен е роден генерал-майор Михаил Сапунаров.
Завършва Военното училище в София (1887) и служи в 8-и пехотен приморски полк (1887 – 1894), 2-ри пехотен сливенски полк (1895 – 1900), щаба на 3-та пехотна балканска дивизия (1900 – 1901), 20-и и 11-и пехотен полк (1901 – 1906). Последователно командва дружина в 1-ви пехотен софийски полк (1906 – 1909), рота във Военното училище (1909 – 1911) и 7-и пехотен преславски полк (1911 – 1912).
През Първата балканска война (1912 – 1913) е командир на дружина в 48-и пехотен полк, с който се сражава при Люлебургаз и Чаталджа. Във Втората балканска война (1913) поема командването на 63-ти пехотен полк и воюва срещу сръбските войски при Черни връх и връх Тумба. От 1913 до 1914 г. заема длъжността комендант на София, а от началото на 1915 г. – командир на 7-и пехотен преславски полк. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като началник на Полската канцелария при Щаба на Действащата армия (1915 – май 1917) и командир на Планинската пехотна дивизия (май 1917 – септември 1918). Воюва на Южния фронт в участъка между р. Вардар и Дойран, където на 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната командва 3-та пехотна балканска дивизия, а през 1919 г. преминава в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас.

 

 

ВМС на Сингапур получиха първата неядрена подводница от германския проект 218SG

23.07.2023, 23:11

На 20 юли 2023 г. в главната военноморска база Чанги в Сингапур се състоя официалната церемония по приемане в състава на ВМС на Сингапур на първата голяма неядрена немска подводница RSS "Impeccable" от поръчаните общо четири субмарини от проект 218SG. В церемонията участва и командващия на ВМС на Сингапур контраадмирал Шон Уот.

 

Русия и Китай приключиха съвместните си военни учения в Японско море   

23.07.2023, 21:13

Русия и Китай приключиха днес съвместните си военни учения в Японско море, съобщи руското министерство на отбраната в контекста на силно напрежение със западните страни, предаде Франс прес.
Двете страни, които искат да възпрат т.нар. от тях американска хегемония, се сближиха във военната сфера от началото на руското военно настъпление в Украйна, което Пекин отказва да осъди. За да засилят координацията си, Китай и Русия организираха през последните месеци няколко военни учения, отбеляза АФП.
“Съвместните руско-китайски военноморски учения “Север/Взаимодействие-2023” приключиха в Японско море. “Военните моряци на двете страни отблъснаха атака по въздуха на условния враг. Нападение на военни кораби от различни посоки беше симулирано от самолети за борба с подводници и изтребители на военноморската авиация на Тихоокеанския флот и Народноосвободителната армия на Китай”, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС
“Друга задача, която беше изпълнена в рамките на учението, беше да се нанесе удар по крайбрежна цел с управляеми ракетни оръжия с морско базиране”, се казва още в съобщението.
Източник: bta.bg

 

Възникване на електронното разузнаване и борба в Българската армия

23.07.2023, 08:06

Разглеждат се особеностите в организи­ране на свръзката по време на бойните действия около Оринската крепост по време на Балканската война 1912/13 г. и някои моменти от възникването на ра­диоразузнаването и електронното подавяне в Българската армия.
Историята показва, че умението да се води война, а от там и въвеждане на нови прийоми и действия непознати до дадения момент са присъщи не само на големи и модерни армии, а и на по-малки. Това зависи най-вече от интелигентността на командирите и умение­то на войниците.
Българската армия, нейните командири и бойци са доказвали неведнъж, в нашата многовековна история, че умеят да воюват. Те често са излизали победители не само поради своята многочисле­ност в даден момент, а и поради умението на командирите да из­ползуват нови по ефективни и непознати за противника начини за водене на войната. Ярък пример в това отношение е битката за Од­ринската крепост по време на Балканската война. В нея умението на командирите и войниците достига връх, който смайва световните военни специалисти и предизвиква респект и уважение.
В тази разработка искам да акцентирам вниманието върху дей­ствията на свързочните подразделения, които освен задачите по осигуряване на свръзката, въвеждат и нови методи за противодей­ствие на противниковите войски - радиоелектронната борба.
Телеграфната дружина се формира на 4 януари 1909г. в София, съгласно Указ - 107. Състои се от щаб, три роти и нестроеви взвод. С височайши указ - 2 от 1 януари 1912г. към нея се фор­мира радиотелеграфно отделение.
Във връзка с мобилизацията на армията от 17 септември 1912г. дружината се развръща по военновременните щатове, мобилизира и участва във войната. Съгласно мобилизационния план тя не участва самостоятелно, а нейните подразделения са предадени към съответ­ните съединения и части.
След демобилизацията на армията на 4 август 1913г. дружината отново се формира в София, като самостоятелна, от кадъра на во­енновременните подразделения.
Същата на 11 септември 1915 г. по случай мобилизацията във връзка с предстоящата война се формира по военновременните щатове, като включва: телеграфен парк за общата главна квартира, три те­леграфни парка за трите отделни армии, едно радиотелеграфно от­деление за общата главна квартира, по едно радиотелеграфно отде­ление за 1-ва отделна армия и конната дивизия и една допълваща полурота. На 30 септември 1915г. дружината престава да функцио­нира като отделна част. От същата дата в София се формира допъл­ваща телеграфна рота, която има за задача да обучава и подготвя млади войници за частите на армията.
Дружината се формира отново като самостоятелна на 1 октомври 1918г., след Първата световна война, от кадъра на разформирова­ния телеграфен парк. Състои се от щаб две учебни роти и един не­строеви взвод. Дружината се разформирова на 21 август 1921г.
Мобилизацията на Телеграфната дружина за участието и в Балканската война се обявява с телеграма - 1791 от 17 септември 1912г. от 1 Софийска дивизионна област към 12,00ч. На базата на Параграф 149 на "Наставлението за мобилизацията на армията" от 1910г. и Параграф 7 от "Упътвания по мобилизацията на частите от инженерните войски" се издава заповед - 50(от същата дата, ЦВА­Ф 1488, оп I, дело 6, стр.233) за формиране на Телеграфната дру­жина. В нея се описва новите формирования, от кой подразделения се формират и приложени списъци за долните чинове и офицерите явили се при мобилизацията и назначението на командирите (ЦВА - Ф 1488, оп I, дело 6, стр.246-248,270).
Командир на дружината майор Константин Спиридонов Куцаров, роден на 29 юни 1869г. Шумен, завършва ВУ, подпручик 2.08.1891г., поручик 2.08.1894г., капитан 15.11.1900г., майор 1912г., подп. 2.08.1915г., полк. 4.10.1917г. Служил в 1-ва пион. друж., ЖП дру­жина, командир на телеграфната дружина, уволнен 5.09.1919г.
Формират се 12 полуроти (по една за всяка от деветте пионерни дружини и по една за всяка от трите главни квартири), един теле­графен парк за общата главна квартира, едно радиотелеграфно от­деление и една допълваща полурота. Както споменах по горе съг­ласно мобилизационния план по време на войната 1912-1913г. дружи­ната не се формира като самостоятелна част, тъй като всичките и самостоятелни и домакински формирования са разпределени между войсковите части.
Състава на радиотелеграфното отделение (сведения към 21 сеп­тември 1912г.) включва 2 возими радиостанции "Radio Elektrogui" ­4 конски сили и личен състав 100 души (45 от мирновременния щат и 55 запасни). От тях:
   - офицери - 3;
   - техник-чиновник - 1;
   - подофицери - 20 (от запаса 15);
   - войници - 76 (от запаса 40).
В състава на отделението се включват и 30 коня.
Возимата радиостанция се състои от 3 коли (двуколки) - стан­ционна, машинна и материална. Личния състав ( 1-ва станция - 49, 2-ра - 51) включва:
   - 1 офицер (подпоручик);
   - 5 подофицери (телеграфисти);
   - 1 електроинженер (в случая французин);
   - 6 подофицери и редници (машиниери);
   - 34 подофицери, ефрейтори, редници - строители, конници и други.
Командир на радиотелеграфното отделение е кап. Иван Николов Бошнаков (роден на 13.02.1912г. стар стил, в Сопот), според лич­ния му подпис на архивна единица ЦВА - Ф 1488, опис VI, ае 3.
Началник на 2-ра радиостанция подпор. Русев (най-вероятно тази в района на Любимец (данните са от дневника на 2-ра р/ст). Конкретната информация за дейността на радиотелеграфното отделение се открива от запазените в ЦВА заповеди, заповедни книги "Реляция за дейността", апаратни дневници и други.
По въпроса за това от коя дата е започнала дейността по раз­криване и въздействие (пречене, създаване на смущения) на свръзката на турската армия по време на Балканската война, може да се направи извод от следните запазени източници.
"Дневник на военните действия на 1-ва радиостанция" (ЦВА ­1488, оп VI, ае 1). Тук буквално е записано: "Лозенград 22.Х. чуват се чужди станции. Предават с шифър. С нашата станция ние пречим на другите станции за правилното и редовно приемане. На 23.Х., също както вчера."
За прехващания на противникови донесения и пречене на рабо­тата на противниковите станции е записано - от 30.ХII.1912г. до почти края на януари 1913г. от районите на с. Кючук Татар кьой, с. Керакисъм и с. Скендер кьой. Дневникът е подписан от кап. Бош­наков, командир на радиотелеграфното отделение, който е бил в района на 1-вата р/станция.
Най-пълна представа за дейността на телеграфното отделение се добива от "Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците" написана от капитан Бошнаков ( ЦВА - Ф 1488, оп.VI, ае 3). От нея ще цитирам това, което се отнася само за боевете за Одринската крепост: "Двете возими радиостанции са предадени 1-вата към 3-та армия - Лозенград, 2-рата към 2-ра армия - Мустафа паша.
На първо време свръзката не се осъществява поради голяма пов­реда на 2-рата станция и поради голямото разстояние. Свръзката се възстановява напълно на 12 ноември 1912г., но не се използува интензивно поради намалено доверие в надеждността и поради опас­ност от прехващане от противника. Поради това получават назначе­ние да прехващат турски и други чужди депеши(съобщения). Данните се предават в щаба на съответната армия. Освен това на станциите е възложено да възпрепятстват сношението(свръзката) между турс­ките радиотелеграфни станции Цариград - Одрин. Но мощността на нашите станции е малка и се предполага, че от позициите на кои­то се намират (далече от Одрин) едва ли са постигнали нужния ефект.
За да бъде препятствието по ефективно върху Одринската стан­ция е заповядано от Инспектора на инженерните войски с телеграма - 1746 от декември 1912г., станциите да се преместят в източния сектор в близост до Одрин. 1-вата станция от гр.Кешан да се пре­мести с.Керакесъм (посочено и в дневника на станцията), а 2-рата от Мустафа паша, през с.Кемал, на главната сръбска линия.
Няколко дена след това, вследствие на указалите се добри ре­зултати е заповядано 1-вата станция (с телеграма - 25 от Инспек­тора на Инженерните войски), да застане още по близо до Одрин на кота 58 9/10. Двете станции са на разстояние около 10 км от Од­рин и на 20 км една от друга.
За възпрепятстване на депешите (съобщенията) получавани в Одринската станция от Цариградската, при всяко чуване действие­то на последната, нашите две станции се пускат едновременно, ка­то предават цифри или извадки от вестник. При изпращане на съоб­щения от Одрин за Цариград те се подслушват и прихващат. По съ­щия начин се действа и при работата на другите станции."
От "Реляцията" се вижда, че прехванатите турски радиотелег­рами са само с цифров шифър. Прехващани са често и радиограми на френски и турски език, на открит текст. Последните са привеждани на български език и заедно с шифрираните се изпращат в съответ­ните щабове.
За ефекта от работата на станциите говори, че съобщенията на турски език са повече разговори между радистите, които се оплак­ват, че не могат да приемат добре, поради въздействието на наши­те станции.
За засилване още повече на въздействието и прихващането в с. Абалар на 6 март 1913г. се изпраща трета возима станция, а в с. Гебелер и с.Мустафа паша други две "по-малки товарни системи Telefounken".
Отчита се, че необходимия ефект не винаги се е постигал по­ради ставалите повреди на станциите и недостатъчната подготовка на телеграфистите. За това в "Реляцията" се казва "Независимо от това нашите станции, които са с по-малка сила от турските (наши­те 4 к.с., турските 8 и 12 к.с.), не са могли да доведат възпри­пятствието до абсолютност и в зависимост от опитността на персо­нала в Одринската станция са отстранявали нашето въздействие върху им."
Всички наши станции са действали до 13 март 1913 г., превзе­мането на Одрин.
Интерес представлява описания по-нататък ефект на въздейст­вието на нашите станции, като тези данни са набирани от пленени­те турски телеграфисти, служили в Одринската станция. Ще цитирам точно източника "Станцията в Цариград имала 2 мотора 8 и 12 к.с.
С единия и другия мотор се получават вълни 600 и 1200 метра. При работа с малкия мотор и при двете вълни всякога сме им бъркали. Същото било и с големия мотор, но само при вълна 600 метра, ко­гато се е работило на 1 200 метровата вълна, бъркането е било слабо и отстранимо. Работата с големия мотор не всякога е можело затова са действали с по-малкия мотор. Когато Одринската станция е виждала, че при работата сме им бъркали, са спирали работата за 15-20 мин. за да се отвлече вниманието ни и след това започ­ват отново. Съобщение се е предавало от Цариград на части и с многократни повторения. Имало е случай при което съобщенията са закъснявали 3 - 4 дни."
Одринските телеграфисти се оплаквали често, че не могат да приемат телеграмите напълно и прибягват до хитрости.
Например:
   - Определяли са точно часа на работа и почвали да работят без предварително повикване, като се надяват, че нашите станции докато ги чуят и се подготвят за действие съобщенията ще бъдат предадени;
   - Повикването е ставало на вълна 600 метра, а предаването на съобщенията на вълна 1 200 метра, по този начин се е изгубвала работата на първата вълна, като се надяват да се мисли, че стан­цията в Цариград бездейства.
Интерес представлява и описаната в "Реляцията" информация за това, какво е намерено при превземането на Одрин.
На "Индъръма" се указват две еднакви за самостоятелни дей­ствия станции, за да можело, когато едната се повреди да се ра­боти с другата.
Моторите на Одринската станция са работели с бензин или газ. Открити са 150 тенекии газ за станциите и прожекторите.
На обкръжените в Одрин офицери се е разрешавало да пращат частно къси съобщения в Цариград, но само за здравословното си състояние, но и това накрая е било забранено.
Завеждащия станцията "офицер Джават бей на 13 март преди об­яд при навлизането на българските войски в крепостта, сам е счу­пил моторите, изпокъсал жиците на мачтите и разрушил станциите."
От тези исторически факти, доказани на базата на архивните единици в Централния военен архив гр. В.Търново, могат да се нап­равят някои заключения и изводи:
   1. В някои източници се казва, че Българската армия в боеве­те край Одрин, за първи път в световното военно изкуство изпол­зва създаване на преднамерени смущения за въздействие на против­никовата свръзка.
Тъй като нямам, възможност да работя във военните архиви на други страни, не искам да доказвам дали това е точно така. Но едно е сигурно, че това е един от първите опити в света.
   2. Радиотелеграфните станции се използуват сравнително ус­пешно за водене на прехват, превод и обработка на разузнавателна информация, а и за масирано(чрез използуване на няколко станции) подавяне на противниковите свръзки.
   3. Турските телеграфисти правят опити за радиоелектронна за­щита и противодействие на противниковото разузнаване.
   4. Спорен е въпроса коя точно е датата за възникването на радиосмущенията в Българската армия. От апаратния дневник на 1-ва радиостанция"(ЦВА - 488, оп VI, ае 1) е видно, че на 22 ок­томври 1912 год. в района на Лозенград са разкривани противнико­ви радиотелеграфни станции и е пречено на тяхната работа.
Вярна е също така, че въз основа на заповед на Инспектора на Инженерните войски (телеграма - 1746 от декември 1912 г.) станции­те се преместват в заповядани райони, т.е. за първи път започва организираното използуване на смущения в нашата военна история.
Според мене обаче е правилно да се приеме, че началото на използуването на преднамерени радиосмущения е 22 ОКТОМВРИ 1912 г.
   5. Във военната история с главни букви трябва да бъдат записани имената на КОМАНДИРА НА ДРУЖИНАТА МАЙОР КОНСТАНТИН СПИРИДО­НОВ КУЦАРОВ, по време на войната командир на телеграфния парк на главната квартира, а също и първия командир, ръководил лично сму­щенията - КОМАНДИРА НА РАДИОТЕЛЕГРАФНОТО ОТДЕЛНИЕ КАПИТАН ИВАН НИКОЛОВ БОШНАКОВ, които може да се смятат за първите офицери от Електронното разузнаване и борба. - Още РЕБ
Източник: http://reb.start.bg, Тодор К. Петков

 

Защо руските космонавти летят в космоса въоръжени?

23.07.2023, 07:57

Представете си оръжията им! Лазерен пистолет? Бластер? А светлинен меч? Макар че гореспоменатите оръжия идват от сферата на фантазията, съветските космонавти наистина са заминавали за космоса въоръжени. Тяхното оръжие бил пистолет с три цеви, който приличал на отрязана пушка. Бил не само защита срещу извънземни, но най-вече тяхна гаранция при завръщането им на Земята.
В СССР никой не говорел за това, но от времето на Юрий Гагарин съветските космонавти отивали в космоса въоръжени. Членовете на Космическия корпус били въоръжени с обикновен пистолет "Макаров", същият като на полицаите. Бил им връчен "за защита от диви животни или престъпни елементи", в случай на кацане в пустинята. Малцина смятали, че "космическият" другар може да бъде заменен до 1965 г., когато космонавтите Алексей Леонов и Павел Беляев претърпяват инцидент и са принудени да кацнат в тайгата.
Мечката е враг на космонавта
Поради трудния терен спасителните екипи имат нужда от време, за да стигнат до космонавтите. Леонов и Беляев трябва да прекарат няколко дни в тайгата.
"Хеликоптерите, които летяха над нас, можеха само да ни информират, че някой сече дървета, а друг използва дървените трупи за огрев“ - спомня си Леонов.
Космонавтите си построяват подслон и скоро са посетени от мечки, които току-що са се събудили от зимния си сън и следователно са гладни и агресивни. Единственото нещо, което могат да направят, е да стрелят във въздуха, което само усилва любопитството на дивите животни.
"Макаров ставаше само да се застреляме с него", отбелязва Леон с горчива ирония. Той е този, който дава идеята за специално оръжие за оцеляване в случай на принудително кацане.
"Мечтата на бракониера"
Триседмичното разработване на оръжието се извършва от директора на Тулския оръжеен завод Владимир Парамов. Той предлага револвер, полуавтоматична пушка и пистолет с три цеви. Последното се оказва най-подходящо за целите: защита от опасни животни и криминални елементи, подходящ и за лов на храна и изстрелване на сигнални патрони. Пистолетът е направен от две 32-мм хоризонтални горни гладки цеви и една нарезна 5.45-мм цев. В бойния комплект има 11 СП-П патрона, 10 СП-Д патрона и 5 СП-С патрона.
Работниците в завода наричат новия пистолет "Мечтата на бракониера", но в официалните документи той е посочен като СОНАЗ  (СОНАЗ - преносимо аварийно огнестрелно оръжие).
TP-82 има необичайна задна част. Това е обикновено мачете за рязане на дървесина, което може да бъде покрито с твърд калъф, прикрепен към пистолет, като по този начин се получава винтовката. Поради гладките си цеви той може да се използва за лов на зайци, птици и дребен дивеч, а с нарезната цев - лосове, глигани и други големи животни.
Оръжието е много надеждно.. "Изсипахме пясък и вода вътре в пистолета ... с какво ли не го изпробвахме, а той издържа на всичко", казва заместник-директорът на отдела за оцеляване при извънредни ситуации от Центъра за обучение на космонавти Николай Филатов.
Той си спомня, че веднага след като казашките пастири чуват за пистолета, опитват да се сдобият с него. Предлагат цели стада овце в замяна, а един пастир дори предлага жена си. Всеки иска оръжието: пилоти, геолози, пътешественици и ловци. Малко по-късно оръжието е клонирано в известните Вепр-1 и Вепр-2.
TП-82 е на разположение до края на 80-те години. Официалната версия за прекратяването на производството му е, че вече има достатъчно модели. Според неофициалната версия финансовите проблеми в периода след перестройката не позволяват на завода повече да произвежда такова екзотично оръжие. - (видео)
Ще бъде ли съживена легендата?
Не знаем много за съдбата на TП-82 след разпадането на СССР. През 2007 г. медиите съобщиха, че, тъй като срокът на годност на боеприпасите за TП-82 е изтекъл, командирът на 16-та експедиция до Международната космическа станция (МКС) Юрий Маленченко ще получи пистолет "Макаров" преди полета си, вместо ТП-82.
Не е ясно дали ТП-82 или негов аналог все още влизат в арсенала на космонавтите. Известно е, че през 2008 г. американският космически експерт и инженер на НАСА Джеймс Оберг моли за отстраняване на руското огнестрелното оръжие от МКС. Той казва, че го смята за опасно, тъй като там, където хората работят в стресови и психологически напрегнати условия, няма място за оръжия.
Руските експерти обаче не са съгласни с Оберг. Според директора на отдела по специално обучение в Космическия тренировъчен център Юрий Гидзенко необходимостта от оръжие на борда е доказана. Следователно вероятно е твърде рано ТП-82 да бъде премахнат от арсенала на космонавтите, както и от космическата история.
През 1983 г. компанията за производство на огнестрелни оръжия Savage прави аналогична версия на TП-82 за астронавтите на НАСА, известна като 24-VS. В същото време компанията Randall създава ножа Astro 17, чиято дръжка съдържа комплект за оказване на първа помощ. Въпреки това не е известно дали американски астронавти са въоръжени, когато изпълняват своите космически мисии.

 

81 години от разстрела на Никола Вапцаров – патрон на Висшето военноморско училище

23.07.2023, 07:45

Никола Вапцаров На тази дата през 1942 година е разстрелян Никола Вапцаров – поет революционер, деец на работническото движение, днес – патрон на Висшето военноморско училище.
През 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение и неговото име е Висше народно военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". От 1991 г. името на училището е Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".
В Машинното морско училище Вапцаров постъпва ненавършил 17 години (9 август 1926 г.), а го завършва на почти 23 години (16 юни 1932 г.). Това е онази част от живота на всеки човек, когато той укрепва не само на физически, но и съзрява социално, като личност и професионалист.
Обучението в Морско училище винаги е имало важна роля в живота на възпитаниците му. Тяхното самочувствие се дължи главно на специфичните особености на морската професия, на допира с морето по време на практика и задгранични плавания, на особения дух и среда. Това напълно се отнася и за Никола Йонков Вапцаров. Тежките условия на служба, обучение и живот в училището са имали ключова роля за формирането на личността и характера му. Неговата борбеност, неговата непримиримост с несправедливостите и уменията му за общуване с хората са изградени най-вече през този период от живота му.
През 1949 г. на Висшето народно военноморско училище е присвоено името "Никола Йонков Вапцаров". От тогава рожденния ден на Никола Вапцаров - 7 декември, е Патронен празник на Висшето военноморско училище, който се чества ежегодно. Сред вълнуващите ритуали е тържествения марш на курсанти пред паметника на Вапцаров, издигнат на територията на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" през 1988 г.
В град Варна има още един негов паметник , който се намира пред Дома на архитекта. Този бюст-паметник преди преместването е бил пред централната сграда на ВВМУ. На името на Никола Вапцаров е назована една от улиците, в близост до Морското училище.
Една от традициите в Морско училище са срещите на възпитаниците на училището по случай годишнини от завършването му. Ритуален момент от тези срещи е поднасянето на венци пред паметника на Никола Вапцаров и обща снимка на випуска. - (видео)

 

Каква е съдбата на гигантския съветски танк Т-35

23.07.2023, 07:40

Пет купола, три оръдия и шест картечници, поверени на дванадесетима мъже: това не е превъплъщение на съветската мощ, плаващо в открито море, а стар танк на Червената армия - Т-35 от 30-те години на XX век. Той e унищожен още през първите дни на Втората световна война.
От появата им по време на Първата световна война танковете нарастват бързо по габарити, мощ и въоръжение, докато по-динамичните сражения от Втората световна война не им придават разумен размер.
Първият многофункционален тежък танк - френският Char 2C, е последван в края на 1920-те години от британския A1E1 Independent - страхотна машина, тежаща 33 тона и с пет купола, която така и никога не влиза в масово производство. Само че вероятно е послужил за вдъхновение за съветските конструктори да правят големи неща.
Промишлената база, наследена от болшевиките и парализирана от загубата на много инженери с опит по време на руската революция, не е в състояние да произвежда масово съвременна технология и се налага да бъде възстановена от нулата. Именно тогава обаче съветското експериментално конструкторско дело навлиза в апогея си.
Изграждането на леки танкове е по-лесно и е било възможно да се копират чужди модели. За тежките танкове обаче няма рецепта за успех, така че те трябва да се създават в движение, като се използва инженерният импулс, проявен в съвместни проекти с германския инженер Едвард Гроте.
Средният танк TG на съветско-германската конструкторска група не стига до производствената верига, но дава на младия съветски екип безценен практически опит. Той го насърчава да се включи в по-големи проекти и скоро те разработват T-35, базиран на TG - големия германски танк - Grosstraktor - и модели, внесени от Великобритания.
С тежко въоръжение и . . . свръхтегло
Танкът трябвало да тежи около 35 тона, но прототипът, завършен през 1932 г., е 10 тона. Това чудовище е високо 3 метра, а на двуетажните му куполи са монтирани 76-милиметрови оръдия, както и картечници, които могат да се въртят на 360 градуса.
Два по-малки оръдейни купола с 45-милиметрови оръдия и картечници, които могат да се въртят в полукръг, са поставени в предната и задната част на танка, а две картечни купола и стрелкови пункт под задното оръдие допълват арсенала на танка. Машината е задвижвана от двигател с мощност 500 конски сили и вдига максимална скорост от едва 28 км/ч на открит път.
Военните приемат танка, но не са доволни от сложната конструкция на шасито и слабата мощност на двигателя.
В началото на 1930-те години съветските стратези подготвят бъдещите етапи на войната, в която участват бронирани машини. Средните танкове T-28 биха могли да сразят врага, T-35 биха напредвали, за да унищожат всичко наоколо с огромната си огнева мощ, следвани от трета вълна от Т-26 и дори по-леки модели с картечници, които да прочистят каквото е останало, като подкрепят пехотата.
Опитът от испанската гражданска война, сраженията по съветската граница с японците и Зимната война с Финландия разкрива колко опасна е противотанковата артилерия и колко необходимо е пехотата да бъде защитена с бронирани машини.
При такива условия щитът на танка от 10-50 мм би бил недостатъчен. Опитите да се увеличи дебелината вдигат теглото  на бойната машина до 55 тона, а нито един съветски двигател по онова време не може да задвижва нещо толкова голямо. Друг неуспех е неспособността на командира на танка да координира едновременното стрелбата от пет купола.
Конструкторите правят неуспешен опит да приспособят системите на корабните оръдия, за да синхронизират стрелбата от много точки, а в началото на 1940-те години танкът вече е остарял и като конструкция, и като тактическо приложение.
"Момчето от плакатите" на съветската власт
Т-35 не влиза в действие до германското нахлуване в Съветския съюз през юни 1941 година. В същото време обаче той служи повече на идеологическия фронт - показван е по градските площадки като символ на съветската военна сила и привлича големи тълпи и наблюдатели от чужбина.
Той се появява на плакати и на ордена "За храброст", където се задържа много повече, отколкото в реалния живот. През 1943 г., когато T-35 вече е част от историята, той продължава да се бори за отечеството в съветската пропаганда.
На истинското бойно поле обаче службата му не е толкова бляскава. От общо 59-те T-35, произведени между 1934 и 1939 г., 48 са участвали в битката, а останалите е трябвало да бъдат ремонтирани или са използвани  в тренировъчни учебни заведения.
Танкът не оцелява през първите дни на битката, защото машините, създадени за внезапен пробив, не успяват да останат дълго в отстъпление. Само седем T-35 са унищожени в битката, а останалите просто дефектират и са изоставени от екипажите им.
34-а Съветска танкова дивизия, която разполага с всички налични единици, получава предупреждение призори на 22 юни, когато започва нашествието. Три от танковете дават повреди още преди да влязат в битката и след маневри през Западна Украйна, два дни по-късно, остават само 10 танка, които са в състояние да се борят с врага.
Обградени и по-слабо въоръжени
Поради бъркотията при оттеглянето и ожесточените гранични сражения има само едно писмено сведение за тяхното представяне в битката. На 30 юни 1941 г. група танкове, включваща четири T-35, е изпратена, за да подсили други единици, но е атакувана, докато се придвижва.
Артилеристът на предната кула В. Сазонов по-късно пише: "Последното ни сражение беше глупаво. Първо, стреляхме през реката от основния купол към селото, наречено Ситна, а след това атакувахме с останалото от нашата пехота. Те се поколебаха, щом започнаха да свистят германските куршуми, започвахме да напредваме и паднахме под огъня на германските оръдия отляво".
"Завъртях купола към предната линия, гледах ли гледах, но не видях нищо и след това - пра-а-с, кулата бе ударена. Аз обаче не можах да си покажа главата, куршумите се сипеха върху нас като грах. Германските снаряди достигаха до нас на интервали от пет секунди. Тогава видях светкавица, бяхме на 50 м от селото и една от нашите гъсеници се счупи".
"Разгърнахме се по всички посоки, с всичко, което имахме, но заради попаденията по нас двигателят спря, а оръдието заклини. Тогава видяхме германските войници и знаехме, че сега е моментът да се махнем от там. Излязохме през купола и скочихме на пътя. От екипажите на Т-35 оцеляха само четирима, всичките от различни танкове".
На германските войници им харесва да позират до изоставени "сталински чудовища" и затова има много военни снимки, на които се появяват Т-35 въпреки техния ограничен брой и краткото им участие в сраженията.
Старомодният гигант с пет купола така и никога не показва характера си и свършва дните си като куриоз на инженерството, символ на военната мощ като гигантското оръдие "Цар Пушка" в московския Кремъл, за което се твърди, че никога не е стреляло.
Последният екземпляр се съхранява в музея на танковете в Кубинка, в покрайнините на Москва, където той е сред "звездите" на сбирката. Тя напомня на посетителите за най-важните конструкторски проекти от миналия век, когато танковете са се научили да бъдат танкове. - Още за Т-35

 

На този ден

23.07.2023, 07:35

На 23 юли 1917 г. при въздушна катастрофа загива подпоручик Христо Димитров – Брадата. Роден е през 1885 г. в с. Новачене, Орханийско. Четник в четата на Христо Чернопеев.
Участва в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Постъпва в армията и след Балканските войни остава на свързочна служба в Техническата дружина.
През май 1916 г. завършва Аеропланното училище. По време на Първата световна война е зачислен към Първо аеропланно отделение.
На 8 юли 1916 г. при въздушен обход край езерото Тахино, фелдфебел Христо Димитров – пилот, и поручик Христо Скутунов – наблюдател, са посрещнати от вражеските противовъздушни батареи. Самолетът е повреден, но поручик Димитров успява да приземи машината в разположението на неприятелските части. Летците подпалват аероплана и избягват преследването.

 

 

Байдън номинира жена за командващ на Военноморския флот на САЩ

22.07.2023, 21:26

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън вероятно ще номинира жена за командващ на Военноморския флот на САЩ.
Това е адмирал Лиза Франкети, предаде „Ройтерс“.
Агенцията се позовава на високопоставен служител в администрацията на Байдън.
Ако номинацията бъде одобрена, адмирал Франкети ще стане първата жена на поста.
От Белия дом все още не са коментирали изтеклата информация.
Адмирал Франкети е настоящ заместник-началник на операциите на Военноморския флот и ще бъде първата жена-член на Обединения комитет на началник-щабовете на американските въоръжени сили.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин препоръча на президента Байдън да избере на поста адм. Самюъл Папаро, настоящ командващ на Тихоокеанския флот.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

В Сливен спасяват паметника на Шести артилерийски полк

22.07.2023, 20:15

Извършена е реставрация на постамента на паметника на Шести артилерийски полк. Възстановителните дейности бяха възложени на „КъмаК” ЕООД , гр. Несебър, с управител Минко Костадинов. С това приключи вторият етап от реставрацията на паметника – образец на мемориалното изкуство, със специална емоционална стойност, съобщават от Община Сливен.
След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.) войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те - оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си, които „завинаги останаха по бойните полета“. В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им”. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история. На 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит.
Изработен е от архитекта Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода“, с пречупена ос и разбито дясно колело - символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка.
Паметникът се намира в закрита казарма в центъра на града и дълги години бе недостъпен, мнозина не знаеха за съществуването му. Пораженията, нанесени от времето, заплашваха да унищожат един прекрасен символ на българската бойна слава и на героичния дух на сливналии. Инициативата на Общината за възстановяването му бе подкрепена от граждани. През 2016 – 2019 г. бе проведена мащабна дарителска кампания, съпътствана от множество благотворителни събития, за финансиране на необходимите дейности. Набраната сума възлиза на 20 575,45 лева. Министерството на отбраната дари гилзи за 10 000 лева. След претопяването им, през 2020 г. бе отлята и възстановена фигуралната композиция. Близо 60 000 лева общински средства бяха вложени през първия и втория етап.
Община Сливен благодари на всички, дали своята лепта за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк. Поддръжката му се извършва от предприятието по озеленяване.
Амбициите на Общината са за 100-годишнината от създаването на паметника да възстанови околната, художествена среда. Довършителните дейности ще продължат през третия етап догодина. Планирано е изграждането на улица, която ще минава в непосредствена близост до него.
Източник: https://otbrana.com/

 

Продължава съвместната подготовка „PLATINUM LION 23” на УП „Ново село”

22.07.2023, 16:30

След успешното интегриране на силите, многонационалната механизирана рота, участваща в съвместна подготовка „PLATINUM LION 23”, пристъпи към бойно сглобяване с провеждане на тактико-строеви занятия, съобщават от КСВ.
Военнослужещите от Сухопътните войски на Република България, Република Албания и Република Северна Македония отработиха въпроси по извършване на марш и заемане на опорен пункт, както и водене на бой с противника пред предния край и в дълбочина на отбраната, демонстрирайки висока мотивация и умения при изпълнение на тактическия маньовър.
Основната цел е да се повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования при провеждане на съвместни действия.

 

Британска самоходна гаубица AS90 Braveheart

22.07.2023, 09:53

AS90 Braveheart ("Смело сърце") е 155 мм самоходна гаубица, която влиза на въоръжение в британската армия през 1992 г. Произвежда се от заводите на BAE Systems в Barrow-in-Furness, Cumbria. В строя са въведени общо 179 единици, като част от тях от участваха в операцията "Иракска свобода".
Специално за действия в пустинни условия е създаден вариант на гаубицата, наречен AS90 Desert ("Пустиня") През 1994 г. AS90 Desert преминава успешно изпитанията в Аризонската пустиня, а през 1996 г. - в Кувейт и в Саудитска Арабия. При него са подобрени качествата на двигателя и ходовата част, така че да може да работи продължително време в условията на високи температури и пясъчни терени.
AS90 представлява монтирано върху танково шаси 155 мм оръдие, 39-и или 52-ри калибър, което може бързо да се изнася в района за стрелба или да сменя позицията си, когато се наложи. Като правило оръдия с калибър 155 мм могат да стрелят както с конвенционални снаряди, така и със снаряди с ядрен заряд. Но дори и конвенционалните притежават достатъчно мощна разрушителна сила. По време на изпитанията 2 самоходни гаубици успяват само за 10 сек да изстрелят по единична цел 261 кг снаряди само като тегло.
Едно от основните предимства на самоходните артилерийски системи освен високата мобилност е това, че екипажът е защитен зад бронята на установката. Стоманената броня на AS90 издържа на 7,62 и 14,5 мм куршуми и на шрапнели от 152 мм снаряди. Енергетичната установка, която е дизелов двигател с мощност 660 к.с., дава възможност за използването на хидравлика и електроприбори, което пък от своя страна позволява автоматизирането на много от действията на екипажа. Така например системата за зареждане на оръдието е автоматична. Това рязко подобрява скорострелността. Гаубицата може да води залпов огън със скорострелност 3 изстрела за по-малко от 10 сек, интензивен огън в продължение на 3 мин. със скорострелност от 6 изстрела в минута и поддържащ огън със скорострелност 2 изстрела в минута.
Оръдието няма стабилизиращи приспособления. Хидравлична система с помощта на електрониката за насочване позволява стрелба на 360 градуса. Далечината на стрелбата зависи от дължината на цевта и типа на снарядите, които се използват. При цев 39-и калибър и конвенционален снаряд далечината е 24,7 км. Снаряди с увеличен заряд могат да достигнат целта си на 30 км. А оръдията с 52-ри калибър на цевта могат да стрелят и на дистанция до 40 км. Управлението на огъня се осъществява от автоматична система за прицелване по цели, които се намират извън видимостта на мерача. За директна стрелба мерачът разполага с оптически прибори за дневни и нощни условия.
Очевидно британските артилеристи са доволни от самоходната гаубица, защото са възложили на производителят BAE-Systems да бъдат модернизирани 96 гаубици от типа 155 мм/52-ри калибър. Същността на модернизацията се състои в замяната на досегашната цев на оръдието с нова, със същия калибър, но с увеличена далечина на стрелбата до 40 км. В момента вървят изпитанията и на нови 155 мм снаряди с увеличена скорост на полета. Модернизираните самоходни оръдия AS90 ще постъпят на въоръжение през 2004 г.
В същото време BAE Systems имат подписан лицензионен договор за производството на гаубицата в полските заводи HSW (Huta Stalowa Wola). Тук оръдието ще бъде монтирано на полското шаси OBRUM. Две установки от предвидените общо 72 вече са монтирани и преминават задължителните изпитания.
Основни технически характеристики на самоходната гаубица AS90 Braveheart са: - екипаж 5 или 4 души; - тегло 42000 кг; - дължина 9.7 м; - ширина 3.3 м; - височина 3.0 м; - клиренс 0,40 м; - скорост 55 км/ч; - радиус на действие 350 км. - Още артилерия

 

Защо “Байрактар” беше тотално издухан в украинското небе

22.07.2023, 09:47

Все още пресни в паметта са миналогодишните новини, които съобщаваха за невероятния успех на безпилотните самолети Bayraktar TB2, доставени от Турция на Азербайджан, постигнати от последния в поредния кръг от конфликта в Нагорни Карабах. Но както редовно се случва в Незалежная през последните тридесет години, победата отново се превърна в катастрофа.
Няколко месеца преди началото на руската специална военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, турският дрон Bayraktar TB2 се превърна в месия, дошъл в Украйна в името на триумфа на фашистко-бандеровската идеология. Още в първите седмици на специалната операция „Z“ населението на Незалежная твърдо вярваше в силата на „Байрактар“, което беше силно подкрепяно от пропагандистите на Зе-тима.........Прочети още

 

Страници от участието на ВМС на България във Втората световна война

22.07.2023, 09:42

В навечерието и по време на Втората световна война организацията на българският военен флот (от 1941 г. преименуван на Морски на Н.В. войски) е силно повлияна от германските схващания за организационното и материално-техническото развитие на военноморските сили. Военнополитическите събития свързани с присъединяването на България към Тристранния пакт довеждат до връщане на земите на Южна Добруджа и присъединяването на Егейското крайбрежие между реките Струма и Марица заедно с островите Тасос и Самотраки. Вследствие на това морската ни граница се увеличава над 2 пъти. Стремежът да се осъществи мечтата за Велика България на 3 морета придобива все по-плътни очертания с формирания през май 1941 г. Беломорски флот. Структурата на Морските на Н.В. войски включва: Командване с щаб в София, на което са подчинени: 1. Черноморски флот с щаб във Варна. 2. Дунавски флот с щаб в Русе. 3. Беломорски флот с щаб в Кавала и 4. Морска учебна част във Варна. През 1942 г. Морското училище е издигнато във Военноморско висше специално учебно заведение за подготовка на всички ръководни морски специалисти. В Беломорския флот за първи път в българската военна история е формирана специална част - Морската пехота. През 1943-44 г. на пряко подчинение се намира и създадената Охридска патрулна група на Охридското езеро.....Прочети още

 
 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Киров Абаджиев

22.07.2023, 09:40

Навършват се 164 години от рождението на генерал-майор Георги Киров Абаджиев. Той е роден на 22 юли 1859 г. в Стара Загора. През Руско-турската война (1877-1878) е опълченец в 7-ма опълченска дружина. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в пехотата. На 9 юли 1881 г. е произвезден в чин поручик, на 9 септември 1885 г. в чин капитан, на 2 август 1891 г. в чин подполковник, а на 14 февруари 1900 г. в чин полковник.
Командва 21-ви Средногорски полк (1900), 18-ти пехотен Етърски полк и 2-ра бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) е командир на 1-ва бригада от 5-та пехотна Дунавска дивизия (от 1900), с която участва в боевете на Тракийския военен театър – при Селиолу, Гечкенли, Чаталджа. През септември 1913 г. е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 12-та пехотна сборна дивизия (ноември 1915), а по-късно е началник на Бургаския укрепен пункт. Умира през 1940 г .
Награден е с ордена „Св. Александър” IV и V ст.; народния орден „За военна заслуга” III ст. и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 
 

На този ден

22.07.2023, 09:35

На 22 юли 1944 г. България участва в съвместна мисия с румънската и немската авиация.
От състава на 15-а въздушна армия, съюзническата авиация изпраща близо 1000 бомбардировача В-24 Liberator и В-17F Flying Fortress, прикривани от изтребители Р-38 Lightning по различни цели в Румъния.
Българската част е малобройна. Тя се състои от 10 Меssersсhmitt-109G-6 и има задача да действа срещу оттеглящите се американски самолети като избягва директен двубой с основния ескорт.
Водач на групата е капитан Чудомир Топлодолски. Подпоручик Петър Бочев, подофицер Димитър Сомов и фелдфебел Никола Краличев докладват за два свалени В-24 Liberator. Трети е повреден от стрелбата на младия пилот подпоручик Марин Цветков. Българските летци се завръщат без загуби.

 

 

Чехия планира да закупи от Германия 77 модерни танка Леопард - Труд

21.07.2023, 21:17

Чехия планира да закупи от Германия 77 модерни танка "Леопард" 2А8 – най-новата модификация на този модел, заяви чешката министърка на отбраната Яна Чернохова (на снимката) на среща с германския си колега Борис Писториус в Прага, предава ДПА, цитирана от БТА.
"Много сме щастливи, понеже това ще повиши оперативната ни съвместимост и възможността да работим заедно", отбеляза Писториус.
Той допълни, че първоначалната работна рамка на споразумението вече е подписана и допусна, че и други държави биха могли изразят желание за подобни поръчки.
"Ако се присъединят още страни, възможностите ни ще са неограничени", посочи германският министър.
Той коментира и притесненията, свързани с разполагането на наемници от "Вагнер" в Беларус. "Ако се стигне до най-лошото и на полските ни приятели им потрябва помощ, те ще я получат", подчерта Писториус.
Чехия вече получи първите 14 танка "Леопард" 2А4, които Берлин изпрати на Прага съгласно споразумение за кръгова размяна. Германското правителство подписа въпросния договор понеже не иска директно да изпраща тежко въоръжение в Украйна и заменя военно оборудване, което съюзнически държави са предоставили на Киев.  
Писториус стана днес и първият германски министър на отбраната, който посещава мемориал, посветен на жертвите на терора на нацистките окупатори на Чехия след убийството на Райнхард Хайдрих през 1942 г.
Източник: https://trud.bg/

 

Депутатите разрешиха изпращането на бронирана техника на МВР в Украйна

21.07.2023, 20:02

Със 148 гласа „за“ и 52 „против“ Народното събрание реши Република България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. Депутатите задължиха Министерският съвет на Република България да предприеме необходимите действия за изпълнение.
До гласуване на решението се стигна след няколкочасови дебати. Според МВР и вносителите от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме промяната и Демократична България“ и ДПС техниката е стара и ненужна за изпълнение на задачи от Жандармерията. Става дума за 100 бронетранспортьора БТР-60П, които не били полезни и за охраната на границата. Били закупувани за предотвратяване на безредици по време на т. нар. Възродителен процес, макар че не стана съвсем ясно на колко години са. Тепърва предстои да се провери тяхното състояние, бе посочено и по време на заседанието на Комисията по отбрана в сряда. Вносителите смятат, че машините ще помогнат на украинските въоръжени сили. Според опозицията, в лицето на парламентарните групи на „Възраждане“ и „БСП за България“, подобна военно-техническа подкрепа няма да допринесе за възстановяване на мира. Техните представители не бяха убедени, че машините не могат да се ползват за нуждите на МВР и въоръжените ни сили.  
Тепърва ще се решават и логистичните задачи за транспортиране на техниката, което ще ангажира и структури на Министерството на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Влезе в сила новата наредба за допълнителни възнаграждения на военните полицаи

21.07.2023, 13:187

В днешния брой на Държавен вестник е публикувана Наредба за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения при изпълнение на военната служба на военнослужещите от служба „Военна полиция“.
Прецизират се текстове за  случаите, когато не се изплаща допълнително възнаграждение.

Преразгледани са основанията за получаване на допълнителни  възнаграждение за рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат  отстранени, ограничени или намалени.

Промените водят до по-голяма диференциация на размерите на допълнителните  възнаграждения, според изпълняваните специфични дейности и отговорности, както и във връзка с различната криминогенна и оперативна  обстановка в зоните на отговорност на отделните структури на служба  „Военна полиция“.
Източник: ttps://dv.parliament.bg, Спирдон Спирдонов

 
 

Руските военноморски сили проведоха учение с бойна стрелба в Черно море

21.07.2023, 12:41

Военноморските сили на Русия проведоха “учение” с бойна стрелба в северозападната част на Черно море, съобщи Министерството на отбраната на Москва. Това се случва дни, след като Кремъл заяви, че ще разглежда корабите, пътуващи към Украйна през този воден път, като потенциални военни цели.
Черноморският флот “проведе бойна стрелба с противокорабни крилати ракети по кораб-мишена на полигона за бойни учения в северозападната част на Черно море”, съобщи руското министерство на отбраната в изявление в Телеграм.
“Корабът-мишена беше унищожен в резултат на ракетния удар”, се казва в съобщението.
“Също така по време на съвместното учение корабите и флотската авиация отработиха действия за изолиране на района, временно затворен за корабоплаване, а също така изпълниха комплекс от мерки за задържане на кораба-нарушител”. - (видео)
Русия заяви в сряда, че товарните кораби, пътуващи към украинските пристанища в Черно море, ще бъдат разглеждани като евентуално превозващи военни товари, дни след като се отказа от споразумението за износ на зърно с Украйна.
Кремъл също така обяви неуточнени райони в “северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море” за “временно опасни за преминаване”.
Той също така предупреди за “рисковете” при установяването на маршрути за превоз в Черно море без участието на Москва.
Киев заяви, че е готов да продължи износа на зърно през южните си пристанища, въпреки че Русия се оттегли от споразумението.
Източник: БГНЕС

 
 

На кого козируват генералите?

21.07.2023, 08:28

Безумен въпрос, нали! Ясно е на кого – на Отечеството. Формално е така, но реалността е друга.
Генералите у нас козируват на политическите страсти на деня. Но не са виновни те, а системата, която определя кой трябва да сложи червени лампази. По конституция войската ни е деполитизирана. Помъчихме се това да стане преди 26 г., след като падна чл. 1 за ръководната роля на партията. Нека не се заблуждаваме- партията независимо от цвета й пак я има и тя определя как да живеем. Проблемът е сериозен и не бива да се мълчи. По закон армията ни е надпартийна. За да стане обаче старши офицер генерал, трябва да разчита на подкрепа от партията, която управлява или на политик от властта да го лансира. В противен случай ще се размине с мечтата за „маршалския жезъл“. Такава е горчивата истина – наближат ли избори, търсят се лобита и връзки. Това е неизбежна необходимост за всеки висш офицер, ако иска да расте в кариерата. Да не говорим пък какви козове трябват за началник на отбраната. За първия военен в държавата..........Прочети още

 
 

На тази дата

21.07.2023, 08:15

На 21 юли 1941 година е формиран Беломорският отряд.
В съответствие с постигнатите договорености с Германия, от 20 април до 9 май 1941 г. 2-ра армия заема Беломорска Тракия до линията Сяр – Драма – Ксанти – Гюмюрджина – Дедеагач, както и островите Тасос и Самотраки.
На 21 юли 1941 г. се формира Беломорският отряд (57-и и 58-и пехотен полк, 3-ти и 6-и конен полк, Беломорска флотилия, 18-и и 19-и граничен участък, 443-то войсково разузнавателно ято, бомбардировъчен орляк на летище Кавала) с командир полковник Христо Ковачев и щаб в Ксанти, който сменя частите на 2-ра армия.
Отрядът поема охраната и отбраната на западната и южната (морска) граница на Беломорска Тракия. За потушаване на Драмското въстание (29 октомври – 6 ноември 1941) е усилен с 14-и и 39-и пехотен полк от 7-а пехотна дивизия. В началото на 1942 г. се реорганизира в 16-а пехотна дивизия и 2-ра отделна конна бригада със задача да отбранява целия Беломорски бряг от устието на р. Струма до гр. Дедеагач.

 
 

Преди 54 г. американският космонавт Нийл Армстронг първи стъпи на Луната

21.07.2023, 08:09

На 21 юли 1969 г. в 2:56 часа UTC (координирано универсално време) американският летец-изпитател и астронавт Нийл Олдън Армстронг става първият човек стъпил на Луната.
Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 г. в Уапаконета, Охайо. През 1944 г. започва да се учи да пилотира и едва 15-годишен взема сертификат за пилот.
През 1947 г. започва да следва авиоинженерство в Университета „Пардю“ в Уест Лафайет. Обучението му е финансирано по държавна програма, при която студентите учат две години, след това служат три години във Военноморските сили (USN) и едва тогава довършват образованието си...........Прочети още

 
 

 

ЕС дава по 5 милиарда евро на Украйна през следващите четири години?

20.07.2023, 22:05

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че е предложил да бъдат осигурявани по пет милиарда евро годишно за отбраната на Украйна в следващите четири години. След днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел той отбеляза, че предложението ще бъде обсъдено подробно в края на август, предаде БТА.
Руският президент Владимир Путин използва глада като оръжие дори и срещу държавите, които се въздържат да осъдят незаконното кръвопролитие в Украйна, заяви Борел. Без никакво основание Русия обстрелва украинските морски пристанища, възпрепятства свободното корабоплаване в Черно море и заплашва, че ще възприема всички кораби там като военни, добави той.
По неговите думи Москва ще се възползва от повишените цени на зърното, предизвикани от собствените ѝ действия с оттеглянето от сделката за износ на украинската реколта през Черно море. Вярваме, че международната общност трябва да отвърне решително на умишлените действия на Путин за предизвикване на глад по света, каза върховният представител.
Той допълни, че по въпроса с Турция ЕС е убеден, че развитието на силни двустранните отношения е от взаимен интерес. По неговите думи е необходимо преодоляване на различията с Анкара.

 

Минен ловец „Цибър“ изпълнява сериали на море в рамките на учението „Посейдон 2023“

20.07.2023, 17;26

На 17 юли минен ловец „Цибър“ от Военноморските сили на Република България с командир капитан III ранг Пламен Василев напусна пристанище Констанца, Румъния.
Корабът участва в изпълнение на фазата на море от българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2023“.
Минен ловец „Цибър“ изпълнява сериали на море в рамките на учението „Посейдон 2023“
Бяха отработени сериали за отразяване на асиметрични атаки от бързо движещи се цели, привеждане на група кораби през предварително прочистен канал, тактическо маневриране, прехвърляне на леки товари и поща на ход, буксировка на аварирал кораб, провеждане на противоминна операция и заставане на котва на защитена котвена стоянка.
Проведени бяха комуникационно учение и учение по извършване контрол на корабоплаването.
Съвместните плавания и тренировки с кораби от военноморските сили на страни-членки на НАТО допринасят за усъвършенстване способностите на българските военни моряци за участие в операции, както и за ефективно прилагане на тактиките, техниките и процедурите при действия в съюзен формат.  
Източник: navy.mod.bg/

 

Корабът за комплексно снабдяване "Jacques Chevallier" е въведен в състава на френския военен флот

20.07.2023, 09:24

На 18 юли 2023 г. в Тулон се проведе официална церемония за предаване на Главното управление по въоръженията (Direction Générale de l'Armement - DGA) към Министерството на въоръжените сили на Франция на водещия кораб от новото поколение за комплексно снабдяване A 725 "Jacques Chevallier" от типа BRF (Bâtiments Ravitailleurs de Force). Серията включва четири единици.

 

Българската армия се сформира преди 145 г. по заповед на княз Александър Дондуков-Корсаков

20.07.2023, 08:34

На днешната дата преди 145 години (1878) руският императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков издава указ №1 за сформирането и цялостното устройство на Българската земска войска. На основата на заповедта и на "Временните правила за Българската земска войска", одобрени на 25 април 1878 г. от княз Дондуков-Корсаков, се полага началото на Българската армия. Това сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.
Нейното ядро е българското опълчение и се изгражда като постоянна армия с обща задължителна военна служба. За кратко време в армията са сформирани четири рода войски - пехота, артилерия, кавалерия и сапьори. Униформите, въоръжението и военната техника са дарени от руската армия. За началник на Българската земска войска е назначен генерал-майор Александър Шелейховски. Тогавашната ни армия е изцяло сухопътна до август 1879 г., когато се поставят основите и на Военния флот, предаде БТА.
На 17 юли 1879 г. се създава Военното министерство, а на 17 декември 1879 г. влиза в сила „Привременно поло­жение за Българската войска”, което изпълнява ролята на първи закон на въоръжените сили, се посочва на сайта на Министерството на отбраната.
През септември 1878 във Филипопол (дн. Пловдив) е назначен първият команден състав на Софийското военно училище, с което се поставя началото на днешния Национален военен университет "Васил Левски". Първият команден състав на Софийското военно училище се състои от шест души. Училището се нарича Софийско, тъй като е предвидено то да е там, където ще бъде седалището на бъдещия български княз.
В края на 1878 г. Българската земска войска има в състава си общо 31 400 души, оборудвани с оръжие, материална част и боеприпаси от руската армия.
Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малка от 43 000 души, в това число 3000 души доброволен резерв, се посочва в програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на България 2032, приета от Народното събрание на 11 февруари 2021 г., която е публикувана на сайта на Министерството на отбраната.

 

CNN: САЩ приближават „червената линия“ на запасите си от снаряди

20.07.2023, 08:24

На фона на украинската контраофанзива САЩ бързат да увеличат производството на боеприпаси. След десетилетия на мир Западът е осъзнал колко е подценил значението на наличието на голям запас от оръжия, пише CNN.
Говорейки пред изданието миналата седмица, британският министър на отбраната Бен Уолъс е заявил, че НАТО се е подготвяла от самото начало за офанзива, която ще продължи “една нощ и един ден”.
“Никой наистина не си зададе въпроса, какво ще стане, ако “една нощ и един ден” се превърнат в “две седмици, три седмици, четири седмици”, признава Уолъс.
Всъщност официалните лица признават, че САЩ вече се доближават до “червената линия” по отношение на запасите от 155 мм снаряди, които доставят на Украйна.
Миналата година САЩ започнаха да увеличават производството на боеприпаси, когато стана ясно, че войната ще се проточи много по-дълго от очакваното. Но това производство ще достигне приемливо ниво едва след няколко години, казва пред CNN съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.
Именно затова Вашингтон е решил да изпрати касетъчни боеприпаси в Украйна като временна мярка.
Към днешна дата Съединените щати са предоставили повече от 2 милиона 155 мм артилерийски снаряда на Украйна, според данните от Пентагона.
Пентагонът си е поставил за цел да произвежда 70 000 артилерийски снаряда на месец, но засега произвежда малко под 30 000. През февруари 2022 г. производството е 15 000 на месец. По този начин сега Украйна продължава да използва наличните запаси.
Източник: https://trud.bg/

 

Орелът кацна

20.07.2023, 07:45

20 юли 1969 г. 04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”
Тези думи, изречени през вакума на Космоса, слагат началото на най-голямото приключение в историята на човечеството – първото кацане на пилотиран кораб от планетата Земя на друго небесно тяло.
Пет месеца преди края на десетилетието – срокът, поставен от президента Джон Ф. Кенеди осем години по-рано, двама американски астронавти – Нийл Армстронг и Едуйн "Бъз" Олдрин, започват снижение за кацане на Луната на борда на своя малък, ъгловат и невероятно крехък апарат – лунният модул на Apollo 11, наречен Eagle (англ. Орел).
Почти 100 km над тях в орбита около спътницата на Земята очаква тяхното завръщане третият член на екипажа – пилотът на командния модул Columbia Майк Колинс.....Прочети още

 

79 г. от атентата срещу Хитлер

20.07.2023, 07:43

На 20 юли 1944 г. по време на важно съвещание във „Вълчата бърлога” – немския щаб за Източния фронт на днешна полска територия – извършен неуспешен атентат срещу Адолф Хитлер. Тъй като денят е горещ още от сутринта, Фюрерът разпорежда съвещанието да не се провежда в душния бункер, а отвън в павилион от лек тип. Този почти случаен избор му спасява живота. Атентатът
За съвещанието пристига и полковникът от Луфтвафе Клаус Шенк граф фон Щауфенберг. Той е неприятно изненадан, че разговорите ще се водят на открито. С единствената си ръка пъха едно куфарче под масата. В него има бомба, която трябва да убие Хитлер. Първоначалният разчет е това да стане в относително тясно затворено пространство, където ефектът ще е смъртоносен за почти всички присъстващи. Съдбата обаче отрежда друго.
Междувременно куфарчето попречва на един офицер и той го премества зад един от масивните крака на голямата дъбова маса, на която разполагат картите с плановете за бойните действия. Това преместване отклонява взривната вълна от Хитлер.
След известно време Щауфенберг незабелязано се отдалечава. Изчаква бомбата да гръмне, в 12,42 часа напуска „Вълчата бърлога” и се отправя със самолет за Берлин, където го очакват неговите съучастници в заговора за убийството на Хитлер.
Загиват четирима души, има и ранени. Хитлер обаче се разминава с леки обгаряния и скъсани панталони.
Щауфенберг пристига в Берлин към 16 часа и заварва своите съмишленици оклюмани и обезверени. Носят се противоречиви слухове. Радиото междувременно е излъчило следното съобщение: „Срещу Фюрера днес беше организирано бомбено нападение. Освен леки изгаряния и ожулвания на кожата, Фюрерът няма други рани. След нападението той незабавно пое работа и както беше предвидено, прие на дълъг разговор Дучето."
Заговорът е провален, а ядрото на неговите четирима участници след кратка престрелка е заловено. Щауфенберг е ранен в здравата ръка. Следва импровизиран военен трибунал, който ги осъжда на смърт. Малко след полунощ наказателният взвод ги разстрелва в двора на военното министерство. Преди залпа Щауфенберг успява да изрече „Да живее нашата свята Германия!”
Убитите няма как да научат, че краят им е относително щастлив. На сутринта Фюрерът публично оповестява: „Една съвсем малка клика от амбициозни, безсъвестни и същевременно безумни, престъпни и глупави офицери беше организирала комплот с цел да ме отстрани, искайки по този начин, заедно с мен да унищожи и щаба на германския Вермахт." Хитлер публично се заканва, че съзаклятниците ще бъдат подложени на безмилостни наказания.
Фюрерът и неговите приближени се страхуват, че примерът на неуспешния заговор може да бъде последван от други смелчаци. Затова са предприети драконовски мерки. Арестувани са повече от 1000 души, като над 200 от тях са осъдени на смърт и екзекутирани. Хитлер използва повода да се разправи с неугодните му личности, повечето от които са висши военни, без да имат нещо общо със заговора. Те умират в страхотни мъки, след като им прилагат мъчения от средновековната Инквизиция. Говори се, че Фюрерът лично посетил окачени на ченгели генерали. Измъкват се единици.
Роднините на Щауфенберг също са преследвани. Жена му Нина, бременна с петото им дете, е затворена в лагер, където ражда. Тя и децата й оцеляват и дочакват края на войната.
Кой е полковник Щауфенберг?
Клаус Шенк граф фон Щауфенберг произхожда от стар аристократичен род. Роден е на 15 ноември 1907 г. в католическо семейство. Баща му граф Алфред Шенк е висш чиновник в съда във Вюртемберг, а по-късно заема поста маршал на съда на Вилхелм II. Майка му Каролин Шенк - графиня Юкскюл е праправнучка на пруския генерал Август фон Гнайзенау. Клаус има двама по-големи братя.
Младият Клаус още на 19 г. избира военна кариера. Войната го заварва едва на 32 години. Затова посреща с еуфория присъединяването на Австрия и Чехословакия към Германия и последвалото нахлуване в Полша. Край на позорния и несправедлив Версайски договор! Скоро животът ще срещне проспериращия в кариерата офицер с други реалности, които не съвпадат с аристократичните му разбирания - например с концентрационните лагери и с безсмислената жестокост, ще прозре и парвенющината на Фюрера, както и гибелния път, по който той тласка Германия.
Щауфенберг участва в кампанията във Франция, за която дори получава Железен кръст за заслуги. После попада на Източния фронт, където се разделя с последните си илюзии относно войната. В центъра на злото за Германия полковник Щауфенберг поставя Хитлер.
През януари 1943 г. Хитлер не позволява на загиващите от студ и глад обкръжени войници край Сталинград да капитулират и да се спасят. Щауфенберг моли да го преместят и заминава за Тунис.
На 7 април същата година авиацията на съюзниците атакува германски позиции в пустиня на Тунис. Там Щауфенберг е тежко ранен – изгубва лявото си око, дясната си ръка и два пръста от лявата. За няколко месеца се научава да се обслужва сам с помощта на оцелелите три пръста и със зъбите, при това със завидна сръчност. Като инвалид може да се демобилизира, но той вече е прозрял мисията си, която може да изпълни само като военен с достъп до Хитлер.
Щрихи от неуспелия заговор
Към края на 1943 г. Щауфенберг се възстановява и се свързва с някои от основните фигури на съпротивителното движение – генерал Лудвиг Бек, генерал Фридрих Олбрихт и др. Оформя се идея за премахване на фюрера и завземане властта в Берлин като единствен път за спасяване на Германия. За целта конспираторите решават да използват плана "Валкирия".
Това е план утвърден от самия Хитлер за спешни действия на Резервната армия в случай на безредици или бунтове. Заговорниците решават да обърнат последното оръжие на диктатора срещу самия него. Намират и там поддръжници.
Мисията по взривяване на Хитлер доброволно я поема Щауфенберг: Той присъства на съвещания при Фюрера; Заради званието му и тежката инвалидност „в името на Фюрера” той не е проверяван; И освен това той е решен да действа дори с цената на живота си.
В официалната хитлерова пропаганда атентатът от 20 юли 1944 г. е представен като акт на отчаяние от страна на няколко отделни лица. Това обаче не е така – актът е изява на зреещите процеси не само в германската армия, но и в цялото немско общество: съюзническата авиация изравнява безнаказно цели германски градове, на Източния фронт руснаците неудържимо напредват в Беларус, англоамериканците са дебаркирали в Нормандия, Италия вече не е в оста...
В същото време атентатът от 20 юли е най-значимата проява на съпротива срещу диктатора Хитлер и заслужава дължимото уважение.
Мнозина политолози и журналисти гадаят какво би се случило с Германия и с Европа, ако Хитлер бе убит. Сепаративен мир със Запада? Безусловна капитулация пред цялата антихитлеристка коалиция? Продължаване на войната?
Пред историците обаче този въпрос не стои. В историята няма „ако” – тя е само онова, което вече се е случило. А полковник Клаус фон Щауфенберг и неговите съмишленици неоспоримо са отдали живота си с цел да прекратят най-кръвополитната война в историята на човечеството.

 

На този ден през 1903 г. избухва Илинденско – Преображенското въстание

20.07.2023, 07:38

Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. в Битолски революционен окръг и на 6 август 1903 г. в Одринско. В българската история, това е въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България съгласно Берлинския договор (1878 г.) в пределите на Османската империя. По своя характер и цели, то е продължение на българската националнодемократична революция от време на Възраждането.
В началото на ХХ в. обстановката на Балканите е изключително нестабилна, а това ескалира обществените настроения и нагласи. Неуспехът на Горноджумайското въстание от 1902 г., провокирано от дейци на Върховния македоно-одрински комитет, довежда до разгрома на голям брой революционни комитети и застрашават организацията от нови провали. В началото на януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес на ВМОРО. В отсъствието на голяма част от представителите на революционните окръзи и на нейните най-видни водачи - Гоце Делчев, Даме Груев и др., които са противници на каквито и да било прибързани действия, конгресът взима решение за обявяване на общо въстание през пролетта на 1903 г. Макар и несъгласни с това решение, Гоце Делчев и неговите най-близки сподвижници се му подчиняват. Те полагат усилия само за неговото отлагане през лятото на същата година и за превръщането му от повсеместно в стратегическо, т. е. в действия предимно на въстанически чети в планинските и полупланинските райони, където действията на редовната турска армия не могат да бъдат ефективни. Всичко това е направено с цел да се защити населението от полските райони от репресиите на турските власти.
Въстанието избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име. Най-напред избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни, всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии) са обхванати от бунтове и се присъединяват към Битоля. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август (Преображение) избухва въстание и в Одринско. Много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол се присъединяват. Силата на бунтът, дори достига до обявяването на Странджанската република (просъществува 26 дни). Започват и обществено-политически действия - в освободените селища се установява нова власт по примера на Крушовската република. В Серски революционен окръг въстанието е определено за 14 септември (Кръстовден), но избухва преди тази дата.
Едни от най-ожесточените сражения са в Мелнишко. Сблъсквания между въстаниците и турските войски има и в Серско, Драмско и Горноджумайско. В Солунски, Скопски и Струмишки революционен окръг действията на въстаниците се изразяват предимно в организиране и извършване на атентати, в резултат на които са разрушени важни стратегически пунктове. Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Изправен пред опасността, главният щаб на въстанието отправя бърза молба за помощ до българското правителство.
За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаването на въстанието свидетелстват данните в Мемоара на ВМОРО. Според него в Македония и Одринско се водят 239 сражения, в които участват 26 408 въстаници срещу 350 000 редовни войници и башибозук. Опожарени са 205 села, съвършено разрушени 12 440 къщи, избити 4694 души, оставени без подслон 70 835 души, а други 30 000 са принудени да напуснат родните си места и да търсят спасение в България.

 

Българските „Стършели“

20.07.2023, 07:30

През 80-те години от наши фирми бяха разработени и приети на въоръжение в Българската армия редица модели еднократни предаватели за заградителни радиосмущения (ЕПС). По късно, през 90-те години всеки общовойскови командир (армия, дивизия, полк) имаше възможност, по собствено усмотрение и решение да използва ЕПС за нарушаване на управлението на противника в настъпателен или отбранителен бой (операция).
Еднократните предаватели за смущения Р-045 (изстрел ВРС-5Л, ВРС-6Л, РС-46ЗЛ) са предназначени за създаване на заградителни радиосмущения в тактическите звена за управление на противника в диапазона от 20 до 100 Мхц. За целта е необходимо използването на един комплект ЕПС, включващ пет предавателя, създаващи сканиращи радиосмущения в съответните поддиапазоните (20-30; 30-40; 40-60; 60-80 и 80-100 Мхц). При Р-046 (изстрел ВРС-546К) диапазона за подавяне е от 1,5 до 120 Мхц., разделен на осем поддиапазона.
Като носител (доставчик) до обектите подлежащи на електронно подавяне се използват снаряди изстрелвани от 122 мм (Д-30, САУ-2С1, М-30) и 152 мм (МЛ-20, 2С3) артилерийски системи. С помощта на дистанционните си взриватели, настроени съгласно таблиците за стрелба с ЕПС, те отделят предавателя от себе си над планираният за електронно подавяне обект.
След това предавателя се стабилизира във въздуха с помощта на отворилите се стабилизатори. Забивайки се в земята, се задейства пиропатрон, който от своя страна изстрелва (развръща) 1,5 м щирева антена. Заедно с това от литиево-йонната батерия се подава напрежение към блока на предавателя и той започва да работи с мощност около 5 Вт в продължение не по-малко от 1 час. Радиуса на действие на ЕПС е до 700 метра като се осигурява надеждно подавяне в диапазона на всички видове радиовръзки работещи с фиксирани или скокообразно изменящи се работни честоти. Работния температурен диапазон на предавателите е от -40С до +50С. Разчетите показват, че за дезорганизиране на управлението в един типов обект (ВОП, артилерийска батарея) са необходими 1-2 комплекта ЕПС.
Максимална дълбочина на доставяне на ЕПС се определя от далекобойността на артилерийските системи. За 152 мм артилерийски системи тя е от 4000 до 16500 метра, а за 122 мм системи от 3000 до 14500 метра. Групировката на попаденията е 150 метра по дължина и 75 метра странично. Обикновено ЕПС се планира да се използват в края на огневото поразяване на първоешелонните обекти на противника (роти и батальони), там където количеството на радиосредствата работещи в УКВ диапазона е преобладаващо.
Максимална ефективност се постига когато ЕПС се използват комплексно и с щатните подразделения за РЕБ, действащи на това направление.
Произвеждат се и учебни снаряди за обучение на артилерийските разчети, които при отделянето от носителя създават димов ефект до приземяването си.
ЕПС Р-045/Р046 не се нуждаят от някаква специална поддръжка. При нормални складови условия могат да се съхраняват до 10 години, а при полеви - до 3 години. Масата на 152 мм снаряд е 43,560 кг. Същите се планират и транспортират по линия на специалните боеприпаси. - Още РЕБ

 

 

На този ден

19.07.2023, 22:48

„Генерал Гурко поздравява опълченците“, худ. Васил ГорановБоят за Стара Загора. На 9 юли 1877 г. Предният отряд под командването на генерал Гурко получава нареждане да премине към отбрана на рубежа Стара Загора – Нова Загора като не допусне войските на Сюлейман паша до старопланинските проходи. Защитата на Стара Загора срещу настъпващите османски сили е поверена на българското опълчение и на руски войски, разположени южно от града. На десния фланг 2-ра опълченска дружина прикрива пътя от Чирпан. Вляво от нея 5-а опълченска дружина прихваща шосето от Стара Загора за Търново-Сеймен (дн. Симеоновград). Между тях се отбраняват две сотни от 26-и донски казашки полк. След 5-а дружина е разположена 3-та и на левия фланг до шосето за Нова Загора – 1-ва опълченска дружина. Дължината на позицията е 5 км и фланговете й се осигуряват от 9-и казански и 8-и астрахански драгунски полк. Общата численост на отбраняващите се войски, командвани от генерал Николай Столетов, е 3500 души. Срещу защитниците на Стара Загора Сюлейман паша насочва 15-хилядна войска със задача да обхване двата фланга на позицията и да овладее града.
Настъплението на противника започва в 9, 00 ч. на 19 юли едновременно по целия фронт с главен удар срещу 2-ра и 5-а дружина. По-късно Сюлейман паша въвежда в боя свежи сили като пренася усилията си срещу 1-ва и 3-та дружина. Около 13, 00 ч. обхваща фланговете на 3-та дружина, която понася тежки загуби и води героичен бой за спасяване на Самарското знаме. Численото превъзходство на противника заставя руското командване да изтегли силите на Предния отряд за отбрана на Шипченския проход. На предварително устроените барикади в града опълченците и бойците на Казанския драгунски полк дават последния бой. Много от старозагорските къщи са превърнати в яки крепости, които противникът обсажда часове наред. Под развалините на обхванатия от пламъци град намират смъртта си стотици български опълченци. В боя при Стара Загора Българското опълчение получава бойното си кръщение и с цената на 572-ма загинали доказва ролята си на първокласна военна сила.

Възпоменателен медал „За Освобождението 1877 – 1878 г.“На 19 юли 1880 година Княз Александър І учредява първия български официален медал „За Освобождението 1877 – 1878 г.“. Създаден е в памет на третата годишнина от кръвопролитните боеве на Българското опълчение при Стара Загора. На аверса в средата е изобразен вензелът на учредителя, а наоколо с релефни букви са изписани имената на селищата, където опълченците водят най-ожесточените сражения: Ески Загра (дн. Стара Загора), Шипка и Шейново, както и датата на учредяване. Върху реверса се откроява надписът „НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО 1877 – 1878“, заобиколен с венец от дъбови и лаврови клончета. Възпоменателният медал е изработен от светлобронзов метал и се носи на червена лента с бяла ивица по краищата. С него са наградени всички опълченци, воювали при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Ракетен катер проект 1241.1/НАТО – клас „Тарантул“На 19 юли 1970 година се сформира 10-та бригада ракетни и торпедни катери. В състава на новото флотско съединение с командир капитан I ранг Илия Площаков са включени 10-и отделен дивизион ракетни катери, 11-и и 9-и отделен дивизион торпедни катери. В началото на 70-те години на ХХ в. българският Военноморски флот става един от първите, които разполагат с управляемо ракетно въоръжение, способно да поразява всякакви надводни морски обекти. През 1989 г. в бригадата постъпва ракетния катер „Мълния“ от типа „Тарантул-2“, оборудван с модерен радиолокационен комплекс за откриване и стрелба по цели зад видимия хоризонт. В началото на 90-те години торпедните катери са изведени от бойния състав, а през октомври 1992 г. корабното съединение е преименувано в Бригада леки сили. Във връзка с реорганизирането по План 2015 е взето решение за нейното разформиране и за създаване на Дивизион леки сили от състава на Военноморска база Бургас. На 28 май 2005 г. военните моряци от Бригадата, дала на Военноморските ни сили изтъкнати морски офицери – командири на части и съединения, на бойния ни флот и висши командири от Българската армия, се разделят с бойното знаме.

 

Унгария получи първите два вертолета H225M Caracal

19.07.2023, 21:57

На 17 юли 2023 г. първите два от планираните общо 16 многоцелеви транспортни хеликоптера H225M Caracal (бордови номера „70“ и „71“), произведени от Airbus Helicopters по договор от 2018 г., пристигнаха от Франция в авиобазата Солнок, където влизат в състава на 86-та вертолетна бригада на унгарските военновъздушни сили.

 

Белга: Бенелюкс ще достави на Украйна бронирани машини

19.07.2023, 21:09

Белгия, Нидерландия и Люксембург ще доставят на Украйна ремонтирани бронирани машини М113 от промишлените си запаси през следващите месеци, съобщиха вчера министрите на отбраната на трите страни, цитирани от белгийската новинарска агенция Белга.
През юни белгийското правителство даде зелена светлина за закупуването на бронираните машини за превоз на войски и за доставката им на Украйна. Нидерландия и Люксембург решиха също да участват в доставката.
"М113 е верижна машина, използван от много страни, и е мощен бронетранспортьор, използван за превоз на войници от точка А до точка Б в бойна обстановка", се казва в съобщението на министерствата.
Белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер заяви, че е много доволна от участието на Нидерландия и Люксембург.
"Като работим заедно, в този случай в контекста на Бенелюкс, можем да продължим да подкрепяме устойчиво Украйна в борбата ѝ за защита на народа и територията ѝ от руската агресия", каза тя.
"Белгийската промишленост ще ремонтира тези превозни средства, след което те ще бъдат доставени на украинските въоръжени сили и ще имат голяма стойност на бойното поле", каза Дедондер.
Превозните средства ще бъдат оборудвани с дистанционно управляема оръжейна система и ще бъдат снабдени с установки за 7,62-мм или 12,7-мм картечници. Украйна ще получи и резервни части за машините.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Има шанс за вдигане на заплатите в армията

19.07.2023, 17:52

Парламентарните групи на „БСП за България“ и „ГЕРБ-СДС“ предлагат бюджетът за отбрана за тази година да бъде увеличен със 75 млн. лв. Допълнителните средства, които евентуално ща се гласуват при второто четене на законопроекта за парите на държавата, да се използват само за увеличение на възнагражденията на военнослужещите и цивилните служители. Разчетите показвали, че ще има възможност за 10-процентно увеличение. Това съобщиха на заседанието на Комисията по отбрана народните представители Атанас Зафиров и Христо Гаджев. Министърът на отбраната Тодор Тагарев изрази подкрепа на това предложение, като каза, че се обмисля възможност за увеличение на заплатите в армията и чрез вътрешно преразпределение на известните до този момент разходи за отбрана за тази година, които са в рамките на 1,88 процента от БВП.
По време на изслушването на министъра бяха зададени още въпроси от членовете на комисията. На този етап нямаме оплаквания от договора за осигуряване храна на военнослужещите, когато са дежурни или на учения, но, ако има проблем ще вземем отношение, отговори на въпрос министърът Тагарев. Посочено бе, че усилията за ремонт и поддръжка на изтребителите МиГ-29 ще продължават, докато в строя на бойната ни авиация влязат договорените със САЩ самолети Ф-16. Очаква се потвърждаване на оферта от полска фирма за ремонт на двигатели на МиГ-29. Българската „ТЕРЕМ“ - ЕАД се е отказала, макар че е спечелила процедурата. На разпоредителните действия на имотите на МО с отпаднала необходимост вече се гледа, съобразно променената среда на сигурност. Това предполага, някои от тях могат да бъдат използвани, включително и във връзка с новите регионални планове на НАТО, приети на срещата на върха във Вилнюс. Поставен бе въпросът за състоянието на търговското дружество „МОБА“ ЕООД към МО, за което народният представител Атанас Зафиров ще получи допълнително информация. Във връзка с предстоящото производство на випуска на военните училища Христо Гаджев поиска информация докъде е стигнал процесът по нормативното уреждане статуса на курсантите, като военнослужещи.
Към сдържане на агресора и при необходимост преминаване към отбрана са насочени приетите от Алианса регионални планове, каза министър Тагарев. Тук от голямо значение са подготовката на нашите въоръжени сили, тяхното окомплектоване, изграждането на многонационален дивизионен щаб, осигуряване на необходимата инфраструктура за прерастване на многонационалната бойна група в бригада и др. Според министъра, при необходимост сили поне от седем държави ще окажат помощ за нашата отбрана.    
Със 10 гласа „за“ и 5 „против“ комисията подкрепи предложението за предоставяне на Украйна на бронирани машини на МВР, което предстои да бъде гласувано от Народното събрание. Според заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов най-добре е техниката да не се приема от МО, а да бъде предоставена директно.
Военновременните запаси, които Министерството на отбраната ще замени  и ще предостави на държавно публично предприятие, да бъдат предварително одобрени с решение на Народното събрание, настояват Корнелия Нинова и още няколко народни представители. Във връзка с това те предлагат парламентът да промени решението си  за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната. Мотивите на внесеното предложение не кореспондират с текста на самото решение, се посочва в становището на Министерството на отбраната. Това идва като извод от факта, че общото количество по договора с ВМЗ ЕАД остава непроменено, а само се ускорява процесът на обновяване. Изразява се и опасение, че подобно решение би довело до нарушаване  на способите за обновяване на военновременните запаси на министерството, които са заложени в съответната наредба. Уточнява се, че процесът не обхваща окомплектоването на формированията от мирно време.  Според заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ако не стартира процеса по обновяване е възможно в близко бъдеще да са налице значителни количества , които са опасни за бойно използване и дълговременно съхранение, което ще изисква допълнителни средства за утилизиране. Членовете на комисията не подкрепиха предложението за проекторешение.
Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за ратифициране на подписаното на 3 януари 2023 г. в София и Киев Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г., е другото предложение на Корнелия Нинова и група депутати. Оказва се, че това допълнително споразумение вече е загубило правна сила и практически не съществува за двете страни и то не беше подкрепено от комисията. В заседанието участваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев и други представители на МВР.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На УП „Ново село” се проведоха мероприятия по интегриране на силите

19.07.2023, 17:12

На 18 и 19.07.2023г. участниците в съвместна подготовка „PLATINUM LION 23” проведоха ускорени мероприятия по интегриране на силите, необходими за пристъпване към тактико-строеви занятия.
На 18.07.2023г., под ръководството на подполковник Иван Бонев-офицер, провеждащ съвместната подготовка, представи пред командния състав от трите нации целта, задачите, тактическия замисъл и проведе рекогносцировка на района за провеждане на подготовката. С личния състав от взводовете се проведоха занятия по военно-медицинска подготовка и военна топография.
На 19.07.2023г. командирът на многонационалната рота – старши лейтенант Стоян Спасов проведе с офицерите от трите участващи държави – Република България, Република Албания и Република Северна Македония, занятия по тактики, техники и процедури, които ще се прилагат по време на съвместната подготовка. Под ръководството на началника на отделение „КИС“ на 31-ви механизиран батальон се проведе полево занятие по свързочна подготовка за уеднаквяване на процедурите за радиообмен.
Източник: 2-ра Тунджанска механизирана бригада

 

Одобрено е Изменение № 1 на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“

19.07.2023, 17:08

Министерският съвет на основание чл. 22, ал.2, т.11 б от ЗОВСРБ реши да предложи за одобрение от Народното събрание документ Изменение № 1 на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.
В изпълнение на договора с „NVL B.V & Со. KG“ е планирано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време – Link-11, с възможност за надграждане до Link-22 и Link-16.
В процеса на изпълнение на дейностите по договора поради промени в оперативните изисквания на НАТО се установи, че системата Link-11 излиза от експлоатация през 2025 г. и се заменя от Link-22, а използването на системата Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1) се преустановява от средата на 2023 г. Това налага придобиване на системи Link от ново поколение.
На основание на гореизложеното се налага изменение на документа Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, приет с Решение на Народното събрание от 19.07.2018 г.
С реализацията на Изменение № 1 на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ ще се осигури пълна оперативна съвместимост на модулните патрулни кораби и ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това ще гарантира изграждането на способности за защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България, и ще способства за изпълнението на поетите ангажименти в системата за колективна отбрана на НАТО и ЕС.
Източник: МС

 

Китай се подготвя за съвместни военноморски учения с Русия

19.07.2023, 17:05

Китай заяви днес, че е изпратил военноморски кораби в подготовка за съвместни учения с морските сили на Русия в знак на продължаващата подкрепа на Пекин за Кремъл въпреки нахлуването на Москва в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Китай твърди, че е неутрален по отношение на конфликта в Украйна, но обвинява САЩ и техните съюзници, че провокират Русия, и поддържа стабилни икономически, дипломатически и търговски връзки с Москва, посочва АП. Според китайската агенция Синхуа в учението участват повече от 10 кораба и над 30 самолета.
Вероятно ученията ще се проведат в части от Японско море през следващите дни.
Китай надеждно подкрепя Русия, като се противопоставя на осъждането от страна на САЩ на инвазията в Украйна на международни форуми, но заявява, че няма да предоставя оръжия на нито една от страните във войната.
Министерството на отбраната съобщи днес в прессъобщение, че китайските кораби са се свързали с руските по обяд. Сред тях са разрушители и фрегати с управляеми ракети, както и снабдителен кораб. Китайските кораби превозват четири хеликоптера, се казва в информацията.
Сред руските участници са фрегатите “Громкий” и “Отличний”, които в продължение на седмица приемаха гости във финансовия център Шанхай, най-големия град и най-голямото пристанище на Китай.
Според информациите от китайска страна съвместните учения се фокусират върху комуникациите между корабите, маневрирането във формация и търсенето и спасяването по море.
Източник: bta.bg

 

Проектът за съвместното закупуване на боеприпаси ще се реализира за 8 години

19.07.2023, 12:53

Миналата седмица правителството одобри проект на споразумение за проект „Съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси“ между 29 държави, включително и Република България, както и с Европейската агенция по отбрана.
Наличието на боеприпаси, както и свързаните с тях запаси, се признават от държавите членки на Европейския съюз като критичен оперативен дефицит, пояснява министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на правителственото заседание. Това, уточнява той, се отразява на готовността на въоръжените сили на държавите членки и на способността им да изпълняват своите мисии. Прогнозира се, че съвместното закупуване на боеприпаси може да доведе до значителни икономии на разходи. Очаква се да се подобрят сигурността на веригите за доставки, оптимизирането на срока за доставка и улесняването на по-доброто и по-ефективно управление на запасите.
Проектът се отнася до различните видове боеприпаси, включително техните компоненти, като например боеприпаси за танкове, артилерия, минохвъргачки, автоматични оръдия, малки оръжия, противотанкови боеприпаси, посочва министър Тагарев. Той ще се реализира като категория „Б“ в рамките на Европейската агенция по отбрана и ще бъде с продължителност най-малко 8 години. В неговите рамки е предвидено сключването на отделни конкретни рамкови договори (споразумения) за придобиването на 6 категории боеприпаси: танкови боеприпаси – 120 мм; боеприпаси за голямокалибрени артилерийски системи – 155 мм; боеприпаси за минохвъргачки – три различни калибъра; боеприпаси за автоматични оръжейни системи – четири различни калибъра; малокалибрени боеприпаси – пет различни калибъра и противотанкови боеприпаси.
Предвид ситуацията в Украйна на този етап фокусът е поставен на приоритетно сключване на рамкови договори (споразумения) за придобиване на 155 мм боеприпаси. Рамковите договори за останалите 5 категории ще се подготвят и стартират до края на 2023 година или в началото на 2024 година.
Предимствата за участие в подобни проекти, казва министърът, за съвместни поръчки в рамките на Европейската агенция по отбрана включват потенциалното намаляване на цената на доставка поради окрупняване на поръчваните количества и реализирани икономии от мащаба, възможност за освобождаване на доставките от ДДС, както и евентуално покриване на част от разходите от бъдещия инструмент на Европейската комисия, наречен „Акт за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни поръчки“. Смята се, че включването и прилагането на подход за хармонизирани и съвместни поръчки ще елиминира евентуалната конкуренция между държавите като заявители и потребители на тези отбранителни способности и ще осигури ясен хоризонт пред европейската отбранителна индустрия за планиране и инвестиции за разширяване на съществуващите и създаване на нови производствени капацитети.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов

19.07.2023, 08:41

Навършват се 165 години от рождението на генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов. Той е роден на 19 юли 1858 г. във Видин. Учил във Видинското класно училище. След Освобождението постъпва в първия набор на артилерията. На 12 октомври 1878 г . вече e фойерверкьор и е командирован във Военното училище в София. След завършването му (1879) е зачислен за взводен и батареен командир в 5- та Плевенска батарея (1879-1883) и като младши адютант в Главно артилерийско управление (1883). През Сръбско-българската война (1885) е с чин капитан и е командир на батарея, с която се сражава при Пирот.
След войната е назначен последователно за командир на 2-ри, 5-ти, 4-ти артилерийски полкове (1886-1904), началник на планинската артилерия (1904-1906), на крепостната артилерия и инспектор на въоръжението (1906-1910). На 1 януари 1910 г . е произведен в чин генерал-майор, а от 1910 до 1913 г . заема високата длъжност – инспектор на артилерията. На няколко пъти е командирован в Русия, Австро-Унгария и Германия във връзка със снабдяването на българската войска с артилерийска материална част и коне.
През Балканската война (1912-1913) е началник на артилерията на Щаба на действащата армия. С неговото участие българските артилеристи допринасят много за победата и превъзходството над противника особено при атаката на Одринската крепост. След войната излиза в запаса.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 1-ва Софийска дивизионна област (1916-1918), а след това и началник на Софийския гарнизон и столичен градоначалник (1922-1923). Умира в София през 1926 г . ?
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове по средата, III и IV ст. без мечове и V ст. с мечове по средата ; „За военна заслуга” III ст. на военна лента и „За заслуга” на обикновена лента.

****

(От снимката на офицери от 1-ви випуск на Софийското военно училище, направена през 1929 г. на среща по повод 50 години от производството им в офицерски чин, може да съдим, че умира след 1929 година, а не 1926 г., тъй като е посочен на втори ред втори от ляво надясно.)

 

Отбелязваме 107 години от рождението на велик български герой

19.07.2023, 08:40

На 19 юли се навършват 107 години от рождението на пилота герой капитан Димитър Списаревски.
"Понякога изминалите събития, губят своите очертания и сила. Понякога безмилостния ход на времето пренарежда историческата ни съдба. Но има герои, неподвластни на времето! Герои, които знаят как се обича Родината и отдават живота си в името на България. Такъв герой за всички българи е Кап. Димитър Списаревски, пилотът, който с героичния си подвиг спасява София.
Нека на този ден, поднесем цвете на паметната му плоча и се поклоним пред Кап. Димитър Списарвески. Да помним героите!", написаха от Община Добрич във фейсбук страницата си.
Капитан Димитър Списаревски (1916 – 1943) е роден на 19 юли 1916 г. в Добрич, припомнят от Националния военноисторическия музей.
Завършва въздушния взвод на Военното училище в София (1938) и специализира висш пилотаж в Германия (1938 – 1939) и Франция (1943). Служи като пилот в 6-и изтребителен полк (1939), командир на крило във 2-ри въздушен полк (1940), старши инструктор в Изтребителната школа на Въздушния учебен полк (1942) и ротен командир в Школата за младши технически персонал в Карлово (1943).
Началото на англо-американските въздушни удари по територията на България посреща в състава на 3/6 изтребителен орляк на летище Божурище. На 20 декември 1943 г. формация от 100 противникови самолета се насочва към София и поручик Списаревски влиза в своя първи и последен въздушен бой.
Попаднал в бомбардировъчна група на противника, той директно атакува нейния водач и се врязва в американски Б-24 „Либърейтър“ като извършва първия в историята на българската военна авиация въздушен таран. От силния удар огромният четиримоторен бомбардировач се разпада на три части и заедно с изтребителя Ме-109 „Стрела“ пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
За изключителната си смелост и героизъм посмъртно е награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас и повишен в чин капитан (1944), а през 1992 г. – в чин полковник.
В постоянната експозиция на Националния военноисторически са изложени неговият кортик и писма до майка му.

 

 
 

САЩ ще обявят в близките дни нова военна помощ за Киев на стойност 1,3 милиарда долара

18.07.2023, 20:12

САЩ ще обявят в следващите дни предоставянето на нова военна помощ на Киев на стойност 1,3 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.
По думите им Вашингтон възнамерява да осигури на Украйна система за борба с безпилотни летателни средства VAMPIRE („Вампир“) и дронове камикадзе „Суичабъл“ (Switchable) и „Финикс Гоуст“ (Phoenix Ghost). Като част от пакета Киев ще получи и значителен брой от системите за борба с дронове на австралийския производител „Дрон Шилд“ (DroneShield Ltd.), както и радари, сензори и аналитични системи.
Цялото това въоръжение ще бъде закупено от САЩ от производителите и след това ще бъде предоставено на Украйна. Ройтерс прави уговорката, че докато помощта не бъде обявена официално, параметрите ѝ все още подлежат на промяна.

******

Новият пакет от помощ за Украйна от Съединените щати включва:
- 4 зенитно-ракетни системи и боеприпаси NASAMS;
- 152 мм артилерийски снаряди;
- оборудване за разминиране;
- оптически управляеми ракети (TOW);
- безпилотни летателни апарати Phoenix Ghost и Switchblade;
- авиационни боеприпаси с прецизно насочване;
- средства за противодействие на безпилотни самолети и откриване на средства за радиоелектронна борба;
- 150 бензиновози;
- 115 тактически автомобила за теглене и транспортиране на оборудване;
- 50 тактически автомобила за изваждане на оборудване;
- оборудване за сигурност на пристанища;
- тактически защитени комуникационни системи.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Комисията по отбрана ще обсъжда проекторешения за оказване на военно-техническа подкрепа за Украйна

18.07.2023, 17:12

На своето редовно заседание утре Комисията по отбрана в парламента, вече с избран председател Христо Гаджев, ще обсъди три проекта на решения, които се отнасят до военно-техническа подкрепа на Украйна. В дневния ред е предложението на Бойко Борисов и група народни представители бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, да бъде дадена безвъзмездно на Украйна. В мотивите към проекторешението е записано, че с разформироването на Национална служба „Вътрешни войски“ и преобразуването й в Национална служба „Жандармерия“ през 1997 г., правоприемник на имуществото се явява МВР. Става дума за различни модификации бронирана техника, произведена между 60-те и 70-те години на миналия век. Според вносителите се отделят твърде много средства за поддръжка, а в същото време техниката би била трудно приложима при изпълнение на задачите на Жандармерията. Въпреки, че е с отпаднала необходимост тя може да бъде от полза за Украйна, се посочва в проекторешението. Депутатите искат подкрепата да бъде по реда на Споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна, относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Предвижда се да бъдат дадени 100 бронирани бойни машини, заяви пред преди няколко дни  депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.
Военновременните запаси, които Министерството на отбраната ще замени  и ще предостави на държавно публично предприятие, да бъдат предварително одобрени с решение на Народното събрание, настояват Корнелия Нинова и още няколко народни представители. Във връзка с това те предлагат парламентът да промени решението си  за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната.
Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за ратифициране на подписаното на 3 януари 2023 г. в София и Киев Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г., другото предложение на Корнелия Нинова и група депутати.
В предварителния дневен ред на заседанието фигурира е изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев по актуални въпроси на политиката за отбрана.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Великобритания ще отдели три милиарда долара за боеприпаси и запаси

18.07.2023, 12:12

Великобритания ще съобщи днес планове за подобрение на готовността на армията си, включително ще отдели два и половина милиарда лири за възстановяване на запасите и боеприпасите, които са намалели заради войната в Украйна, предаде Ройтерс.
Войната разкри слабостите на британската армия, включително намаляващите резерви на някои боеприпаси и липсата на промишлен капацитет, необходим за бързо увеличаване на производството, тъй като Великобритания снабдява Украйна с оръжия, които да използва срещу Русия.
Правителството в Лондон заяви, че в последната вариант на документа за командването на отбраната ще бъде изложена стратегията за промяна на числеността и боеспособността на въоръжените сили, за да се противодейства на по-непосредствената заплаха от страна на Русия и на по-дългосрочното предизвикателство от страна на Китай.
Новата стратегия ще включва планове за нови Глобални сили за реакция, които да могат да “стигнат първи до мястото”, както и и подобрени сили за “повишаване на капацитета”, съставени от бивши войници, заяви правителството в изявление преди публикуването на пълния доклад.
Министърът на отбраната Бен Уолъс, който през уикенда обяви, че скоро ще се оттегли от поста си, заяви, че стратегията ще гарантира, че Великобритания ще остане в челните редици по военен потенциал и като водеща сила в НАТО.
“Трябва да се адаптираме и модернизираме, за да отговорим на заплахите, пред които сме изправени, като вземем под внимание уроците от непровокираното нахлуване на президента Путин в Украйна”, каза той.
По-рано тази година Великобритания обяви, че ще отдели допълнителни пет милиарда лири за отбрана и от досегашните 2%  разходите за отбрана вече ще възлизат на около 2,25% от брутния вътрешен продукт през тази и следващата година.
Като част от новата отбранителна стратегия правителството заяви, че ще даде приоритет на инвестициите в науката и технологиите, включително използването на роботика и лазерни оръжия.
След САЩ, Великобритания е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна, като през миналата година е предоставила подкрепа на стойност 2,3 милиарда паунда.
Въпреки че тази сума е доста по-ниска от тази, която предоставят САЩ, Великобритания бе първата страна, която достави по-усъвършенствани оръжия на Украйна.
Източник: bta.bg

 

На учебен полигон „Ново село” започна съвместната подготовка „PLATINUM LION 23”

18.07.2023, 12:08

На 17 юли, на учебен полигон „Ново село” се проведе церемония по откриване на съвместна подготовка „PLATINUM LION 23”, която е част от българо-американската подготовка „JOINT TRAINING 2“, провеждаща се на територията на Република България.
Церемонията започна с изпълнение на националните химни и издигане на флаговете на страните-участнички – Република България, Република Албания и Република Северна Македония.
Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада –  Стара Загора бригаден генерал Станимир Христов поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на подготовката. „Имайки предвид целите, които са поставени и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички Вие ще покажете на какво сте способни“ – посочи в словото си той и пожела успех на всички участници.
В съвместната подготовка ще вземат участие до 195 военнослужещи  и до 40 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон на 2-ра  Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски на Република България, пехотен взвод от Република Албания и пехотен взвод от Република Северна Македония.
Темата на съвместната подготовка е „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили”.
Основната цел е да се повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните партньори при провеждане на съвместни действия.
На учебен полигон „Ново село” започна съвместната подготовка „PLATINUM LION 23”
Офицер, планиращ съвместната подготовка, е бригаден генерал Станимир Христов – командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Офицер, провеждащ подготовката, е подполковник Иван Бонев – командир на 31-ви механизиран батальон – Хасково, а директор на подготовката е капитан Румен Везев – заместник-началник на щаба на 31-ви механизиран батальон.
„PLATINUM LION 23” ще завърши с провеждане на ротно тактическо учение с бойна стрелба  на тема „Механизираната рота в отбрана в първия ешелон на батальона”.
Източник: landforce.armf.bg

 

Япония и Франция ще проведат за първи път съвместни военни учения

18.07.2023, 12:01

Японските въздушни сили за самоотбрана и пилоти от френските ВВС ще проведат първото си съвместно бойно учение от 26 до 29 юли, съобщиха днес от силите за самоотбрана, предаде Ройтерс.
Ученията, които трябва да се проведат в Япония, целят задълбочаване на двустранното сътрудничество в отбранителната сфера и създаване на отворен и свободен и Индийско-Тихоокеански регион, подчерта японският министър на отбраната Ясукадзу Хамада, цитиран от ТАСС.
Очаква се в ученията да бъдат включени три изтребителя Еф-15 и два Еф-2 на Японските сили за самоотбрана и два изтребителя „Рафал“ на френските ВВС.
Според агенция Киодо целта на предстоящите учения е да се засили сътрудничеството между Токио и Париж предвид активността на Пекин в региона.
Източник: bta.bg

 

САЩ изпращат военен кораб и изтребители близо до Иран

18.07.2023, 09:00

Съединените щати изпращат разрушител, както и изтребители F-35 и F-16 в Близкия изток, за да възпрат Иран да завзима кораби в Персийския залив, съобщи Пентагонът.
До този ход се стигна, след като иранските военноморски сили се опитаха да завземат два търговски кораба в Ормузкия проток и Оманския залив по-рано този месец, като при единия инцидент откриха огън по един от търговските кораби, предаде АФП.
"В светлината на тази продължаваща заплаха и в координация с нашите партньори и съюзници Министерството (на отбраната) засилва присъствието и способността ни да наблюдаваме пролива и околните води", заяви заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх, като призова Техеран "незабавно да прекрати тези дестабилизиращи действия, които застрашават свободното движение на търговията по този стратегически воден път".
В петък високопоставен служител от отбраната заяви, че Съединените щати прелитат над Залива с щурмови самолети A-10, въоръжени "с такива боеприпаси, които биха били полезни за борба с бързи лодки и движещи се цели".
Тъй като иранските "бързоходни лодки, бързоходни плавателни съдове се увеличиха като морска заплаха, ние опитахме редица различни начини да се справим с тях. И А-10 доказа, че е способен да го направи", добави служителят.
Вашингтон заяви, че неговите сили са блокирали два опита на Иран да завладее търговски танкери в международни води край Оман на 5 юли, докато Техеран е поел контрол над търговски кораб на следващия ден.
През април и началото на май Иран завладя два танкера в рамките на една седмица в регионални води, а Техеран беше обвинен и в извършване на атака с дрон срещу танкер, собственост на Израел, през ноември 2022 г.
От 2018 г. насам, когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и отново наложи осакатяващи санкции на Ислямската република, имаше поредица от такива инциденти, което доведе до рязко повишаване на напрежението.
Преговорите, целящи съживяване на споразумението, остават в застой, но наскоро бяха възобновени с посредничеството на Оман.
Източник: https://bgnes.bg/

 

FT: Нуждата на Украйна от спешни доставки разкрива европейската оръжейна индустрия

18.07.2023, 08:53

Тук, в завода на BAE Systems във Вашингтон, работниците произвеждат стотици 155-милиметрови артилерийски снаряди за Министерството на отбраната. Британското правителство, заедно с други съюзници от НАТО, изпраща хиляди снаряди от националните си запаси на Украйна, за да подпомогне въоръжените ѝ сили в борбата им срещу Русия.
Повече от 16 месеца след нахлуването на Русия артилерийските снаряди се превърнаха в двигателя на войната и са емблематични за усилията на европейската отбранителна индустрия да разшири производството на всичко - от боеприпаси до танкове, за да отговори на изискванията на своите правителства.
"Виждал съм как този обект се промени през Афганистан и Ирак, а сега и през Украйна", казва Лий Смъртвейт, програмен директор за боеприпаси в BAE Systems. "Обектът е толкова натоварен, колкото никога не е бил, и ще бъде много по-натоварен".......Прочети още

 

Японската ЗСУ Type 87

18.07.2023, 08:36

Японската зенитна самоходна установка (ЗСУ) Type 87 е създадена от специалистите на компанията Mitsubishi Heavy Industries и е приета на въоръжение през 1987 г.
База за създаването на ЗСУ служи шасито на основния боен танк Type 74. Бойното тегло на установката е 44 t, дължината - 7,6 m, ширината - 3,2 m, височината по антенния пост - 4,1 m, по покрива на куполата - 2,8 m. Мощността на дизеловия двигател от 750 к. c осигурява максимална скорост по шосе 55 km/h, а запасът от ход по гориво е 300 km.
Куполата на ЗСУ е разположена върху корпуса на машината и осигурява кръговото насочване на въоръжението. В предната й част има отделение за апаратурата, зад което са работните места на екипажа, а зад тях има отделение за електрониката и място за поставяне на боеприпасите. В задната част на покрива на куполата са разположени две антени на радарите за откриване и проследяване на целите и оптикоелектронен модул.
За да се намали размера на машината в походно положение, антенният пост се сгъва с хидравличен привод зад куполата. Артилерийската част се състои от две 35-mm автоматични оръдия KDA (произведени по лиценз на швейцарската компания Oerlikon Contraves) с механизъм за лентово подаване на боеприпасите. Скорострелността на всяка от тях е 550 изстрела /min, прицелното разстояние е 4 km, а максималното - 12 km. В боекомплекта на оръдията има по 300 снаряда на всяко. Разчетът на машината е от трима души.

 

САУ Мста-С

18.07.2023, 08:30

Бог на войната – така отдавна наричат артилерията. Съвременните руски артилерийски системи са ако не божествена, то много страшна сила.
Още в края на 80-те години на миналия век тогава на въоръжение в съветската армия постъпи самоходна артилерийска установка (САУ) Мста-С (2С19).
За първи път тази САУ беше представена на широката общественост на авиосалона в град Жуковски през август 1992 година, а след това на изложбата IDEX 93 в Абу-Даби през февруари 1993 година, където демонстрира отлични ходови и огневи качества.
В частност, при стрелба на далечина до 15 км. с 40 управляеми снаряда „Краснопол” се оказаха унищожени 38 цели.
Мста-С е предназначена за унищожение на тактически ядрени средства, на артилерийски и минохвъргачни батареи, танкове и друга бронирана техника, жива сила, средства на ПВО и ПРО, пунктове за управление, а също така за разрушаване на полеви фортификационни съоръжения и препятстване на маневрите на противника в дълбочина на отбраната му.
Тя може да води огън по наблюдаеми и ненаблюдаеми цели от закрити позиции и с пряк прицел, включително в планински условия. Максималната далечина на стрелбата на САУ е почти 25 км В същото време огън може да се води и на минимални дистанции – с пряк прицел. Бронираният корпус на САУ по конструкция и геометрия е подобен на корпуса на танка Т-72 с някои изключения. Така например, бронирането на самоходната установка е по-слабо, отколкото при танка. Челната част например няма комбинирано брониране и корпуса осигурява защита на екипажа, на оръжието, бойните запаси и оборудването само от осколки и стрелково оръжие.
САУ се предлага за износ, в това число и с артилерийска част на калибъра 155 мм., която може да води стрелба със снаряди „Краснопол-М”, а също със западни боеприпаси от същия калибър. При това стойността на една САУ се оценява на 1,6 млн. долара. Към края на миналата година Мста-С беше на въоръжение в повече от 10 страни. - Още за САУ Мста-С

 

Втората Световна война се печели с наркотици

18.07.2023, 0826

Редица историци се възмущават на факта, че немската армия през Втората Световна война е използвала букет от наркотици, с които да превърне своите войници в машини за убиване, които не се задъхват, не изпитват болка и постоянно се радват на добро настроение. Повечето се продавали свободно в аптеките, изпращали се като колети на войниците и предоставяли важния ефект. Едва след глобалния конфликт ще открием ефектите от прекомерната злоупотреба, но нека не забравяме, че немците не са единствените, които се възползват от тази опция......Прочети още

 

Золтан Дани – единственият човек, който свали Стелт със система от 1961 г.

18.07.2023, 08:22

Една от сериозните гордости и постижения на американската армия, родена именно от мистичната зона 51, е така наречения невидим самолет F-117. Първото успешно бойно кръщене може да се забележи през 1991 г. с войната в Залива.
Тогава американските авиатори преминават спокойно над радарите и успяват да разтоварят сериозно количество тротил във вражеска територия. Нито един радар не съобщава за прелитащ самолет и инженерите са категорични, че с тази техника ще могат да спечелят всяка война.
Самата конструкция на Стелт е създадена, за да отговаря на някои основни изисквания. На  първо четене трябва да обърнем внимание на факта, че по цялото тяло на самолета липсва прав ъгъл. Точно по тази причина може да бъде забелязана дори кабината, чийто люк е с назъбено покритие.
Причината за това решение е фактът, че радио вълната, както установяват руски учени, се отразява именно в предмети, които разполагат с такъв ъгъл.
За да се намали сериозно ефекта от радарните системи, американските инженери поставят и нов вид покритие върху самия самолет, с което голяма част от радарните вълни могат да се абсорбират......Прочети още

 

 

Китай засилва военните учения с Русия на фона на санкциите на САЩ

17.07.2023, 22:12

Президентът Си Дзинпин се въздържа да премине червените линии на Вашингтон по отношение на въоръжаването на руската военна машина в Украйна. Но това не попречи на Китай да се сближи с армията на Москва по друг начин: чрез пряко взаимодействие.
През миналата година Китай и въоръжените сили на Владимир Путин проведоха шест съвместни военни учения, което е най-големият брой учения от две десетилетия насам.
Това съставлява две трети от всички учения на Китай с чуждестранни военни през 2022 г., според данни, събрани от Центъра за изследване на китайските военни дела към Националния университет по отбрана на САЩ.
Пет от ученията са проведени, след като Путин започна инвазията си в Украйна, сочат данните. Четири от тях са били двустранни, а две са проведени с противници на САЩ, включително Иран и Сирия......Прочети още

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков ще участва в конференция по повод 30-ата годишнина на Програмата за партньорство на САЩ

17.07.2023, 21:55

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков ще участва в конференция, която ще се проведе на 17 и 18 юли в региона на Вашингтон, САЩ. Събитието е организирано от Бюрото на Националната гвардия на САЩ по повод честванията на 30-ата годишнина от стартирането на Програмата за партньорство. Република България е сред първите 13 включени в Програмата, като си партнира с щата Тенеси.
Сред основните теми, които ще бъдат дискутирани в двата дни на конференцията, са заплахите за сигурността в световен мащаб, военното сътрудничество и киберсигурността. За участие във форума са поканени официални делегации на присъединили се държави. От американска страна се очаква да присъстват представители на Министерството на отбраната, Държавния департамент, Конгреса и на всички щатски подразделения на Националната гвардия на САЩ.
Генерал-лейтенант Стойков ще представлява Министерството на отбраната и в последващата конференция, организирана от щата-партньор в Нешвил, Тенеси.
За отбелязването на 30-ата годишнина от началото на партньорството с щата Тенеси през 2023 г. се провеждат множество мероприятия във всички главни области на военното сътрудничество. Сред тях са планирани учения, двустранни срещи и конференции, обучение и обмяна на опит.
********
Програмата за партньорство стартира след края на Студената война, с цел развиване на сътрудничеството и повишаване на глобалната сигурност. Първоначално се включват 13 държави от Източна Европа и Централна Азия. Днес, инициативата включва 88 партньорства със 100 страни по света, като всички 50 американски щати, Вашингтон и териториите, в които има представителство на Националната гвардия, имат поне една държава партньор.
30 години по-късно, Програмата се развива, за да отговори на променящите се изисквания на глобалното сътрудничество в областта на сигурността. Тя е насочена към създаването и поддържането на контакти между военните формирования на държавите-партньори с подразделения на гвардията от различните американски щати. Инициативата обхваща широк спектър от дейности, сред които като основно направление се откроява провеждането на двустранна и многонационална подготовка в страната и чужбина. Държавите-партньори участват в коалиционни операции, учения и тренировки за реагиране при бедствия. Отделните подготовки са насочени към повишаване способностите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, Военна полиция, логистика, военно-медицински елементи, киберсигурност. Проведените съвместни мероприятия в последните години са насочени към изграждането на способности, свързани с оперативната съвместимост, развръщането на компоненти на Сухопътните войски, военната медицина, повишаване на способностите на Силите за специални операции, въздушни операции, логистика, киберсигурност и др.
Подписването през 2020 г. на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната между Република България и САЩ дава солидна основа за бъдещото развитие на връзките между нашите Въоръжени сили и Националната гвардия на Тенеси.
Източник: mod.bg

 

САЩ и Русия се карат - турската военна индустрия печели

17.07.2023. 21:40

Повишеното търсене на военна продукция в глобален мащаб и продължаващите конфликти са комбинация, която облагодетелства тези производители, които могат да реагират бързо и отношенията с тях не са толкова силно политически натоварени, колкото, например, с Русия или САЩ. Затова и турската военна промишленост отчита изключителни резултати през 2022 г., пише Breaking Defense.
Южната ни съседка е най-известна на този пазар с дроновете Bayraktar TB2, но това далеч не са единствените изделия с големи успехи на международния пазар.
Цифром и словом: Турската отбранителна и аерокосмическа индустрия отчита 12,2 млрд. долара приходи през 2022 г. - 20,05% ръст на годишна база. Местните поръчки се запазват на нивата от 2021 г., но експортните приходи скачат с 36,32% до 4,4 млрд. долара.
Сред най-големите пера са:
  - Сухопътна техника ($835 млн.);
  - Плавателни съдове ($561 млн.);
  - Летателни апарати ($546 млн.);
  - Оръжие, муниции и ракети ($534,86 млн.).
Сред клиентите са Азербайджан, Унгария, Украйна, Саудитска Арабия, ОАЕ, Малайзия, Филипините, Грузия, Индонезия.
Детайли: Турските бойни машини намират пазар, защото, от една страна, са доказани в битка, а от друга - южната ни съседка е по-склонна на съвместни програми за разработка на системи, покриващи по-добре нуждите на клиента, коментира пред онлайн изданието проф. Чаглар Курч от Университета "Абдула Гюл".
Той дава пример със средния танк "Каплан", който е съвместна турско-индонезийска разработка. Този тип бойни машини не се нуждае от последния писък на технологиите и така износът им е обект на по-малко рестрикции в сравнение, например, с дроновете.
Още нещо: Турция не е единствената страна, чиято военна индустрия в момента е на голяма печалба. Друг турски експерт, проф. Ситки Егели от Икономическия университет в Измир, посочва пред Breaking Defense, че Израел и Южна Корея отчитат даже по-големи ръстове на военния експорт. По думите му ситуацията е без аналог след края на Студената война.
"Войната в Украйна и бързо влошаващата се ситуация със сигурността в Африка, Близкия Изток и дори Централна Азия за съжаление подхранват търсенето на различни категории отбранително оборудване. Доставчици като Турция и Южна Корея, които са по-бързи и гъвкави от традиционните играчи и с много по-малко политически условия за осъществяването на сделки, се възползват", коментира анализаторът. - Още за ВПК на Турция
Източник: https://money.bg/

 

МО: Бившето военно летище в Добрич не се продава

17.07.2023, 13:44

През настоящата година, във връзка с усложнената международна обстановка, с бившето военно летище в Добрич не се предвиждат разпоредителни действия. Това се посочва в отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев на въпрос на народния представител Ивайло Мирчев. Аргументът е, че при необходимост може да се ползва за цели, свързани с отбраната и сигурността на страната. По тази причина имотите, съставляващи летището в Добрич, не са включени в План-графика на имоти с отпаднала необходимост за МО, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия за 2023 г.
Въпросът е свързан с евентуално придобиване на имота от Община Добрич, с оглед на проекта за развитие на интермодален терминал. Според новия устройствен план на града бившата авиобаза трябва да стане логистичен център с транспортно-складови площи при възможност за обслужване на три вида транспорт – автомобилен, железопътен и въздушен, посочва г-н Мирчев.
Бившето военно летище е прието в управление на МО през 2002 г., като освободена инфраструктура, с отпаднала необходимост за Българската армия, се припомня в отговора на министъра. Състои се от няколко поземлени имота, включително пистата за излитане и кацане и пътеките за рулиране. Динамиката на процесите в световен мащаб, посочва министър Тагарев, показва, че „политиката в областта на военната и освободената инфраструктура изисква стратегически подход, поради което и визията за летището ще се определи, съобразно необходимостта от провеждането на различни политики, от ангажираността  на България с проблемите на международното сигурност и стабилност и с усилията на НАТО в тази насока.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ВМС обявиха 80 вакантни длъжности за матроси (войници)

17.07.2023, 09:08

Със заповед на командира на Военноморските сили е разкрита процедура за обявяване на 80 (осемдесет) вакантни длъжности за матроси (войници) за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната или в чужбина. Размерът на месечното възнаграждение за най-ниската матроска (войнишка) длъжност е не по-малък от 1219 лв. (Б.р. – обърнете внимание, че заплатата може да бъде и повече от 1219 лв.) Кандидатите в срок до18 август подават лично писмено  до заместник-командира на Военноморските сили, чрез териториалните структури на Централно военно окръжие.
Конкурсът ще се проведе по график, за който кандидатите ще бъдат уведомени на интернет страницата на ВМС с адрес: http://www.navy.mod.bg, в раздел „Новини“ и на посочения от тях e-mail (адрес за кореспонденция). Той включва тест за проверка на общата култура, който ще се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”; изпит за определяне на физическата годност, който ще се проведе във военно формирование 32140-Варна, а за определени с длъжности и в плувния басейн на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”; събеседване с кандидатите, което ще се проведе в Информационния център на ВМС.
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/obiavi/2023/20230713_Obyava_konkurs_VMS.pdf

 

107 години от основаването на руската морска авиация

17.07.2023, 08:57

Днес се празнува 107-та годишнина от създаването на руската морска авиация, На тази дата през 1916 г. руски морски летци с четири хидросамолета М-9 от авионосещия кораб „Орлица” постигат победа във въздушен бой с немски пилоти по време на Първата световна война. Тази дата се празнува като Ден на основаването на морската авиация на руския ВМФ.
По време на Втората световна война авиацията на флота е първата, която нанася удари по Берлин, още в първите дни на вероломното нападение на Германия. За периода на Великата отечествена война морските летци са извършили над 35000 полета, унищожавайки във въздуха и на летищата над 5500 самолета на противника.
Днес авиацията на ВМФ на РФ условно се дели на корабна и наземно базирана. По функционалност се разделя на ракетоносна, противолодъчна, изтребителна, разузнавателна и спомагателна. Поставените задачи се изпълняват самостоятелно или във взаимодействие с другите родове сили на ВМФ, както и с другите видове Въоръжени сили.
Собствена авиация разполагат всичките четири флота на Русия – Балтийския, Северния, Тихоокеанския и Черноморския. - Още морска авиация

 

На този ден

17.07.2023, 08:54

На 17 юли 1926 г. в с. Комарево, Плевенско, е роден Илия Йорданов Еленски.
Завършва НВВУ „Г. Бенковски“ като летец-пилот. През 1950 –1951г. се обучава в Школата за летци-изтребители в Саратов, СССР.
През 1953 г. старши-лейтенант Илия Еленски сваля самолет, нарушител на българското въздушно пространство, а през 1956 г. два разузнавателни балона.
През 1957 г. става първият български пилот катапултирал се от свръхзвуков реактивен самолет. Лети на 11 типа самолети. Подполковник от резерва.
След като се уволнява от ВВС е пилот в българската гражданска авиация. Има 6000 часа нальот. Умира през 2004г.

 
 

Старата слава на българската авиация

17.07.2023, 08:50

Славна е българската авиация, но в минало време. Сега се подиграват с нея. Ще купуват самолети. Проблемни като аварирал изтребител без колесник. Трудно ще се приземи!
На фона на политическите лупинги ще припомним старата слава. С чужди и наши самолети. Пилотирани от луди глави, които правят чудеса в небесната синева.
През Балканската война Радул Милков и Продан Таракчиев хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Бомбардировката е на 16 октомври 1912 г. от аероплан „Албатрос“. Взривовете са слаби и армейското командване се обръща към Стоян Величков.
Този забравен днес изобретател е автор на експлозива „Цвят“, по-добър от прочутия динамит. От 4 килограма „Цвят“ на турския задник ще му стане горещо, изчислява Стоян. Кръщава новото унищожително чудо „Величко“ и поръчва направата му във фирмата „Шуле-Зилберман“......Прочети още

 

 
 

Сеул дава на Украйна още оборудване за разминиране

16.07.2023, 21:32

Южна Корея ще предостави на Украйна още оборудване за разминиране, съобщи днес южнокорейски официален представител след вчерашната визита в Киев на президента Юн Сук-йол, по време на която той обеща още военна и хуманитарна помощ за борбата срещу Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Ние обмисляме да разширим подкрепата за детектори за мини и оборудване за разминиране, тъй като преценихме, че Украйна изпитва отчайващо голяма нужда от тях", каза заместник-съветникът по национална сигурност на Юн.
Южнокорейският президент обеща вчера още помощ за Украйна по време на разговори с украинския президент Володимир Зеленски. Той бе на изненадващо посещение в Киев, след като участва в срещата на върха на НАТО в Литва и посети Полша, където също изрази солидарност с Украйна.

 

Пука ли му вече на някой?

16.07.2023, 21:13

Украйна все още ли е нещо за американците? Разбира се, там се води брутална и трагична война с огромни геополитически последици. Но пука ли им на американците?
Вниманието е кратко и американците вече са преминали към истории за политически скандали, следващите избори и обичайния блясък на знаменитостите. Извън американския елит на войнолюбците и няколко критици (включително и мен), на американците не им пука.
Това е грешка. Войната се води тежка както винаги и геополитическите залози са дори по-високи, отколкото в началото на войната, докато продължаваме да се изкачваме нагоре по стълбата на ескалацията.
Днес ще разгледам военната ситуация, икономическите санкции, по-голямата картина на глобалната рецесия и въздействието на войната върху цените на енергията.......Прочети още

 

КосоваПрес: Косово купи дронове Bayraktar TB-2

16.07.2023, 21:03

Безпилотните самолети Bayraktar TB-2 (Байрактар Те Бе 2) влизат в състава на косовската армия. Това съобщи днес министър-председателят Албин Курти, отбелязвайки, че дроновете са купени от Турция, съобщи специално за БТА КосоваПрес.
Курти подчерта, че заедно с командващия на Косовските сили за сигурност (КСС) генерал-лейтенант Башким Яшари и министъра на отбраната Арменд Мехай, са поздравили офицерите, които са завършили обучението за използване на безпилотните летателни апарати.
“Добавихме към арсенала на нашата армия безпилотни самолети Bayraktar TB-2, които правителството купи от Турция! За две години управление увеличихме броя на войниците с над 80 процента, а бюджета за армията – с над 100 процента”, написа Курти във Фейсбук.
Той допълни, че сега Косово е още по-сигурно, “освен че е винаги гордо”.
Междувременно министърът на отбраната Арменд Мехай заяви след купуването на безпилотните самолети Bayraktar, че негов приоритет е да оборудва КСС с модерно въоръжение по последна технология.
Той подчерта, че дроновете Bayraktar са най-новият вид въоръжение, чието притежание според него е необходимо за отбраната на страната.
Източник: bta.bg

 

 

 

Изключително интересен репортаж на руската телевизия "Россия 1" за използването и развитието на баражиращите боеприпаси "Ланцет" на компанията ZALA - видео

 

Правителството одобри проект на споразумение с ВМЗ за ускорено обновяване на боеприпаси

16.07.2023, 19:35

На основата на Решение на Народното събрание от 6 юли т.г. за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната правителството е одобрило проект на допълнително споразумение между Министерството на отбраната и Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ).Такъв договор има от 17 март т.г. На 6 юли парламентът задължи Министерския съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива, в това число и като предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи“ – ЕАД, договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.
Според правителството, замяната трябва да стане  по смисъла на чл. 19а от Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на Министерството на отбраната на боеприпаси, представляващи военновременни запаси, съхранявани във въоръжените сили, с новопроизведени такива от публичното предприятие, съгласно приложението в документа, което не е явно.
Споменатата наредба регламентира, че обновяването на съхраняваните във въоръжените сили военновременни запаси, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, се извършва чрез закупуване на материални ресурси при условията и по реда на Закона за обществените поръчки и нормативните актове по прилагането му или чрез замяна на наличните с новопроизведени такива. Определянето на способа за обновяване се извършва от министъра на отбраната въз основа на мотивирано предложение от началника на отбраната. Самото обновяване се извършва чрез замяна от държавни публични предприятия след възлагане от Министерския съвет по реда на Закона за публичните предприятия. Оценяването на военновременните запаси на Министерството на отбраната се извършва от постояннодействаща комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Британският министър на отбраната подава оставка

16.07.2023, 16:27

В интервю за „Сънди таймс“ британският министър на отбраната Бен Уолъс потвърди лично информацията, че ще подаде оставка през есента по време на планираните размествания в кабинета на премиера Риши Сунак и ще напусне депутатското си място преди общите избори догодина.
Бен Уолъс служи като министър на отбраната при трима британски премиери през последните четири години. Той е изключително почитана фигура в редиците на консерваторите и световно признат за ролята му в подкрепата на Украйна във войната с Русия. В интервюто за „Сънди таймс“ Уолъс изтъква, че напуска политиката на първа линия заради „жертвите“, които е трябвало да направи неговото семейство през годините и е време да му се посвети напълно.
Решението му няма нищо общо с ръководството на премиера Риши Сунак. „Влязох в политиката в шотландския парламент през 1999 година. Това са 24 години. Прекарах повече от седем години с три телефона до леглото си“, споделя Уолъс за „Сънди таймс“. Той допълва, че сигурно ще продължава да призовава за по-големи разходи за отбрана – нещо, за което е водил кампания през цялото време на поста.
Запитан какво го държи буден през нощта, Уолъс отговаря, че „това е комбинация от продължаващата заплаха от Русия на Владимир Путин, все по-агресивния Китай и терористичните групи, които все още не са изчезнали“.
Решението на 53-годишният Бен Уолъс да се оттегли идва след като стана ясно, че той няма шанс да стане следващ генерален секретар на НАТО и след като на срещата на върха на НАТО във Вилнюс заяви, че Великобритания не е куриерска служба на „Амазон“ за доставки на оръжия за Украйна и украинците трябва да бъдат по-признателни за финансовите жертви от страна на Запада.
Източник: bnr.bg

 

Путин: Ако Украйна използва касетъчни бомби, Русия запазва правото си да прибегне до тях

16.07.2023, 12:50

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси, ако ги използва Украйна. "В Русия има достатъчен запас от различни видове касетъчни боеприпаси, от различни видове. Досега не сме правили това, не сме го използвали и не сме имали такава нужда, въпреки добре известния дефицит в определен период от боеприпаси, но не сме го правили", така той отговори на журналистически въпрос, предаде ТАСС.
Държавният глава е уверен, че доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна и използването им трябва да се счита за престъпление. "Що се отнася до касетъчните боеприпаси, самата администрация на САЩ даде оценка за тези боеприпаси чрез устата на своите служители преди време, когато използването на касетъчни боеприпаси беше наречено престъпление от самата американска администрация. Мисля, че така трябва да се отнасяме“, каза Путин.
"Те правят това не от хубав живот, а защото като цяло имат недостиг на боеприпаси“, каза Путин. Той припомни, че "украинската армия харчи до 5000-6000, да речем, 155-калиброви снаряда на ден във военните действия, докато САЩ произвеждат 15 000 на месец". „Те вече не им стигат и Европа не й стигат. Но не намериха нищо по-добро от това да предложат използването на касетъчни боеприпаси", допълни Путин, цитиран от БГНЕС.

 

САЩ, Южна Корея и Япония провеждат учения за противоракетна отбрана, след като КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета

16.07.2023, 08:04

САЩ, Южна Корея и Япония проведоха днес съвместно военноморско учение за противоракетна отбрана, за да противодействат на нарастващите се ядрени и ракетни заплахи, идващи от Северна Корея, съобщи военноморският флот на Южна Корея, дни след като КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета, предаде Ройтерс.
Северна Корея изстреля най-новата си ракета Хвасон-18, която Пхенян описва като ядрото на своите ядрени ударни сили, край източното крайбрежие в сряда и каза, че това е „силно практическо предупреждение“ към противниците й.
Тристранното учение днес се проведе в международни води между Южна Корея и Япония. В него участваха разрушители от трите държави, оборудвани с радарни системи, съобщи флотът.
Вашингтон и неговите азиатски съюзници работят за подобряване тяхната система за обмен на информация за ракетите на Северна Корея.
Южна Корея и Япония са независимо свързани с радарните  системи на САЩ, но не една с друга.
Учението имаше за цел да усъвършенства отговора на съюзниците на изстрелване на севернокорейска балистична ракета по сценарий с виртуална цел, казаха военните.
„Ще отговорим ефективно на ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея със силната система за реагиране на нашата армия и чрез тристранното сътрудничество“, каза офицер от южнокорейския флот.
Изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета на Севера беше осъдено от САЩ, Южна Корея и Япония, въпреки че Пхенян отхвърли критиките и заяви, че упражнява правото си на самозащита.
Последното изстрелване беше предшествано от силни оплаквания от КНДР през последните дни. Пхенян обвини американски шпионски самолети, че летят над водите на изключителната икономическа зона на КНДР, осъждайки неотдавнашното посещение в Южна Корея на американска  подводница с атомно задвижване и обеща да предприеме реципрочни стъпки.
Източник: bta.bg

 

Германският външен министър: Иска ми се да можехме да преговаряме с Путин

16.07.2023, 07:59

Германският външен министър Аналена Бербок каза вчера, че не вижда основа за преговори с руския президент Владимир Путин за Украйна в обозримо бъдеще, предаде ДПА.
„Иска ми се да можехме да преговаряме. Но в момента не става въпрос (за) това, което желаем, в момента става дума за изправяне пред реалността“, каза Бербок в съвместно интервю с члена на украинската армия и бивш световен шампион по бокс Владимир Кличко за германските вестници “Билд” и “Велт” и базирания в САЩ сайт “Политико”, попитана дали е възможно да се преговаря с Путин.
Външният министър посочи, че в периода преди инвазията на Путин в Украйна на масата на преговорите са правени опити за предотвратяване на ескалацията.
„Отговорът на това беше, че 100 000 войници влязоха“ ( в Украйна), каза Бербок.
Украйна трябва да може да си върне мира, каза Бербок. Това ще сработи, само ако тази брутална руска агресивна война бъде спряна, ако руските войници напуснат Украйна и тези всекидневни нощни атаки с дронове, с ракети, с бомби срещу Украйна спрат, подчерта Бербок.
Източник: bta.bg

 

Изграждането на американска база за противоракетна отбрана в Полша е на финален етап, заяви премиеът Моравецки

16.07.2023, 07:55

Американска противоракетна база в северното полско село Редзиково ще започне да функционира в близко бъдеще, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, предаде полската информационна агенция ПАП.
Моравецки съобщи това днес по време на посещение в американската военноморска база за поддръжка в Редзиково заедно с посланика на САЩ Марк Бжежински.
“Всъщност сме в навечерието на… основен етап от завършването на противоракетния щит”, каза той, като имаше предвид изграждащата се в Редзиково система за противоракетна отбрана “Еджис Ъшор” (Aegis Ashore).
Моравецки подчерта, че защитата на полското небе е също толкова необходима, колкото и защитата на полската земя, поради което правителството реализира “безпрецедентна програма за инвестиции и в двете”.
Той определи цялостната модернизация на полската армия, интегрирането ѝ в отбранителната система на НАТО като “безпрецедентно” явление и посочи, че това “прави Полша по-сигурна от всякога”.
“Научихме, че Путин действа точно като хулиган в училищния двор – страхува се от силните, не се приближава по никакъв начин към силните, а напада слабите”, каза още полският премиер.
“Ето защо не може да има политика на презареждане, политика на умиротворяване или политика на фиктивен фактически диалог с Путин”, обясни той.
Според Моравецки “само политиката на въоръжаване, политиката на силна полска армия и модернизацията на полската армия може бъде гаранция за сигурността на страната”. Тази политика е допълнена от сътрудничеството на Полша с нашите американските ѝ партньори и съюзниците от НАТО.
“Днес ние сме в най-силния военен съюз в историята на света”, подчерта Моравецки.
Посланикът на САЩ Бжежински заяви, че никога досега американската и полската армия не са били в толкова тясно сътрудничество и “толкова много добре интегрирани в своите действия, на което можем да станем свидетели тук, в Редзиково… Ето защо сме сигурни.”
Според посланик Бжежински “това най-съвременно съоръжение (“Еджис Ъшор”) въвежда Полша в система на взаимозависимост”.  “Полша дава на Америка сигурност”, посочи посланикът.
След като изграждането на съоръжението във военновъздушната база Редзиково приключи, ще последват окончателни изпитания от Военноморските сили на САЩ, след което тя ще се превърне във втората противоракетна сухопътна база на САЩ в Европа, отбелязвайки края на последната фаза на Европейския поетапен адаптивен подход (ЕПАП).
EПАП е част от противоракетната система на НАТО, предназначена да защитава континента от ракети от Иран. Освен планираната база в Редзиково тя включва и система “Еджис Ъшор”, разположена в базата на НАТО в Девеселу, Румъния, радарно съоръжение за ранно предупреждение в Куречик, Турция, и команден център в базата Рамщайн в Германия. Системата се допълва от морския елемент на “Еджис Ъшор”, разположен на разрушител на ВМС на САЩ, който се намира в базата Рота в Испания.
Източник: bta.bg

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}