Военна информация

Архив - от 16 до 31 август

 

 

САЩ, Индонезия и още 5 държави започнаха военни учения

31.08.2023, 22:40

Днес започнаха ежегодните военни учения на главния индонезийски остров Ява, в които участват военнослужещи от САЩ, Индонезия и пет други държави, съобщи "Асошиейтед прес". Тези маневри, наречени "Супер Гаруда шийлд", се провеждат от 2009 г. насам и тази година включват общо около 5000 души личен състав от Великобритания, Франция, Австралия, Япония, Сингапур и други страни.
Тази инициатива за съвместни военни учения се възприема като заплаха от Китай, която обвинява САЩ в създаването на съюз в Индо-тихоокеанския регион, подобен на НАТО, с цел да ограничат китайското влияние в района.
Събитието включва военни сили от разнообразни държави, включително и наблюдатели от Бруней, Бразилия, Канада, Германия, Индия, Малайзия, Нидерландия, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Филипините, Южна Корея и Източен Тимор.
Генерал Чарлз Флин, главнокомандващ на американските сухопътни войски в тихоокеанския регион, отбеляза важността на участието на толкова много държави в тези учения, като подчерта, че това демонстрира многостранна солидарност за поддържане на стабилността и мира в Индо-тихоокеанския регион.
Военните учения "Супер Гаруда шийлд 2023" имат за цел да подобрят оперативната съвместимост на участващите страни чрез обучение, културен обмен и симулации на различни военни операции, предаде БТА.

 

Последни армейски новини

31.08.2023, 20:38

Военнослужещи от Сухопътни войски и ВВС гасят голям горски пожар край Хисаря
Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили се включват в гасенето на голям горски пожар край град Хисаря, Област Пловдив днес, съобщава Пресцентърът на МО. По искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и с разрешение на министъра на отбраната 37 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово участват в гасенето на огъня на терен.
Действията на огнеборците са подпомагани от хеликоптер AS 532 AL Cougar с екипаж от 24-та авиобаза Крумово, който извършва гасене на огъня от въздуха. Това е второ подобно участие за днес, след като предобед два военни хеликоптера гасиха големия горски пожар в Родопите в Община Чепеларе.

Формированиe на ВМС унищожиха невзривени боеприпаси

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха днес невзривени боеприпаси, открити на плажната ивица на град Обзор. Сигналът за тях е бил подаден вчера на телефон 112. След положителна резолюция на началника на отбраната формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Военноморска база Варна с ръководител капитан III ранг Атанас Маринов транспортира до Гарнизонно стрелбище ,,Долни Чифлик“ намерения сандък с боеприпасите и ги унищожи при стриктно спазване на мерките за безопасност.

 

NYT: Танковете Leopard 1A5 са толкова стари, че и германските инструктори не знаят как да ги управляват

31.08.2023, 19:24

Танкът Leopard 1A5, който ФРГ предаде на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), е толкова остарял, че самите германски инструктори са били принудени да разчитат на опита на военните на други страни, където тези машини са използвани от по-дълго време, както и на танкисти, обучени през 80-те години и 90-те години на миналия век, отбелязва американският вестник The New York Times.
В началото на годината Германия се съгласи да предаде на военните на Киев до 18 модерни танка Leopard 2A6, но в крайна сметка "основната част от доставките бяха на остарелия модел Leopard 1A5, първите 10 от които пристигнаха в Украйна миналия месец“, припомнят от редакцията.
Този модел е толкова стар, че германските инструктори е трябвало да разчитат на военните от нидерландската и датската армия, където Leopard 1A5 е бил използван по-дълго, както и на "бивши германски водачи на танкове, обучени през 80-те и 90-те години на миналия век“, пише изданието.  За последен път германската армия е обучавала новобранци да работят с този модел танк в началото на хилядолетието, пояснява NYT.
Фактът, че Leopard 1A5 е остарял, съвсем не означава, че той няма да бъде ефективен на бойните полета в Украйна. По характеристики той е сравним със съветските танкове Т-72, ​​които се използват и от Въоръжените сили на Украйна, а в някои отношения дори ги превъзхожда. Оборудвани са с устройства за нощно виждане, система за стабилизиране на оръжието. В допълнение, той е по-лесен за овладяване, поддръжка и ремонт от по-новите модели, уверява американският вестник. - Още за Leopard 1A5
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Майор Илия Илиев е новият командир на Групата за осигуряване и поддръжка

31.08.2023, 12:28

В района на военно формирование 22 980, под звуците на оркестъра на Сухопътните войски, вчера се проведе тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Група за осигуряване и поддръжка” (ГОП) към състава на Съвместното командване на силите, съобщават от формированието.
В присъствието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирът на Групата, подполковник Стоян Червеняков, подписа акт за сдаване на длъжността пред комисия от Командването на СКС, с председател полковник Юлиян Петров, заместник-началник на щаба на СКС по ресурсите. Постът беше приет от началника на щаба майор Илия Илиев.
Със заповед на министъра на отбраната досегашният командир подполковник Стоян Червеняков е назначен на длъжност  „Началник на отдел учебна дейност“ във ВА „Г.С.Раковски“ и повишен във военно звание „полковник“.
„За мен е чест и огромно удоволствие да присъствам на това събитие, защото Групата за осигуряване и поддръжка е едно от основните формирования и ние разчитаме на вас, както в мирно време, така и при възникване на кризи. През последните години всички вие доказахте своя висок професионализъм и отговорност като изпълнявахте поставените ви задачи качествено и в пълен обем“, това каза командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов. Той благодари на подполковник Червеняков за неговата отдаденост и му пожела да носи в сърцето си спомена като командир  на Групата. Генерал-майор Цолов изрази своята увереност, че както до сега, така и под ръководството на майор Илиев, Групата по осигуряване и поддръжка ще върви устремно напред и ще продължи успешно да изпълнява всички настоящи задачи и тези, които предстоят.
Емоционално и откровено беше първото обръщение на майор Илия Илиев. „Изказвам своята благодарност към командира и ръководството на СКС, затова че повярваха в мен и ми гласуваха доверие да бъда назначен на тази длъжност. Уверявам ви, че ще продължа да спазвам традициите изградени във формированието. Ще работя целенасочено към придобиването на нови способности и успешното представяне на Групата за осигуряване и поддръжка и СКС.
„Сърцето ми е изпълнено с тъга, но и с радост, с чувство на удовлетворение от изминалите години, от предизвикателствата, пред които преминахме заедно, от постигнатите способности. Убеден съм, че с новия командир Групата ще върви към нови успехи, но всичко това няма да бъде постигнато само с неговите усилия,  а и с подкрепата, постоянството и отдадеността на всеки един от вас в ежедневния учебен процес“, тези вълнуващи думи отправи към военнослужещите и цивилните служители от Групата  подполковник Червеняков.
Командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов връчи на подполковник Червеняков плакет на СКС и му пожела успех на новата отговорна длъжност.
В края на тържествената церемония бе отслужен молебен за здраве и благоденствие и преминаване в тържествен марш.
Източник: https://otbrana.com/

 

Две ескадрили Ф-35 на САЩ ще бъдат базирани в Обединеното кралство

31.08.2023, 08:44

Нови модерни изтребители на Съединените щати, способни да носят ядрени оръжия, ще бъдат базирани в Обединеното кралство още тази година, съобщава вестник „Дейли телеграф“.
Две ескадрили Ф-35 са напълно готови и скоро ще пристигнат в наетата от американците военновъздушна база Лейкънхийт в графство Съфолк. Стелт-изтребителите са проектирани да извършват тактически ядрени бомбардировки, да изстрелват ракети „въздух-въздух“ и да събират разузнавателна информация.
Вестникът твърди, че е видял документи, от които може да се заключи, че американски ядрени оръжия могат отново да бъдат базирани на Острова. Общо 110 американски ядрени бомби са били съхранявани в базата до 2008 година, но след това са били премахнати след намаляването на заплаха от ядрена война. Военни експерти нарекоха „значително развитие“ хода за докарването на 54 изтребители F-35, които ще заменят F-15, намиращи се в момента в Лейкънхийт.
Министерството на отбраната и Даунинг стрийт са отказали да коментират дали във Великобритания е имало или ще бъдат разположени американски ядрени бойни глави.
Потенциалното връщане на американски ядрени оръжия на британска земя се определя от експертите като доказателство, че Западът навлиза в нова „Студена война“.
Бившият командващ на британски химически, биологични, радиологични и сили за ядрена отбрана Хамиш де Бретън-Гордън заявява пред вестника:
„Това е абсолютно студена война и това е стратегическа битка. Това е игра на покер. Ако Съединените щати разположат ядрени оръжия в Обединеното кралство, това е послание към Русия, че те са напълно сериозни“.
Източник: bnr.bg

 

Правителството на Байдън е одобрило военна помощ за Тайван

31.08.2023, 08:39

Правителството на американския президент Джо Байдън одобри военна помощ за Тайван, която да бъде предоставена посредством програмата на САЩ за оказване на военна помощ на чужди държави, предаде Ройтерс.
Агенция Ройтерс отбелязва, че е почерпила тази информация вчера от правителствен документ, изпратен на американския Конгрес. С документа правителството информира комисии в Конгреса, че Държавният департамент възнамерява да задели 80 милиона долара военна помощ за Тайван.
“Програмата за оказване на военна помощ на чужди държави ще бъде използвана за укрепването на способността на Тайван да се отбранява”, се казва в документа.   
Ройтерс отбелязва, че първа за документа е съобщила агенция Асошиейтед прес.
Конгресменът републиканец Майкъл Маккол, който е председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), изрази задоволството си от факта, че “най-накрая” правителството е решило да помогне на Тайван посредством програмата за оказване на военна помощ на чужди държави.
Програмата за оказване на военна помощ на чужди държави е най-голямата сметка за оказване на военна помощ, управлявана от американския Държавен департамент, отбелязва Ройтерс.
Представител на Държавния департамент потвърди истинността на информацията, че ще бъде оказана помощ на Тайван чрез тази програма, като изтъкна, че това не означава, че има някаква промяна в политиката на САЩ по отношение на Тайван.
Американският ход обаче най-вероятно ще разгневи Пекин, прогнозира Ройтерс. Китай възприема Тайван като своя територия и призовава между Вашингтон и Тайпе да няма официални отношения, отбелязва новинарската агенция.
Източник: bta.bg

 

Топ 3 на руските оръжия през XXI век

31.08.2023, 08:19

Във въздуха: Су-57
Разработката на новия самолет от пето поколение започна през 2002 г. в КБ „Сухой“. На 21 февруари 2014 г. първият готов самолет бе предаден на армията за провеждане на държавни изпитания.
ПАК ФА се отличава принципно от предшественика си. Новият самолет се отнася към тежкия клас, но неговата тежина е значително по-малка, отколкото може да се очаква, защото за изработката му масово са използвани композитни материали, чиято маса е 25% от общата тежина на празния самолет, а по площ на заеманата повърхност се равнява на 70%.
Двигателят на самолета му позволява да развива свръхзвукова скорост без да се използва режима на форсаж, а авиониката с РЛС „Белка“, окомплектована с активна фазирана антенна решетка (АФАР), му помага едновременно да следи 4 наземни и 30 въздушни цели и да обстрелва 8 от тях. Самият самолет пък е скрит от радарите на противника с помощта на радиопоглъщащите материали на конструкцията и на покритието на планера.
Дори катапултът на самолета е от ново поколение. Вграденият в него компютър в автоматичен режим анализира скоростта на самолета, височината на полета, ъглите на тангаж и крен, ъгловата скорост, ръста и теглото на пилота. Само в първоначалния етап Русия планира да закупи 60 такива самолета, които ще започнат да постъпват на въоръжение през 2018 г. - Още за Су-57
На земята: Армата
Опитът от бойните действия в чеченската война показа, че съветските танкове идеално подхождат за масовите армии, но в условията на локален конфликт не се държат толкова уверено. Заради компановката на танка Т-72/90, екипажът не е отделен от боеприпасите и при тяхна детонация няма шансове да оцелее.
Всичко това бе отчетено при разработката на новата машина. Т-14 „Армата“, който беше представен през май 2015 г. на Парада на Победата, въплъщава в себе си целия опит на руското танкостроене. Според информацията, достигнала до медиите, новият танк има 125 мм оръдие (с възможност да бъде монтирано и 152 мм), куполът е необитаем, картечницата има възможността да се презарежда дистанционно, екипажът е разположен в редица и поставен в бронирана капсула, отделна от отсека с боеприпаси. „Армата“ разполага дори и със собствена РЛС, която ще му позволи да следи до 40 динамични и 25 аеродинамични цели и да контролира територията в радиус от 100 км. Има информации, че  във войските са постъпили малко повече от 30 танка Т-14. - Още за „Армата“
Във водата: Борей
Морската съставляваща на ядрената триада, заради по-ниската си уязвимост, представлява гаранция за ответен ядрен удар и за възпиране на враговете на Русия. Но въвеждането в строя на новите стратегически ракетоносци за ВМФ на Русия забележимо се проточи. Основната причина за това е отказът от почти готовата 100-тонна ракета на твърдо гориво „Барк“, за която бяха предвидени подводниците от проект 955 „Борей“. В същото време, на флота спешно му трябваха нови „стратези“. Тогава през 1998 г. се взело решение бързо и, най-важното, евтино, на база ракетата „Топол-М“, да се създаде морската „Булава“.
По време на първите изпитания „Булава“ среща значителни трудности, но през последните години ракетата все пак я „научиха да лети“.
Подводниците от проект 955 „Борей“ имат способността да нанасят удари с „Булава“ из под ледовете на Арктика, където няма надводно корабоплаване, което затруднява откриването на подводниците не само от спътници, но и от кораби, което значително усложнява прихващането на ракетите в началния етап на полета. Освен това, подводницата стана и „по-тиха“ в сравнение с предшествениците си, и се научи да стреля от под водата „в движение“.
Държавната програма предвижда да бъдат произведени общо осем атомни подводници от този тип, от които вече се строят три: „Княз Владимир“, „Княз Олег“ и „Княз Суворов“. Много вероятно е някои от тях да се изграждат по обновения проект „Борей-А“. Говорейки за него, Игор Вилнит, директор на ЦКБ „Рубин“, в което се проектират подводните лодки, заяви пред пресата, че „това ще бъде „Борей“ с някои допълнения“. - Още за проект 955

 

KC-135 на 67 години

31.08.2023, 08:16

Преди точно 67 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A Stratotanker.
Полетът е осъществен от заводското летище на Boeing в Рентън, щата Вашингтон. Самолетът има борден номер 55-3118 и личното име „City of Renton”. Машината се управлява от летците-изпитатели на компанията Текс Джонстън и Ричард Лош. Полетът преминава без проблеми.
През 1954 г. Стратегическото командване на ВВС на САЩ стартира конкурс за доставка на нов реактивен въздушен танкер. Boeing предлага развитие на технологичния си демонстратор Dash 80 (Boeing Model 367-80), който полита през юли същата година. Конкурсът обаче е спечелен на следващата година от Lockheed с проекта им L-193.
Студената война тече с пълна сила и иска своето. Развитието на Dash 80 може да полети две години преди танкера на Lockheed и да бъде готов за експлоатация четири години преди конкурентния модел. Така в началото на 1955 г. паралелно със заявката на два прототипа на L-193 са поръчани и 250 броя от танкера на Boeing, който трябва да служи за временно решение.
Противно на разпространеното схващане, KC-135 Stratotanker не се базира на модела 707. Всъщност, пътническият самолет ще полети едва през декември 1957 г. Летящата цистерна всъщност произхожда директно от технологичния демонстратор Dash-80. Диаметърът на фюзелажа е увеличен до 3,66 m и е леко удължен в сравнение с демонстратора. В задната му част е поставена щанга за дозареждане във въздуха. Горивната система е така устроена, че машината може да предаде във въздуха практически целия си горивен запас. Машината има голям товарен люк на левия си борд, а в кабината могат да се превозват разнообразни товари или тя да бъде конфигурирана с пътнически салон.
Още през юни 1957 г. първите серийни KC-135A се получават в частите на ВВС на САЩ. Конструкцията се оказва евтина и успешна и проектът на Lockheed бързо е забравен. До 1966 г. са построени 820 броя от самолета. Макар повечето построени машини да са танкери, версиите на KC-135 са десетки – чисто товарни и пътнически, въздушни командни пунктове, самолети за наблюдение и разузнаване, метеорологически платформи, машини за РЕБ и много други.
Около 400 броя KC-135 продължават да служат във военната авиация на САЩ, макар и в дълбоко модернизиран вид.
Първият KC-135 продължава да се използва за различни изпитания до 1960 г., когато е предаден в строевите части, където лети до 1990 г. Няколко години по-късно е поставен, като паметник в авиобаза МакКонъл.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Исторически календар

31.08.2023, 08:12

Картечари от 13-и пехотен рилски полк на Булаирската позиция, 1913 г.На 31 август 1886 година в Кюстендил е формиран 13-и пехотен рилски полк. През Балканските войни (1912 – 1913) воюва на Македонския фронт в състава на 7-а пехотна рилска дивизия при Кочани, Щип, Струмица, Булаир, Шаркьой, Злетовска река и Калиманци. По време на Първата световна война (1915 – 1917) Рилци участват в Овчеполската операция на 2-ра армия
(1 октомври – 12 ноември 1915), в боевете с френските части по долината на р. Вардар (ноември 1915) и англо-френските войски по долината на р. Струма (август – октомври 1916). До сключването на Солунското примирие (29 септември 1918) защитават позициите си в Струмския участък на Южния фронт. През 1921 г. полкът се реформира в дружина, а след премахване на Ньойските ограничителни клаузи отново преминава към полкова организация (1928). Участва в заключителния период на войната срещу Германия (1944 – 1945) в състава на 11-а пехотна дивизия и се сражава при Страцин, Куманово, реките Пчиня и Драва.

 

 

Още ЯО

 

Правителството даде на МО 75-те милиона за повишаване заплатите в армията

30.08.2023, 19:18

Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. в размер на 75 млн. лв., за сметка на предвидените  разходи в централния бюджет. Става дума за тези пари, които Народното събрание гласува на второ четене на Закона за държавния бюджет по предложение на Христо Гаджев и група народни представители от ПГ „ГЕРБ-СДС“. Разчетите бяха с тях да се увеличат от 1 август с 10 процента заплатите на военнослужещите и цивилните служители.
Осигуряването на тези средства ще даде възможност Министерството на отбраната да реализира необходимата политика за повишаване на мотивацията за постъпване, изпълнение и задържане на работа на военнослужещите и цивилните служители в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, се посочва в съобщението на правителствената информационна служба..
С друго правителствено постановление се предоставят допълнителни разходи по бюджета на  Министерството на отбраната за 2023 г. в размер на 92 246 лв., за сметка на предвидените средства по  централния бюджет за 2023 г.  Средствата са необходими за възстановяване на извършени разходи от Военномедицинска академия и  Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за нормативно регламентирани дейности и услуги на правоимащи лица по Закона за ветераните от войните в България и  Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

 

Одобриха мястото на Портал-паметник на 7-ми пехотен преславски полк

30.08.2023, 15:33

Областната комисия „Военни паметници“ в Шумен одобри мястото, на което в града да бъде възстановен Портал-паметник на 7-ми пехотен Преславски полк. Членовете на комисията, под председателството на областния управител проф. Добромир Добрев, единодушно подкрепиха предложението паметникът да се изгради при съществуващия портал (КПП - 1) в района на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на  НВУ „Васил Левски” на изхода към ул. „Карел Шкорпил“ 1 в Шумен. Необходимата документация ще бъде изпратена за утвърждаване в Министерството на отбраната, съобщават от областната администрация.
На заседанието беше припомнено, че по идеята за възстановяване на Портал-паметника на 7-ми пехотен преславски полк се работи от години. Предлагани и обсъждани са различни варианти, относно мястото, където да бъде възстановен този паметник и след дълги дискусии на 13 юнит г. е получено становище от началника на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, с което дава съгласие за възстановяването на паметника на това място.  
Председателят на Инициативния комитет за възстановяване на Портал-паметника на 7-ми пехотен преславски полк Владимир Йолов обяви пред комисията подкрепата на членовете на комитета за предложеното място. „Една чудесна идея, която търпи своето развитие през годините и тъй като Шумен е град с традиции във военното дело, инициативният комитет безрезервно подкрепя реализацията на този проект“, каза Йолов.  
Представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов поздрави всички за намирането на решение, което да среща консенсус и обща подкрепа. „Заинтересованите страни трябва да стигнат до това решение с диалог, в който да бъдат взети под внимание всички фактори, включително и разпоредбите на Закона за военните паметници“, каза Радослав Симеонов и изрази подкрепата на Министерството на отбраната. „Смятам, че възстановяването на паметника и неговото вписване в една съвременна градска среда ще се превърне в една от знаковите забележителности на Шумен, защото в България такъв тип портал паметници не са много. Той е емблематичен и носи историческа стойност не само за град Шумен, но и за Българската  армия“, заяви г-н Симеонов. Деканът на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ – Шумен полковник Дилян Димитров благодари на инициативния комитет и на всички, които подкрепят инициативата и обяви, че решението, което предлагат, е най-доброто- освен че е паметник, да бъде и действащ портал с осигуряване на достъп на гражданите.  
Областният управител проф. Добромир Добрев изрази задоволството си, че с общи усилия тази инициатива стига до хубав край и среща пълна подкрепа. „С изграждането на този паметник се възстановява една историческа справедливост.  Един паметник, разрушен от тоталитарния режим, се възстановява по един цивилизационен начин, за да се покаже, че в България има друга реалност“, заяви проф. Добромир Добрев.
Архитект Валери Колев, които работи по проекта на паметника-портал, разясни, че ще се наложат допълнителни дейности около пространството на КПП 1 на факултета. „Предлагаме да се премести мястото на КПП на факултета, да се изгради нова сграда с нови функции и по нов начин да се оформи този ежедневен вход за контрол на достъпа. Около Портал-паметника ще се обособи пространство, за изпълнението на което ще са необходими допълнителни средства“, каза  арх. Колев. Всички елементи ще бъдат възстановени максимално близо до историческата истина.
На заседанието бяха представени доклади за състоянието на военните паметници в общините на територията на област Шумен, от които стана ясно, че паметниците се поддържат в добро състояние.
Източник: https://otbrana.com/

 

Армията със сериозни ангажименти в националния план за противодействие на тероризма

30.08.2023, 12:04

Дванадесет министерства, четири държавни агенции, прокуратурата, областните управители и кметовете имат конкретни задължения за противодействие на тероризма. Това става ясно от новия национален план, който прие Министерският съвет през миналата седмица. Документът създава организация за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата за предотвратяване и неутрализиране на терористични заплахи, и за овладяване на ситуацията и ликвидиране на последствията при осъществен терористичен акт. Предмет на плана са и дейностите на компетентните институции при различните нива на заплаха и степени на готовност.
Министерството на отбраната има за задача да подготвя и поддържа сили и средства с нарастваща степен на готовност за участие в антитерористични операции и съвместни операции за овладяване на последствията от терористичен акт. То следва да използва възможностите на Служба „Военно разузнаване“ за следене на обстановката в кризисните региони, своевременно идентифициране, оценка и информиране за потенциални заплахи от терористични действия и разпространяване на оръжия за масово унищожение. Чрез служба „Военна полиция“ осъществява оперативно-издирвателна и антитерористична дейност в МО, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия с цел разкриване, предотвратяване, пресичане и противодействие на замислени, подготвени или започнали терористични актове и намаляване на рисковете за извършването им. При необходимост оказва съдействие на МВР по усилване наблюдението и охраната на държавната граница и граничния контрол, по осъществяване на радиационна, химическа и биологична защита и ликвидиране на последствията при инциденти и аварии, свързани с опасни вещества и материали. Има определена роля в борбата срещу извършване на незаконен трафик на оръжие, международния тероризъм и разпространяване на оръжия за масово унищожение. Организира прилагането на комплекс от мерки за защита на структурите на МО и въоръжените сили от тероризъм. Осигурява контрола на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство на страната и участва в противодействието на терористични действия, извършвани с въздухоплавателни средства и плавателни съдове. Участва в международни и национални учения и организира провеждането на вътрешноведомствени тренировки и учение за усвояване на плановете за противодействие на тероризма.
Това са някои от задълженията на Министерството на отбраната и армията, включени в Националния план за противодействие на тероризма. Дейностите се изпълняват от заинтересованите министерства и ведомства в рамките на одобрените им бюджети за съответната година. Старият план беше от 2017 г.
Общото ръководство на дейността по противодействие на тероризма се осъществява от правителството, подпомагано от Съвета по сигурността при Министерския съвет. Със заповед на министър-председателя се създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма. Ръководител е министърът на вътрешните работи. Щабът се състои от консултативен и основен състав, които имат различни задачи. Консултативният състав се свиква при промяна в средата за сигурност. Основният -  при конкретна заплаха и/или при извършен терористичен акт, за да ръководи и координира действията на компетентните институции.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ огласиха нов пакет от военна помощ за Украйна, на стойност 250 милиона долара

30.08.2023, 08:35

САЩ обявиха вчера нов пакет от военна помощ за Украйна, който включва допълнителни боеприпаси за противовъздушната отбрана и артилерията, оборудване за разминиране и медицински автомобили, предаде Ройтерс.
Най-новият пакет съдържа допълнително оборудване за разминиране, ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за артилерията и за ракетните системи  Хаймарс, както и над 3 милиона боеприпаса за стрелково оръжие, посочи в изявление на американският държавен секретар Антъни Блинкън.
"Съединените щати заедно със съюзниците и партньорите си ще подкрепят единно Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви той.
Оборудването се финансира с вече одобрени от Конгреса парични средства.
От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 43 милиарда долара. По-рано този месец президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителна помощ на стойност 24 млрд. долара. Както демократите, така и републиканците в Конгреса подкрепиха помощта за Украйна, но някои крайнодесни републиканци, най-вече съюзниците на бившия президент Доналд Тръмп, искат ограничаване на помощта.
В началото на юни украинските войски предприеха контранастъпление на изток и на юг, но напредването им се забавя от руските минни полета и траншеи, които блокират настъпването в южна посока.
Източник: https://www.bta.bg/

 

54 години от първият полет на Ту-22М

30.08.2023, 07:57

На 30 август 1969 г. летец-изпитателят В.П. Борисов вдига във въздуха за първи път свръхзвуковият бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М с изменяема стреловидност на крилата.
Ту-22М е родоначалник на серия самолети, получил на Запад обозначението "Backfire" („Насрещен огън”).
Серийното производство започва през 1971 г. в Казанския авиационен завод (произведени 497 бройки в различни модификации), приет е на въоръжение през 1976 г.
Първото бойно използване на Ту-22М е по време на съветската война в Афганистан. В периода 1987-1989 самолетът бомбардира различни цели с конвенционални боеприпаси. Самолетът е използван и при бомбардировките над Грозни по време на първата война в Чечня. Участва и в операцията на руските ВКС срещу ИД в Сирия.
В края на 1993 г. Далечната авиация на Русия е имала на въоръжение 100 самолета от този тип, а морската авиация - 165. - Още за Ту-22М

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Константин Антонов Жостов

30.08.2023, 07:54

Навършват се 107 години от смъртта на генерал-майор Константин Антонов Жостов. Той е роден на 30 септември 1867 г. в с. Гайтаниново, Гоцеделчевско. Завършва Военното училище в София (1887) и висшия артилерийски курс във Виена (1897), което му дава право да служи в Генералния щаб. В Сръбско-българската война (1885) е доброволец в ученическия легион. На 27 април 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а на 18 май 1890 г. в чин поручик. Служи като командир на батарея в 3-ти артилерийски полк (1897); завеждащ крепостната артилерия от артилерийската инспекция (1901); началник на строево-домакинската част в артилерийската инспекция (1905). На 2 август 1894 г. е произведен в чин капитан; на 2 май 1902 г. в чин майор; на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Назначен е за военно аташе във Виена (1905), Санкт-Петербург и Париж (1907), а след това в свитата на държавния глава. През 1906 г. е назначен за началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, а през 1907 г. е приведен от артилерията в Генералния щаб, командирован е за командир на 3-ти артилерийски полк (1910). На 1 септември 1910 г. е повишен в чин полковник. На 14 март 1912 г. става началник на Школата за запасни офицери.
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3-та армия. Той е в основата на нейните бойни победи на Тракийския военен театър при Лозенград, Люлебургаз, Бунархисар.
След примирието е военен съветник в българската делегация за мирния договор в Лондон (1913).
В Междусъюзническата война (1913) е командир на 1- ва бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия, а от 25 април 1915 г. е началник на дивизията. На 15 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
При включването на България в Първата световна война (септември 1915) е назначен за началник-щаб на действащата армия. Със своята дейност допринася за умелото ръководство на военните операции на българската армия в Сърбия и Македония. На този висок пост остава до 30 август 1916 г., когато внезапно умира в Главната квартира на българската армия в Кюстендил.
Награден е с военния орден „За храброст” II и III ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” II и III ст. с мечове; народния орден „За военна заслуга” IV ст., V клас на военна лента.

 

Червеният телефон Вашингтон - Москва навърши 60 години

30.08.2023, 07:50

60 години навършва днес червеният телефон между Вашингтон и Москва, който все още не е реликва от Студената война, съобщава Асошиейтед прес. Преди 60 години по линията е предадено първото тестово послание. Сега пак може да влезе в употреба между американските и руските лидери заради конфликта в Сирия, Либия, Афганистан и Украйна.
Всъщност американските филми правят внушения, че двамата президенти на САЩ и Русия ползват червената линия, за да разговарят. Де факто връзката е установена през 1963 г. само за писмена комуникация. Десетилетия по-късно е добавен гласов компонент, когато системата еволюира от телеграфен кабел под морското дъно до днешния обмен на данни чрез сателит и фиброоптичен кабел.
Червената линия е открита след кубинската ракетна криза през 1962 г., за да се избегне избухването на война. Точно на днешната дата тя заработва. Първото съобщение, пратено по нея, е прочутото тестово изречение "The quick brown fox jumped over the lazy dog's back 1234567890." (Бързата кафява лисица прескочи над гърба на мързеливото куче 1234567890), съдържащо всички букви на латинската азбука.
До 1990 г. президентите са използвали Червената линия над 15 пъти. През 90-те години Джордж Буш заменя писмените съобщения с телефонни обаждания. Постепенно разговорите по телефона стават предпочитано средство за комуникация между президентите на Русия и САЩ. Сега президентът Тръмп говори с колегата си Владимир Путин по телефона.
Червената линия от американска страна се намира във военната база Форт Детрик. Там за целта се използват две сателитни антени. За тях се грижи персонал от 16 цивилни, работещи по договор с американската армия. Това са 8 техници и 8 езиковеди. Работят на 24-часови смени. От базата се управляват и секретните комуникационни линии на Държавния департамент и министерството на отбраната.
Служителите, отговарящи за Червената линия, имат всекидневни контакти с руските си колеги.

 

30.8.2007 г.: Инцидент с термоядрени боеприпаси във ВВС на САЩ

30.08.2023, 07:44

На 29 и 30 август 2007 г. шест готови за изстрелване крилати ракети с термоядрен заряд по грешка са извадени от склад на ВВС на САЩ, подкачени са вместо учебни ракети под крилото на бомбардировач В-52, оставени са без охрана 36 часа и така са пребазирани в друга авиобаза. На 30 август В-52Н трябвало да излети с 12 крилати ракети тип AGM-129 ACM от авиобазата Майнот в Северна Дакота (граница с Канада) и да се приземи на Бърксдейл в Луизиана (Мексикански залив). Там ракетите следвало да бъдат оставени на съхранение.
Хронология на инцидента
Сутринта между 8 и 9 часа група военнослужещи в Майнот се заемат да подготвят 12 ракети за подкачване на бомбардировача – по две на всяко полукрило.
На 6 от ракетите ядрените бойни заряди са заменени с учебни, но другите 6 по неясни причини остават с бойни части W80-1 с термоядерен заряд с променлива мощност от 5 до 150 кт.
Личният състав, отговарящ за инспекцията на ракетите преди изпращането им, пренебрегва редица процедури по проверката, като в резултат остава незабелязана предварителната размяна на местата за съхраняване на учебните ракети с бойни, предназначени за утилизация.
Около 9 часа сутринта пристига влекач, който без предварителна инспекция и без да изчака резултатите от инспектиране на ракетите започва да ги буксира към самолета. Летищната служба за управление на военното имущество не установява факта, че ракетите не са проверени по необходимия начин и в 9:25 часа подписва формуляра за товарене на ракетите.
Ракетите се инсталират в продължение на 8 часа. След приключване на работата самолетът без специална охрана престоява цялата вечер на 29 август и нощта срещу 30 август на перона на авиобазата.
Сутринта на 30 август операторът на бордния локатор на В-52Н извършва задълбочен визуален преглед на ракетите на дясното крило, на което са окачени ракетите с учебни глави. Лявото крило не е огледано заради невярната презумпция, че там положението ще е същото. След това екипажът подписва товарния манифест, в който са обозначени 12 неснарядени ракети AGM-129 ACM.
В 8:40 часа самолетът излита от авиобазата Майнот, прекосява цялата територия на САЩ и каца на авиобаза Бърксдейл в 11:23 часа. В-52 е паркиран на перона и отново е оставен без специална `охрана.
Към 20:30 часа към стоянката на самолета пристига за демонтаж на ракетите група войници и офицери. Един от тях въпреки здрачаването констатира видими разлики между ракетите на двете крила.
Към 22 часа след допълнителен оглед става ясно, че на лявото крило ракетите не са с учебни бойни глави. Едва тогава около самолета е поставена специална охрана, а за „находката” е доложено на централния команден пункт на министерството на отбраната на САЩ, след това на началника на щаба на ВВС, на министъра на отбраната и на президента на САЩ.
Реакция на Министерството на отбраната
Отначало ръководството на ВВС и на Министерството на отбраната на САЩ не възнамеряват да дадат гласност на инцидента, отчасти заради традиционната политика за неразгласяване на информация за съхраняване и преместване на ядрено оръжие, а от друга страна заради предположението, че е малко вероятно инцидентът да предизвика безпокойство сред обществеността. В доклада на министерството фигурира фразата „Интересът на средствата за масова информация е малко вероятен”.
Обаче само след няколко дни неизвестни източници в Пентагона предават информацията за произшествието на вестник Military Times, на чиито страници още на 5 септември 2007 г. е поместена малка бележка.
Още същият ден в Министерството на отбраната е свикана пресконференция, на която прес-секретарят на Пентагона заявява, че населението на САЩ нито за секунда не е било подложено на опасност, а оръжието се е намирало под постоянен контрол.
По-късно е отстранен от служба командирът на подразделението, занимаващ се с товарене на ракетите, на 25 военнослужещи са наложени дисциплинарни наказания. По заповед на командващия Авиационното бойно командване генерал Роналд Киз разследването на инцидента е възложено на генерал Даг Раберг.
С цел да се потвърди надеждната охрана и сигурност на ядреното оръжие, всички специални хранилища на ВВС са подложени на щателни проверки. На 28 септември генерал Роналд Киз подава рапорт за уволнение от военна служба.
На 19 октомври държавният секретар на ВВС Майкъл Уин и заместникът на началник-щаба генерал Ричард Нютън докладват в Пентагона за предварителните резултати от разследването. В частност те признават, че и в двете авиобази (Бърксдейл и Майнот) са допускани отклонения от правилата за обслужване на оръжейните системи и че редица военнослужещи в двете бази са нарушавали инструкциите.
По разпореждане група генерални инспектори от ВВС на САЩ под надзора на Агенцията по намаляване на военната заплаха извършват инспекции във всички обекти на ВВС, където се съхранява ядрено оръжие.
Отстранени са от длъжност командващият 5-о бомбардировъчно авиокрило полковник Емиг, командирът на 5-а група за логистика полковник Синтия Лъндел, командващият 2-а бойна група полковник Тод Уестхаузър, а така също и четирима от сержантския състав.
Целият личен състав на 5-о авиокрило, имащ специални разрешения да работи с ядрено оръжие, е лишен от тях. Други 65 военнослужещи са лишени от сертификати за така наречената „програма за проверка на благонадеждността на личния състав”.
Нито едно длъжностно лице обаче не е предадено на военен съд.

 

 

Военнослужещи от 24-та авиобаза в Крумово са всеки ден на фронта във войната с пожарите

29.08.2023, 19:34

Два хеликоптера Кугар и Ми-17 с екипажи от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили се включиха днес в гасенето на големия пожар в Родопите в района на Община Чепеларе, Област Смолян, съобщава Пресцентърът на МО. Машините излитат малко след 9 ч. като чрез тях се извършва гасене от въздуха. Водоснабдяването става от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки.
В последните десет дни военнослужещите от 24-а авиобаза са направо на фронта във войната с пожарите в страната.
Вчера един Кугар с екипаж се включи в гасенето на горски пожар между селата Хвойна и Забърдо, Община Чепеларе, Област Смолян. Хеликоптерът излита от авиобазата в 15.32 ч и извършва гасене на огъня от въздуха. На 25 август Ми-17 с екипаж изпълнява още една задача. След като сутринта участва в гасенето на пожар в Област Хасково, следобед техниката и военнослужещите се включват в гасенето на пожар в труднодостъпен горски район в землището на село Бачково, Община Асеновград, Област Пловдив. Военнослужещи и хеликоптер се включват в гасенето на пожара, възникнал в землището на Мъглиж на 21 август. Машината излита в 16.50 ч. и оказва помощ в гасенето на огъня от въздуха.
Ден по-рано Кугар с екипаж и военнослужещи от военно формирование 48 940 – Бургас от състава на Командването за логистична поддръжка участват в гасенето на пожара край село Кубадин, област Бургас. Те помагат навоеннослужещи и техниката, които по-рано се включиха в борбата с огъня.
На 18 август Ми-17 с екипаж оказва съдействие в погасяването на горски пожар, възникнал в землището на село Бабек, Община Брезово, Област Пловдив. Машината излита в 17.10 часа и се включва в помощ на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода, посредством системите за пожарогасене „bambi bucket”.
При всички тези случаи техниката и военнослужещите от ВВС се включват по гасенето на пожарите по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Капитан - лейтенант Хуан Николау от ВМС на Аржентина е награден за участие в българската експедиция

29.08.2023, 11:47

Посланикът ни в Буенос Айрес Стоян Михайлов е връчил  на капитан - лейтенант Хуан Николау от ВМС на Аржентина почетно отличие „За вярна служба под знамената“. Наградата е за принос при осигуряване мисията на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, се посочва в заповедта на бившия министър на отбраната Димитър Стоянов. Събитието се е състояло във военноморската база на аржентинския пристанищен град Комодоро Ривадавия, научихме от капитана на кораба.
Капитан- лейтенант Николау плава с НИК 421 от Аржентина до Антарктика и обратно до Аржентина в качестото си на опитен навигатор в полярни води. Той приключи своето участие в българската мисия на 16 март т.г., слизайки във военноморската база в Мар дел Плата. Тогава командирлът на кораба капитан II ранг  Николай Данаилов му благодари за безценната помощ и съвети при навигирането през пролива Дрейк, из Южношетландските острови, при преминаването през опасни участъци като Меха на Нептун – тесния подход към вътрешния залив на остров Дисепшън, както и за добрите приятелски отношения, изградени през последния месец и половина.  При раздялата пред кореспондента на БТА на кораба капитан - лейтенант Николау сподели впечатленията си от сътрудничеството с българските военнослужещи. „От професионална гледна точка плаването с кораба беше много добро преживяване. Работата ми с българските военни моряци беше много интересна, обменихме опит, научих доста за начина им на работа, как изпълняват корабните си задължения. Бяха много добре подготвени, изпълнявайки професионалните си задължения. От лична гледна точка беше изключително преживяване – мога да кажа, че беше страхотно, запознах се с чудесни хора. Опознах различна култура с различни традиции“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Исторически календар

29.08.2023, 08:44

На 29 август 1902 г. в село Синьо бърдо, Врачанско, е роден Васил Маринов Бенчев. През 1925 г. завършва летателната си подготовка на летище Божурище с първи пилотски изпит и трети следвоенен авиаторски курс.
През 1930 г. постъпва във Военното на Негово Величество училище , което завършва успешно и получава първото си офицерско звание – подпоручик от 51 випуск. Добрата му летателна подготовка е причина да бъде назначен за летец-изпитател в ДАР – Божурище.
На 6 юли 1938 г. при облитане на самолет ПЗЛ-24 „Ястреб“ възниква пожар в областта на двигателя. Бенчев не успява да приземи самолета, катастрофира и загива близо до с. Божурище.

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Данаил Цонев Николаев

29.08.2023, 08:20

Навършват се 81-години от смъртта на генералът от пехотата Данаил Цонев Николаев. Той е роден на 18 декември 1852 г. в Болград, Бесарабия. Учи в Болградската гимназия. През 1875 г. завършва Одеското пехотно юнкерско училище и е произведен за портупей-юнкер. Като доброволец участва в Сръбско-турската война (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е командир на 5-та пехотна дружина в Българското опълчение и се отличава в боевете при Шипка и Шейново.
След Освобождението поручик Николаев е назначен в Източнорумелийската милиция- 6-та пехотна Старозагорска дружина и 2-ра пехотна Пловдивска дружина (1880). При обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885), вече с чин майор, е избран за главнокомандващ всички южнобългарски войски до пристигането на княз Александър I Батенберг (9 септември). „За отличие” е произведен в чин подполковник и назначен за началник на Източния корпус.
В Сръбско-българската война (1885) първоначално е началник на Източния корпус, а след това е назначен за началник на Западния корпус- след боевете при Сливница (7 ноември), който действа в направлението Сливница-Цариброд-Пирот. За бойни отличия след войната е произведен в чин полковник (17 ноември).
По време на преврата и контрапреврата (1886) той е на лечение във Виена, откъдето е извикан, за да заеме поста военен министър. На тази длъжност остава 10 месеца, до избирането на княз Фердинанд (28 юни 1887), който го задържа при себе си за военен съветник. По-късно е назначен за началник на 5-та пехотна Пловдивска бригада. На 8 февруари 1891 г. е произведен в чин генерал-майор, а през 1893 г. си подава оставката и преминава в запаса. От 1897 г. отново е приет на военна служба. На 15 ноември 1900 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. Първоначално е генерал-адютант на княза, а след това в продължение на 10 години е инспектор на пехотата. От 1907 до 1911 г. става за втори път министър на войната. Междувременно на 18 май 1909 г. достига най-високия чин в армията- генерал от пехотата, и е първият български офицер, удостоен с това звание. От 1911 г. той преминава в запаса.
В Балканската война (1912-1913), макар че е в запаса, изявява желание да бъде полезен на отечеството. Назначен е за комендант на Ямболския укрепен пункт. Тук завършва неговата военна служба.
Умира на 29 август 1942 г. в София (с.Банкя).
Кавалер е на военния орден „За храброст” II и III ст.2 кл.; на великия кръст на ордена „Св. Александър” с брилянти и I ст. на същия орден; златния орден „За заслуга”. През 1936 г. цар Борис III го удостоява с най-големия български орден „Св. Кирил и Методий”, с което той става единственият български военачалник- кавалер на това отличие. Като най-стария генерал от българската войска е избран за кръстник на престолонаследника княз Симеон Търновски (12 юли 1937 г.)

 

Преди 241 години потъва флагманът на британския флот със 100 оръдия и 1200 души

29.08.2023, 08:16

На 29 август 1782 г. поради нехайство в залива Спитхед край Портсмут при рутинни дейности се преобръща и потъва закотвеният линеен кораб HMS Royal George (Крал Джордж) – имащ 100 оръдия и флагман на британския флот. Носи името на кралете Джордж от Хановерската династия.
Поръчан е на 29 август 1746 г. Заложен е за изработване през 1746 г. под името Royal Anne, но в процеса на построяването е преименуван. В момента на спускането на вода на 18 февруари 1756 г. е най-големият кораб в света – дълъг (по кила) 44 м., водоизместимост – 2047 т.
Първи командир на кораба е капитан Ричард Дърил. След като е попълнен с екипаж, той влиза в състава на Западната ескадра от Флотата на Канала през май 1756 г. под командването на адмирал Едуард Хоук. През юли Дърил е наследен от капитан Джон Кемпбъл.
През същата 1756 г. започва Седемгодишната война и Royal George взема активно участие в нея. По-голямата част от 1759 г. той е в състава на блокадата на Брест. През ноември същата година флагманът на Хоук Ramillies влиза в док за ремонт и адмиралът пренася флага си на Royal George. Той е флагман и при Киберон, където потопява френския Superbe.
От 1763 до 1778 г. е изтеглен от операции и е консервиран. Влиза отново в строя, за да участва в Американската Война за независимост. На 16 януари 1780 г. участва в знаменитата Битка на лунна светлина срещу испанци, състояла се нощем, а това не е характерно за епохата на платноходите.
Гибел
На 28 август 1782 г. Royal George под флага на Ричард Кемпенфелдт застава на котва в Спитхед, подготвяйки се за поход в Гибралтар в състава на флота на адмирал Хау. Предстои окончателното му дозареждане с провизи, корабно имущество и боеприпаси. Времето се използва и за довършителни ремонтни дейности.
На следващата сутрин, 29 август, закотвеният кораб преднамерено е наклонен на левия борд чрез преместване към него на оръдията от десния борд и на други товари. Целта е оголване на десния борд за рутинни дейности по подводната част. Капаците върху амбразурите за стрелба на оръдията от гон-дека (най-долната от трите палуби) са оставени отворени и вълните от време на време плискат вода през тях. Така палубата събира вода, но никой не обръща внимание, че се нарушава устойчивостта й.
Допълнителен накланящ момент на кораба се получава от приемането на продукти на борда. Тогава краищата на амбразурите потъват под водата, която нахлува, Royal George окончателно губи устойчивост, преобръща се и потъва. Поради малката дълбочина на водата в залива почти целият рангоут (мачти, реи и останалия такелаж) остават над водата.
По това време на борда се намират около 200-300 близки роднини на посещение на офицерите и матросите плюс 100-200 проститутки, както и мнозина търговци. Точният брой на хората на борда никога не е уточнен, но се предполага да е около 1200 души.
С кораба загиват над 900 души, включително работещият в каютата си контраадмирал Кемпенфелд, сред тях до 300 жени и 60 деца. Спасени са 255 души (11 жени и 1 дете) – някои са посрещнати от лодки, други първоначално се катерят по такелажа, трети сами доплуват до брега.
Изхвърлените на брега удавници са погребани в общ гроб на остров Уайт. През 1956 г. на мястото на погребението е поставена паметна плоча.
Военният съд не успява да установи вина за тргедията и оправдава офицерите и екипажа, повечето от които са загинали. Оцелява и е оправдан може човекът най-отговорен за трагедията – лейтенант Филип Чарлз Дърам, вахтен офицер в момента на катастрофата. Съдът обаче приема официалната версия на флотската комисия, че причина става загниването на корпуса след 26 г. от началото на есксплоатацията му и като следствие катастрофална загуба в здравината при наклоняване.
Извличане
Впоследствие са направени много опити за извличане на останките от потънали Royal George, както и за отстраняването им, защото са само на 65 фута (20 метра) дълбочина и застрашават навигацията на останалите съдове.
Още до края на 1782 г. Чарлз Спелдинг изважда шест железни 12-фунтови оръдия и 9 месингови чрез водолазен звънец.
През 1834 г. братята Чарлз и Джон Дийн си правят примитивни водолазни костюми и извличат 28 железни и месингови оръдия.
През 1839 г. генерал Чарлз Песли организира взривяването на Royal George с дъбови бъчви с барут и покрити с оловна изолация. Задействани са с електричество. Макар мощният взрив да е под вода, разбити са прозорци чак в Портсмут.
Макар генералът да е дал на водолазите указания да се съсредоточат преди всичко върху изчистване на гредите, през следващите три години са извлечени още 30 оръдия. През 1843 г. са вдигнати килът и долните греди и мястото е обявено за изчистено.
Няколко от спасените бронзови оръдия са стопени, за да формират основата на Колоната на Нелсън на лондонския площад Трафалгар.

 

На този ден: Съветският съюз за първи път тества атомна бомба

29.08.2023, 08:12

На 29 август 1949 г. първата съветска атомна бомба е успешно изпитана на ядрения полигон Семипалатинск (територия на днешен Казахстан). Взривена е на площ с диаметър около 20 км. Първата съветска атомна бомба е именувана РДС-1, съкратено от "Реактивен двигател специален".
Мощността на бомбата е 22 килотона, приблизително колкото на американската "Дебелака", хвърлена над Нагасаки през 1945 г.
През 1950 г. са произведени още 9 атомни бомби РДС-1. До март 1951 г. Съветският съюз разполага с 15 бомби от този тип.
На 5 август 1963 г. в Москва между СССР, САЩ и Великобритания е подписан Договорът за забрана на ядрените опити в атмосферата, в космоса и под водата, познат още като "Московския договор". Понастоящем в това споразумение участват 131 държави.
Информацията за това, че СССР създава свое ядрено оръжие, сериозно разтревожва ръководството на САЩ. През юли 1949 г. се появява планът "Троянец", съгласно който американците възнамеряват да хвърлят атомни бомби върху 70 съветски града.
Те били убедени, че Русия не може да създаде свое атомно оръжие преди 1954 г., но успешният опит бил проведен още през 1949 г. Събитието от полигона в Семипалатинск слага край на американския монопол върху ядреното оръжие. - Още ЯО

 

 
 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз

28.08.2023, 21:50

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, която ще се проведе на 29 и 30 август в Толедо, Кралство Испания. Във фокуса на дискусиите ще бъде приносът на ЕС към сигурността на Украйна, включително военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна, трипистовия подход за засилване на военната помощ за Украйна и мерките за помощ по линия на Европейския инструмент за мир. Министрите на отбраната ще обсъдят и последиците от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално ниво. За участие в сесията са поканени генералният секретар на НАТО и заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции.
Ситуацията по сигурността, военните мисии и операции на ЕС в Африка и Западните Балкани в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (OПСО) на Съюза, както и напредъка по отношение на капацитета на ЕС за бързо развръщане, също присъстват в дневния ред за срещата.
Преди началото на неформалната среща на 29 август 2023 г. министър Тагарев ще участва в заседанието на Борда на Сателитния център на ЕС, което ще се проведе в Торехон де Ардос във формат министри на отбраната. Ще бъдат дискутирани ролята, постиженията и развитието на Сателитния център, в съответствие с определеното ниво на амбиция в Стратегическия компас и Стратегията на ЕС за сигурност и отбрана в космическото пространство.
Източник: mod.bg

 

В Граф Игнатиево започва подготовка на нашите ВВС и на Националната гвардия на Тенеси

28.08.2023, 17:03

Интензивна седмица на обучение и тренировка ще преминат български и американски военнослужещи в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се проведат паралелно две съвместни подготовки „Falcon Defender 2023” и „Falcon Responder 2023” с участието на инструктори и военнослужещи от Въздушната Национална гвардия на щата Тенеси, САЩ, съобщават от ВВС.
Целта на учението „Falcon Responder 2023” е съвместна подготовка и усъвършенстване на знанията и уменията на личен състав от ВВС по аварийно-спасително осигуряване и пожарна защита на авиационна база, където в рамките на пет дни обучаеми от двете страни ще повишат теоретичната и практическата си подготовка на тренировъчен терен.
„Falcon Defender 2023” е трета по ред тренировка с партньорски екипи от Военновъздушните сили на Националната гвардия на щата Тенеси, в която акцентът е в повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на личния състав при охрана и отбрана на авиобаза.
И двете учения доказаха в предходните години своята сериозна практическа полза от съвместното взаимодействие на българските и американски военнослужещи при изпълнение на функционалните им задължения, свързани с ключовите сектори на сигурност и охрана, пожарна безопасност и аварийно-спасителни дейности на авиобаза.
С модернизацията и изграждането на новата летищна инфраструктура на авиобаза Граф Игнатиево, където предстои да бъдат приети на въоръжение новите многоцелеви самолети F-16 блок 70, се повишават и изискванията към тези организационни и функционални звена, което се постига с обучение и практическа натренираност на военнослужещите в международна сред
Източник: https://otbrana.com

 

Промените на закона за отбраната са в парламента, разпределени са на четири комисии

28.08.2023, 17:00

Одобрените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и въоръжените сили са внесени в Народното събрание. Поради широкия спектър на въпроси, които засягат, те са разпределени в четири постоянни парламентарни комисии. Водеща е комисията по отбрана, другите са по образование и наука, здравеопазване, труда, социалната и демографската политика.
Новите моменти бяха публикувани за обсъждане на 4 май т.г. и одобрени от правителството на 23 август. Това ще бъде 51-ят Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили от 12 май 2009 г. насам. Последният е от 10 февруари т.г. Дали това не е един от аргументите за приемане на нов закон или на повече от един закон в тази материя?  
Предлага се промяна на състава на Съвета по отбрана към министъра на отбраната, като от него да отпаднат командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на Служба „Военно разузнаване" и началникът на Военна академия „Георги Стойков Раковски". Остава, обаче правото на министъра на отбраната в заседание на Съвета да покани за участие и други  в зависимост от въпросите за обсъждане. Смята се, че така опасенията от липса на военна експертиза ще отпаднат.
Променя се уредбата в сферата на отпуските за кръводаряване и за отглеждане на дете от военнослужещи-бащи. Дава се възможност за провеждане на следдипломно обучение на специалисти по здравни грижи във ВМА в съответствие с нейната акредитация. Осигуряват се гаранции за компенсиране на направените от Министерството на отбраната разходи чрез поемане на задължение за изпълнение на военна служба за определен период от време след придобита ОКС „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“; след завършване на курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело и след придобиването на специалност в системата на здравеопазването.
Създават се условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования с военнослужещи. Отпада изискването за ежегодност на атестирането на военнослужещите с оглед постигането на условия за безпрепятствено изпълнение на функционалните им задължения.
Предотвратява се изпълнението на военна служба от лица, спрямо които компетентните военномедицински и военно-психологически органи са установили негодност за изпълнението й.
Постига се по-високо равнище на социалния пакет, предоставян от страна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ чрез разширяване на кръга от правоимащи лица. Целта е подобряване на качеството и обема от услуги, предоставяни на пенсионирани цивилни служители и на родители на военнослужещи и цивилни служители, както и оптимално разгръщане на капацитета и възможностите, които Домът за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак предлага.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден през 1943 година умира цар Борис III

28.08.2023, 08:15

На 28 август в София умира цар Борис III (1894 – 1943) – първороден син на княз (от 1908 г. цар) Фердинанд I и княгиня Мария–Луиза Бурбон – Пармска. Завършва пълния курс на Военното училище (1912) и Военната академия в София (1915).
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като офицер за свръзка с Главната квартира на българската войска, а през Първата световна война (1915 – 1918) е офицер за поръчки при Щаба на действащата армия.
След абдикацията на цар Фердинанд І се възкачва на престола (3 октомври 1918 г.) и става върховен главнокомандващ на Българската армия. През октомври 1928 г. е произведен генерал от пехотата. Успява да преодолее последиците от ограниченията на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919 г.) и превъоръжава армията с модерно оръжие.
В началото на Втората световна война (1939 – 1945) се придържа към курс на неутралитет. С подписването на Тристранния пакт (1 март 1941 г.) открито въвлича България във войната на страната на Германия и нейните съюзници, но не изпраща войски на Източния фронт. Има заслуга за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. В началото на 1943 г. прави опити за установяване на контакти с Англия и САЩ, без да променя политиката на страната спрямо Германия.
Кавалер е на военен орден „За храброст“ I степен, III степен 1 клас, III степен 2 клас и IV степен 2 клас.

 

 

Първите два южнокорейски леки бойни самолета FA-50GF бяха предадени на полските ВВС

27.08.2023, 17:30

На 21 август 2023 г. на полското летище Минск-Мазовецки се проведе публично представяне на първите два леки бойни (учебно-бойни) самолета FA-50GF Fighting Eagle, произведени от южнокорейската самолетостроителна корпорация Korea Aerospace Industries (KAI).
Самолетите с полски бордови номера "5001" и "5002" постъпиха на въоръжение в 23-та тактическа авиационна база на ВВС на Полша, дислоцирана в Минск-Мазовецки. На церемонията присъства и полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак. - (видео)

 

Отбелязахме 77 години от създаването на Гранични войски

27.08.2023, 15:57

Ветераните граничари от клуб „Генерал-лейтенат Йонко Панов”, дружество „Старши лейтенант Младен Калеев” от Столичната организация на СОСЗР и представители на форума „Граничарите на България” отново се събраха на 27 август пред Паметника на незнайния воин в София. Този път, за да отбележат 77 години от създаването на Гранични войски. Венецът бе поднесен от бившия командващ Гранични войски полковник от запаса Георги Димитров и доскорошния директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ в МВР главен комисар Росица Димитрова. Цветя имаше от всички участници в празничната проява.
Граничните войски на България бяха създадени със закон на 27 август 1946 г., за да отговорят на създадената след Втората световна война излючително сложна, трудна и динамична обстановка в страната и на държавната граница, посочи полковник от запаса Павел Станев, главен секретар на СОСЗР и председател на клуб „Граничари“ в столицата. Той приветства участниците в паметното събитие от името на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В продължение на повече от 50 години (1946 – 1997 г.) Граничните войски организираха и осъществяваха  най-качествената и ефективна защита на държавната граница, посочи полк. Станев. Защото през този период на границата, продължи той, имаше държавен ред, а военнослужещите граничари – офицери, сержанти и войници с висока подготовка охраняваха  границата с чест и достойнство. В периода от 1962-1972 г., когато Граничните войски бяха прехвърлено от МВР в МО, те са наситени с ново и модерно въоръжение, бойна, свързочна, инженерна и химическа техника. В охраната на границата се използвани качествени и ефективни инженерно-технически съоръжения, пътища, вишки и заграждения. В историята завинаги остават  да блестят мъжеството и героизма на граничарите по билото на Беласица, на Римския мост, Доспатската операция, Сарабурун, островите на р. Марица и др., в бой с бандитски групи, каза още полк. Станев.
Имената на героите граничари през втората половина на 20 век се помнят от поколения българи: Вергил Ваклинов, Младен Калеев, Асен Илиев, Георги Пирдопски, Георги Стоименов, Стоил Косовски, Иван Миладинов, Илия Русев, Дончо Ганев, Таньо Енчев и десетки други. Техните паметници непрекъснато се обновяват по инициатива на крайграничното население, бивши и настоящи граничари от СОСЗР и форума „Граничарите на България”. Ние ветераните от Гранични войски, подчерта полк. Станев, възприехме с уважение промяната на празника от 27 август на 22 декември. Това е още един прекрасен повод за отбелязване на славните събития от историята на България. Загиналите граничари бяха почетени с едноминутно мълчание и свеждане на съюзните знамена.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Трима американски войници са загинали при авиационен инцидент

27.08.2023, 13:54

Трима американски военнослужещи, които са били сред 23-мата на борда на конвертоплан Bell Boeing MV-22B Osprey, разбил се днес в 09:43 местно време в Северна Австралия, са загинали. Това съобщи представителят на морската пехота на САЩ. - (видео)
"Общо на борда е имало 23 души. Смъртта на трима е потвърдена, още петима са откарани в болница "Роял Дарвин" в тежко състояние", цитира агенция Франс прес представител на военната структура.
По-рано Министерството на отбраната на Австралия съобщи, че по време на ученията Predator's Run 2023 военен конвертоплан, превозващ над 20 американски морски пехотинци, се разби край бреговете на остров Мелвил, разположен в северната част на континента, на 60 км от бреговете на Дарвин. При издирвателните операции са установени 23-ма военнослужещи, получили различни по тежест наранявания в резултат на инцидента. Няма съобщения за смъртни случаи.
Австралийският премиер Антъни Албанезе нарече инцидента "нещастен инцидент", но призова да се изчакат заключенията на компетентните органи за причините и обстоятелствата на инцидента. Той подчерта, че Австралия стриктно спазва протоколите и австралийските въоръжени сили си сътрудничат тясно с представители на въоръжените сили на САЩ.
Полицейският комисар на австралийската Северна територия Майкъл Мърфи по време на пресконференция по-рано съобщи, че полицейски служители и „специални части на Министерството на отбраната са пристигнали на мястото на инцидента, за да разследват и защитят мястото на катастрофата“. „Те също преглеждат ранените и организират хоспитализация за нуждаещите се“, каза той.
Премиерът на австралийската Северна територия Наташа Файлс каза, че в региона е създадена "спешна работна група". „Те проведоха спешна среща, която се фокусира върху евакуацията на жертвите“, каза тя. Файлс каза, че един от най-сериозно ранените членове на армията „вече е бил опериран, още четирима остават под медицински грижи в Кралската болница Дарвин, а други ранени пристигат в болницата“. Около 2500 военнослужещи от Източен Тимор, Индонезия, САЩ и Филипините участват в международните военни учения Predator's Run, които се провеждат в северната част на Австралия.

 

На този ден

27.08.2023, 09:07

На 27 август 1798 г. обединени френски и ирландски сили разбиват английската армия и провъзгласяват Ирландия за република.
През 16 в. след дълги и кръвопролитни войни, ирландските барони са принудени да склонят глава пред английските крале и Ирландия е окончателно покорена от по-силния си съсед. Скъсването на Хенри VIII с католицизма и отказът на ирландците, подобно на англичаните, шотландците и уелсците, да станат протестанти задълбочава конфронтацията между местните и короната.
Като мярка срещу нови въстания, британското правителство започва политика на колонизация, заселвайки английски и шотландски протестанти. Серия от наказателни закони дискриминира католиците и ги изключила от властта.
17 в. е може би най-кървавият в историята на страната. Първо въстанието от 1641 г. става причина за 11-годишна война, а в края на века Ирландия става бойно поле във войната между Джеймс II и Уилям III. През 1798 г. новосформираното Общество на обединените ирландци вдига пореден бунт против британското управление, който отново кърваво потушен. След него през 1801 г. и последните остатъци от самоуправлението на Ирландия са премахнати и тя става част от Обединеното Кралство на Великобритания и Ирландия.
На 27 август 1813 г. Наполеон разгромява обединените руско-австрийско-пруски войски в битката при Дрезден.

Битката е част от настъплението, предприето от враговете на френския император след изтеглянето на французите от Русия през зимата на 1812 г.
До сражението се стига след като в средата на август Наполеон изпраща корпуса на маршал Сен-Сир да се укрепи в района на Дрезден, за да контролира маневрите на противника и да превърне града и района в база за контранастъпление. Французите разполагат с около 300 000 войници срещу 450 000 противникови, но въпреки това войските на коалицията избягват пряк сблъсък и се стремят да отслабят французите с обходни маневри и малки битки.
След няколко малки победи съюзниците се решават на решителна битка. На 26 август 200 000 души, водени от маршал Шварценберг, атакуват корпуса на Сен-Сир. На сражението присъстват австрийският император, руският цар и пруският крал. Наполеон обаче бързо пристига на полесражението и почти веднага обръща хода му.
Войските на коалицията побягват панически, а загубите им наброяват 38 000 души срещу 10 000 французи. Наполеон обаче прави тактическа грешка, като не преследва победения противник и не затвърждава успеха си. Така победата се оказва временна и седмици по-късно коалиционните войски подновяват настъплението си към Франция.
На 27 август 1999 г. руският космонавт Сергей Авдеев поставя световен рекорд по престой в Космоса - 742 дни, прекарани в космическата станция „Мир”.
През 1992 г., заедно с Анатолий Соловьов и Мишел Тонини, той е в състава на ОЕ-12 на станция „Мир” в продължение 188 денонощия 21 часа 41 минути 15 секунди. По време на полета четири пъти излиза в открития космос.
От 3 септември 1995 г. до 29 февруари 1996 г. изпълнява полет в състава на ОЕ-20 на станцията „Мир” заедно с Юрий Гидзенко и Томас Райтер. Продължава 179 денонощия 1 час 41 минута 46 секунди и излиза един път в открития космос.
От 13 август 1998 г. до 28 август 1999 г. изпълнява третия си полет на станция „Мир” в състава на ОЕ-26 (командир на екипажа Генадий Падалка) и ОЕ-27 (командир на екипажа Виктор Афанасиев) в продължение на 379 денонощия 14 часа 51 минута 10 секунди, с 3 излизания в открития космос.
Рекордът обаче вече е подобрен. На 16 август 2005 г. руският космонавт Сергей Крикальов, командир на екипажа на Международната космическа станция (МКС), бие рекорда на Авдеев, след като престоява в космоса 747 денонощия и 14 часа.

 
 

Исторически календар

27.08.2023, 09:02

Иван Харалампиев Бедрозов е роден на 27 август 1930 г. в Мирково, Софийско. Средното си образование завършва през 1948 г., след това през 1951 г. НВВУ „Г. Бенковски“, а 1969 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“.
В периода 1952-1960 г. дава бойни дежурства на 5 летища и лети на Як-9, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-19.
Като командир на ескадрила Иван Бедрозов провежда подготовка за усвояване на самолети МиГ-21 на група от дванадесет летци от 25 февруари до 30 май 1963 г. в Краснодар, СССР. Всички пилоти успешно завършват курса за обучение и се завръщат в страната. В периода 14-18 септември 1963 г. в България пристигат 12 МиГ-21 Ф13. Това е първият самолет в страната, който може да достигне два пъти скоростта на звука и първата машина с триъгълно крило. На 12 ноември 1963 г. капитан Иван Бедрозов става първият пилот, който лети в България с новата машина.
В периода 1969-1973 г. полковник Иван Бедрозов е командир на 22-ри авиополк Безмер. По-късно става заместник командир на 10-и смесен авиационен корпус като едновременно с това съчетава и инструкторска дейност по усвояване на МиГ-21. Уволнява се по болест през 1979 г. Полковник Иван Бедрозов има общ нальот от 2750 часа и 4600 полета зад гърба си – полковник от запаса, военен летец първи клас, заслужил летец на НРБ.

 
 

Анна Лад, която правеше маски за обезобразените войници от Първата световна война

27.08.2023, 08:54

Около 21 милиона войници са ранени през Първата световна война – поразително количество по това време. Напредъкът във военните технологии като артилерийските оръдия обезобразяват младите войници по начини, които историята никога не виждала досега. Тези мъже често са принуждавани да носят гротескни белези до края на живота си. Скулпторът Анна Колман Лад обаче използва художествените си таланти, за да се опита да интегрира ранените ветерани в обществото.
И така – коя е Анна Колман Лад?
Лад е родена Анна Колман Уотс в Брайн Маур, Пенсилвания, през 1878 г. и получава ранното си художествено образование в Париж и Рим. През 1905 г. тя се премества в Бостън и създава свое студио. По времето на Първата световна война тя получава адмирации за скулптурната си работа, която се фокусира върху портретни бюстове и фонтани......Прочети още

 

Президентът Зеленски почете паметта на тримата украински военни летци, загинали при сблъсък във въздуха

27.08.2023, 08:37

Президентът на Украйна Володимир Зеленски почете паметта на тримата украински военни летци, които загинаха при сблъсък в небето над Житомирска област, в Деня на украинската авиация, предаде ДПА.
Трагедията е от петък, но бе оповестена от украинските медии вчера. Трима украински военни летци загубиха живота си при сблъсък между два учебни самолета L-39M1 с бордови номер 102 (заводски номер 934649) и бордови номер 107 (заводски номер 934704), съответно.

"Моите съболезнования за роднините и близките, за всички, които познаваха тези млади мъже", заяви Зеленски в традиционното си видеообръщение към нацията.
Сред жертвите е известният пилот на изтребител Андрий Плишчиков. По думите на Зеленски той е имал съществен принос за украинската въздушна отбрана при отблъскването на руските атаки.
Президентът на Украйна обяви, че ще има обстойно разследване на инцидента. Репутацията на украинските военни летци е от изключителна важност за Киев, отбелязва ДПА. От месеци Украйна настоява пред западните си съюзници да бъде въоръжена с американски изтребители Ф-16, за да може да се справи с руското нашествие.
Няколко държави вече обещаха на Киев да обучат украински пилоти в управлението на Ф-16 и да доставят такива бойни самолети на украинските военновъздушни сили.
По време на видеообръщението си Зеленски насочи вниманието към настоящите бойни действия. Той благодари на украинските войници за тяхната всеотдайност в различните сектори на фронтовата линия, като подчерта битките в околностите на Бахмут и в близост до село Роботино в южната част на страната.

 

 

NBC: В Калифорния се разби изтребител F-18

26.08.2023, 23:07

Изтребител F/А-18D Hornet на Въоръжените сили на САЩ се разби на 25 август близо до базата на морската пехота в Сан Диего (Калифорния). Това съобщава каналът NBC.
Пилотът е загинал, като причините за катастрофата все още не са известни. Катастрофата е станала в безлюдна местност, по предварителна информация няма жертви и разрушения на земята. - (видео)
Разследването на инцидента е поето от военни от базата на морската пехота Мирамар, където е базиран самолетът.
F-18 е палубен изтребител-бомбардировач, разработен в Съединените щати през 70-те години на миналия век и остава на въоръжение в някои европейски страни.
Източник: news.rambler.ru

 

Екипажът Crew-7 полетя към МКС

26.08.2023, 21:42

На 26 август в 07:27 UTC (10:27 наше) от площадка SLC-40 на космодрума Кейп Канаверал, при подръжка на стартови екипи на SpaceX и 45 Космическо крило на КС на САЩ е реализиран старт на РН Falcon-9FT Block-5 (F9-250) с пилотираният космически кораб Crew Dragon [C210 Endurance (F3)]. - (видео)
На борда на кораба е екипажът Crew-7 в състав: Мобели Джасмин (САЩ), Могенсен Андреас Енеуолл (Дания), Фурокава Сатоси (Япония), Борисов Константин Сергееврич (Русия).
Стартът е успешен, космическият кораб е изведен на околоземна орбита. Използваната за първи път първа степен В1081 след завършване на полетното задание е кацнала успешно на площадката LZ-1 на Кейп Канаверал
Скачването на кораба с МКС е запланирано за утре, 27 август. - Още Космос

 

Офицери от випуск „Освобожденски – 1978 г.“ се събраха в Шуменското артилерийско училище

26.08.2023, 19:24

Точно 45 години след получаването на дипломите и лейтенантските пагони в Плевен офицери от Випуск „Освобожденски – 1978 г.“, който е 99-то пи ред, отново прекрачиха портала на Висшето народно военно артилерийски училище „Георги Димитров“ в Шумен, днес факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“. Домакин и организатор на срещата на съвипускниците си от 241 класно отделение (политически профил) бе шуменецът подполковник от запаса Иван Петков. С непосредственото му участие класното продължи създадената традиция випуските да засаждат борче в района на факултета с надпис, който да напомня за тях на днешните и бъдещите обучаеми.
След кратка разходка по курсантските пътеки и снимки за спомен, офицерите от запаса и техни съпруги се отправиха към градската градина, където поднесоха цветя на паметника на един от големите български актьори шуменецът Тодор Колев, който днес трябваше да навърши 84 години. Поздравителни адреси до випускниците имаше от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и председателя на АСВ генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков.
В програмата на срещата на випускниците се предвижда още разглеждане на  „Арена Шумен“ и поднасяне на цвета на гроба на техния колега Владимир Крумов и неговия баща и преподавател от курсантските им години полковник Крум Крумов. Разбира се, веселата част е вечерта на Кьошковете. Там се очакват изненади. Една от тях е подготвена от подполковник от запаса Веселин Ангелов – дискове с Алманаха на Сухопътни войски и сувенирни чаши. Взводът на старши лейтенант Славчо Янков не губи кураж във времето и държи да провежда всяка година такива срещи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ключово военно учение с участието на Китай

26.08.2023, 14:26

ВВС на Китай и Пакистан ще проведат съвместни учения "Heroic Eagle - 10" в северозападната част на Китай, съобщи китайското министерство на отбраната.
Както се уточнява на страницата на китайското министерство на отбраната в социалната мрежа WeChat, маневрите ще се проведат в района на градовете Джиуцюан (провинция Гансу) и Инчуан (административен център на автономния район Нинся Хуей). Те ще продължат от края на август до средата на септември. Очаква се тези учения да „спомогнат за задълбочаване на практическото сътрудничество между въоръжените сили на двете страни, да повишат нивото на подготовка в реални бойни действия“.
В края на юли китайският министър на отбраната Ли Шанфу проведе среща в Пекин с началника на щаба на ВВС на Пакистан Захир Ахмад Бабар, по време на която китайската страна предложи на Исламабад да засили двустранната координация в междуармейското сътрудничество.

 

Джон Т. Томпсън – оръжейният създател, който открадна дизайнът на всяко качествено оръжие

26.08.2023, 09:10

Прословутият автомат „Томпсън“ нашумява много сериозно през Втората Световна война. Можем да видим, че дори Уинстън Чърчил има снимки с безпогрешното оръжие с дисков пълнител. Жителите на Сицилия, които все пак успяват да намерят пътя до Щатите, също приемат оръжието като един ефективен инструмент за разчистване на сметките, особено около сухия период на САЩ. Какво обаче трябва да знаем за това магическо оръжие и неговият създател.
Бригаден генерал Джон Т. Томпсън променя значително воденето на битки, но нека не забравяме, че освен мистичният Томпсън, генералът разработва и още някои интересни идеи за подобряването на военната индустрия. За повечето създатели, едно изобретение е напълно достатъчно да останат в историята само с едно изобретение, но генерал Томпсън дава малко повече на света, впрочем много повече от другите оръжейни производители........Прочети още

 

Най-тежкото поражение на морските сили на САЩ идва от японците и акулите

26.08.2023, 08:57

Когато USS Indianapolis (СА-35) потъва на 30 юли 1945 г., то тъкмо е доставил части за атомната бомба, които ще бъдат пусната над Хирошима.
В действителност, крайцерът на ВМС има плодотворна кариера в Тихоокеанския театър през Втората световна война – докато японските торпеда не го потапят на дъното на океана само за 12 минути, поради множество грешки в комуникацията.
След това последва най-лошата авария в американската военноморска история – торпедното нападение, когато близо 1000 моряци са убити или оставени във водата сред орди от акули за три и половина дни......Прочети още

 
 

Последни битки над България срещу англо-американската авиация през Втората световна война

26.08.2023, 08:54

Последното въздушно противоборство над Царство България срещу съюзниците по времето на Втората световна война се осъществява на 26 август 1944 г. Това е и последният удар на англо-американската авиация по Румъния. В него участват над 250 бомбардировача Б-24 и Б-17, прикривани от изтребителите П-38 и П-51. Два американски самолета са свалени при завръщането си от българската авиация. 3/6 орляк участва в битката със 16 Ме-109G-6.
Отличават се поручик Стоян Стоянов, подпоручиците Димитър Сотиров, Георги Георгиев и подофицер Кирил Стоянов. Общата равносметка от действията на съюзниците се изразява в 1828 загинали, 2372 ранени и щети за 24 милиарда лева. Срещу тези цифри България е извършила 723 излитания за противодействие, свалени са 17 бомбардировача и 2 изтребителя.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

 
 

Австралия и Филипините проведоха съвместни военни учения в спорното Южнокитайско море

25.08.2023, 19:09

Австралия и Филипините проведоха днес съвместни военни учения в спорното Южнокитайско море, към което Пекин предявява претенции, предаде Франс прес.
Маневрите, на които присъстваха филипинският президент Фердинанд Маркос-младши и австралийският министър на отбраната Ричард Марлс (на снимката), се проведоха на 240 километра източно от Скарбъро – контролиран от повече от едно десетилетие от Пекин риф с форма на атол, който се намира в една от най-богатите риболовни зони в региона.
“Като се има предвид, че има толкова много развития, които свидетелстват за нестабилността на региона, този вид учения, този вид тясно стратегическо сътрудничество между страните в региона е изключително важно“, каза пред журналисти Фердинанд Маркос-младши.
“Това е важен аспект от начина, по който се подготвяме за всякакво възможно развитие”, добави той.
Китай и Тайван претендират за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, докато Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней предявяват претенции за части от него, отбелязва АФП.
Рифът Скарбъро, експлоатиран от поколения филипински рибари, докато Пекин не пое контрола над него през 2012 г., се намира на 230 км от Лусон – главният остров на Филипините.
Китай не признава решение на Постоянния арбитражен съд в Хага, който през 2016 г. постанови, че той няма “исторически права“ върху това стратегическо море.
Азиатският гигант обаче разполага своята брегова охрана и стотици плавателни съдове около рифовете в Южнокитайско море, поемайки контрола над почти целия воден път, през който всяка година минават търговски потоци за трилиони долари.
Австралийско-филипинските маневри са първите от подобен мащаб между двете страни, съчетаващи въздушни, морски и сухопътни учения и симулиращи повторно превземане на контролиран от врага остров.
Около 1200 австралийски военнослужещи и 560 филипински морски пехотинци симулираха десант с кораб амфибия, подпомагани от два австралийски изтребителя Ф-35 и два австралийски бойни кораба.
Ученията идват три седмици след като китайската брегова охрана използва водни оръдия, за да спре филипински кораби, които трябваше да снабдят с провизии малък гарнизон, разположен на атола Втори Томас от островите Спратли в Южнокитайско море.
Във вторник нова мисия най-накрая успя да снабди с провизии гарнизона, като китайската брегова охрана заяви, че разрешава единствено от “хуманизъм” доставката само на храна и стоки от първа необходимост на войниците на атола Втори Томас.
Източник: bta.bg

 
 

16-та авиационно база е вече на 75 години!

25.08.2023, 14:25

Днес в 16-та авиационна база бе отбелязана 75-та годишнина от създаването на военнотранспортната авиация и празник на авиобазата, съобщават от формированието.
Командирът на 16-та авиационна база полковник Лазарин Лазаров прие тържествения строй и поздрави личния състав на авиобазата. В приветствието си полковник Лазаров, пожела на командването и личния състав на авиобазата висок войнски дух, като ги призова все така неуморно и всеотдайно да работят за утвърждаване престижа и авторитета на Военновъздушните сили на Република България.
За висок професионализъм и постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от авиобазата. - Още 16 АБ
Честит празник!

 
 

Завърши военно - приложно състезание „Тракийски войн - 23”

25.08.2023, 08:47

В продължение на два дни от 21 до 22.08.2023г. в гр. Стара Загора се проведе военно - приложно състезание „Тракийски войн - 23” по случай честването на 25 - та годишнина от създаването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – 1 –ви септември, съобщават от формированието
В състезанието взеха участие 12 представителни отбори, от които 9 представителни отбори от щаба и формированията на 2-ра механизирана бригада и представителните отбори на 3-то бригадно командване – Благоевград, 5-то бригадно командване – Плевен и 101 алпийски полк – Смолян.......Прочети още

 

Подводницата "Можайск" излезе на заводски морски изпитания

25.08.2023, 08:30

Както беше съобщено, на 23 август 2023 г. за първи път излезе на заводски ходови изпитания голямата дизелово-електрическа подводница B-608 Можайск (сериен номер 01618) от проект 06363, построена за руския флот в корабостроителницата в Санкт Петербург.
Това е петата от шестте подводници от проект 06363, които се строят за Тихоокеанския флот.

 

 

САЩ одобриха продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван на фона на покачващо се напрежение с Китай

24.08.2023. 22:26

Правителството “Байдън” одобри продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван, мярка, вписваща се в политиката на Вашингтон за увеличаване на военната помощ за острова въпреки острите възражения на Китай, предаде Асошиейтед прес.
Държавният департамент на САЩ съобщи, че е утвърдил сделката, предвиждаща Тайпе да закупи инфрачервени проследяващи системи и съответното съпътстващо оборудване като софтуер и резервни части. Новата техника е предназначена за модернизираните тайвански изтребители Ф-16.
Макар и скромна по своя размер в сравнение с предишни оръжейни продажби, заради момента на сключването си тази сделка ще предизвика остри критики от страна на Пекин, който смята Тайван за своя сепаратистка провинция и не изключва употребата на сила като възможно средство за обединение на острова с материка, отбелязва Асошиейтед прес.
“Предложената сделка е в съзвучие с националните, икономическите и военните интереси на САЩ, тъй като ще помогне на реципиента да модернизира въоръжените си сили и да поддържа надеждни отбранителни способности”, посочи външнополитическото ведомство във Вашингтон. “Предложената продажба ще подобри способностите на реципиента да отговори на настоящи и бъдещи заплахи чрез допринасяне за повишаването способностите на реципиента да брани въздушното си пространство, да създава сигурност в региона и ще повиши оперативната съвместимост със САЩ чрез програмата му за Ф-16.”
Новината дойде само броени часове, след като тайванският президент Цай Ингвен потвърди обещанието си да укрепи отбраната на острова. Тя направи това при посещение на военен мемориал на островите Кинън, посветен на въоръжения конфликт между Тайван и Китай, воден преди 65 години, където тя почете паметта на падналите в него.
Съобщението на Държавния департамент идва и след острия отговор на транзитното посещение на тайванския вицепрезидент Уилям Лай на отиване и на връщане от официалната му визита в Парагвай миналата седмица.
През последните години Китай засили военната си активност край границите на Тайван, включително изпращайки бойна авиация и кораби край острова.
Днес Тайван обяви, че увеличава с 3 милиарда долара военния си бюджет, за да укрепи още повече отбраната си, предаде Ройтерс. В съобщението на тайванската статистическа служба, което излезе след правителствено заседание, се посочва, че увеличението е с 3,5 процента в сравнение с миналогодишните разходи по това перо.
Около половината от допълнителните средства ще отидат за покупка на изтребители, а остатъкът за подобряване способностите на военноморските сили.
Бюджетът първо трябва да бъде приет от парламента, но там Демократичната прогресивна партия на Цай има мнозинство. Така предвидените разходи за отбрана за догодина ще възлязат на 2,5 процента от БВП на Тайван.
Откакто Цай е на власт, под нейно ръководство се реализира мащабна програма за модернизация на въоръжените сили, за да може островът по-добре да отговори на китайските заплахи. Обновяването на бойната техника включваше модернизиране на авиопарка от изтребители Ф-16 и разработване на собствени подводници.
Източник: bta.bg

 

Норвегия ще дари на Украйна изтребители Ф-16, потвърди правителството

24.08.2023, 20:45

Норвегия е решила да дари на Украйна изтребители Ф-16 (F-16), потвърди днес норвежкото правителство, цитирано от Ройтерс.
Новината бе съобщена по-рано през деня от норвежката телевизия ТеВе2, която се позова на неназовани източници. Тя бе потвърдена от премиера Юнас Гар Стьоре, който е на посещение в Киев.
"Ние планираме да дарим норвежки изтребители Ф-16 на Украйна и ще предоставим допълнителни подробности за дарението, числа и времева рамка за доставката своевременно", каза Стьоре в изявление.
Така Норвегия се присъедини към Дания и Нидерландия, които вече обещаха да дарят такива съвременни военни самолети на Украйна, която отчаяно се нуждае от бойна авиация, за да се противопостави на Русия, която сега има превъзходство във въздуха.
По-рано днес норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, обяви че Осло ще дари на Киев противовъздушни ракети и оборудване за разчистване на мини. Той обаче не спомена нищо за изтребители Ф-16.
В дарението са включени ракети за системата ИРИС-Т (IRIS-T), преносими комплекти за създаване на коридори през минни полета, както и оборудване за ремонт на критична електрическа инфраструктура, каза норвежкото правителство.
"Подкрепата за противовъздушната отбрана е от решаващо значение, за да се попречи на Русия да установи контрол над въздушното пространство, и по този начин тя е спестила значителни страдания на цивилното население, както и военни загуби", пише още в изявлението.
Норвежкото правителство отбеляза, че ракетите ИРИС-Т може да бъдат изстрелвани от дарени от Швеция пускови установки.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Президентската институция с позиция за освобождаването на главния секретар на МВР

24.08.2023, 17:11

Във връзка с отправените въпроси за внесеното в президентската институция предложение за освобождаване на главния секретар на МВР, бе разпространена следната позиция:
Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления.
Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“.
Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР.
Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените.
******
След съвещание миналата седмица с представители на МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавна агенция „Разузнаване“ и Служба „Военно разузнаване“ премиерът акад. Николай Денков разкритикува липсата на достатъчен контрол, добра организация и адекватни действия в борбата срещу престъпността, за опазване на обществения ред, сигурността, живота и здравето на гражданите и служителите на МВР. Определен обе, че това има пряка връзка със смъртта на шестима полицейски служители при изпълнение на служебните им задължения през последните 11 месеца. Освен това липсвала  координация между МВР и службите за сигурност. Във връзка с това премиерът поиска още на следващото заседание на Министерския съвет кабинетът да вземе решение да предложи на президента да освободи главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. По този повод последва доклад на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов до президента във връзка с предварителното съгласуване за издаване на указ за освобождаване на главния секретар. Днес дойде и позиция от президентската институция.
Източник: https://otbrana.com/

 

Отвориха офертите за 7 нови трикоординатни радари

24.08.2023, 17:05

Проектът за придобиване на нови трикоординатни радари е един от приоритетните за модернизацията на въоръжените ни сили. Тази способност ще повиши информираността за въздушното пространство, която е изключително важна за взимането на адекватни решения. Това каза заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев в приветствието си на първото открито заседание на междуведомствената работна група по проекта на българските Военновъздушни сили (ВВС) „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Заседанието се проведе днес и на него бяха отворени постъпилите пет оферти от отбранителни компании по изпратеното от българската страна искане за предложение, съобщава Пресцентърът на МО.
В присъствието на представители на компаниите и на членовете на комисията от различни ведомства, заместник-министър Георгиев подчерта, че един от приоритетите на българското правителство е модернизацията на въоръжените сили, която дълги години е била отлагана. „По този проект целта на ръководството на министерството е да постигнем максимални способности за сметка на оптимална цена. В същото време се стремим да бъдем възможно най-прозрачни при провеждането на процедурата“, посочи още заместник-министър Георгиев.
Междуведомствената работна група включва представители от ВВС, от дирекции от министерствата на отбраната, на транспорта, на иновациите и растежа и на икономиката и индустрията. Комисията е изпратила писма до 8 компании, три от тях не са предоставили предложения. Отварянето на офертите се извърши по реда на постъпването им, а именно: „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция).
„Това е основен проект за ВВС, след проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Работата по него започна преди 4 години. Изключително щастливи сме, че днес имаме възможност да отворим офертите на компаниите – производители“, заяви пред журналисти председателят на междуведомствената работна група полковник Димитър Георгиев, началник на Щаба на ВВС. По думите му - следващата стъпка е да бъде изготвен всеобхватен анализ на предложенията по специална методология. „Основните критерии за оценката са: цена за придобиване и цена за поддръжка, оперативни способности, индустриално сътрудничество, гаранционна поддръжка на радарите“, посочи полковник Георгиев.
Обхватът на проекта включва придобиване на 7 нови трикоординатни радари, обучение на личен състав, гаранционна поддръжка не по-малко от 24 месеца и последваща интегрирана логистична поддръжка за 5 години. Съгласно получените отговори на изпратените през 2019 г. запитвания за информация, цената за реализация на проекта възлиза приблизително на 400 милиона лева.
След изготвяне на класирането, ще се проведат преговори с избрания участник за сключване на договор. Периодът за доставка на радарите е в рамките на 2 години от сключването на договора.
Източник: https://otbrana.com/

 

В Благоевград изпратиха контингент на мисия в Косово, Босна и Херцеговина

24.08.2023, 17:00

Днес  на площад „Македония“ в Благоевград, се състоя тържествена церемония  по официалното изпращане  на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”, съобщава КСВ.
На тържествения ритуал присъстваха генерал-лейтенант Михаил Попов - заместник-началник на отбраната, генерал-майор  Валери Цолов - командир на Съвместното командване на силите, генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски, полковник Митко Балтов - командир на 3-то бригадно командване, Илко Стоянов - кмет на община Благоевград, Александър Мацурев - заместник-областен управител на Благоевград, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, доц. д-р Николай Марин - декан на Правно-историческия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“, д-р Кирил Алексиев - директор на Регионален исторически музей Благоевград, близки и роднини на заминаващите военнослужещи, граждани и гости на Благоевград.
В своето обръщение към личния състав на контингента заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов изказа своята увереност в подготвеността на военнослужещите и им пожела здраве, успешно изпълнение на задачите и благополучно прибиране в родината, след което връчи на помощник-националния командир на контингента подполковник Станислав Цонев икона на Свети Георги от името на министъра на отбраната на Република България.
Кметът на община Благоевград Илко Стоянов поздрави военнослужещите и отправи благопожелания от свое име и от името на гражданите на Благоевград и също подари на контингента икона на Свети Георги, която да ги закриля.
В слово-отговор помощник-националният командир благодари на военното ръководство за гласуваното доверие, а на личния състав от контингента - за професионализма, старанието и високата мотивация.
Молебен за здраве и благоденствие беше отслужен лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещенослужители от благоевградския православен храм „Въведение Богородично“.
С преминаване в тържествен марш приключи тържествената церемония  по официалното изпращане  на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”.
Събралите се граждани дълго аплодираха военнослужещите, с което за пореден път засвидетелстваха своето положително отношение  и одобрение към Българската армия, Сухопътните войски и 3-то бригадно командване.
Източник: https://otbrana.com/

 

Не са изпратени двигателите на МиГ-29 за ремонт в Полша

24.08.2023, 13:33

Двигателите за МиГ-29 предстоят да бъдат пратени за ремонт в Полша, каза зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев пред журналисти. Той участва в заседанието на междуведомствената работна група за изпълнение на проекта "Придобиване на нови трикоординатни радари".
Договорът за ремонт е сключен, но се оформят гаранциите от страна на фирмата, за да стартира изпращането.
Полските заводи са лицензирани и работят по ремонта на двигателите, каза в отговор на въпрос Георгиев. Това не е етап, който може да бъде прекратен със спиране на лицензиите от руснаците, полските заводи имат тези права, придобити от тяхната промишленост, и са лицензирани от техните авиационни органи, обясни той, цитиран от БТА.
В началото на август Министерството на отбраната подписа договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29, с цел осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 до постигане на оперативни способности за носене на бойно дежурство с новата бойна платформа F-16 Block 70. Ведомството възложи изпълнението на обществена поръчка с предмет "Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29" на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A. Стойността на договора е 9 552 000,00 евро, без ДДС.
Източник: https://www.bgonair.bg/

 

НАТО въобще не е сигурно бомбоубежище, като виждаме как се проваля украинската контраофанзива

24.08.2023, 08:50

През 2017 г. Корейската народно-демократична република обяви, че Крим е руски, а в 2022 г. призна ДНР и ЛНР за независими. За този жест тя получи от Русия само една формална благодарност, което не говори за близки отношения между тях.
През следващата година обаче настъпи значителна промяна в отношенията между двете страни. На 27 януари Ким Е Чжон, сестра на лидера на КНДР, заяви "Ние винаги ще бъдем в един окоп заедно с армията и народа на Русия”.
На 25 юли руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу пристигна на официално посещение в Пхенян, посрещнат ентусиазирано и с почести като държавен глава, дори е наречен „другарю” – другари за КНДР са само гражданите на Китай, Виетнам, Куба и Лаос......Прочети още

 

В. "Велт": Председателят на Военния комитет на ЕС изрази съмнение, че Украйна ще си върне териториите

24.08.2023, 08:25

Военното ръководство на Европейския съюз изрази съмнения, че Украйна ще си върне териториите, изгубени при войната с Русия, съобщи германският вестник "Велт".
"Остава под въпрос дали пълният суверенитет на Украйна може да бъде възстановен с наличните ресурси", заяви генерал Роберт Бригер, председател на Военния комитет на ЕС - най-висшия военен орган в съюза.
Във връзка с украинската контраофанзива, започнала през юни, Бригер каза, че e "предпазлив в очакванията си за пробив на украинските сили през руските отбранителни линии", отбелязва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Крупнокалибреният снайпер Chey Tac Intervention

24.08.2023, 08:10

Снайперската оръжейна система с голям обсег CheyTac LRRS (Long Range Rifle System) е специално проектирана да поразява „меки цели“ на далечни разстояния (soft targets, американски евфемизъм, обозначаващ хора - противникови войници, престъпници и т.н., за разлика от hard targets, тоест материални средства като автомобилна и друга техника).
В същото време основната задача е била да се създаде оръжие, което да превъзхожда оръжията с калибър 12,7 mm (.50) по отношение на възможностите, включително и точността на големи разстояния.
Затова в САЩ е разработен патронът .408 CheyTac (номинален калибър 10 mm). Новият патрон заема междинно положение по размер и тегло между мощният картечен патрон .50 Browning (12,7x99) и популярният снайперски патрон за далечни разстояния Lapua (8,6x76). В същото време, благодарение на специалната форма и дизайн на куршума, той има много голям балистичен коефициент и поддържа свръхзвукова скорост на разстояние повече от 2000 m. В същото време, при разстояния повече от 700 m, енергията на куршума от калибър .408 е по-висока от енергията на куршума .50 Browning на същия диапазон, въпреки факта, че патронът .408 е с 30% по-лек и създава по-малък откат.
Според фирмата CheyTac Associates, производител на патроните .408 и оръжията за тях, системата CheyTac LRRS, състояща се от пушката CheyTac Intervention M200 с оптичен мерник Nightforce NXS 5.5-22X, патрони .408CheyTac, фирменият балистичен компютър (на основата на PDA Casio Cassiopea M70) и свързаните към него сензори за вятър, температура и атмосферно налягане Kestrel 4000 осигурява ефективна стрелба по цел с височината на човешки ръст на разстояние от 2000 m, гарантираща точност под 1 ъглова минута (1 MOA).
Пушката CheyTac Intervention M200 е оръжие с подаване на патроните от пълнител с надлъжно плъзгащ и завъртащ се затвор. Патроните се подават от снемаеми едноредови пълнители с капацитет 5 патрона.
Пушката Intervention M200 е разглобяема, цевта се изважда за транспортиране и съхранение, а прикладът се придвижва напред до упор. Като цяло дизайнът на пушката M200 се основава на дизайна на пушката Windrunner .50 калибър, създадена от американската компания EDM Arms. Цевта на пушката Intervention M200 е конзолно окачена в цевната кутия, задната й част е скрита в тръбен корпус, към който са прикрепени сгъваемата двунога и дръжката за носене. Върху дулния срез на цевта може да бъде прикрепен ефективен дулен спирач или заглушител OPSINC. Пушката не е оборудвана с открити мерници. За инсталиране на оптиката се използва стандартната планка тип Picatinny, а оптичният мерник Nightforce NXS 5.5-22X се смята за основен. Ако е необходимо, оптичният мерник може да бъде допълнен с модул за нощно виждане AN/PVS-14 и инфрачервен лазер за засветяване на целите AN/PEQ-2. В допълнение към основната пушка M200, фирмата CheyTac произвежда и по-опростена и по-евтина еднозарядна пушка Intervention M310 за същия патрон .408 CheyTac. Пушката M310 е неразглобяема и има регулируема пластмасова ложа. - Още снайпери

 

 

Чехия прие на въоръжение първите два американски бойни хеликоптера AH-1Z

23.08.2023, 21:15

На 17 август 2023 г. в 22-ра вертолетна авиационна база (22. Základna vrtulníkového letectva) на чешките ВВС в Намешт над Ославоу близо до Бърно се състоя официална церемония по въвеждането в експлоатация на първите два нови бойни хеликоптера Bell AH-1Z Viper придобити от Чешката република от САЩ (чешки номера "0486" и "0487"). На церемонията присъстваха чешкият министър на отбраната Яна Чернохова и чешкото военно ръководство. - (видео)

 

В Шумен почетоха героите от Шипченската епопея

23.08.2023, 20:18

С възпоменателни прояви, в дните, в които се навършиха 146 години от Шипченската епопея (21-23 август т.г.) в Шумен бяха почетени героите, дали живота си за свободата на България, съобщават от Военното окръжие в града.
Паметта на 119-те шуменски опълченци беше почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на новите паметни плочи на опълченците пред църквата „Свето Възнесение Господне", в присъствието на началникът на Военно окръжие - Шумен подполковник Георги Георгиев и граждани, сред които Кипра Радославова - внучка на Стойчо И. Шамарджиев и Нели Димитрова – правнучка на Марин Кариджиев. Възпоменателната церемония се състоя на 21 август и се реализира по инициатива на родолюбив комитет „Крум Страшний” - Шумен.
На 23 август,  служители на ВО-Шумен отдадоха почит и положиха цветя на гробовете на опълченците и поборниците: Васил Тонев Преславски, Минчо Белчев, Атанас Йовчев, Никола Хашлаков, Злати Ченски, Рафаил Мощев, Георги Скутунов, Стойко Буров, Иван Василев Комитата и Станчо Николов Шамарджиев.  По време на възпоменателната церемония Веселина Василева от Военно окръжие – Шумен запозна присъстващите с кратки биографични данни за тях. Гробовете на героите са разположени в Шуменските гробища, парцел „Видни шуменци” и 8-ми парцел.
С поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите от 10 Видинска дружина, намиращ се в стария гробищен парк, в гр. Нови пазар беше отбелязана 146-та годишнина от Шипченската епопея. Паметта на храбрите българи, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството почетоха служители на Общинската администрация в гр. Нови пазар, представители на Военно окръжие – Шумен, офицери от запаса и граждани, сред които и деца от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с и без увреждания в града.
119 души от Шумен, зачислени в различни дружини участват в българското опълчение. Те участват във всички бойни действия. В четиридневната защита на Шипченския проход падат убити шуменците Петър Петров, Григор Николов, Йордан Владимиров и Васил Поповски. Ранени са 14 души.
Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки за освобождението на България. В следващите години Българското опълчение се трансформира в Българска земска войска. Някои опълченци остават на служба в нея и достигат до ръководни длъжности като например шуменецът генерал-майор Андрей Блъсков.
Източник: https://otbrana.com/

 

Правителството одобри промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

23.08.2023, 20:14

Министерският съвет е одобрил проект за изменения и допълнения на Закона за отбраната  и въоръжените сили. Новите моменти бяха публикувани за обсъждане на 4 май т.г. Имаше няколко предложения, които се дискутираха. Първото бе за състава на Съвета по отбрана към министъра на отбраната. Смята се, че неговата разширяване с промените на закона през 2020 г. с командира на Съвместното командване на специалните операции, директора на Служба „Военно разузнаване" и началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски" не е допринесло за повишаване ефективността на Съвета по отбрана, още повече, че по-късно са създадени още две командвания. Друг аргумент за отпадането на включените длъжности през 2020 г. е, че не е обосновано да се работи само с началника на една от военнообразователните институции......Прочети още

 
 

Отварят утре офертите за трикоординатните радари

23.08.2023, 13:25

Министерството на отбраната ще отвори публично подадените оферти за изпълнение на проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Процедурата ще се проведе на 24 август на открито заседание на междуведомствена работна група, назначена със заповед на министъра на отбраната, в присъствието на представители на компаниите, подали оферти, съобщава Пресцентърът на МО.
На изпратеното от Министерството на отбраната искане за предложение, са получени отговори от пет компании: „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция). След отварянето на офертите, в определен от министъра на отбраната срок, междуведомствената работна група следва да разгледа, анализира, оцени и класира подадените предложения.
*******
На 1 февруари 2023 г. Министерският съвет прие решение, с което определи наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната по смисъла на чл.149, ал.1, т.2 от Закона за обществените поръчки, който трябва да бъде защитен при реализиране на инвестиционен проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Придобиването на 7 броя нови трикоординатни радари и оборудване за защитено опознаване на въздухоплавателни средства има за цел преодоляване на дефицита от способности за осигуряване на ефективно, непрекъснато и надеждно наблюдение и контрол на въздушното пространство при осигуряване на въздушния суверенитет на Република България и изпълнението на съюзните ангажименти в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

 

Исторически календар

23.08.2023, 08:05

На 23 август 1884 г. в с. Ичера, Котленско, е роден Иван Славов Гевренов. Създател на първия български вертолетен летателен апарат и основател на първото авиационно списание у нас.
Завършва гимназия в Сливен. През 1905 г. заминава за Лиеж, Белгия, където следва машинно инженерство. През 1907 г. създава своя „хеликоплан”, който съчетава двата принципа на летенето – на аероплана и на хеликоптера. Обучава се в Школата за авиационни пилоти в Брюксел и преминава летателни курсове в Париж. През есента на 1910 г. строи в София модел на своя вертолетен апарат, наречен „Чучулига“. Той има две подемни витла и маса от 38 кг. Слабият електрически двигател не успява да издигне машината с пилот. През есента на 1911 г. Гевренов се установява във Варна и започва да издава първото българско авиационно списание „Към небето“. Същата година пристъпва към реализирането на усъвършенстван модел на хеликоплана. Той вече е снабден с два електродвигателя, всеки по 37 кW и едно хоризонтално витло с общо тегло 840 кг. Твърде тежък, апаратът не успява да полети, а поради липса на средства българският изобретател преустановява опитите си.
Иван Гевренов взема участие в Балканските и в Първата световна война като аеромеханик. Умира на 5 август 1966 г.

 

23 август беше две години боен празник на Българската армия

23.08.2023, 08:08

След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, Българската армия чества този паметен ден като свой празник. Това се изпълнява с Постановление №100 на МС от 30 май 1991 г., което определя 23 август за Празник на Българската армия. Тогава министър на обраната е армейски генерал Йордан Мутафчиев. На него се възлага да утвърди ритуал за честваането. Отменя се Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. за определяне ден на Българската народна армия, който е бил на 23 септември. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е определен за Празник на Българскат армия. Тогава министър на отбраната е Валентин Александров.
Този празник е променял датата си доста пъти.  В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец. В периода 1953 – 1990 г. за боен празник е установена датата 23 септември, а през 1991– 1992 г. – 23 август. На 27 януари 1993 г. с правителственото постановление, което е публикувано в Държавен вестник от 5 февруари с. г. традицията е възстановена и 6 май отново заема мястото си като Празник на Българската армия.

 

Курската дъга: битка на титаните на Втората световна война

23.08.2023, 07:57

Преди 80 години, на 23 август 1943 година, завършва Курската битка. Тя продължи 49 дни. В битката участваха близо 2 милиона души. До този момент СССР загуби огромни територии и понесе гигантски загуби. Това накара съветската армия максимално да се мобилизира и през лятото на 1943 да нанесе на врага съкрушителен удар.
След зимната кампания 1942-1943 хитлеровите войски се заеха с възстановяване на силите след Сталинградската битка. През пролетта те успяха да нанесат на съветските войски тежък удар в югозападна посока и да си върнат освободения неотдавна Харков, но вече не бяха в състояние да водят активни и успешни настъпателни операции.
В Червената армия след Сталинград се усещаше необходимост от възстановяване на ресурсите и подготовка за лятната кампания. В това положение беше важно да се определи направлението на главния удар. Най-изгодно за немските войски беше настъплението на Курско-Орловската издатина. Хитлер нарече бъдещата операция „Цитадел”. Предполагаше се, че немците ще успеят да обкръжат съветските войски и ще отворят пътя отначало към Курск, а след това и към Москва.
Върховното командване на Червената армия също стигна до извода, че курската насока ще е главна в лятната кампания. Необходимо беше попълването на сили и средства не само за отбрана, но и за настъпление – и точно това беше определящото. Но съветското командване направи една грешка. В Генералния щаб сметнаха, че основният удар ще се падне по северния фланг, където се намира Централният фронт на армейски генерал Рокосовски. Но буквално в първите дни на битката, започнала на 5 юли, стана ясно, че фашистките войски са концентрирали главните си сили на юг. Докато ставаше прегрупирането на войските, съветската армия на някои направления беше принудена да отстъпи на дълбочина 35 километра. Немците засилваха натиска си.
На 12 юли танковите дивизии на СС и съветските танкисти встъпиха в бой край село Прохоровка. Над 1000 танка от двете страни участваха в това сражение. Но главният резултат от онази битка беше, че хитлеровите войски започнаха да се оттеглят и се отказаха от плановете за настъпление към Курск. От този момент започна настъпателната фаза на битката. И точно тогава в Москва беше произведен първият победен салют в чест на освобождаването на Белгород и Харков. За мнозина бойци това съобщение стана неочакваност. Ето какво си спомня участникът в Курската битка Николай Сологуб:
- Тогава по радиото предадоха, че ще има важно правителствено съобщение. Хората дори си помислиха, да не би немците да са използвали отровни вещества. Но с оказа, че това е съобщение за първия салют.
След Курската битка съветските войски вече никога не изпускаха стратегическата инициатива. Официално се смята, че битката е завършила на 23 август и е продължила 49 дни. Червената армия и след Курската битка продължи да громи врага, и през септември войските стигнаха до Днепър, а на 6 ноември беше освободена столицата на Украйна – Киев. - (видео)

 

69 години от първият полет на C-130

23.08.2023, 07:55

Днес се навършват 69 години от първия полет на прототипа на тактическия транспортен самолет Hercules YC-130, извършен на 23 август 1954 г. от летището на Бърбанк, Калифорния. - (видео)
Създаването на бъдещия C-130 започва през 1951 г. Полетелият три години по-късно YC-130 има борден номер 53-3397 и същност е втория сглобен прототип, но по стечение на обстоятелствата полита първи.
Полетът започва от летището на Бърбанк, Калифорния, където Lockheed по това време имат завод за сглобяването на учебните самолети T-33 и патрулните P2V Neptune. В кабината на машината са пилотите Стенли Белтз и Рой Уимар, както и инженерите Джак Риъл и Дик Стантън.
Първият полет продължава 61 минути и представлява прелитане от Бърбанк до авиобаза Едуардс, от където ще се проведе цялата останала летателна програма.
Първият сериен вариант C-130A започва да се сглобява година по-късно и през 1956 г. първите серийни Hercules са предадени на 463-то транспортно авиокрило в авиобаза Адмор, Оклахома.
Производството на настоящото поколение C-130 Hercules се осъществява в Мариета, Джорджия. Lockheed Martin продължава да се радва на стабилно количество поръчки и се смята, че и на 70-тия рожден ден на Hercules от цеховете на компанията ще излизат новопроизведени машини. - Още за С-130

 

На този ден е роден защитникът на Родопите

23.08.2023, 07:52

Полковник Владимир Серафимов e роден на 23 август 1860 г.. Той е командир на 21-ви пехотен средногорски полк, обявен за защитника на Родопите през Балканската война. Признателното родопско население преименува с. Алами дере в с. Полковник Серафимово, а височината, на която е позицията на полка, е наречена връх Средногорец или „Родопската Шипка“.
Награден е със сребърна сабя. Участва в Сръбско-българската война, след която е предложен за адютант на княза, но отказва. В Балканската война, като командир на 21-ви Средногорски полк, с цената на заплаха от военен съд отказва да се оттегли от позицията при Алами дере и по този начин спасява българското население от турски погром и безчинства.
„Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не! Нито поглед назад! На току-що освободения роб робство не ще върна пак! Вярвам в несломимата мощ на моя полк! През трупа ми трябва да се мине, пък тогаз!”
Въпреки заповедта, целият полк остава на позиция. Срещу 21-ви полк, който наброява почти 5000 войници и офицери, настъпва целият корпус на Явер паша (който наброява, според различни източници, между 15 000 и 40 000 редовни турски войници с артилерия). Въпреки смазващото съотношение на силите полкът на полк. Серафимов побеждава и по този начин освобождава Централните Родопи.
Бойният подвиг на средногорци влиза в историята под името „Родопската Шипка“. За проявената храброст през войната е награден с Военен орден „За храброст“ III степен. Умира на 7 април 1934 г. в София.

 

Новоназначени военнослужещи положиха клетва в Божурище

23.08.2023, 07:46

Вчера на площад „Свети Георги Победоносец” в гр. Божурище, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва. В него участваха около 100 военнослужещи от военните формирования 22320-Божурище, 34630-Божурище, 34420 – Костинброд и 32610 – Банкя от състава на Първа зенитно-ракетна база, съобщават от ВВС.
Тържественият строй беше приет от полковник Димо Илиев, командир на Зенитно-ракетната база. След като новоназначените воини целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и отдадено на българския народ и да защитават суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Република България, полковникът ги поздрави и произнесе кратко слово: „Даването на военна клетва е най-значимия тържествен ритуал в Българската армия. Неподвластен на забрава е мигът, в който вчерашният юноша застава в бойния строй, дава обет за вярност пред Род и Родина, врича се да калява тялото и духа си, да овладява оръжието и бойната техника, да се учи да побеждава собствените си несъвършенства, трудностите и противника. Нашето малко Отечество , разположено на кръстопътя на континенти, епохи и цивилизации е устояло през вековете само, защото винаги е имало воини, способни да държат оръжие, да воюват храбро, да погинат за Род и Родина. Призвани под неопетнените знамена на Българската армия, вие сте младата сила, която обновява бойните формирования, вдъхва надежда, че скоро ще преодолеем трудностите и ще пожънем първите плодове на дългоочакваната модернизация. Сигурен съм, че воинската клетва и воинските добродетели, ще обогатят вашата нравственост, ще бъдат нови ориентири в жизнения ви път.”
Приветствие към избралите пътя на защитници на Родината произнесе също кметът на община Божурище господин Георги Димов. Той благодари на командването на Зенитно-ракетната база, че е избрало площад „Свети Георги Победоносец” в града за място за провеждане на тържествения ритуал и изтъкна, че с това е възобновена местната традиция тези церемонии да се извършват на обществено място.
Впоследствие ритуалът продължи с водосвет за здраве, благоденствие и успех на военнослужещите, отслужен от отец Асен от храма „Възнесение Господне” в село Храбърско, община Божурище. След това военнослужещите преминаха в тържествен марш под аплодисментите на множеството граждани, които уважиха събитието.
На мероприятието присъстваха полковник Стоян Борисов от Дирекция „Управление на човешките ресурси” в Министерство на отбраната, командването на Зенитно-ракетната база, командирите на формированията от състава й, в които има новоназначени военнослужещи.
Семействата и близките на военнослужещите, полагащи клетва и останалите граждани се докоснаха до експонирана специално за случая зенитно-ракетна техника.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Лорд Раглан във Варна – акварел от времето на Кримската война

22.08.2023, 22:26

Генерал-лейтенант лорд Раглан, главнокомандващ английската (експедиционна) армия по време на Кримската война (1853-1856 г.), пристига във Варна (от Скутари/Константинопол) с парахода „Caradoc” (Карадок) на 21 юни 1854 г. в два часа следобед. Той е придружен от своя военен секретар подполковник Томас Монтагю Стийл (Brevet Colonel Thomas Montagu Steele), майор Лестър Кързън (Major the Honourable Leicester Curzon) (помощник военен секретар) и адютанта (aide-de-camp) капитан Съмърсет Калторп (Somerset John Gough-Calthorpe)......Прочети още

 

Започна многонационалното военно учение „AGILE SPIRIT 2023” в Грузия с българско участие

22.08.2023, 20:50

Многонационалното военно учение „AGILE SPIRIT 2023” бе тържествено открито вчера, 21 август, в района на Националния военен център за подготовка „Крътсаниси” в Грузия. В него участват над 3500 военнослужещи и цивилни служители от 25 държави и военни структури, включително и от Република България. От българска страна участва един лекопехотен взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.
„AGILE SPIRIT 2023” включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение с учебен щаб на многонационална бригада и батальонни тактически учения, които ще се проведат на полигони в Грузия до 1 септември 2023 г. „AGILE SPIRIT 2023” е тактическо учение планирано и провеждано от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка, съвместно с въоръжените сили на Грузия и формирования от страни членки и партньори на НАТО. Целта е да се повиши оперативната съвместимост и да се усъвършенстват оперативните способности на участващите сили по време на планирането и провеждането на операции в многонационална среда, както и да се допринесе за поддържането на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион.
Ученията „AGILE SPIRIT” се провеждат ежегодно от 2011 г., като от 2015 г. насам, заедно с грузинските и американските въоръжени сили, в него участват и военнослужещи от различни страни членки и партньори на Алианса, включително и България.
Източник: landforce.armf.bg

 

Индонезия купува от “Боинг” 24 изтребителя F-15

22.08.2023, 20:43

Индонезия сключи споразумение с американския самолетостроител “Боинг” (Boeing) за покупката на 24 изтребителя F-15 като част от обновяването на военновъздушния флот на страната, съобщи днес индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто, цитиран от Франс прес.
Министърът съобщи в “Инстаграм”, че е бил подписан предварителен договор за покупката на 24 самолета F-15EX. “Боинг” също съобщи за сделката, като отбеляза, че тя ще осигури на Индонезия “способности за въздушно превъзходство”. Нито една от страните не разкри стойността на сделката, която предстои да бъде официално одобрена от американското правителство.
През ноември миналата година американският министър на отбраната Лойд Остин посети индонезийската столица Джакарта, за да преговаря за договора. Остин изтъкна, че това споразумение ще засили сътрудничеството с въоръжените сили на САЩ и ще бъде полезно допълнение към индонезийския флот от F-16.
Самолетът F-15EX е най-новата версия на изтребителя F-15, разработен от “Макдонъл Дъглас” (McDonnell Douglas) – дъщерна компания на “Боинг”. Той се използва само от пет-шест страни.
В момента военновъздушният флот на Джакарта се състои от американски F-16 и остаряващи руски изтребители Су (“Сухой”).
Най-малко 4000 американски и индонезийски войници участваха миналата година в двуседмични мащабни учения в Тихия океан на фона на изострено напрежение между Китай и САЩ.
Вашингтон е обезпокоен от засиленото китайско присъствие в този район и от редовните военни учения на Пекин около Тайван.
В рамките на модернизирането на военновъздушния си флот Индонезия, наложила се като най-голямата икономика в Югоизточна Азия, сключи сделка миналата година с Франция за покупката на 42 изтребителя “Рафал” за над 8 милиарда долара, припомня АФП. - Още за F-15
Източник: bta.bg

 

Генерал от ВВС на САЩ: F-16 не са магическа пръчка за Украйна

22.08.2023, 16:47

Съединените щати най-накрая одобриха плановете за доставката на американски изтребители F-16 за Украйна, съобщи Business Insider. Това обаче няма да се случи скоро и не може да се очаква, че изтребителите ще са пълна панацея срещу руските ПВО моментално щом влязат в бой. Пред Business Insider генерал от военновъздушните сили на САЩ разказа защо Киев не трябва да очаква чудеса.
Неуточнен все още изцяло брой F-16 ще бъде предаден на Киев след като украинските пилоти преминат подходящо обучение, тоест F-16 ще пристигнат в Украйна не по-рано от началото на следващата година.
F-16 не са панацея
МиГ-29, които в момента са притежание на Киев, са "доста функционални", каза командващият ВВС на САЩ в Европа генерал Джеймс Хекър на среща с базираната във Вашингтон Defense Writers Group. Според него изтребителите F-16 са по-подходящи за използване заедно с оръжия западно производство, които Украйна вече е получила, като например противорадарни ракети, които Съединените щати започнаха да доставят на Киев преди година.
"В момента оръжията, които прехвърляме в Украйна, трябва да бъдат адаптирани, така че да могат да бъдат инсталирани на МиГ-29, на Су-27 и така нататък", каза Хекър. Той добави, че F-16 са "вече съвместими" с всички тези оръжия, което означава, че изпращането на изтребители "ще им помогне и ще им даде допълнителни възможности".
Украински официални лица многократно са искали F-16 да бъдат предадени на Киев с аргумента, че изтребителите ще осигурят предимство срещу по-мощните и модерни руски военновъздушни сили. Хекър и други американски служители отговориха, че F-16 няма да са от значителна полза за Украйна в момента, което се дължи до голяма степен на многото системи за противовъздушна отбрана, разположени от двете страни, които попречиха която и да е да постигне превъзходство във въздуха.
"Магията няма да се случи и [украинците] няма да започнат да унищожават С-400 мигновено, само защото имат F-16", каза Хекър.
В допълнение към противорадарните ракети украинските бойни самолети използват американски управляеми бомби, на които Русия се противопостави със своето оборудване за електронна война. Въпреки че F-16 ще позволят на Украйна да използва по-добре тези оръжия, Хекър каза, че руската армия ще продължи да се адаптира.
Говорейки пред репортери, Хекър заяви, че руската армия остава извън обсега на ракетите, използвани в момента от Украйна: "Веднага щом дадем на (украинците) някакво ново оръжие и то удари един [руски] команден пункт, руснаците ще заключат: "Да, сега те могат да стрелят не на 15 мили, а на 20". И тогава те просто местят всички останали командни пунктове в рамките на 25 мили."
Хекър добави, че руснаците вероятно ще реагират по същия начин на прехвърлянето на изтребители F-16. "Проблемът е, че ще бъде невъзможно да проследите [руснаците] с F-16 над тяхната територия, за да се приближите достатъчно близо до тях, защото ще бъдете свалени от една от ракетите земя-въздух", добави той.
За обучението на украински пилоти
Тази седмица нидерландски официални лица обявиха, че Съединените щати най-накрая са одобрили доставката на изтребители F-16 на Украйна, позволявайки да започне дългоочакваното обучение на пилоти.
"Аплодирам решението на Съединените щати да премахнат пречките пред доставката на F-16 в Украйна", каза холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен и добави: "Това ни позволява да се съсредоточим върху обучението на украински пилоти. Ние оставаме в тесен контакт с нашите европейски партньори, за вземане на решения за следващите стъпки". Холандският външен министър Вопке Хьокстра благодари на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за сътрудничеството му и каза, че одобрението от Вашингтон "бележи важен крайъгълен камък за Украйна в защитата на нейния народ и земя".
Нидерландия беше една от няколкото страни от НАТО, които обещаха през юли да обучат украински пилоти да управляват изтребители F-16. По това време украински официални лица казаха, че подготовката ще започне скоро. Въпреки че графикът остава неясен, Дания - една от 11-те страни в коалицията - обяви в петък, че ще започне да обучава пилоти още в края на този месец.
Хекър обяви, че обучението вече е започнало за "млади пилоти, които практически нямат летателни часове, така че в момента не участват в битка". Тези пилоти преминават езиково обучение в Обединеното кралство и след това ще преминат обучение за самолети с витло, преди да отлетят до Франция, където ще пилотират тренировъчния реактивен самолет Alpha Jet.
"Всичко това ще отнеме време и вероятно чак до края на годината.Ето защо няма да видите F-16 в Украйна до началото на следващата година", добави Хекър.
Бързото изчерпване на украинската военна техника от съветската епоха и масовият приток на западно произведени оръжия промениха украинските арсенали. Украинските военновъздушни сили в крайна сметка ще трябва да се откажат от все по-проблематични самолети съветски дизайн, казват експерти и официални лица, и да преминат към самолети западно производство. Но, както каза Хекер, обучението и оборудването на украински пилоти за управление на F-16 и други модерни самолети ще бъде дългосрочен проект.
"Не можете да научите как да управлявате F-16 само за един ден. Можете доста бързо да овладеете контрола на някои оръжейни системи, но с F-16 е необходимо време да се сформират няколко ескадрили и да се приведат в готовност пилотите и степента на техните умения до достатъчно високо ниво", каза той.
"Това няма да се случи преди четири или пет години. Мисля, че F-16 ще помогнат малко в краткосрочен план, те няма да бъдат магическа пръчка за Украйна", добави Хекер.
Източник: https://www.actualno.com/

 

До края на септември е възможна ратификация на решението за бронетранспортьорите за Украйна

22.08.2023, 15:20

До края на септември е възможна ратифиация на решението за предоставянето на Украйна на бронетранспортьори от МВР. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е на необявено посещение в Украйна, съобщава БНР.
Българският отбранителен министър е уверил украинския си колега, че предаването на машините ще е една от първите задачи на пленарната зала.
"Наистина предложихме над 100 броя бронетранспортьори от съветския дизайн, които са все още в инвентара на Министерството на вътрешните работи и това малко забавя процеса, защото трябваше да подпишем споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от парламента, когато парламентът се върне на заседание през септември. Това вероятно ще е един от приоритетите на страната за сезона. Надявам се до края на септември или началото на октомври ратификацията да мине и след това да се случи действителното прехвърляне", каза той.
Тагарев не уточни дали има вече подписано споразумение между МВР и украинското военно министерство.
Предложението за предоставянето на бронирани машини мина през пленарната зала в края на юли. Темата за предоставянето на бронетранспортьорите премиерът Николай Денков е обсъдил и с украинския президент Володимир Зеленски.
Украински медии цитират Зеленски, който е благодарил на страната ни, че е осъдила едностранното изтегляне на Русия от Черноморската зърнена инициатива. "Украйна е готова да използва алтернативни маршрути за зърнения коридор. Ние разчитаме на подкрепа от страна на България за това" - е казал Зеленски.
Източник: https://otbrana.com/

 

Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на хеликоптери „Апачи" на Полша, на стойност 12 милиарда долара, съобщи Пентагонът

22.08.2023, 08:16

Държавният департамент на САЩ е одобрил възможна продажба на хеликоптери „Апачи” и оборудване за тях на Полша, а сделката е на стойност 12 млрд. долара, съобщи днес Пентагонът, цитиран от Ройтерс.
Държавата членка на НАТО Полша е поискала да получи 96 щурмови хеликоптера „Апачи” и съответното оборудване за тях, включително 1844 ракети „Хелфайър” и 508 ракети „Стингър”, допълни Пентагонът.
Полша направи укрепването на бойните способности на своите въоръжени сили свой приоритет след началото на руската инвазия в съседна Украйна, посочва Ройтерс.
Агенцията за сътрудничество в отбранителната сигурност на Пентагона е уведомила днес американския Конгрес за възможната оръжейна сделка.
Въпреки одобрението на Държавния департамент, в уведомлението не се посочва, че е подписан договор или че са завършили преговорите.
Пентагонът посочи, че компаниите „Боинг” и „Локхийд Мартин” са главните изпълнители на оръжейната поръчка.
Източник: bta.bg

 

Цар Борис III: Шипка е героичният образ на българското възраждане

22.08.2023, 07:54

На 26 август 1934 година при тържествен ритуал е открит паметника на Шипка. Цар Борис III произнася следната реч:
"Ваши Високопреосвещенства, господа, братя българи. Освобождението на българския народ е най-величавия момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеоза на сбъднатите най-съкровени въжделения, хранени с векове в българската душа.
На това място преди 57 години българската съдба се беше спрела в колебание. По тия върхове руси и българи водиха три дни страшните боеве,от които зависеше изхода на освободителната война. Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извърши своя легендарен подвиг. И пред удивините погледи на света тук възсия славата на българското оръжие, възкръснала след пет векове. От "Орлово гнездо" блесна първия сияен лъч на българската свобода.
Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българския народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във "Фенер", лобното място на Левски, на Ботев, и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ. Народните будители и апостоли на революцията, борците за българска църква и борците за българска държава работиха, всеки със средствата на своето време, но с еднакъв полет и със същата светла надежда за българското освобождение.
Победоносната освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие без друг пример в историята на народите.
Господа,
На тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождението и на техните дейци и герой, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник. Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите потомци.
Пред лицето на ратниците, героите и доблестните опълченци, живи между нас, и пред невидимите гробове на славно загиналите, нека кажем, че свято ще пазим техния спомен. На живите нека кажем: "Бъдете горди: вашият пример вечно ще въодушевява българските сърца". А на падналите в борбата да кажем: "Спете спокойно. Вашите завети няма да бъдат забравени!"
С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герой и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред светлото дело на нашето Освобождение и, от името на българския народ,откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.
Да живее България! Ура! "
Това е признателната реч на българския цар Борис III, с която открива паметника във възхвала на Освободителите - руските богатири и българските опълченци и го предава на "грядущите поколения" за вечна слава и признателност.

 

Да си спомним за капитан I ранг Кирил Халачев (1900-1972)

22.08.2023, 07:48

Днес, 22 август, се навършват 123 години от рождението на капитан I ранг Кирил Димитров Халачев - командващ българския ВМФ от 31 октомври 1947 г. до 31 август 1950 г.
Кирил Халачев е роден на 22.08.1900 г. в с. Равна гора - Варненско, в семейството на народни учители.
Възпитаник е на Морските специални школи, участник е в Септемврийското въстание 1923 г., зад гърба му са смъртна присъда и почти 11 г. затвор.
След излизането от затвора емигрира в СССР и участва в Испанската гражданска война като интербригадист-танкист.
След поражението на Републиканците лежи във френски и български концлагери до 1944 г.......Прочети още

 

На този ден е роден генерал-лейтенант Иван Луков

22.08.2023, 07:44

В историята на българската армия името и дейността на генерал-лейтенант Иван Цонев Луков оставят забележителна следа.
Роден е в Габрово на 22 август 1871 г.. На 2 август 1891 г. е произведен в подпоручик. След четиригодишна стажировка като взводен командир и полкови оръжейник на 8-и приморски полк през 1895 г. той е един от офицерите, приети в щаб офицерския курс (1895 - 1897) към Военното училище. След нови три години като командир на рота през 1899 г. постъпва в Николаевската академия на ГЩ на руската армия. От 1901 г. последователно Иван Луков преминава през длъжностите младши и старши адютант на бригада в 4-а преславска дивизия, служи като военен аташе в Париж и Санкт Петербург и началник на щаба на 1-ва пехотна софийска дивизия. На тази длъжност той организира работата на щаба в Балканската война. В това си качество има заслуги за успеха на Лозенградската и Люлебургаз - Бунархисарската операция, както и за марша до Чаталджа. След войните е началник на Военното училище и на 38-и пехотен одрински полк.
През Първата световна война е началник на оперативния отдел и помощник на началника на щаба на Действащата армия ген. Жостов. След неговата смърт вече като генерал-майор Иван Луков ръководи щаба на Действащата армия от 1.09.1916 г. до декември 1917 г., когато поема командването на 2-ра армия. Член на делегацията по подписването на Солунското примирие, след което отново поема ръководството на щаба на армията до 7 януари 1920 г., когато е изведен в запаса. За цялата си кариера е награждаван с множество ордени и военни отличия. Умира на 17 април 1926 г. в София.

 

 

119 опълченци от Шумен бяха почетени днес

21.08.2023, 21:48

По повод 146 години от славната Шипченска епопея днес в Шумен се проведе възпоменателна проява. На новите паметни до входната врата на църквата „Свето Вознесение Господне“ бяха поднесени цветя от граждани, организирани от Родолюбивия комитет „Крум Страшний“, сред които и наследници на опълченците. С едно минутно мълчание бяха почетени 119-те шуменци опълченци, много от които са участвали, както в последвалите войни за освобождение и обединение на България, така и в мирното изграждане на възрожденския град. За тях говори началникът на Военното окръжие в Шумен подполковник Георги Георгиев. В шуменските гробища има паметни знаци на опълченци, които, разбира се, са починали по-късно. На 23 август, когато е кулминацията на Шипченските боеве, ще бъдат положени цветя и на тези гробове, каза подполковник Георгиев.
Новите паметни плочи на загиналите опълченци от Шуменско в Руско-турската освободителна война бяха открити на тази година на Националния празник на България – Трети март. Те бяха осветени от архиерейския наместник отец Димитър.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Полша получи първата южнокорейска реактивна установка K239 Chunmoo

21.08.2023, 20:38

Полша е получила първата южнокорейска реактивна установка за залпов огън K239 Chunmoo, съобщи министърът на националната отбрана на страната Мариуш Блашчак в публикация в социалната мрежа Х (Twitter), цитирана от агенция РАР.
"Първата корейска реактивна установка K239 Chunmoo току-що пристигна в Полша, ще получим още ракети-носители по-късно тази година", е написал Мариуш Блашчак.
Наскоро Полша поръча редица различни видове бойна техника от Южна Корея, като танкове K2 Black Panther, самоходни гаубици K9, РСЗО K239 Chunmoo, както и леки самолети FA-50.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Тайван готви рекорден бюджет за отбрана за 2024 г.

21.08.2023, 20:17

Военните разходи на Тайван през 2024 г. ще се увеличат с 3,5% на годишна база, за да достигнат нов рекорд, възлизащ на 2,5% от БВП на острова. Това обяви президентът на страната Цай Инуън, цитирана от "Ройтерс".
Тя обеща да продължи усилията за подобряване на отбраната на фона на нарастващата заплаха от Китай.
Общият бюджет за отбрана на Тайван, предложен от президента, който ще трябва да бъде одобрен от парламента, е 606,8 милиарда тайвански долара (19 милиарда щатски долара), в сравнение с отпуснатите 586,3 милиарда тайвански долара за настоящата година.
Това ще бъде седмата поредна година на растеж на военните разходи на острова от 2017 г. насам, въпреки че темпът на растеж ще бъде много по-бавен от ръста от 14% на годишна база за 2023 г.
Подобно на тази година, бюджетът включва "специален бюджет" за неопределени допълнителни разходи.
"Тайван трябва да продължи да укрепва способностите си за самоотбрана, да демонстрира решимостта си за самоотбрана, да гарантира националната си сигурност и интереси и да търси повече международна подкрепа", изтъкна Цай.
Бюджетът ще бъде представен официално на кабинета в четвъртък, когато се очаква да бъдат публикувани повече подробности.
Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.
През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.
Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.
Напрежението в района на Тайванския проток сериозно ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август 2022 г., което предизвика остри критики от страна на Пекин.
Източник: https://news.bg/

 

Да се обърнем с лице към хората в армията

21.08.2023, 09:37

На фона на дирижираната и широко рекламирана опасност от разширената „шамарена домашна фабрика“ и насилие, което се прави с определена цел за приемане на определени закони и че националната ни сигурност зависи от бутането на МОЧА и смяната на националния ни празник, както и от изпращането на последните ни изправни единици военна техника в помощ на Украйна, някак си много тихо и без препирни мина приемането на поредния доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2022 г. Не, че този доклад се различава от предишните само по обем и по съдържание, защото не разкрива нищо ново, а по това, че не последваха почти никакви решения за преодоляване на проблемите. Стана ясно, че ще продължават усилията за придобиване на нов боен самолет и двата патрулни кораба, които продължават да гълтат основната част от капиталовите разходи, което поражда тревога за състоянието на Сухопътните войски, които са отговорни за опазване на суверенитета и териториалната цялост в случаи на заплаха. Защото граници и територия не се опазват със самолети и кораби, а с пехота, подкрепена от авиация и кораби. И това е неоспорим факт и е показано и в доклада, че СВ поддържат над 1000 души за тази цел, значителна част от които ежеденевно.......Прочети още

 

Австралия ще закупи американски ракети “Томахоук”, за да увеличи способността си за нанасяне на удари с голям обсег

21.08.2023, 09:15

Австралия ще отдели 1,3 милиарда австралийски долара (833 милиона щатски долара), за да повиши способността си за нанасяне на удари с голям обсег и днес финализира сделката да закупи повече от 200 крилати ракети “Томахоук” от САЩ, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това е част от широкообхватна реорганизация на отбраната на страната.
Австралия ще бъде само една от трите държави, които ще разполагат с ракети “Томахоук” наред със САЩ и Великобритания, каза министърът на отбраната Ричард Марлс.
“Ние инвестираме в способностите, необходими на отбранителните ни сили, за да държим нашите противници в страх и по-далече от бреговете ни и да бъдат австралийците в безопасност в сложния и несигурен свят, в който живеем днес”, каза в изявление Марлс.
С корабната модификация на ракетите, произведени от “Ар Ти Екс корпорейшън” (RTX Corporation), ще бъдат снабдени разрушителите от клас “Хобарт” на Кралския австралийски флот, добави той.
Държавният департамент на САЩ одобри през март продажбата на американски крилати ракети “Томахоук”, които имат обсег от 1500 километра, но без да посочва, че по това време е бил подписан договор или разговорите са приключили.
Австралия твърди, че трябва да модернизира отбранителните си сили, тъй като Китай предприема най-голямото увеличаване на войските си в района от края на Втората световна война насам.
Източник: bta.bg

 

Как руснаците успяха да прекарат ядрени ракети в Куба незабелязано

21.08.2023, 07:59

Една от най-добрите военни операции (операция "Анадырь") на Съветския съюз е тайното разполагане на ядрени ракети и десетки хиляди военнослужещи в Куба през 1962 г.
По това време Студената война е в разгара си и съветите са заплашени от огромния арсенал на САЩ от ядрени оръжия. Щатите имат 6000 ядрени бойни глави, които могат да ударят обекти в СССР, а съветите от своя страна имат само 300, с които да отвърнат на огъня.
Но не само броят на оръжията, които имат САЩ, а и тяхното разположение са важни. Американците имат ракети в Западна Германия, Холандия и Белгия. След това, през 1961 г., те поставят ракети и в Турция. Това означава, че могат да ударят Москва с ядрена ракета само за 10 минути. Червената армия няма да има възможност да се противопостави.......Прочети още

 
 

Исторически календар

21.08.2023, 07:55

На 21 август 1905 г. в Сухиндол, Търновско, е роден Петко Недялков Попганчев.
Завършва Аеропланното училище през 1925 и Военното училище през 1928 г. През 1939 г. се дипломира като аероинженер в Германия. Летец изпитател в ДАР – Божурище. От 1943 г. капитан инж. Петко Попганчев е началник на ДСФ – Ловеч. На 10 юни 1948 г. полк. Петко Попганчев провежда първия изпитателен полет на учебно-тренировъчния самолет Лаз-7. Бил е заместник- началник по летателната част във Въздушното училище в Долна Митрополия, старши преподавател по аеродинамика във Военнотехническата академия.
В професионалната си кариера установява редица авиационни рекорди. През 1933 г. извършва 127 свързани лупинга със самолет ДАР-1А при полет от Карлово до Казанлък. Със самолет Фоке-Вулф-44 извършва гръбен полет в продължение на 33 минути, а с Aвиа Б-122 прави 135 свързани лупинга.
На 24 май 1932 г. с ДАР-1А прелита под Стамболовия мост над р. Янтра във Велико Търново. През 1959 г. Петко Попганчев става първият републикански шампион по висш пилотаж и фигурно летене с моторен самолет. От 1964 г. е носител на званието „Заслужил майстор на спорта по моторно летене“. През 1968 г. за изключителни заслуги във въздушния спорт му е присвоен диплом „Пол Тисандие“ – най-високото отличие на Международната федерация по въздухоплаване.
Умира на 8 март 1983 г.

 
 

21 август 1877 година - Започват боевете за връх Шипка

21.08.2023, 07:50

На тази дата преди 146 години започват боевете за връх Шипка. Командваната от Шакир паша колона достига до Орлово гнездо. До вечерта са предприети осем последователни атаки, отбити от българските опълченци.
Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) към преминаване на Шипченския проход. На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими". Но ген. Радецки, чиито войски са разположени на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).
В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично - по своята самоотверженост и смелост не отстъпват на руските войници. На 21 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. На първия ден са отблъснати 7 атаки. На следващия ден турците не атакуват, но престрелките не стихват. Шипченци спечелват едно цяло денонощие, което е от огромно значение за успеха на отбраната. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.
*********
Математикът ген. Столетов побеждава литератора Сюлейман паша

 

 
 

Близо 1.1 милиона души посетиха форума "Армия-2023" в Русия

20.08.2023, 21:16

Международният военно-технически форум "Армия-2023", който бе открит на 14 август в Конгресно-изложбения център "Патриот" на полигона "Алабино" и на летище "Кубинка", приключи с голям успех, съобщава ИТАР ТАСС.
В него участваха около 1500 водещи руски предприятия от отбранителната промишленост, както и 85 чуждестранни компании и организации от 7 страни, които взеха участие, както в експозицията, така и в деловата програма. Организатор на форума бе Министерството на отбраната на Русия.
Събитието е било посетено от 1 093 285 души, отчетоха от руското министерство на отбраната. За седемте дни те са могли да разгледат както експозицията му, така и неговата научна част. Имали са възможност да посетят и различни културно-художествени прояви.
Първите три дни (от 15 до 17 август) форумът е бил отворен само за специалисти и делегации от чужди държави, които са взели участие в научни и бизнес прояви. От 18 август той е можел да бъде посетен и от изкушени любители.
В рамките на изложението руски и международни компании са представили над 28 000 мостри на военни съоръжения и продукти с двойна употреба. Чуждите компании са били 83, което е близо два пъти повече в сравнение с миналата година.
От министерството на отбраната уточниха, че във форума са участвали и делегации от 83 държави. Били са проведени 29 двустранни срещи. Шест държави - Беларус, Виетнам, Индия, Иран, Китай и Пакистан са имали свои национални павилиони.
Специално бе показана изложба с оръжие и техника, които руските части са пленили по време на наричаната от тях спецоперация в Украйна. Става въпрос за над 870 единици бойна техника.
По време на форума "Армия-2023" Министерството на отбраната на Руската федерация е подписало няколко договора за поръчки на предприятия от военно-промишления й комплекс на стойност над 400 милиарда рубли. По-конкретно са били подписани 11 договора, а по 9 са водени предварителни разговори. В резултат на договореностите руската армия ще бъде обновена с над 2500 нови вида въоръжение, военна и специална техника и с над 1.8 милиона бойни единици за поразяване, подчертаха от руското министерство на отбраната.
Източник: https://news.bg/

 

САЩ и Германия ще са отговорни в случай на неуспех на украинското контранастъпление

20.08.2023, 21:10

В интервю за германския вестник "Der Tagesspiegel", пенсионираният американски генерал Бен Ходжис подчертава, че САЩ и Германия ще носят отговорност в случай на неуспех на украинското контранастъпление. Той заявява, че двата държави демонстрират колебание в подкрепата си за Украйна и забавят доставките на нови оръжия за украинските Въоръжени сили (ВСУ), предаде "Фокус".
Ходжис изразява съмнение във волята на Запада да види Украйна победител в конфликта: "Вярата ми в това избледнява". Той критикува бавното вземане на решения от страна на Вашингтон да разреши на съюзниците си да доставят на Киев изтребители F-16, тъй като това е пример за липса на решимост да се помогне на Украйна да постигне успех.
Според него и Германия е забавила доставката на крилати ракети Taurus за ВСУ. Ако украинското контранападение се провали, отговорността ще падне върху правителствата на САЩ и Германия. Въпреки това, според Ходжис, провалът може да се избегне, ако и двете страни действат решително в момента.
Генералът подчертава, че способността на ВСУ да извършва точни удари на голямо разстояние играе ключова роля за успеха. Това ще помогне да се обезсили руската артилерия, както и логистичната и транспортната инфраструктура. Той също така посочва, че високоточните оръжия с голям обсег ще позволят на Украйна да ускори разрушаването на руските позиции и да увеличи натиска върху Крим, което би принудило Русия да преосмисли своето присъствие в региона.
Източник: https://fakti.bg/

 

Родолюбци от цялата страна почетоха героите от Шипченската епопея

20.08.2023, 12:17

Пред Паметника на свободата на вр."Св. Никола"  днес (б.р. – вчера) се проведе официалната част по повод Националното честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея, в което се включиха хиляди българи от цялата страна, съобщава kazanlak.com.
На тържествата присъства Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който прие почетния строй на Националната гвардейска част, участваща в поднасянето на цветя и венци пред паметника.
Всяка година изкачваме Шипка, за да отдадем почит към българските опълченци и воините от императорската армия на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877-ма отстояха нашето право да имаме държава. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа, каза в тържественото си слово президентът Румен Радев. "Всички ние на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. Тук, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след „епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците. Днес казваме стига!
3-ти март е червената линия на нашето търпение. Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите.
Днес казваме НЕ на пълзящата цензура, на доносничеството, на  подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме не на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели.
Днес слагаме край на обратното броене, на разпада и заявяваме, че България ще пребъде: република на равноправни и свободни граждани, които сами решават своето бъдеще. Националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да ни защитят от духовния и  моралния упадък! Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност - разградена!
Вечна памет за героите на Шипченската епопея! Да живее България!", каза Румен Радев.
Преди речта на Президента, заупокойна  молитва бе отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габровска духовна околия. Пред присъстващите беше представен и фрагмент от одата “Опълченците на Шипка” по повод 140-ата годишнина от написването на Вазовата “Епопея на забравените”.
На церемония днес присъстваха областни управители и заместник областни управители, кметове и заместник-кметове на населени места, народни представители, както и представители на местни и държавни институции, генерали, офицери, сержанти и войници. В ритуала се включиха Националната гвардейска част и членове на НД „Традиция“.
Тържествата продължиха с откриване на фотодокументалната изложба “Свобода без граници” и с възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”. В подножието на върха се проведе и националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Топ-5 на руската военна инженерна техника

20.08.2023, 07:30

БМР-3МА (бойна машина за разграждане) „Глиган“ („Вепрь“)
На първо място трябва да се отбележи световният лидер в създаването на минно-тралното оборудване СКБ-200 „Станкомаш“. Неговото оборудване е монтирано на сухопътния траулер БМР-3МА „Глиган“, който няма аналог в света. Като пример може да се посочи фактът, че на Запад при сухопътните гъсенични траулери коефициентът на пропуск на мините възлиза на 20-25%, а при траулера БМР-3МА този показател е по-малко от 6%.
Той може да намира мини в снега, в почвата, на повърхността, а също така се справя и с мини, имащи радиодетонатор. Неутрализира както дънни мини, така и мини с магнитен детонатор. „Глиган“ е проектиран с използването на платформа Т-90 с платформа за екипажа, система за дистанционно управление на траловете и със зенитна картечница. Има запаси от храна и вода, отопление и биотоалетна, което позволява да се запази автономността на екипажа за три денонощия.

Машини за миниране ГМЗ-3М
Първите модели се появяват още през 70-те години, но съвременните модификации са с повишена ефективност. Като замяна на неефективната димна завеса е монтиран гранатометът „Буреносен облак“ („Туча“).
Монтирана е спътникова и инерционна система за навигация. Внедрено е цифрово индексиране на мините, което създава пълна електронна карта на мините, а системата веднага предава координатите във военната част, която провежда минирането.
Също така е внедрено оборудване, което позволява да се изключи механизмът, привеждащ мините в бойно положение. Тези фактори разширяват потенциала за използването на тази техника. При по-нататъшно развитие на електронните технологии мините ще могат да се активират и деактивират дистанционно с програма на траулера.

Инженерна машина за разграждане ИМР-2
Третото място с право заема универсалната машина за разграждане на инженерните войски. Тя може да разрива валове от природни и инженерни елементи при радиоактивна заплаха.
Машината е снабдена с краново, багерно и булдозерно оборудване за разчистване. Благодарение на своята универсалност, вече се класифицира и към сапьорните танкове, аналогично на американския М728 и немския Pionierpanzer-1.
ИМР-2 е конструирана на базата на Т-72А. На открит терен машината прокарва път от 12 километра за един час, а в горски масив за един час преминава 300-400 метра.
Машината се обслужва от двама души, които могат да живеят в кабината автономно около три денонощия. Благодарение на химическата защита това е единствената машина, която в условията на радиация работи най-ефективно.

ПТС-4 – плаващ среден транспорт, пето поколение
Предназначен за десантно прехвърляне през водни прегради на разнородни военни единици – от БТР до артилерийски системи, личен състав и товари.
ПТС-4 е преминал държавните изпитания през 2011 година.
Машините влизат в състава на инженерно-сапьорните батальони на мотострелковите и танковите бригади.
Двигателят с мощност 840 конски сили е способен да развие скорост от 15 километра в час в режим на плаване, екипажът е от двама души.
Въоръжен е с 12,7-милиметрова зенитна картечница.
Благодарение на разширения си резервоар за гориво може да се придвижва 10,5 часа по вода или 600 километра по суша.

ТММ-6 – тежка мостополагаща машина
Петото място заема мобилната мостополагаща машина за преминаване на водни прегради с ширина до 100 метра и дълбочина до 5 метра. Такъв мост може да издържи техника с тегло до 60 тона. Сериозен недостатък на моста е ограничението му по отношение на дълбочината – само 5 метра. Самата машина се състои от мостополагащото съоръжение и от мостови блокове. Мостовият блок се състои от сгъващи се на две половини двурелсови платформи и телескопични опори.
Дължината на една платформа е 17 метра. След монтирането на вече положената част от моста, се придвижва друга машина и продължава монтажът на новата платформа и така – чак до другия бряг. Процесът на полагането на мостовите елементи се управлява от един човек, разположен при пулта на кърмата на мостополагащата машина. Времето за монтаж на един мостови блок е 5 минути. - Още инженерна техника

 

Авиационното оръдие ГШ-6-23М: оръжието на Терминатора

20.08.2023, 07:20

Всички си спомнят кадрите от „Терминатор 2“, когато Арнолд Шварценегер стреля от шестцевно оръдие, правейки за секунди полицейските коли на пух и прах. Оръжието е авиационната картечница M134 Minigun, която по време на стрелба може да бъде удържана в ръце само от Терминатора, но не и от човек, тъй като това оръжие тежи 76 кг, а откатът му е 70-130 кг. Машина би могла да издържи подобни натоварвания, но Терминаторът би могъл да стреля автономно само от съветското оръдие ГШ, а не от американското Minigun.
Гатлинг нахлува втори път
Съветските конструктори Василий Грязев и Аркадий Шипунов, за разлика от американските си колеги, създават автоматично задвижване от газоотводен тип, което осигурява автономност на картечницата. M134 Minigun използва електрическо задвижване, което означава, че цевите се въртят от акумулатор. Затова във филма на режисьорите им се наложило да скрият захранващите кабели в панталоните на „Великолепния Арни“. Във филма „Хищникът“ Minigun също се използва от един от героите.
Въртящите се с ураганна огнева мощ цеви са много популярни в САЩ, което не е учудващо, защото изобретателят на системата Гатлинг е американец – доктор Ричард Гатлинг. Той създава многоцевна картечница с непрекъснато водене на огън още през 1862 г.
Съвременните филми със супергерои, по правило, се снимат с „малките синове“ на системата Гатлинг, с малък калибър и тегло. Но класическите оръдия са с калибър от 23 до 30 мм и се монтират на самолети, вертолети и кораби. Малцина знаят, че именно благодарение на съветските конструктори системата Гатлинг се преражда за втори път. Те повишават скорострелността на оръжието до 10 хиляди изстрела в минута, което позволява оръдието да се използва при самолетите за поразяване на въздушни цели.
По време на Втората световна война пред летците възникнал проблемът със съвместяването на скоростта на полета и атакуването на наземни и въздушни цели. Скоростта на атака била 100 м/с, затова при картечница със скорострелност от 600 изстрела в минута куршумите попадали на 10 метра един от друг. Още по-голям диапазон на изстрелите се наблюдавал при въздушен бой. През 1959 г. американците успели да създадат шестцевното скорострелно оръдие М61 Vulkan със скорост от 4 000 изстрела в минута. Година по-рано, през 1958 г., съветските конструктори Грязев и Шипунов създали аналогичното авиационно оръдие ГШ-23, но с две цеви. Разработката била закрита с решение на съветското ръководство.
Вдъхновението от Виетнам
В средата на 60-е години Аркадий Шипунов бил на посещение в Ханой (Виетнам), в който имало противопоставяне между просъветските виетнамски партизани и американските сили. След като се завърнал, той разказал на министъра на отбраната на СССР Устинов за могъществото на M61 Vulkan и получил одобрение да разработи съветско оръдие от системата Гатлинг. Шипунов и Грязев усъвършенствали разработките си ГШ-6-23 и през 1974 г., в качеството му на противоракетна отбрана, монтирали оръдието на кораб, а след това и на изтребителите МиГ-31 и Су-24. Бойните вертолети също получили „оръжието на терминатора“ – оръдието ГШ-6-23 може да бъде монтирано на винтокрилите Ка-52.
Получилото се оръдие
Грязев-Шипунов превъзхождало M61 Vulkan по всички технически показатели. Ако Vulkan изстрелвало 4 000 куршума за минута, то ГШ-6-23 правело по 6 000 изстрела, а след модификация достигнала до 10 000 в минута. Това означавало 180 патрона в секунда. Съветското авиационно оръдие тежало почти два пъти по-малко от американския си брат: 73 кг срещу 112 кг. Този фактор имал значение за маневреността на самолетите. За първи път в света Грязев и Шипунов създали малогабаритно и леко, в същото време мощно газоотводно задвижване на автоматиката, докато американците използвали електрическо задвижване, което изисквало запаси от акумулатори за презареждане.
В крайна сметка морският флот и авиацията получили оръдието на „Терминатора“, на което трудно може да му се противостои. Например, по време на учения, ролята на мишени винаги се изпълнява от бронирана техника, защото обикновените коли, камиони и самолети просто стават на парцали, оставяйки след себе си само дребни парчетии. - Още за ГШ-6-23М
Източник: http://bg.rbth.com/

 

20 август 917 г. Победата на цар Симеон при Ахелой

20.08.2023, 07:15

На този ден през 917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.
Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.
Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.
Битката оставя незаличим спомен у византийците (според Лъв Дякон, който живял 50 години след битката, “още могат да се видят купища кости при р. Ахелой, където тогава позорно била посечена войската на ромеите”).
Тази победа имала и важен психологически ефект върху византийската армия, която като видяла, че губи сражението побягнала. В отчаян опит да спрат българите по пътя им към Константинопол византийците събрали остатъците от войската си край село Катасирти и отново са били разбити в нощна битка.
За първи път в българската история по инициатива на Цар Симеон I се отслужва водосвет на българските бойни знамена преди битката при р. Ахелой.
По-късно ритуалът започва да се извършва всяка година на Богоявление (Йордановден), а не само преди сражение. Традицията е възстановена през 1880 г. от първия военен министър след Освобождението Пьотър Паренсов. След прекъсване през 1946 г. традицията е подновена на 6 януари 1992 г.

 
 

 

Професията на военнослужещите беше представена на връх Свети Никола

19.08.2023, 22:40

У младите определено има интерес към професията на военнослужещите. Това каза за БТА сержант Яница Андонова от 61 Стрямска механизирана бригада в Казанлък по време на презентацията на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ в подножието на връх Свети Никола. Представянето беше част от програмата на Националното честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея и събра стотици граждани.
Това е инициатива, която представя нашата професия. Имаме мобилна група от 61 Стрямска механизирана бригада, която обикаля по училища в Казанлък и Габрово и запознава завършващите ученици с професията, а целта е да знаят, че вратите на бригадата са отворени за тях и че могат да се развиват в тази сфера, обясни сержант Андонова. По време на посещенията децата получават информация какви длъжности могат да заемат и в какво се състоят техните задължения.
По време на изложението се представя и част от техниката и въоръжението, с което разполага бригадата, което позволява на посетителите да се докоснат до професията, каза още сержант Яница Андонова. На място са военнослужещи, които са участвали в мисии, имат много опит и много знания и които споделят своя опит с всички, които имат интерес, каза тя и допълни, че децата винаги се интересуват от много неща, свързани с професията.
Инициативата не се организира само на връх Свети Никола, тя е правена в Казанлък, а 61 Стрямска механизирана бригада организира и дни на отворените врати в батальоните в Казанлък и Карлово, които са посещавани от хора на всякаква възраст, а там е показана още повече от техниката и въоръжението, с което бригадата разполага. Според сержант Яница Андонова има голям интерес към професията, особено у деца, които са спортисти, или които са възпитани в родолюбие и носят България в сърцето си.
Тя посочи, че подробна информация всички желаещи могат да намерят на страниците на бригадата, на военните окръжия, на страницата на Министерството на отбраната и на тази на Сухопътните войски. Кандидатства се когато излезе съответната заповед, с която са обявени длъжности, а нашата задача с тази инициатива е да запознаем хората с характеристиките на всяка длъжност, каза сержант Андонова.
По думите ѝ професията на военнослужещия има редица предимства. "Сред тях са това, че работата е не само сигурна, но и изгражда много качества у хората, без това да става самоцел. Това е една школовка за характера на човека. Научават се неща, които са необходими в целия живот", отбеляза тя и допълни, че професията научава хората да са адаптивни, организирани и дисциплинирани във всичко. "Най-важното е, че професията кара хората да станат достойни и човечни. Това са качества, на които армията много държи, защото тя е като семейство", каза още сержант Яница Андонова.
Източник: https://otbrana.com/

 

Атомната паника на САЩ в Айдахо

19.08.2023. 22:15

Ню Мексико може да се смята за домът на проекта „Манхатън“, но Айдахо остава щатът с най-сериозна ядрена история за САЩ. В най-светлите си моменти, тази територия използва възможно най-много ядрена енергия. В най-тъмните си мигове, тя е домът на една от най-зловещите ядрени катастрофи на територията на САЩ.
Комисията за атомна енергия обявява Айдахо на 18 февраури 1949 г. за една от перфектните локации за строеж на станция за тестване на ядрени реактори. Същата остава известна като Националната лаборатория на Айдахо. Намира се на около 60 километра източно от водопадите на щата и се твърди, че САЩ изразходва около 500 милиона долара на реактори и лаборатории за изследване, както и на други интересни сгради, за които не се коментира.....Прочети още

 

Спасението на Турция през Втората Световна война

19.08.2023, 22:07

На 23 февруари 1945 г. Турската Национална асамблея гласува анонимно да обяви война на Германия и Япония. Всичко това се случва само 6 седмици, преди да бъдат прекратени всякакви дипломатически отношения с Япония и 6 месеца, откакто са прекратени дипломатическите отношения с Германия.
Турция има близо 3 месеца, преди да изчака предаването на Германия. Всичко това се прави само с една причина – страната да бъде приета в ОН. Изненадата е огромна, особено след като Турция успява по всякакъв начин просто да избегне всякакви конфликти и да не се опитва да блести в театъра на войната. Тогавашният министър-председател на Турция ще заяви, че докато неутралните рядко се уважават от враждуващите страни, Турция е успяла да се закопае и да избяга от подобни действия......Прочети още

 

В Сухопътни войски усвояват използването на ултралеки безпилотни летателни апарати

19.08.2023, 17:58

От 16 до 18 август Сухопътни войски организираха  първия курс за обучение на оператори и ползватели на информация от ултралеки безпилотни летателни апарати. Курсът се проведе в 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, съобщават от формированието.
В обучението участваха военнослужещи - 3-то Бригадно командване – Благоевград, 5-то Бригадно командване – Плевен и  101-ви алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски.
Обучаващи бяха инструкторите Иван Михайлов и Тодор Станков - служители на  Международни центрове за специална подготовка АЛФА-МЕТАЛ ЕООД и Centry Global, имащи значителен опит в сферата на използването на ултралеки безпилотни летателни апарати в страната и чужбина.
По време на курса бяха отработени въпроси по тактиките, техниките и процедурите за използване на въведените на въоръжение във  формированията на Сухопътните войски ултралеки безпилотни летателни апарати.
Придобитите знания ще допринесат за повишаване на необходимите способности и уменията на личния състав от Сухопътните войски  за използване на съвременни средства при изпълнение на операции по трите мисии на Въоръжените сили на Република България.
Източник: https://otbrana.com/

 

Да си спомним за адмирал Бранимир Орманов

19.08.2023, 08:30

На 19 август се навършват 38 години от кончината на адмирал Бранимир Иванов Орманов. Израснал в семейство, емигрирало през 1923 г. в Съветския съюз, там той завършва елитното Военноморско училище „Фрунзе“, служи на подводница, преподава във Военноморското училище, а през годините на войната е и експерт по ленд-лиза в Тихоокеанския флот.
През 1947 г. се завръща в България и е изпратен да служи във ВМФ. Присвоено му е звание капитан II ранг и отчитайки педагогическия му опит, е утвърден за инспектор, а след това и за кратко - началник на Морското ни училище.
През 1947 г. е назначен за началник-щаб, а от 1950 до 1960 г. е командващ на ВМФ и му е присвоено първото адмиралско звание.......Прочети още

 

На този ден през 1934 г. Хитлер става фюрер

19.08.2023, 08:23

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89,9 % гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер – обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.
Година по-рано той става канцлер след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива.
Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум.
Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.
Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката.
Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.
Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер.
Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Исторически календар

19.08.2023, 08:14

На 19 август 1892 г. пред гостите на Първото българско земеделско промишлено изложение в Пловдив френският въздухоплавател Йожен Годар извършва демонстративни полети със своя сферичен балон „ Ла франс“.
Заедно с него в гондолата на балона за първи път се издига и българин, д-р Никола Генадиев, редактор на вестник „Балканска зора“.
Балонът набира височина и под овациите на многохилядното множество отлита на запад. Към 10.30 ч. се приземява на 12 км от Пловдив в с. Радиново.
От 19 август до 29 октомври французинът извършва 22 полета. Сред първите „балонисти“ са поручик Константин Кънчев, подпоручик Васил Златаров и други известни граждани.

На 19 август 1859 година в Дряново е роден генерал-майор Иван Цончев (1859 – 1910).
Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като доброволец от Българското опълчение. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879).
В Сръбско-българската война (1885) е дружинен командир от 7-и пехотен преславски полк и участва в боевете при Сливница, където е ранен. След войната командва последователно 2-ри пехотен искърски (1889) и 6-и пехотен търновски полк (1890).
През 1900 г. е назначен за командир на 2-ра бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия.
На 1 февруари 1901 г. излиза в запаса, за да се включи в Македоно-одринското освободително движение. Ръководи подготовката на Горноджумайското въстание (1902), а по време на Илинденско-преображенското въстание (1903) действа в Мелнишко и Разложко съвместно с чети на ВМОРО.

103 години от рождението на подофицер Кръстев, един от защитниците на София
На 19 август 1920 г. във Виноградец, Пазарджишко, е роден Атанас Атанасов Кръстев.
През 1943 г. завършва Подофицерската пилотска школа в Казанлък. През септември 1943 г. е изпратен в Изтребителната школа в с. Долна Митрополия. След завършването и е приведен на военна служба в 6-и изтребителен полк, Карлово, с командир полковник Васил Вълков и зачислен към 2/6 изтребителен орляк с командир капитан Николай Бошнаков.
От края на февруари 1944 г. подофицер Атанас Кръстев започва да изпълнява бойни задачи с френските изтребители Девоатин-520 и германските Месершмит-109 Г.
На 17.04.1944 г. в 12.00 ч. от летище Враждебна излитат 18 самолета от 2/6 изтребителен орляк , водени от капитан Николай Бошнаков.
Сред излетелите с два Девоатина са подпоручик Веселин Рачев и подофицер Атанас Кръстев, които са свалени и загиват във въздушен бой с противниковите изтребители П-51 „Мустанг“. Самолетът на подофицер Атанас Кръстев пада при с. Лесново , община Елин Пелин, Софийска област.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 
 

 

Войната - двете последни изследвания на Максим Григориев

18.08.2023, 17:56
Кликни за четени и сваляне на файлаКликни за четени и сваляне на файла

Кликни върху страниците за четене онлайн или сваляне на файла

 

Кораби на руския и китайския флот патрулират съвместно в Тихия океан, съобщи министерството на отбраната на Русия

18.08.2023, 17:07

Руски и китайски военноморски кораби патрулират съвместно в Тихия океан и провеждат военноморски учения в Източнокитайско море, като досега са изминали повече от 6400 морски мили (11 853 км), съобщи днес руското министерство на отбраната. Това предаде Ройтерс, като се позова на изявление в “Телеграм” на руското министерство на отбраната.
В Източнокитайско море бяха проведени учения за попълване на запасите от вода и гориво на военни кораби от спомагателни кораби и бе упражнено прехвърлянето на товари в движение на траверс. Във втората част руският ескадрен миноносец за борба с подводници “Адмирал Трибуц” от Тихоокеанския флот взаимодействаше с китайския военноморски кораб за интегрирано снабдяване “Тайху”. При следване на паралелни курсове екипажите се обучаваха да синхронизират скоростта си и да поддържат разстояние помежду си, като отчитат водоизместимостта на корабите, вълнението на морето и скоростта на вятъра”, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.
Източник: https://www.bta.bg/

 

В Турция се състоя церемонията по полагане на кила на втората корвета тип "Ада" за Украйна

18.08.2023, 16:21

В Турция се състоя церемонията по полагане на кила на втората корвета тип "Ада" за военноморските сили на Украйна, предаде новинарската агенция Къръм хабер ажансъ.
Тържествена церемония по случай полагането на кила на корветата "Ада" се състоя в една от корабостроителните компании на Истанбул. Съгласно съществуващите споразумения това е  втората корвета, която се строи от Турция за украинските военноморски сили.
Стойността на кораба е около 218 милиона долара. Корветата може да носи името "Хетман Павло Скоропадский", съобщават от пресслужбата на военноморските сили на Украйна във Фейсбук.
Първата корвета от този тип, наречена "Хетман Иван Мазепа", бе спусната на вода на 2 октомври 2022 г. Очаква се корабът да бъде готов за пълноценна експлоатация през следващата година.
Корветите от типа "Ада" са разработени за турските военноморски сили. Те са предназначени за патрулиране, както и за участие в операции за борба с подводници.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Някои допълнителни възнаграждения на военнослужещи стават постоянни

18.08.2023, 12:55

Министерството на отбраната предвижда отпадане на ограниченията при изплащане на някои допълнителни възнаграждения на военнослужещи. Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, допълнителни  възнаграждения с постоянен характер са тези, които „се изплащат ежемесечно заедно с основното месечно възнаграждение за постоянно съществуващи фактори, утежняващи условията за изпълнение на военната служба за заеманата длъжност“.
Промяната на съответната наредба е в интерес на военнослужещите, изпълняващи военна служба на длъжности в многонационално формирование на територията на страната "Бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса“, които всеки месец ще получават допълнително 600 лв. На същия принцип, но по 300 лв., нараства месечният доход на военнослужещи и цивилни служители в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия като международна военна организация на територията на страната, в Щабния елемент за интегриране сили на НАТО, като многонационално военно формирование на територията на страната и в Националния мобилен модул по КИС, което е военно формирование от командната структура на НАТО на територията на страната, Сега, при непълен работен месец, тези допълнителни възнаграждения се изплащат пропорционално на отработените дни.
Въвеждат се еднакви базисни ограничаващи условия, приложими към всички допълнителни възнаграждения, определени по реда на наредбата. Тук промяната е, че ще се изплащат допълнителни възнаграждения при ползване на отпуск за гледане на болен член от семейството.  Отпадат и ограниченията за изплащане на допълнителни  възнаграждения за времето на курсовете, с цел повишаване на мотивацията  на военнослужещите и цивилните служители за придобиване на по-висока  квалификация.
(Проектът за изменение на Наредба № Н-15 от 2010 г. за условията, размерите и  реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични  условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за  специфични условия на труд на цивилните служители от  Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на  министъра на отбраната и Българската армия е на https://www.mod.bg/bg/doc/proekti_documenti/20230817_Proekt_naredba_H15.pdf.)
Спирдон Спирдонов

 

Тодор Тагарев: Полша има капацитет за ремонт на МиГ-29

18.08.2023, 09:35

Полша все още има МиГ-29 и създаде сериозен капацитет за ремонт поддръжка на тези самолети, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев тази сутрин по Нова телевизия. Поводът бе възлагането преди няколко дни от Министерството на отбраната изпълнението на обществена поръчка с предмет „Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29“ на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A. Решението е, продължи министърът, да поддържаме тези самолети до момента, когато можем да поемем изцяло функцията „Air Policing“ с  F-16 Block 70.
Договорът бе подписан на 11 август, след проведена обществена поръчка и влязло в сила Решение на възложителя № 63/29.06.2023. Стойността на договора е 9 552 000,00 евро, без ДДС. Предмет на ремонтно-възстановителните дейности ще бъдат 6 броя двигатели, като е предвидено за всеки двигател срокът на ремонт да не надхвърля 9 месеца от датата на предаване. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша.

 
 

На 18 август 1954 година е създаден 8-ми отделен дивизион подводни лодки

18.08.2023, 08:40

Днес пред паметника на подводничарите във Военноморска база Варна бяха отбелязани 69 години от създаването на Осми обособен дивизион подводни лодки (ОДПЛ). Мероприятието беше организирано от Съюза на подводничарите н Република България (СПРБ) и командването на ВМБ-Варна, съобщават от военно-патриотичната организация. Участие в тържеството взе командирът на базата капитан I ранг Петър Димитров, както и почетен караул. Слово от името на УС на СПРБ произнесе Красимир Кръстев. За активно участие в мероприятията на съюза и във връзка с 85 - годишнина на Петьо Неделчев бе подарена картина на Христо Петров-Морския. Бяха поднесени венци и цветя от СПРБ, членове и симпатизанти на съюза. С минута мълчание бе отдадем почит на всички, които имат заслуга България да се гордее с историята на подводния си флот.
„18 август 1954 година... За всички е просто един нормален летен ден.  Но не и за мъжете, посветили живота си на военноморската служба. И конкретно на подводния флот“, посочи в словото си от името на УС на СПРБ Красимир Кръстев.
На този ден преди 69 години със заповед на министъра на отбраната (ген. полк. Петър Панчевски) е създаден „Осми обособен дивизион подводни лодки“, като на три съветски подводници клас М – „Малютка“ серия XV в база Варна тържествено са вдигнати военноморските знамена на България и са подписани документите за приемането им в състава на Българския военноморски флот.
За командир на дивизиона е назначен капитан III ранг Матей Иванов Матев, а командири на подводници с бордови номера М-41, М-42 и М-43 съответно са капинан-лейтенант Тодор Георгиев, капинан-лейтенант Илия Мазнев и капинан-лейтенант Тодор Неделчев.
Усвояването на новата материалната част не е лека задача, тъй като лодките са предадени с цялостна техническа документация, но без документи за учебно-бойната им дейност. В периода 1954-56 година под ръководството на командването и щаба на дивизиона са подготвени и издадени българските организационни документи, създават се морски полигони, а екипажите на подводниците започват да изпълняват първите самостоятелни плавания и да отработват курсови задачи. През лятото на 1956 г. се провеждат и първите съвместни учения с корабите от българския военноморски флот.
В годините на своето съществуване – до 1 ноември 2011 година, дивизионът непрекъснато се развива, като на въоръжение се приемат по-модерни подводници.
През 1958 година – две лодки проект 613 (С-41 и С-42) заменят М-41 и М-42, а М-43 е преоборудвана на плаваща зарядна станция.
През 1972 година постъпват на въоръжение две подводници проект 633.
С приемането на още две лодки проект 633 през 1983 и 1985 години съответно, започва и най-силният и ползотворен период на Осми отделен дивизион подводни лодки.
От 1986 до средата на 90 години Българският военноморски флот разполага с четири действащи подводници, които активно участват в учения както с кораби от БВМФ, така и с кораби от Съветския съюз. Екипажите на подводниците многократно и успешно изпълняват двуседмични дозори в акваторията на Черно море и района на Босфора.
След промените от 1989 година подводници от състава на дивизиона участват успешно и в учения с кораби от състава на НАТО.
За всичките тези години, през дивизиона са преминали служба на различни длъжности като матроси, старшини, мичмани, младши и старши офицери около 6000 достойни мъже на Майка България!
Фактът, че България няма загубена (потънала) подводница и няма загинал моряк по време на плаване, е заслуга на всички служили в българския подводен флот! Което говори за истински професионализъм, отговрност и дисциплина от страна на българските подводничари! И не е случаен девизът на Съюза на подводничарите в България - „Един за всички, всички за един“!
Не е случайност и това, че с общите усилия на членовете и симпатизнтите на Съюза на подводничарите в Република България, бе съхранена и превърната в музей последната подводница от състава на Осми отделен дивизион подводни лодки – ПЛ „С-84 Слава“. Музей, който да напомня на политиците, че подводият флот е нужен на България, нужен е за успешното развитие на военоморските ни сили.
Разбира се, всичко казано до тук може би нямаше да се случи, ако не бяха първите стъпки в създаването на подводно плаване в България, направени още в началото на 20 век, когато на 25 май 1916 година в пристанището на Евксиноград се развява бойният флаг на първата българска подводница Подводник УБ-18. И е невъзможно да не споменем тези, които направиха и невъзможното България да има свои подводен флот – капитан II ранг Никола Тодоров, контраадмирал Иван Вариклечков, капитан I ранг Рашко Серафимов, завърши словото си Красимир Кръстев. - Още подводници

 
 

От 18 до 23 август 1916 година 7-а пехотна рилска дивизия настъпва към Демирхисар

18.08.2023, 08:38

Настъплението на 7-а пехотна рилска дивизия към Демирхисар, 1916 г. На 18 август 1916 година Втора армия започва Струмската настъпателна операция. Тя е съставна част от плана на българското командване за подобряване общото оперативно положение на Южния фронт.
Бойните действия се развиват в полосата от връх Висока чука в Беласица планина до устието на р. Места срещу френски и английски войски. Седма пехотна рилска дивизия започва настъплението си от Рупелското дефиле, достига Демирхисар и до началото на септември прекосява Серското поле. Трета бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия излиза на Орфанския залив.
На 18 август в две колони настъпва и десният фланг на 10-а пехотна беломорска дивизия (37-и пехотен пирински и 38-и пехотен одрински полк) и заедно с частите на 7-а пехотна рилска дивизия заема изцяло територията източно от р. Струма. След излизането си на Егейското крайбрежие българските войски получават задача да отбраняват целия Беломорски бряг от устието на р. Марица до устието на р. Струма при Орфанския залив. Целта на операцията в Източна Македония е напълно постигната. В продължение на 6 оперативни дни 2-ра армия, съвместно с части на 10-а пехотна беломорска дивизия овладява площ от 4000 кв.км, с което дължината на фронта е намалена с около 120 км.

 
 

Украинският пистолет "Форт 12"

18.08.2023, 08:35

След разпадането на СССР Украйна стана независима и наследи доста оръжие от съветско време. Щатният пистолет на въоръжените сили и правоохранителните служби на Украйна остана пистолетът "Макаров". Този пистолет обаче вече не отговаря напълно на съвременните изисквания, поради което през втората половина на деветдесетте години в държавното научно-производствено предприятие „Форт“ в град Виница започна разработването на нов боен пистолет за органите на реда. Като основен боеприпас за този пистолет бе приет вече наличният и добре разработен патрон 9х18ПМ, но новият пистолет трябваше да осигури по-голяма точност на стрелбата и огнева мощ (за сметка на по-големия капацитет на пълнителя) в сравнение с ПМ.
Украинците избраха чешкия пистолет CZ-83 за прототип за създаването на пистолета си, а необходимото оборудване за производството на пистолетите беше закупено в Чехия. До 2002 г. в Чешката република се купуваха и цевите за украинските пистолети, като в момента производството им е започнало и в самото НПО "Форт".
Пистолетът, обозначен като "Форт 12", е пуснат в серийно производство през 1998 г. Той се отличава с по-добра ергономичност в сравнение с ПМ и по-добра точност на стрелбата. Вярно е, че пистолетите от първите версии имаха сериозни проблеми с надеждността и дадоха доста голям процент засечки. Очевидно обаче, с течение на времето производителите успяха да се отърват от "детските болести" и сега пистолетите "Форт 12" са на въоръжение в украинските правоохранителни служби. В допълнение, на базата на бойната версия на пистолета, се произвеждат и версиите с "нелетално действие" "Форт 12П" за патрони с гумени куршуми.
"Форт 12" е изграден по схемата със свободен затвор. Спусъкът с двойно действие е подобен по конструкция на механизма на чешкия пистолет CZ-83. Пистолетът е изцяло изработен от стомана и следователно има доста голяма маса по съвременни стандарти. Пълнителят е двуредов с 12 патрона, прицелнитe приспособления са фиксирани и открити. Ръчният предпазител, разположен на затвора, позволява да се блокира ударно-спусковия механизъм, както при взведено, така и при спуснато с чукче. Устройства за безопасно спускане на чукчето от боен взвод не са предвидени в конструкцията. Пистолетите се предлагат както в обичайния дизайн с матирани повърхности, така и в наградни с гравиране и позлата. Ударно-спусковия механизъм е с двойно действие. Калибърът е 9x18 mm ПМ, теглото - 830 g празен, дължината на пистолета е 180 mm, а на цевта - 95 mm. Капацитет на пълнителя е 12 патрона. - (видео)

 
 

 

Военно учение за предислокация провежда бойната група на НАТО в Румъния

17.08.2023, 23:04

250 френски, белгийски и люксембургски войници с 65 технически средства от бойната група на НАТО в Румъния заминаха тази сутрин от полигона Бабадаг в окръг Тулча към базата в Чинку в окръг Брашов. “Deployex” е част от военното учение за бързо разгръщане на войските и техниката на бойната група на НАТО, съобщава Аджерпрес.
“За нас това е добра възможност да работим заедно, в оперативна съвместимост и разбира се, заедно с румънската армия, която ни подкрепи на този полигон. Това е много интересна възможност за обучение по отношение на логистичните въпроси”, заяви командирът на бойната група на НАТО полковник Филип Льо Дюк.
Той обясни, че бойните средства могат да покрият пътя между Чинку и Бабадаг за по-малко от 12 часа и спомена, че полигонът в Тулча е избран, защото има няколко предимства.
„Първата причина е практическа. Това е най-отдалеченото място в източната част на страната. Втората причина е, че тук имаме полигон, където можем да стреляме, можем да контролираме способността си да поддържаме връзка с базата в Чинку. Близо сме до Украйна, но най-важното е, че можем да разположим сили по цялата източна граница на страната, от Констанца до Буковина“, каза още полковник Льо Дюк.
Той изрази съжалението си за евентуалния дискомфорт сред населението, създаден от военния конвой.
„Наясно сме, че това са големи превозни средства и могат да създадат страх у хората, но сме ескортирани от Военна полиция на Румъния и се движим максимално безопасно. Не трябва да се страхувате. Ние се грижим за населението и това е много важно за нас“, каза още командирът на бойната група на НАТО.
Учението ще приключи в петък (18 август), съобщават от Министерството на отбраната на Румъния.
„Бойната група на НАТО допринася за увеличаване на военното сътрудничество на Румъния с участващите страни – Франция, Холандия и Белгия (на ротационен принцип), както и с Люксембург и за консолидирането на сигурността на евроатлантическото пространство на Източния фланг. Сътрудничеството със стратегически партньори и наличието на национална територия на определени бойни структури допринася за повишаване на капацитета за отбрана и възпиране в контекста на войната в Украйна и кризата в Черноморския регион”, се казва в съобщение на Миниреството на отбраната, изпратено до медиите.
Източник: bta.bg

 

Руската автоматична станция Луна-25 изпрати първото изображение от повърхността на Луната

17.08.2023, 22:38

Русия разпространи днес изображение на повърхността на Луната, направено от първата ѝ лунна космическа мисия от почти 50 години, предаде ДПА.
Камерата на сондата "Луна-25" е заснела изображението от лунната орбита, обяви руската космическа агенция "Роскосмос" в Москва.
Изображението показва кратера "Зиман" на Южния полюс на Луната, който не е видим от Земята и представлява интерес за изследователите.
"Роскосмос" припомни, че първите изображения от обратната страна на Луната са били направени през 1959 г., благодарение на съветската космическа сонда "Луна-3"". Новата космическа мисия, започнала миналия петък, е първата от изстрелването на последната съветска сонда "Луна-24" през 1976 г.
Сондата "Луна-25" достигна вчера лунната орбита след повече от пет дни полет.
Докато е в орбита сондата ще търси идеалното място за кацане. Според "Роскосмос" сондата ще се приземи близо до Южния полюс на Луната на 21 август. Една от задачите ѝ е да открие вода.
Русия планира да създаде космическа станция на Луната до 2040 г., посочва ДПА. - Още космос

 

Сиймур Хърш: ЦРУ предупредило Блинкен, че украинската офанзива няма да бъде успешна

17.08.2023, 22:11

Представители на ЦРУ са предупредили предварително държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че Украйна няма да може да успее да постигне успех в резултат на контраофанзива през тази година, но президентската администрация на САЩ е игнорирала информацията.
Това съобщи американският публицист, носител на наградата "Пулицър", Сиймур Хърш в статия на платформата Substack, позовавайки се на източник в американското разузнаване.
"Той [Блинкен] е научил от ЦРУ, че украинската офанзива няма да бъде успешна. Това беше спектакъл, инсцениран от украинския президент Владимир Зеленски, в който американската администрация повярва", цитира Херш думите на събеседника си от службата.........Прочети още

 

Специалните сили с демонстрации пред курсанти-военни лекари

17.08.2023, 20:31

Курсанти от специалност „Военен лекар” надникнаха вчера отвътре в живота на Специалните сили на Българската армия, съобщава СКСО.
В рамките на летния си стаж във Военномедицинска академия (ВМА) – София, те имаха възможност да посетят Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча” и да наблюдават демонстрации на отделни формирования от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).
Бъдещите медици под пагон останаха впечатлени от видяното. Те разгледаха медицинския пункт, новопридобитите в Специалните сили реанимобили и оборудването, с което разполагат, а също така се запознаха и с конфигурацията и възможностите за извършване на авиомедицинска евакуация с хеликоптер „Кугър” от състава на ВВС.  Откриха и общи черти в профила на военните лекари и операторите от Специалните сили – издръжливост и бързина, самоувереност и умение за работа в екип.
Проф. Любомир Алексиев, ръководител на Катедра „Авиационна и морска медицина” на ВМА коментира, че това занятие е елемент от подготовката по авиационна медицина, която всеки военен лекар трябва да премине. Той благодари на командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев за съвместната инициатива, която показа на курсантите, че работата извън големите болници също може да бъде атрактивна, изпълнена с адреналин и наситена с предизвикателства.
Източник: https://otbrana.com/

 

Съветник от САЩ ще ни подпомага при изпълнение на проекта за новите изтребители

17.08.2023, 20:30

При изпълнението на проекта за придобиване на нов тип боен самолет F-16 Block 70 Министерството на отбраната на Република България и Военновъздушните сили ще бъдат подпомагани от съветник от САЩ, финансиран от американското правителство, съобщава Пресцентърът на МО. Акцент в работата на съветника ще бъдат дейности по политиката, планирането, инфраструктурата, логистиката, поддръжката и повишаването на оперативната съвместимост на бойната ни авиация със съюзниците от НАТО.
Съветникът пристигна в България след посещението в САЩ през месец юли на заместник-началникa на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков по повод 30-ата годишнина от стартирането на Програмата за партньорство с Националната гвардия на щата Тенеси. По време на посещението си той разгледа производствената линия на F-16 и се срещна с ръководителите на компанията-изпълнител.
Тези инициативи са част от стратегическото сътрудничество между България и САЩ и ще допринесат за укрепване на отбранителните ни институции и способности.
********
Република България и САЩ имат трайно партньорство в областта на сигурността като съюзници в НАТО и споделен ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие, Източния фланг на НАТО и Черноморския регион. САЩ подкрепят усилията на България за модернизация на отбраната, включително закупуването на пълна ескадрила от самолети F-16 C/D Block 70 и свързаното оборудване. Самолетите F-16 ще подобрят противовъздушната отбрана, усилените мерки за бдителност и регионалната стабилност, както и поддръжката на Сухопътните войски и Военноморските сили.
През последните пет години САЩ са осигурили финансиране за подкрепа на сигурността на България в размер на 238 милиона долара чрез различни програми като Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) и Програмата за международно военно образование и обучение (IMET).
Източник: https://otbrana.com/

 

Израел съобщи, че САЩ са одобрили продажбата на системи за ПРО „Ароу-3“ на Германия

17.08.2023, 12:31

САЩ са одобрили продажбата на израелски комплекси за противоракетна отбрана „Ароу“/„Хец-3“ (от англ. и ивр. „Стрела“) на Германия за 3,5 милиарда долара, най-голямата сделка в историята на израелския отбранителен сектор, съобщи израелското военно министерство, цитирано от Ройтерс.
Израел и Германия ще подпишат обвързващ документ, с предвидена първоначална вноска в размер на 600 милиона долара, за да може да започне работата по проекта, се казва в изявлението. Министерството допълни, че цялостният договор за сделката ще бъде финализиран и сключен до края на 2023 г.
САЩ са партньор в проекта „Ароу“, който се развива съвместно от Израелската организация за противоракетна отбрана и Американската агенция за противоракетна отбрана.
Войната на Русия в Украйна осветли недостига в много западни страни на зенитно-ракетни комплекси за противовъздушна отбрана от типа на системите „Пейтриът“ на американската компания „Рейтиън“ и по-съвременните ИРИС-Т.
Комплексите „Ароу“ – произвеждани съвместно от „Израел Аероспейс Индъстрис“ и „Боинг“ – могат да поразяват цели на по-голяма височина от „Пейтриът“ и ИРИС-Т.
„Ароу“ използват отделяща се бойна глава, която се врязва в целта. Тази система е предназначена за сваляне на балистични ракети извън атмосферата, височина, позволяваща безопасно разпръскване на всякакви неконвенционални бойни глави.
Германия преди това обяви, че очаква „Ароу“ да бъдат приети на въоръжение от военновъздушните ѝ сили до четвъртото тримесечие на 2025 г.
Израелското военно радио съобщи, че официалната церемония за сключване на сделката с Берлин се очаква да се състои през ноември.
Източник: bta.bg

 

Украйна заяви, че е загубила надежда, че ще може да използва изтребители Ф-16 тази година

17.08.2023, 08:17

Украйна няма да може да използва американски изтребители Ф-16 през есента или през зимата на тази година, заяви снощи говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Ихнат, предаде Ройтерс.
"Вече е очевидно, че няма да сме в състояние да защитаваме Украйна с изтребители Ф-16 през есента и зимата", каза Ихнат в предаване, излъчено по украинската телевизия.
Украйна многократно е призовавала западните си съюзници да ѝ предоставят с изтребители Ф-16, като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това би бил сигнал, че инвазията на Русия ще завърши с поражение.
Президентът на САЩ Джо Байдън този май одобри програми за обучение на украински пилоти на самолети Ф-16, но засега няма определени срокове за доставката на военни самолети.
"Имахме големи надежди за този самолет, че той ще стане част от противовъздушната отбрана и ще може да ни защити от тероризма на руските ракети и безпилотни самолети", каза Ихнат.
Западът твърди, че иска да помогне на Украйна да победи Русия, но многократно е настоявал, че не иска да предизвиква пряка конфронтация между подкрепяния от САЩ военен алианс НАТО и Москва, посочва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Първа армия провежда Леринската настъпателна операция

17.08.2023, 07:48

Поход в дъжд, худ. Я. БанчевНа 17 август 1916 г. 8-а пехотна тунджанска и 3-та пехотна балканска дивизия преминават в едновременно настъпление срещу сръбските войски в Югозападна Македония. Части на 8-а пехотна тунджанска дивизия овладяват гр. Лерин и с. Арменохор (17 август) и се приближават на 500 м от сръбската укрепена линия по билото на планината Малка Нидже (19 август). Десети пехотен родопски и 30-и пехотен шейновски полк атакуват противника (3 сръбски дивизии) по фронт и фланг и заемат гребена на планината (20 – 24 август 1916). Особено ожесточени боеве двата полка водят на западния бряг на Островското езеро (24 август). Частите на 3-та пехотна балканска дивизия настъпват срещу сръбските Моравска, Тимошка и Шумадийска дивизия. След изключително тежки боеве 29-и пехотен ямболски полк овладява вр. Голаш (17 август) и Пожарски рид в Нидже планина, но не успява да ги задържи.
На 27 август българските войски излизат на линията Островско езеро – Чеган – връх Ковил. За 11 бойни дни 1-ва армия успява да навлезе 25 км в противниковата отбрана и да отнеме територия от около 2500 кв. км.

 

Без ударно петле е новият VP-9 на "Хеклер и Кох"

17.08.2023, 07:43

За да се наместят на американския оръжеен пазар, конструкторите на немската фирма Heckler & Koch разработиха пистолети със спусков механизъм ударников тип.
Така на практика те се отказаха от традиционните ударни петлета. Причините за предпочитанията на американците към този тип пистолети са няколко. Една от тях е, че австрийските пистолети Glock, които се произвеждат по лиценз в САЩ и чиито ударно-спускови механизми са от ударников тип, са придобили много по-висока популярност в US специалните служби в сравнение с пистолетите с ударни петлета.
Другата причина е свързана с изискването за висока безопасност при ползване на оръжието, която се осигурява от тройна система за предотвратяване на възможността за произвеждане на случаен изстрел. Тя включва предпазително спусково лостче, монтирано пред спусъка, което осигурява разблокиране на ударно-спусковия механизъм само когато спусъкът е натиснат напълно - т.е. когато има воля за произвеждане на изстрел.
Вторият елемент от системата за безопасност е наличието на детайл, който изключва достъпа на ударната игла до капсула на патрона в патронника, когато спусъкът не е натиснат докрай.
Трето, след изстрел ударникът не се установява в задно крайно положение, а се намира в положение на полувзвод. Задвижването му до задно крайно положение става чрез система от лостове, свързани със спусъка.
Пистолетът на “Хеклер и Кох” VP-9 се появи през 2014 г. и бързо получи одобрението на оръжейните експерти. Той е снабден с рамка от ударо- и термоустойчив полимер. Обемът на ръкохватката му може да се регулира с помощта на наставки, които се монтират както на страничната, така и на задната стена на пистолета. Конструкторите са осигурили в комплекта на оръжието 6 странични и 3 задни наставки, които пасват добре на ръце с малки и големи длани.
Пистолетът е предназначен за патроните 9 mm Parabellum, които са приети като стандартни за страните от НАТО.
В предната част на рамката е изработена стандартна релса от типа “Пикатини” по военния стандарт MIL-STD-1913, на която се монтират широка гама бързомерци, лазерни целеуказатели, тактически фенери. С тях се разширява значително приложимостта на пистолета в различни сложни оперативни обстановки, което е особено важно за подразделенията на специалните структури.
Затворният блок и затворът са изработени от неръждаема стомана. Това гарантира висока устойчивост при използване на оръжието в неблагоприятни атмосферни условия и значително удължава експлоатационния му ресурс. В предната и задната странична повърхност на затворния блок е предвидена едра насечка за надеждното му захващане с ръка. В затворния блок е монтирана възвратна пружина с правоъгълен профил, която допринася за намаляване на откатната сила, възникваща при изстрел.
Цевта на пистолета е изработена от специалната стомана марка тип Cannon, преминала през студено коване. Каналите са многоъгълни с плитък профил. При изстрел такива канали оставят малки следи върху ризницата на куршума, което е важна предпоставка за водене на точен огън.
Освен това плитките канали подобряват уплътняването на куршума към цевта, значително намаляват износването и увеличават началната скорост на куршума.
По данни на производителя износоустойчивостта на цевта е повишена до 90 000 изстрела. Това е дало основание на търговците да дават пожизнена гаранция за качеството на пистолета.
Двустранното разположение на затворната задръжка позволява удобно боравене с оръжието с лява или с дясна ръка - една тенденция, която се налага все по-убедително в последните години. В съответствие с нея ключалката за отключване на пълнителя е разположена също от двете страни на задната част на спусковата скоба.
Автоматиката на VP-9 работи на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта.
Заключването на цевта към затвора при изстрел се осъществява по схемата “Браунинг-ЗИГ”, характеризираща се с наличието на масивен патронник, който в изходно положение влиза в отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи. Под патронника е изработена пета, която при контакт с рамката насочва патронника надолу и отключва цевта от затворния блок. Отключването става в момент, когато куршумът е напуснал цевта и налягането в нея е намаляло значително. Така се гарантира възникването на по-нисък откатен импулс и стабилизиране на оръжието при изстрел.
Мерните прибори на VP-9 се състоят от нерегулируема мушка и мерник, който е закрепен на затворния блок с “лястовича опашка” и може да се регулира странично. Върху мерника и мушката се закрепват фосфоресциращи точки, които осигуряват водене на точен огън в условия на ограничена видимост. Пълнителят е с шахматно разположение на патроните.
През март т.г. на оръжейната изложба IWA Outdoor Classic в Нюрнберг бяха представени две модификации на пистолета, предназначени за европейските пазари. Моделът с обозначение HK SFP9-SF е снабден със спусък, който се задейства с усилие 2,4 кг.
Моделът HK SFP9-TR има по-тежък спусък и по-дълъг ход. Той е предназначен предимно за полицейските структури и отговаря напълно на стандарта за безопасност на германската полиция. Тези модели имат обща дължина 187 мм при дължина на цевта 104 мм.
Оръжието тежи 0,752 кг, а пълнителят събира 15 патрона. - Още пистолети
Източник: http://www.24chasa.bg, Георги Маринов

 

MW: Защо в НАТО мразеха системата С-200

17.08.2023, 07:40

Списание Military Watch публикува статия „Защо в НАТО мразеха С -200 - най-далекобойната система ПВО по време на Студената война".
Изданието припомня, че тази зенитно-ракетна система е играла водеща роля в съветската противовъздушна отбрана в по-голямата част от Студената война, а през 1982 г. тя започва да се изнася в цял свят, като междувременно в много страни все още е на въоръжение.
Сега основни оператори са Северна Корея, Сирия, Иран, Полша и България. Те придобиха ракетната система през 1980-1990 г. Освен тях - Узбекистан, Казахстан, Туркменистан и Азербайджан наследиха С-200 след разпадането на СССР.
Системата е разработена за защита срещу всички видове въздушни атаки като по-усъвършенстван и далекобоен аналог на комплекса С-75.
Първите единици С-200 постъпват на въоръжение през 1966 г. и остават в действие до 1996 г., когато голям брой системи за ПВО са изведени от експлоатация.
Ракетите С-200 са използвали полуактивна самонасочваща се глава за насочване. При поразяване на цел се взривява или фугасна бойна глава, или тактическа ядрена бойна глава, като последната може да бъде изстреляна само по команден сигнал.
Разликата в характеристиките между C-200, произведени през 80-те и оригиналните варианти от 60-те години, е значителна. В същото време върховата версия на С-200Д е имала обхват на поразяване от 300 км в сравнение със 175 км на оригиналния С-200A.
По-късните версии имат по-висок таван на полета - до 40 км, те са по-универсални, имат превъзходен потенциал срещу балистични ракети и също така много по-голяма вероятност да поразят цели. Те също така могат да поразяват цели, движещи се с ниски хиперзвукови скорости до 6 маха, имат обхват на откриване на цели до 600 км и възможност за търсене на цели на височина над 45 000 метра - тези възможности са идеални за защита срещу балистични ракети.
Всеки дивизион С-200 е използвал 6 пускови установки и радар за осветяване на целта. Системата е проектирана да порази балистични ракети и бомбардировачи. Това обаче е можело да застраши изтребителите и щурмовачите, включително на големи разстояния. Така в ръцете на сирийците, С-200 свали самолетите А-4 на ВМС на САЩ и F-16 на ВВС на Израел.
В периода на Студената война нито един западен конкурент не е превъзхождал по отношение на обхвата.
Въпреки своите впечатляващи възможности, С-200 има един съществен недостатък. Това е липсата на мобилност. Системата може да бъде разгърната само на стационарни площадки. Следователно, системата е била относително лесна мишена за противника.
Независимо от това, С-200 остава актуална и до ден-днешен. Например Иран, който има в своя арсенал много по-съвременната С-300, инвестира значителни средства в модернизацията на системата и възнамерява да я направи по-мобилна.
Както и преди, този комплекс е доста надеждна защита срещу балистични ракети и високоскоростни самолети за наблюдение, заключава MW. - Още за С-200
Източник: https://www.cross.bg/

 

Пактът “Рибентроп-Молотов”: Наистина всичко ли е ясно 83 години по-късно?

17.08.2023, 07:33

На 3 юни 2008 г. Пражката конференция „Европейската съвест и комунизмът“ приема Декларация, в която се иска 23 август да стане Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. На 18 септември 2008 г. тя е подкрепена и 40-ото НС, а на 2 април 2009 г. и от Европейския парламент с Резолюцията „Европейската съвест и тоталитаризмът“.
Изборът на датата 23 август не е случаен – на този ден през 1939 г. в Москва под одобрителния поглед на Сталин е подписан Договорът за ненападение между хитлеристка Германия и сталиновия Съветски съюз, по-известен като Пакт „Рибентроп-Молотов“.
Това означава еднозначно осъждане на Пакта като заговор на двете тоталитарни държави срещу мира в Европа и като добросъвестни граждани, уважаващи политическите решения, едва ли има какво повече да кажем за въпросното събитие. Но само ако смятаме, че политиците са носители на окончателната истина за историческите събития......Прочети още

 

 

Индия предлага $4,8 милиарда за строеж на подводници. Две европейски икономики се състезават за спечелване на поръчката

16.08.2023, 21:24

Два европейски гиганта в областта на отбраната се стремят да спечелят поръчка на стойност 4,8 милиарда долара. Става въпрос за изграждане на подводници в Индия, в опит страната да укрепи флота си,  на фона на разширяващото се военноморско присъствие на Китай в Индо-тихоокеанския регион. Испания и Германия определено искат да помогнат.
Индия е на финалната права при избора от конкуриращите се оферти за построяването на шест отподводниците в страната. Едната оферта е от германската Thyssenkrupp AG заедно с базираната в Мумбай Mazagon Dock Shipbuilders Limited, а другата е подадена от испанската Navantia в партньорство с частната корабостроителница Larsen & Toubro, пише business-standard.com.
Причината Индия да бърза със строежа на подводници е, че Пекин увеличи военноморския си капацитет през последните години, а позастаряващата флотилия от подводници на Индия вече не се възприема като достатъчна, за да обезсърчи присъствието на Китай в Индийския океан.
Индийският флот се нуждае от минимум 24 конвенционални подводници, според правителството в Ню Делхи, но в момента има едва 16 броя. Повечето от тях са на повече от 30 години и вероятно ще бъдат изведени от експлоатация през следващите няколко години.
Миналия юли Министерството на отбраната на Индия публикува търг с покана до големи световни производители в сектора на отбрана да проектират, разработят и произвеждат конвенционални дизелово-електрически подводници или с държавната Mazagon Dock Shipyard Limited, или с Larsen & Toubro, която е една от най-големите строителни компании в Индия.
Целта е постепенно да се изградят способности за "производство на сложни оръжейни системи", коментира Министерството на отбраната на Индия при обявяването на търговете.
Индия търси надеждна алтернатива за ново военно оборудване. По видими причини доставките от Русия, нейният най-голям източник на оръжия, са затънали.
Източник: https://money.bg/

 

Украинската офанзива: Провал на американската тактика или недостиг на време и сили?

16.08.2023, 21:17

Коментарите в западната преса на последните събития от фронта в Украйна са изпълнени с разочарование. Настъплението, за което така много се говореше в продължение на месеци, не донесе бърза победа на украинската армия.
Вместо очакван пробив, въоръжените сили на Украйна отвоюват всеки километър от своята земя в Запорожка и Донецка област и се отбраняват в Луганск, където руската армия се опитва да настъпи. И там, впрочем без особен успех.
Защо така се получава, се опитва да отговори в обзорна статия руската редакция на BBC, която проследява детайлно всеки ден в Украйна......Прочети още

 

ФНА: Швеция предложи на Филипините своите изтребители “JAS 39 Грипен”

16.08.2023, 20:36

Швеция отново предложи своите изтребители “JAS 39 Грипен” за подсилване на флота на Филипинските военновъздушни сили, предаде Филипинската новинарска агенция (ФНА).
Посланичката на Швеция във Филипините – Аника Тунборг заяви намеренията на страната ѝ по време на посещение при филипинския министър на отбраната Гилберто Теодоро-младши (на снимката).
“Относно модернизацията на въоръжените сили на Филипините за по-ефективна защита на териториалната цялост на страната и интересите ѝ в изключителната икономическа зона, министър Теодоро подчерта, че каквато и отбранителна придобивка да приемат Филипините, тя трябва да бъде устойчива, съвместима и поддържана. Признавайки нуждата на страната от модерни ВВС, Тунборг подчерта предложението на Швеция за шведските изтребители “JAS 39 Грипен”, заяви говорителят на филипинското министерство Арсенио Андолонг.
JAS-39 е определен като най-надеждния “многоцелев боен самолет” в света.
Произведеният в Швеция изтребител не се нуждае от много персонал и наземно оборудване за разнородни операции. Оборудван е с усъвършенстван радар, сензори и оръжия. - Още за JAS 39
Източник: bta.bg

 

Германия се отказва от план да изпълнява ежегодно целта на НАТО за разходите за отбрана

16.08.2023, 20:30

Германското правителство се отказва от намерението си да скрепи със закон ангажимента си ежегодно да отделя 2 процента от брутния си вътрешен продукт в съответствие със заложената цел от НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на свой източник.
Съответният член в проектозакон за бюджетното финансиране, одобрен днес от кабинета на канцлера Олаф Шолц, е бил премахнат малко преди днешното правителствено заседание, каза източникът.
Промяната означава, че Германия ще може да продължи да изпълнява целта, както досега – постепенно в срок до пет години.
Формулировката е по-мека от обещанието, което Шолц даде на 27 февруари миналата година, три дни след руското нахлуване в Украйна, когато той обяви Zeitenwende (повратна точка) в правителствената политика по отношение на разходите за отбрана.
„Отсега нататък ще отделяме всяка година по над от 2 процента от БВП за нашата отбрана“, каза канцлерът тогава.
Германски правителствен говорител отказа да коментира подробности около законопроекта.
Съюзниците от НАТО в миналото критикуваха остро Берлин за това, че не отделя ежегодно по 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.
Не е ясно и дали Германия ще задържи военните си разходи над този праг, когато специалният фонд от 100 милиарда евро за привеждане на способностите на Бундесвера в съответствие със стандартите на алианса бъде изразходен.
Източник: bta.bg

 

Посрещнахме военен контингент, участвал в мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина

16.08.2023, 20:24

На 16 август в град Казанлък, в парк „Розариум” се проведе тържествена церемония по посрещане на военен контингент на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, участвал във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”.
На церемонията присъстваха генерал – лейтенант Михаил Попов - заместник началник на обраната, бригаден генерал Христо Ганецовски - заместник- командир на Съвместното командване на силите, бригаден генерал - Маргарит Михайлов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бригаден генерал Ивайло Сотиров - директор на служба „Военна полиция”, Николай Златанов - председател на Общински съвет – Казанлък, Методи Марков - заместник областен управител на област Стара Загора, Негово Високопреподобие архимандрит Богослов - протосингел на Старозагорската митрополия, Негово Високоблагоговейнство Ставрофорен иконом Димитър Димов - архиерейски наместник на Казанлъшката духовна околия, представители на държавната и местна власт, близки, приятели и граждани на Казанлък.
Приветствие към военнослужещите от контингента по повод успешно изпълнената мисия и завръщане в Родината произнесе генерал – лейтенант Михаил Попов, а със слово-отговор подполковник Момчил Димитров - помощник-национален командир на контингента изрази своята благодарност към командването, личния състав и всички, които със своята подкрепа и всеотдайност са допринесли за успешното изпълнение на задачите в коалиционен формат.
Беше прочетена заповед за награждаване на военнослужещите от контингента на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, а наградите връчи бригаден генерал Христо Ганецовски.
Молебен за здраве и благоденствие отслужи протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов и Негово Високоблагоговейнство Ставрофорен иконом Димитър Димов в съслужие със свещеници от Казанлъшката духовна околия.
Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш, съобщават от Сухопътни войски. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Випуските на свободата отново ще бъдат на Шипка

16.08.2023, 13:00

На 19 август във връзка със 146 години от Шипченската епопея отново си дават среща „Випуските на свободата“ на военните училища.
Преди една година в подножието на "Паметника на свободата" се проведе Първата историческа среща на „Випуските на свободата“ на завършили висшите военни училища ни Военната академия, чието производство е било на територията на Национален парк музей "Шипка-Бузлуджа", припомня един от основните инициатори и организатори на родолюбивата проява майор от запаса Стефко Михайлов.......Прочети още

 

Полша показа мощ в най-мащабния военен парад от десетилетия

16.08.2023, 08:24

Полша организира най-мащабния военен парад по повод Деня на армията (15 август) от десетилетия - с 200 единици военно оборудване, 92 самолета и повече от 2 хил. военнослужещи, пише CNN. Варшава показа най-модерната си техника, включително танкове Abrams, южнокорейските К2, системи за залпов огън HIMARS, системи за противовъздушна отбрана Patriot и т.н.
След анексирането на Крим от Русия през 2014 година Полша инвестира милиарди за модернизирането на армията си и се превърна във водеща военна сила в Европа, разказва още CNN. Страната има общи граници с Беларус и Украйна, както и с руския анклав Калининград. В последните месеци напрежението между Полша и Беларус се покачва с разполагането на наемниците от ЧВК "Вагнер" на територията на Беларус - най-верния съюзник на Русия........Прочети още

 

Исторически календар

16.08.2023, 07:20

На 16 август 1858 година в Калофер е роден генерал-майор Атила Зафиров (1858 – 1922).
Завършва Военното училище в София (1880) и Офицерската пехотна стрелкова школа в Ораниенбаум, Русия (1883).
Участва в Сръбско-българската война (1885) като командир на Комщицкия отряд и воюва при селата Ропот, Комщица и Смолча.
След детронирането на княз Александър І (9 август 1886) и последвалия го контрапреврат, емигрира в Русия и постъпва в руската армия.
През 1897 г. се завръща и служи в 22-ри пехотен тракийски (1898 – 1901) и 7-и пехотен резервен полк (1901 – 1903). От 1909 г. командва 26-и пехотен пернишки полк, с който воюва в Балканските войни (1912-1913) в състава на 7-а пехотна рилска дивизия при връх Повиен (10 октомври 1912), Булаир (26 януари 1913), Шаркьой (26 – 28 януари 1913) и Калиманци (4 –11 юли 1913).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) последователно командва 3-та бригада от 1-ва пехотна софийска дивизия на Добруджанския фронт (март – октомври 1916) и 2-ра дивизионна област (1916 – 1918). Отличава се в боевете при с. Сарсанлар, Силистренско (6 септември 1916), което през 1942 г. е преименувано в Зафирово.
Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен.

На 16 агуст 1866 година в Шумен е роден генерал-майор Иван Бацаров (1866 – 1951).
Завършва медицина в Цюрих (1892) и специализира бактериология в института „Луи Пастьор“ в Париж (1900 – 1901).
Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец от Червения кръст. През 1893 г. е зачислен на действителна военна служба с чин подпоручик и назначен за лекар на 4-ти артилерийски полк. В периода 1904 – 1906 г. ръководи 1-ва софийска дивизионна болница, след което заема длъжностите дивизионен лекар на 4-та преславска пехотна дивизия (1907 – 1913) и началник на Военносанитарната инспекция при Военното министерство (1913 – 1915).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Военносанитарната част при Щаба на Действащата армия и Главен лекар на войската. Има принос за добрата организация на лечебно-евакуационната и хигиенно-противоепидемичната дейност, в резултат на което е постигнато изнасяне и приближаване на квалифицираната медицинска помощ по-близо до бойната линия.
На 15 август 1917 г. става първият български лекар, повишен в чин генерал-майор. Преминава в запаса през 1919 г., след което работи в Софийския бактериологичен институт. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

 

Турски пистолет конкурира класиката Glock

16.08.2023, 07:10

Пистолет с полимерна рамка пусна на пазара турската оръжейна компания Girsan Gun Industry. Целта на производителите е да се наместят на международния оръжеен пазар, на който трайно място е заел австрийският пистолет Glock. Компанията Girsan Gun Industry е съвсем млада, основана е през 1994 г. Първоначално е произвеждала по лиценз италианските пистолети Beretta 92F и Beretta 92G под името Yavuz-16 Compact и Yavuz-16 Regard. Главен потребител на тези оръжия и днес са армията, полицията и специалните структури на южните ни съседи. Компанията разширява своята производствена листа с няколко модела самозарядни ловни карабини, които продава на големия руски оръжеен пазар с наименованието “Енисей”. Днес тя произвежда 30 модела самозарядни пистолети, като годишно пуска около 60 хиляди висококачествени стрелкови оръжия.
Последната разработка на турските конструктори е пистолетът Girsan MC28 SACS. Той е представен през 2015 г. на оръжейната изложба IWA Outdoor Classic в немския град Нюрнберг. Посетителите на изложбата остават впечатлени от рационалния дизайн на оръжието. В разработката му са използвани най-съвременните технологии в оръжейното производство.
На пръв поглед пистолетът прилича на американския Smith&Wesson M&P, но при внимателен оглед се виждат редица съществени разлики, които го правят уникален Пистолетът е предназначен за стандартните в НАТО 9-мм патрони Parabellum. При изстрел куршумът се изстрелва с начална скорост около 350-370 м/сек и дулна енергия около 480-490 джаула. Това е патрон, който съчетава в себе си добра пробивна и спираща сила, позволяваща използването му както в пистолетите за самоотбрана, така и в щурмовите армейски и полицейски оръжия. Принципът на работа на автоматиката е основана на отката на заключения затвор при къс ход на цевта. Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява по схемата Browning-SIG, характерна особеност на която е наличието на масивен патронник, влизащ в отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи. Пистолетът е със скрит ударник. На задната стена на затворния блок има указател за наличието на патрон в цевта, оцветен в червено, който позволява бързо да се установи готовността на оръжието за изстрел. Полимерната рамка е изработена от високоустойчива на удар и топлина пластмаса. В предната долна част на рамката има т.нар. Пикатини релса за закрепване на лазерни целеуказатели, тактически фенери, бързомерци. Удобството при стрелба с двете ръце се осигурява от насечената предна стена на спусковата скоба, върху която удобно ляга показалецът на една от двете ръце. Напречни насечки има и в челната и задната стена на ръкохватката. Горната част е дълбоко изрязана за дланта. Това показва стремежа на конструкторите за намаляване на рамото между упорната точка на дланта с ръкохватката и оста на канала на цевта. Колкото рамото е по-малко, толкова отскачането на пистолета при изстрел е по-незначително. Това е изключително важно при произвеждане на серия последователни изстрели. Конструкторите са помислили и за стрелците с различни размери на дланта. За целта в комплекта на оръжието влизат три наставки, монтирани в задната част на ръкохватката Те осигуряват надеждно и здраво захващане и удържане на пистолета при изстрел. Сменят се изключително просто и бързо със специално приспособление от комплекта на оръжието. Върху рамката липсват издадени бутони и лостчета, които възпрепятстват бързото изваждане на пистолета от кобури и дрехи, което е характерно за голяма част от съвременните образци.
При Girsan MC28 SACS има само две лостчета и един бутон от лявата страна, които са разположени в удобни вдлъбнатини в рамката. Единият лост е за разглобяване, другият е на затворната задръжка. Бутонът е на ключалката за освобождаване на пълнителя. Ударно-спусковият механизъм е с висока степен на безопасност въпреки липсата на традиционен ръчен предпазител. Невъзможността за произвеждане на случаен изстрел се осигурява с малко допълнително предпазително лостче, разположено пред спусъка То блокира ударника и не позволява произвеждане на неволен изстрел при изпускане на пистолета или по друга причина. Цевта на пистолета е изработена по метода на студеното коване. То се извършва на специални машини, които изковават заготовката с 4 или 6 вибрационни чука при стайна температура. Чрез коването се постигат уплътняване на материала и подобряване на неговата структура. На коване се подлага тръбен материал, в който се вкарва полиран сърдечник с наклонени издатъци по повърхността. При коването сърдечникът се придвижва по дължина на цевта и формира 6 бр. вътрешни канала със стъпка 250 мм.
Производителите твърдят, че висококачествената стомана в комбинация със студеното коване осигурява ресурс на цевта над 50 000 изстрела, което прави оръжието почти вечно. Турският пистолет работи надеждно при стрелба с различни видове боеприпаси с облечени, полуоблечени или експанзивни куршуми. Последният вид куршуми са недопустими за използване за военни цели, съгласно правилника за законите и обичаите на сухопътната война, приети от Женевската конвенция от 1949 г. Не се ограничава тяхното използване за полицейски и граждански цели. Производителите предлагат два варианта на пистолета - класически и скъсен с обозначение съответно MC28-SA и MC28-SAC. Класическият вариант има общa дължина 193,8 мм при дължина на цевта 108 мм. Теглото му е 730 г в незаредено състояние. Скъсеният вариант има намалени габаритни размери и мака, като дължината му е 182,5 мм, а масата само 690 г. Дължината на цевта не превишава 97 мм. Независимо от по-малката начална скорост на скъсения вариант ефективността на водения огън достига до 70 м. В комплекта на оръжието, производителите са осигурили 3 пълнителя, набор за почистване и приспособление за заключване. В различни източници се отбелязва, че цената на пистолета е около 1400 турски лири (430 евро), и е сравнително ниска в сравнение с цената на пистолети от същия клас. Това го прави привлекателен за редица европейски пазари. - Още пистолети
Източник: https://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов

 

Войската ни до 1919 година

16.08.2023, 07:00

„До 1919 г. във войската ни постъпваха задължително всички здрави младежи български поданици. Те служеха 2 и 3 години, обучаваха се във военно дело и се уволняваха в „запаса на армията”. Така всяка година постъпваха младежи и се уволняваха запасни войници. По този начин всички българи се възпитаваха  и обучаваха да обичат и защитават Отечеството. Тогава казармата беше действително едно голямо народно училище за насаждане на свети чувства към България и здрав бодър дух – школа за физическа и морална подготовка на юначни бойци и защитници на Родината.
Тогава войската ни се състоеше от действуваща армия, в която влизаха всички български поданици от 20 до 40 годишна възраст. Тя имаше назначение във време на война непосредствено да води боя с противника. Тази действуваща армия се състоеше от постоянни кадри от два набора младежи, които бяха в казармите и от запаса, тези които бяха уволнени вече.
Запасните войници от 40 до 60 г. включително образуваха народно опълчение. То имаше назначение да изпълнява във време на война по-второстепенни работи, в пределите на Царството и вън от него. По този начин в казармите винаги имаше 50-60 хиляди войници, които се обучаваха, а в запас повече от половин милион – годни за бой.
От долната таблица се вижда развитието и големината на армията ни в миналото.
През време на война сме имали мобилизирани:
Войни            Офицери     Подоф. и войници                Всичко
1885 г              400            55,600                         60,000
1912-1913 г    7,000          682,000                        689,000
1915-1918 г   12,000         845,000                        857,000
В миналото територията на Царството ни се разделяше на 3 военно-инспекционни области. Първа обемаше 1, 6 и 7 дивизионни области, втора – 2, 3, 8 и 10 дивизионни области и трета – 4, 5 и 9 дивизиони области. Всяка дивизионна област имаше по четири полкови окръжия, а всичко имахме 40 полкови окръжия. Тези окръжия извършваха наборите, държаха сметка за запасните, подготвяха мобилизацията на армията и пр.
Разноските, които даваше държавата за армията ни бяха съвсем малки, защото тогава всеки си отбиваше военната тегоба задължително и не получаваше заплата като днес. Държавата беше много сигурна тогава. Сигурна, защото имаше много подготвени защитници и малките й средства отиваха за набавяне на облекло, оръжие и други материали за война.
Със скромните средства, с които разполагахме по-рано, ние можехме да имаме през последната война: 14 пехотни и 2 конни дивизии с 82 пехотни полка и други маршеви, 10 етапни и 13 опълченски полка, с 12 конски полка и множество оръдия и картечници, всичко около 850,000 души.
Но след последната война, нашите врагове искаха съвършено да ни унищожат. Те виждаха, че българинът е храбър и добър войник. Опасяваха се, ако ни оставят със същата армия, че ще можем след известно време пак да ги заплашваме. Разбира се, тия опасения са пресилени, защото всеки от нашите съседи поотделно има 4-5 пъти повече земя и население. Но все пак храбростта ни ги плаши и затова с Ньойския договор грабнаха оръжието от ръцете ни: те ни лишиха от истинска народна армия, а ни оставиха доброволческа.
В тази доброволческа армия младежите не идват задължително в казармата, а по желание, за което им се дава заплата. Освен това, те намалиха и състава на войските оставиха ни само 20,000 войници, подофицери и офицери за армията, 3,000 – за пограничната стража и 10, 000 – за жандармерията, или всичко не повече от 33, 000 въоръжени човека. При големите задължения и намаления на населението от войните, ние и не можем да държим повече войници, защото за поддържане на тази доброволческа армия, държавата харчи около един милиард лева повече отколкото по-рано. Това положение бедната ни държава с мъка понася.
И така, нашите противници, унищожиха свещеното право и длъжност на всеки българин да се обучава да защитава Отечеството си. И не само ни натовариха с грамадни харчове за издръжка на тази доброволческа армия, но главно – те ни лишиха от запас, оставиха ни само с тази малка армия, без резерви и опълчение, като ни направиха безсилни, слаби и безпомощни в случай, че ни нападнат; дори не ни позволяват нищо, което напомня нашата славна стара армия.
Срокът на службата на тези доброволци определиха 12 месеца за армията и 6 години – за пограничната стража и жандармерията. По този начин, едвам от 1931 г. ще почнат да отиват всяка година обучени хора в запас, числото на които иначе ще бъде много малко. Така в случай на нужда, при застрашаване от външни врагове, държавата ни не ще има достатъчно обучени във военно дело хора, да я защитят”.
(*Материалът е публикуван в „Поучения за войника – гражданин”, издаден през 1928 г. в Шумен, печатница „Спас Попов” под редакцията на полковник К. Соларов. Съставители – пет полковника, двама подполковника и един доктор. Раздели: „Нравоучение и вероучение”, „Отечествена история”, „Гражданско учение”, „Противодържавни идеи”, „Отечествена география”, „Военна история”, „Общи военни знания” и „Хигиена”.)

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.
 

 





{START_COUNTER}